Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Mihaha
Lp!

Sem nov na forumu zato bi na začetku vse lepo pozdravil!

Torej, vpisal sem se na dif ( fakulteta za šport ), in se pripravljam na sprejemce.
Zanima me, če bi mi kdo znal povedati kakšno taktiko naj uberem, da bom do julija lahko brez problemov odtekel 2400m z hitrim tempom (ciljam na 9min).
Trenutno hodim vsak 2 dan na trim stezo po rožniku ( 3 tedne ), včasih pa samo v okolici odtečem 3 km.
A ne opazim nobenega napredka. Po prvih 4 dneh sem že opazil tisti prvi napredek, vendar se od takrat naprej niso moji rezultati nič poboljšali.

Pa tudi tek na 100m moram natrenirati...naj med tekom občasno zašprintam ?

Hvala za odgovore :)
Lp. Miha
Uporabniški avatar
 tae
Hojla, moj soimenjak. Jaz sem Cooperja lani pretekel z 8:49, kar pomeni, da ti dam lahko kakšen nasvet.

1. naredi test kje si (mal se ogrej, naredi nekaj krogov na izi, potem pa šus na štopanje)

2. taktika: napr. če ciljaš na 9 minut (=9*60sek.=540 sekund), to pomeni 540 sekund/6 krogov= 90 sekund, se pravi 1 krog moraš preteči v minuti in pol.

3. razporejanje moči: na začetku človek brez problema drži ta tempo, vendar pa bolj, ko se bližaš koncu, težje gre, zato si na začetku naredi nekaj rezerve in dokler lahko vsak krog teči pod minuto in pol, na koncu, ko ti bo že primanjkovalo moči, pa lahko tečeš toliko počasneje, kot si si prej nabral fore.

Sori, kolk si pa star ?
Uporabniški avatar
 MihaPR
Tae: Pripravlja se na sprejemce za fax

Miha, koliko časa pa imaš?
 Mihaha
star sm 19 od danes naprej :P
Sprejemci so 7 julija, se prav okrog 3 mesce.
Uporabniški avatar
 milkec
Glede na to, da se prijavljaš na dif, verjetno že imaš kakšne predpozicije in rabiš le še izbrusit hitrost in "taktiko". Sam sem recimo popolno nasprotje človeka, ki bi šel na dif (po predpozicijah) pa sem vseeno uspel cooperja spraviti na 9.30, kar pomeni, da bi moralo tebi to vsekakor uspeti.

Kar bi ti predlagal je, da poskusiš kak cooper testno sam pri sebi odlaufati, da vidiš situacijo. Potem pa delati intervale. Intervali pa so lahko:
400m hitrega teka + 2 min hoje
800m hitrega teka + 400m počasnega teka
piramida (to bolj tini ve kako se reče in zakaj se gre): gre nekako tako: 100m + 200m + 300m + 400m + 600m + 800m + 1000m + 800m + 600m + 400m + 300m + 200m + 100m => vmes pa seveda hoja ali počasni tek tako da se nekako umiriš in spočiješ

Pri vsakem je seveda dobro imeti 1.000 - 2.000m ogravanja in na koncu isto ohlajanja.

Menda so intervali najboljša pot za pridobivanje hitrosti!
 Lonna
Živjo!

jaz sem v zadnjem letniku srednje šole in zelo premišljujem kam bi šla naprej, razmišljam tudi o fakulteti za šport, tako da imam nekaj vprašanj v zvezi s sprejemci, kako izboljšati rezultate.

s kakšnimi vajami bom izboljšala poligon nazaj?
s čim izboljšam skok v daljino z mesta?
in kaj je najbolš za veso, samo sklece al kolebnica tudi kaj pomaga?

najlepša hvala za odgovore!

želim vam lep dan še naprej!
Uporabniški avatar
 incic
jaz sem letos naredo sprejemne na difu z 94%
No pa ti povem moje izkušnje. Glede na to da treniram atletiko (tek na srednje proge se za teke sploh nisem pripravljal.... saj se tudi ostalo nisemkaj dosti..... ene 3x sem šel plavat tak na izi da vidim če sploh preplavam 100m pa včasih sem se obeso na kakšen drog pod stopnicami da sem vido kakšen je sploh filng delat zgibe.
No in smo začeli mi z sprejemnimi. Najprej smo se kao ogrel (4 kroge v mali telovadnici teka in pa strech) potem smo meli skok v daljino (268), zgibe (12). nato pa je sledil šok. Pri poligonu nazaj smo bili v šoli vajeni da je na tisti drugi oviri skozi katero moraš zlesti nekdo sedel, na difu pa je pravilo kao če rukneš oviro in jo podereš jo moreš nazaj postavit. Seveda sem jaz dvakrat podrl in tako nisem niti izpolno predpisane norme. Seveda sem se zato konkretno sekiral tako da sem še potem na 100m totalno zajebal in sem laufal 12,45. Drug dan pa smo meli še plavanje (1:42) in pa cooperjev test na katerem sem se maščeval za prejšnji dan in sem tekel (6:50) (presenetil sem celo svojega trenerja)

No v glavnem sprejmni na dif so res čist na izi in se ti sploh ni treba sekirat če kaj zajebeš, ker itaq dva najslabša ne upoštevajo.

Sicer ti nisem zdaj pomagal ampak sem bol opisal moje doživljanje sprejemnih.
 IztokC
Ja, za sprejemce imaš res veliko časa. Morda boš (če si povsem rekreativna plavalka) na začetku tam najhitreje napredovala in se ti splača to več trenirat. Pa kakšno dviganje na drogu (punce držite, ne?) 2-3x/teden, zagotovo poligon zvadi v telovdnici in si zagotovo "not" (seveda še matura :wink: ).
Ima pa FŠ (DIF-a že več kot desetletje ni več) - Fakulteta za šport en problem (oziroma diplomantje). Praktično nemogoče je dobiti redno službo. Čez 5-6 let pa bo še bistveno slabše! Vpiše se namreč 200 + 160 študentov, realne potrebe pa so 40! Na zadnjem razpisu, na katerega sem se prijavil je bilo 130 prijav - ljudi z diplomo... :?
Premisli, samo zaradi veselja do športa ti ne priporočam na FŠ... :roll: Saj, študij je fejst, pa žuri, zabava, tematika... Ampak, od tega se potem (žal) ne da živeti. To pa na faksu zamolčijo...
Upam, da ti uspe, kakorkoli se boš odločila! :wink:

incic, ti si pa totalen "norc" :shock: A si mel rolke na nogah? 8) Uspešno in brez poškodb še naprej! :wink:
 Lonna
ej hvala, zelo si mi pomagal. nisem vedla da se ti dva najslabša ne štejeta. ja sam pol je res to lahko narest. ker skrbi me tok, zato ker verjetno se večinoma ljudi ki se vpiše na športno fakulteto že prej velik ukvarja s šporom, že od malih nog. jaz sem se pa bolj intenzivno začela pred tremi leti, pa še to si vsak let zberem druge športe. a je kaj ljudi tam gor, ki se prej niso ukvarjal s športom, no ne tolk dovg, ali se vsi že od dovg dovg nazaj?
Uporabniški avatar
 Obivankenobi
[quote="IztokC"]Ja, za sprejemce imaš res veliko časa. Morda boš (če si povsem rekreativna plavalka) na začetku tam najhitreje napredovala in se ti splača to več trenirat. Pa kakšno dviganje na drogu (punce držite, ne?) 2-3x/teden, zagotovo poligon zvadi v telovdnici in si zagotovo "not" (seveda še matura :wink: ).
Ima pa FŠ (DIF-a že več kot desetletje ni več) - Fakulteta za šport en problem (oziroma diplomantje). Praktično nemogoče je dobiti redno službo. Čez 5-6 let pa bo še bistveno slabše! Vpiše se namreč 200 + 160 študentov, realne potrebe pa so 40! Na zadnjem razpisu, na katerega sem se prijavil je bilo 130 prijav - ljudi z diplomo... :?
Premisli, samo zaradi veselja do športa ti ne priporočam na FŠ... :roll: Saj, študij je fejst, pa žuri, zabava, tematika... Ampak, od tega se potem (žal) ne da živeti. To pa na faksu zamolčijo...

No, jaz sem absolvent difa, pa po mojem mnenju glede zaposlitve ni vse tako črno kakor se zdi na prvi pogled, res je, da je zaposlitev na šolah vse manj (zmeraj manj otrok :shock: :oops: ), po drugi strani pa sodobni čas vsem kreativnim ponuja možnosti dela v lastni režiji v obliki s.p. -ja d.o.o. - ja ali v društvih, klubih itd...Jaz jih poznam kar nekaj, vključno z mano :cenz:, ki smo se morali znajti po svoje in ponuditi tržišču športna znanja na drugačen način...jah v 4. letniku ti pri predmetu Didaktika lepo razložijo, da je dela v šolah zmeraj manj in da se bomo pač morali znajti po svoje... :twisted:, tako, da takrat si verjetno večina misli, le zakaj mi tega niso prej povedali... :?

Lp!

No vsem bodočim difovcem ali tistim, ki ste že, želim čim uspešnejši začetek novega šolskega leta pa da bi se čim manj obremenjevali s tem kaj bo čez nekaj let... :lol:
Uporabniški avatar
 incic
jaz sem pozabo omenit da sem se vpisal na VŠ. Semi tudi sicer bol dopade treniranje kot paučenje na šoli. Veliko pa že razmišlam tudi na to da bi bil sp. (Pustimo času čas.) No Lona jaz sem spoznal kar veliko (zelo veliko) takih ki se ne ukvarjajo z nobenim od športov ali pa če se pa so fuzbalerji v kaki zadnji medobčinski ligi. Letos mislim da smo bili na sprejemnih samo štirje atleti.... drugih pa ne poznam najbol. tak da se sploh ne sekiraj da bi bila edina ki nič ne trenira.
 IztokC
Ja, brez panike. 8)
Sej ne, da se ne dobi. Samo je fajn vedet, da ni vse zelo rožnato (no, saj nikjer ni :wink: ), pa da če imaš željo učit v šoli se ti bo to dokaj težko uresničilo. Se pa strinjam, da je ostalih možnosti veliko, ponudbe pa je tudi že kar nekaj.
Obivankenobi, s čim pa se ukvarjaš?
 Lonna
uf bo treba še kar premišljevat kam jet. o supr, ker nimam želje na šoli učit, mislm iti na visoko šolo. ja punce držimo, to je men najboljš, ker mi vedno zviša povprečje.

ne fora je v temu, da jaz nikoli nisem vedla kam bi šla ter kaj bi bla po poklicu in še zdaj nevem točno, in zato sem šla enkrat na cips pa reševala tiste teste in mi je kr športni trener prišlo, na kar nisem nikol pomisla, na začetku se mi je zdel res bedno kakšn razultat mi je vn prišel, potem pa ko sem ugotovila da ubistvu obstaja visokošolski program in da lahko opravm vse motorične sposobnosti, sem začela malo bolj premišljevt o tem.
je pa res verjetno da če grem turizem naprej študirat bom lažje dobila službo. no sej mam še do marca čas da premišljujem :).

želim vam lep deževen dan še naprej!
Uporabniški avatar
 Obivankenobi
IztokC napisal/-a:Ja, brez panike. 8)
Sej ne, da se ne dobi. Samo je fajn vedet, da ni vse zelo rožnato (no, saj nikjer ni :wink: ), pa da če imaš željo učit v šoli se ti bo to dokaj težko uresničilo. Se pa strinjam, da je ostalih možnosti veliko, ponudbe pa je tudi že kar nekaj.
Obivankenobi, s čim pa se ukvarjaš?

Trener karateja! :lol:
Uporabniški avatar
 pek3c
Obivankenobi napisal/-a:
IztokC napisal/-a:Ja, za sprejemce imaš res veliko časa. Morda boš (če si povsem rekreativna plavalka) na začetku tam najhitreje napredovala in se ti splača to več trenirat. Pa kakšno dviganje na drogu (punce držite, ne?) 2-3x/teden, zagotovo poligon zvadi v telovdnici in si zagotovo "not" (seveda še matura :wink: ).
Ima pa FŠ (DIF-a že več kot desetletje ni več) - Fakulteta za šport en problem (oziroma diplomantje). Praktično nemogoče je dobiti redno delo. Čez 5-6 let pa bo še bistveno slabše! Vpiše se namreč 200 + 160 študentov, realne potrebe pa so 40! Na zadnjem razpisu, na katerega sem se prijavil je bilo 130 prijav - ljudi z diplomo... :?

No, jaz sem absolvent difa, pa po mojem mnenju glede zaposlitve ni vse tako črno kakor se zdi na prvi pogled, res je, da je zaposlitev na šolah vse manj (zmeraj manj otrok :shock: :oops: ), po drugi strani pa sodobni čas vsem kreativnim ponuja možnosti dela v lastni režiji v obliki s.p. -ja d.o.o. - ja ali v društvih, klubih itd...Jaz jih poznam kar nekaj, vključno z mano :cenz:, ki smo se morali znajti po svoje in ponuditi tržišču športna znanja na drugačen način...jah v 4. letniku ti pri predmetu Didaktika lepo razložijo, da je dela v šolah zmeraj manj in da se bomo pač morali znajti po svoje... :twisted:, tako, da takrat si verjetno večina misli, le zakaj mi tega niso prej povedali... :?

Lp!

No vsem bodočim difovcem ali tistim, ki ste že, želim čim uspešnejši začetek novega šolskega leta pa da bi se čim manj obremenjevali s tem kaj bo čez nekaj let... :lol:

In čez nekaj let je kaj? :) Nočem vedit :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA