hoja v hribe in po hribih, pohodi, planinarjenje, uživanje v gozdovih in nad njimi, ...

Moderator: Vlajko

Uporabniški avatar
 ero
torej bolje še naprej orati po naravi, kot končno priznati, da smo popolnoma zavozili koncept energentov in predvsem porabe, in tu nekaj konkretnega spremeniti.

kdo nam je tu svetal zgled, seveda ne bom poudarjal :cry:
Uporabniški avatar
 Dušan
Puhkocare, prosim ne še z globalnim segrevanjem!
Nategi sodobne informacijske družbe so popolni! Se še spomnite ... Propaganda ptičje gripe je dosegla cilj! Že tako mastni zaslužki fermacevtske industrije so bili še bolj mastni! Ljudje so pozabili na neumnosti politikov v trenutkih, ko so jim uboge prehlajene ptice stregle po življenju ... Potem pa ptičja gripa naenkrat mrkne!

Valjda vem, da se štrom dela zaradi nas potrošnikov! Ampak zame je nedopusten način razmišljanja gospodov, ki jim v ušesih odmeva le zvok cvenka! Takih med štromarji ne manjka! Turbinca se vrti in to je to!!! Ne mi rečt, da opravljajo božje poslanstvo in skrbijo za nas uboge!

Žalostno je, da se zaradi skrbi za energijo gredo nekateri celo vojne! Še bolj žalostno bo, ko se bomo vojskovali zaradi vode!

Lep dan želim!

Dušan
 SamoR
Prihajam iz območja, kjer se električna eneregija proizvaja na najbolj škodljiv način. Termoelektrarna uničuje favno in floro. Zdi se mi krivično, da za elektriko, ki je naše skupno dobro, nasrkamo samo mi, vi pa ne. Takoj mi zamenjal z vami: mi dobimo vetrnice, vi termoelektrarno.
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Dušan napisal/-a: Še bolj žalostno bo, ko se bomo vojskovali zaradi vode!

Lep dan želim!

Dušan

Ja to je ena izmed stvari, ki jo bo treba kar presneto upoštevati.Tudi vode ni na pretek kakor so mislili za nafto seveda da jo je v izobilju.
Torej samo poglejte kako so živeli indijanci v sožitju z naravo.Vzeli so samo toliko kolikor so potrebovali za samo preživetje in svoj obstoj.Ne pa kakor danes da nekateri gledajo za svoj obstoj tako da ne bi slučajno bili bolj ubožni ker se ne bi mogli voziti z nevem kako luksuznimi avtomobili če ne bodo podražili tega ali onega.Dokler bo naftni lobi tako vztrajen bo trda predla.Ampak nekje je treba začeti z borbo za čistejše okolje.
Lepo uživajte v čisti naravi!
ČAO¨!
Uporabniški avatar
 perpetruum
SamoR napisal/-a:Prihajam iz območja, kjer se električna eneregija proizvaja na najbolj škodljiv način. Termoelektrarna uničuje favno in floro. Zdi se mi krivično, da za elektriko, ki je naše skupno dobro, nasrkamo samo mi, vi pa ne. Takoj mi zamenjal z vami: mi dobimo vetrnice, vi termoelektrarno.

...se strinjam SamoR!!!...sam pač živim v pregovorno vetrovni Vipavski dolini...ampak poznam pa dobro tudi tvoj konc...vem da termoelektrarne svinjajo po okolju...in vem tudi, da je veter zelo nestabilni faktor (letos burje skoraj ni bilo...pa itak je menda premočna za pogon vetrnic....)

sam navijam za sončne ečektrarne....vsaj sončnih dni je v zaskrbljajočih podnebnih spremembah vse več...da se ga nebi samo bali (in se ga je za bat!!!!)...ga bi lahko vsaj izkoriščali!

pozdravljam idejo, ki naj bi se kmalu realizirala, da bodo ob avtocesto Ajdovščina-Gorica namesto protihrupne ograje postavili kilometrsko linijo foto-voltaičnih panelov....mislim da bo to prva prava sončna elektrarna pri nas....

pustimo se presenetiti...enkrat pozitivno???
Uporabniški avatar
 Matevz
Sončna energija je zaenkrat fantaziranje, saj je predraga. Pa za kakšno pametno količino elektrike bi za vsako selo rabili celo Volovjo reber prekrit s celicami.

Rek ne bi zajezevali, ker se uniči habitat redkih živali, ki živijo (skoraj) samo tam, termoelektrarn valjda ne bi imeli (samoumevno vsakemu, ki je kdaj bil v Velenju, ali Zasavju), o groznih nuklearkah, ki nas bodo vse fentale še slišati nočemo.

Tako da vse tele debate so bolj brez veze.

Jaz osebno sem od navedenih pristaš jedrske energije, amapk vsaka ima nekaj fanov in nekaj ostrih nasprotnikov. Tako, da na koncu pride do kompromisa, da imamo vsakega malo. In tako pridemo tudi do vetrnic.

That's life. In prav veliko se po mojem nima smisla trudit proti temu.
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Tale energetska debata je res zanimiva.

Vsi rabimo elektriko, vsak dan nujno, proizvedemo pa jo v Sloveniji žal premalo.
Jedrskih elektrarn ne bi imeli (nevarnost radioaktvinega sevanja) v bližini in daleč svojega bivalnega objekta,
Termoelektrarne onasnežujejo naravo v neposredni bližini, povečuje izpust Co2 v ozračje in sploh jih ne bi imeli, vsaj ne v svojibližini,
HIdroenergijA JE od klasičnih virv še najbolj prijazna, a tudi te ne bi imeli, jezovi uničujejo prirodno okolje ob reki. Te bi še nekako sprejeli, a je premalo naravnih danosti (rek), na Soči bohnedaj še kaj zgraditi.
Alternativni viri energije so načeloma menda v redu:
Vetrnice ne onesnažujejo narave, a smo očitno tudi proti, ker so škodljive za živali in kvarijo estetski izgled krajine.,
Sončne celice, so v redu, tako tiste ki grejejo vodo, kot tiste, ki proizvajajo elektriko (fotovoltaika), a žal je energija, ki je tako pridobljena predraga ..., dražja od tiste, pridobljene z vetrnicami. Menda, če bi bile vse strehe v sloveniji opremljene z njimi (sončnimi celicami), da bi bilo dovolj.

Tako se moramo pač odločiti za najmanjše zlo. Vetrnice so mi vseeno ljubše, kot termoelektrarne in jedrska energija. VIdel sem jih že marsikje in so mi všeč, žal mi je za vse prizadete živali, ampak z enakimi argumenti mi je žal tudi za vse tiste, ki so prizadete zaradi cest, železnic, letališč, pristanišč ....
Uporabniški avatar
 katka
če je že govora o najmanjšem zlu, mislim - kaj; prepričana sem!! - da je daleč najmanjše zlo globok vpogled v lasten pisker, premislek in nato še akcija - na osebnem nivoju.

elektrike in nasploh energije vsi skupaj, kot družba, porabimo mnogo preveč! pomislimo na lasvegas btc-ja ponoči, pa na sicer romantične, a drugače hudo svetlobnopolucijske osvetlitve objektov na hribčkih v noči, na ves nakupovalni šit, ki ga natrpamo v svoje itak prevelike avtomobile ob obiskih megaštacun, na svojo komoditeto, ko se raje vsedemo v avto, kot se peljemo z busom, vlakom, biciklom...

sem proti vetrnicam na volovji rebri.
živim v mestu in blizu mestnega prevoza - tudi zato, da bi se mi ne bi bilo treba veliko fjakat z avtom. sem proti stanovanjski politiki, ki mlade ljudi sili investirat v nepremičnine izven mesta, nato pa se z avti dnevno vozijo nazaj.
kolesarim in pešakam.
od prvega kontejnerja za papir, ki sem ga zagledala v ljubljani (v začetku 90ih?) ločeno zbiram odpadke.
po nakupe hodim peš do prve malce večje štacune v soseski in ob tem sprehodim še svoja dva psa. sploh se trudim podpirati lokalne trgovce, da ne bi prišla do tega, da bom nekoč po štruco kruha morala v megacentre.
namesto bi pozimi ful grela flet, prisegam na srednjeveški grelni pripomoček, imenovan termofor. ;)
in še je tega... in vem, lahko bi še več... ob bolj prijaznem javnem prevozu bi bila definitivno tudi brez avta.

zaradi mene temeljno vprašanje sploh ni, če so vetrnice boljše ali slabše od jedrske ali termo energije... vprašanje je, kako vplivat na spremembo potrošniške miselnosti in odpravo t.i. masovnega individualizma. kako ne postat amerika. žal pa tale družba po hitrem postopku tone v otopelost in kapital z nami očitno lahko dela, kar se mu zahoče. eto, proti temu se borim.
Uporabniški avatar
 perpetruum
...se popolnoma strinjam s jatko....vsak bi moral najprej pomesti pred svojim pragom...in v Sloveniji imamo še resnično ogromno rezerve v bolj racionalni rabi energije....že če bi vcsakdo del denarja namesto v večji in novejši avto investiral v bolj racionalno ogrevanje in osvetlitev svojega doma (hiše) bi potrebovali bistveno manj proizvajalcev elektrike....(prav jutri si grem ogledat nekaj Avstrijskih primerov večstanovanjskih pasivnih hiš - pasivna pomeni, da porabi manj kot 3 litre nafte ali ekvivalent druge energije na m2 na leto...za stanovanje s 70 m2 je to cca 200 l nafte letno...to je štirikratno polnjenje bencina v naše jeklene konjičke....)

kar se tiče električne enrgije iz foto-voltaik pa je tako, da je zaenkrat res še dokaj draga...ampak se ceni iz leta v leto...predvsem, če ceno primerjamo z konstantno vse dražjo elektriko....še pred leti je bil podatek, da se ti za srednje veliko individualno hišo strošek povrne v 15 letih...sedaj se ta podatek že približuje 12 letom in še manj....ugodna so tudi ekološka posojila, ki jih lahko dobiš za tako investicijo....

bomo videli...je rekel slepi :)

perpetruum
Uporabniški avatar
 katka
perpetruum napisal/-a:prav jutri si grem ogledat nekaj Avstrijskih primerov večstanovanjskih pasivnih hiš - pasivna pomeni, da porabi manj kot 3 litre nafte ali ekvivalent druge energije na m2 na leto...za stanovanje s 70 m2 je to cca 200 l nafte letno...

imaš še kaj placa v avtu? 8)
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Ja pa saj tek in non-stop akcija in energija tudi vpliva na zmanjsano porabo energije...manj ogrevanja, pa ce se prehranjujes in pijes ustrezno lahko redi poletnih vrocin delas v ne-aklitmitizaranih prostorih tudi pred racunalnikom...
Tisti ki pa trenirano in radi tekamo v poletih vrocinah ( verjetno smo prisli do tega po kaksnem procesu ni to dano od rojstva hehe ) smo se tudi navadili sprejeti naravo malo bizje tistemu kar se rece: taksna kot je ...ne se skrivati za tehnoloskimi resitvami...ceprav pa 100% ne gre jasno...
Tako da tekaski forum in tek...se kako vplivajo na prijanznejsi odnos do narave in manjso porabo nafte mar ne?
Uporabniški avatar
 -metka-
Ne gre mi iz glave, ko sem pred kakim tednom čvekala s sorodnico mojih let (20-ta), ki mora na operacijo v KC v Lj. Živi na kmetih, med lepimi dolenjskimi griči, ki jih ne bi zamenjala za nič na svetu. Zamislila, sem se, koliko sem se navadila na mestno svetlobo in hrup, odkar živim v Lj, da tega sploh ne opazim. Njen največji problem namreč ni operacija sama (pa čeprav mi zveni kar zastrašujoče), ampak dejstvo, da ko bo tistih par dni ležala v bolnišnici, ponoči ne bo tišine okoli stavbe in ne bo temnega neba, kot ju je navajena. In sem pomislila, lej lej, pa res, ponoči mi še luči ni treba prižigati če se zbudim, pa tega še opazim ne.... Ji kar pošteno zavidam, da jo ves ta mestni vrvež moti, čisto zares :? Pozimi sem se pri prav ustavila pri Planini in bulila v mlečno cesto kar lep čas, ker sem jo končno spet videla.
(malce nostalgije... :oops: )
Uporabniški avatar
 perpetruum
katka napisal/-a:
perpetruum napisal/-a:prav jutri si grem ogledat nekaj Avstrijskih primerov večstanovanjskih pasivnih hiš - pasivna pomeni, da porabi manj kot 3 litre nafte ali ekvivalent druge energije na m2 na leto...za stanovanje s 70 m2 je to cca 200 l nafte letno...

imaš še kaj placa v avtu? 8)

nažalost ne....grem z organizirano skupino (Kubus inženiring organizira tudi vsakoletni zelo zanimiv multidisciplinaren seminar na to temo) in je avtobus že nekaj časa čisto poln... :cry:

...bom pa poročal in ob naslednji priložnosti pravočasno obvestil.... :wink:

lep dan...perpetruum

p.s.: gremo pa gledat tole:

11.30 - 12.30
Uvodni nagovor predstavnikov projekta »HAUS der Zukunft« in ogled njihovega poslovnega pasivnega objekta SOL4
www.sol4.info/index2.htm.

13.00 – 14.00
Ogled neprofitnih stanovanj Utendorfgasse, Wien 14
www.schoeberlpoell.at/texte/planung/utendorfgasse.htm
http://www.igpassivhaus.at/hdz/grunddat ... bjektid=99
http://www.hausderzukunft.at/highlights ... fgasse.htm

14.30 do 15.30
Ogled večstanovanjskega objekta Pantucekgasse, Wien 11
http://www.igpassivhaus.at/hdz/grunddat ... jektid=304

16.00 do 17.00
Ogled študentskega doma Molkereistraße, Wien 2
http://www.oekobaucluster.at/magazin/00 ... emappe.pdf
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Priznam da mi je ta tema izredno zanimiva.Odnos do okolja, odnos do samega sebe konec koncev bi dejali.
Defenitivno sem zaenkrat za pridobivanje električne energije na sončne celice
čeprav je zaenkrat ni poceni, ampak se cena počasi a vztrajno znižuje.In ima zaenkrat najmanjši vpliv na okolje.Je pa stvar še sledeča, da je treba najprej počistiti pred svojim pragom in nekatere stvari odpisati in ne živeti tako potratno kot kako prase :lol: :wink: .Nekatere stvari izločiti in se živi prav fletno.
Kakor je omenil Matevž je tudi jedrska energija ustrezna, ampak ima pa stranski produkt takoimenovano rudo, ki še na mnoga leta oddaja radiaktivno sevanje, ki pa se zmanjšuje šele čez stoletja.Torej treba bo razmisliti pri samemu sebi kaj potrebujemo in kaj ne.
Defenitivno pa potrebujemo čisto in neokrnjeno naravo, ki nam da svežega zraka in poglede na vse kar je svežega v naravi!
ČAO!
Uporabniški avatar
 žine
katka napisal/-a:če je že govora o najmanjšem zlu, mislim - kaj; prepričana sem!! - da je daleč najmanjše zlo globok vpogled v lasten pisker, premislek in nato še akcija - na osebnem nivoju.

Razmišljam in poskušam delovati podobno. Mislim da ne morem vplivati na energetsko in okoljsko politiko na ravneh kjer se sprejemajo ključne in strateške odločitve. Ne znam razvijat nekih novih hudih in naprednih tehnologij, zato se mi nekako ne zdi smiselno debatirat v smislu "kaj bi bilo treba naredit in kaj bi bilo bolje".....lahko pa in moram!! na svoji ravni nardit vse kar zmorem, da s svojim obstojem in delovanjem nardim čim manj škode. Da porabim čim manj energije (udobje in lenoba ne sme biti razlog za razsipanje),da proizvedem čim manj odpadkov, če pa že - da jih ločujem in da takšno razmišljanje prenesem svojim otrokom (no ja, vsaj njim :D ) Osebni zgled je tu najbolj učinkovit se mi zdi.....
lpŽ

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA