Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 tae
Zakaj tak naslov teme, boste zvedeli šele na koncu zgodbice.

Pred začetkom pesnenja prosim vse zen tekače, tekače za zdravje, družabnost, boljše počutje in vse ostale protitekmovalno usmerjene, da me ne napadate, saj jaz spoštujem vas ne glede na vzrok vašega teka. Na tem forumu je namreč veliko tekmovalcev v pravem pomenu besede.

S tem postom ne postavljam vprašanj, ne iščem odgovorov, ne iščem pohval niti graj ali tolažbe. Praktično nič, hotel sem le svoje razmišljanje o tekmovalnem teku nekomu povedati in najbolj idealen se mi zdi tekaški forum. Saj veste, človek se bolje počuti, če nekomu pove, kar ga teži.

Skratka, kot verjetno že veste, se s tekom ukvarjam predvsem zaradi tekmovanj. Spadam med srednje dobre tekače (nisem najboljši in nisem najslabši). Moje ciljne razdalje so okoli 10 km, zato se smatram za kratkaša. Če si najboljši, potem ni dilem, prideš, tečeš najhitreje in je to to. Za vse ostale pa je borba. Če si srednje dober ali pa dober in ne najboljši, potem na uvrstitev na tekmovanjih vpliva še več drugih dejavnikov, predvsem se mi zdi pomembna konkurenca. V nadaljevanju bom navedel nekaj primerov mojih tekov in zraven omenil še nekatere člane tega foruma. Tu se že pojavi prvo vprašanje o moji smoli, ali o sreči drugih.

Zadnji tek: Povežimo Soline
- V svoji kategoriji od 30-34 let sem bil 5. s časom 35:42
- Če bi bil mlajši (1) in bi bil v kategoriji od 1983-2007 bi bil z istim časom 2.
- Če bi bil mlajši (2) in bi bil v kategorij od 1978-1982 bi bil z istim časom 3.
- Prav tako, če bi bil starejši in bi bil v kategoriji od 1968-1972, bi bil z istim časom 2. Tu je npr. LojzeP dobil medaljo za 3. mesto, čeprav je bil v absolutni razvrstitvi 5 mest za mano.

Naslednji primer: SAM 2006
- MihataPr sem absolutno prehitel za cca minuto, vendar je on v svoji mlajši kategoriji dobil medaljo za 3. mesto

Kropa
- DuletaKTKV sem prehitel za cca minuto, on je v svoji kategoriji, tokrat malo starejši dobil pokal za 3. mesto.

In še so bili podobni primeri, vendar nima smisla vsega naštevati. Brez zamere vsi, ki sem vas omenil. To ne pomeni, da vam ne privoščim medalj. Vam jih, ampak jih tudi sebi. Tu se že pojavi vprašanje ali imam jaz to smolo, da pridem vedno v takšno kategorijo, da ne morem osvojiti svoje prve medalje kategorično, ali imajo drugi toliko večjo srečo, ki marsikdaj pridejo do medalje brez posebnega truda.

Marsikdo bo morda rekel, zakaj mi je ta medalja toliko pomembna. Fora je v tem, da se človek z leti veliko bolj spomni, da je stal na stopničkah, kot napr. doseženega časa.

Sreča pa je odvisna tudi od izbire same dolžine proge. Če bi si napr. na morju v Brtonigli zbral le 5 km (ne vem točno, koliko je bila ta kratka) bi gladko zmagal, saj sem se do odcepa držal prvih 10, ki smo šli skupaj na 12. Tisti, ki so takrat tekli na kratki razdalji so bili več 100 metrov za nami. Prav tako sedaj na morju. Po svojem času na treningu, bi sedaj na 6 km gladko zmagal. Vendar pa, ČE ČEbula ne bi imela ČE, bi bila bula. Vedno se da kalkulirat, če bi bilo tako, potem bi bilo tako, vendar pa ni tako.

Vsak športnik poleg svoje pripravljenosti potrebuje še srečo, ki pa ni odvisna od njega.
Uporabniški avatar
 RoKo
Tae!

Očitno v mlajših kategorijah ne boš več nastopal. Zato se raje primerjaj s starešimi in kalkuliraj kakšne čase boš potreboval ko boš v njihovih kategorijah.
Spet pa se te bo držala smola, saj bodo ti isti ki te zdaj prehitevajo skoraj vedno v kategoriji s tabo. Zato:

- potrudi se in bodi hitrejši ali
- tekmuj in se ne obremenjuj z medaljami in uvrstitvami;

Nobena medalja pa ni pridobljena na lahko. Tudi če si tretji od treh.
 ton
Nič dobrega ti ne obetam, tae.
Žal si se zapičil v 'nespremenljivko', ki je letnica rojstva - te ne boš popravil, pa če se na glavo postaviš. In žal si se narodil ravno v čase, ko se hudo podaljšuje 'rok trajanja' aktivnim športnikom in tudi trening povprečnega rekreativca zgleda vse bolj divje, torej ne moreš pričakovati, da bo tamle +40, +50 vse nasprotnike 'prekrila že lopata'.

Ergo: še bolj oster oziroma drugačen trening (morda pod strokovnim vodstvom) ali pa prehod v drugo kategorijo ali celo šport. Ponavadi atleti topogledno daljšajo razdaljo. Si kdaj pomislil na triatlon, za začetek duatlon?
 nova
Tae,

Te čisto razumem, saj sem tudi že sama večkrat 'izvisela'. Ampak - roko na srce - saj nisva edina.
Če si želiš dobiti kolajno, boš moral biti hitrejši. Jaz osebno, kadar sem 4., dobim še večjo motivacijo za trening. Vem pa, da je v moški kategoriji konkurenca huda, še posebej v kategoriji malo nad 30 let.
Lahko pa greš na kakšen malo manj znan tek, z manjšim številom udeležencev. Jaz sem recimo dobila prvo kolajno na Malem maratonu državnosti v Celju, kjer sem na 10km bila tretja od štirih tekmovalk. Kolajna se sicer res lepo sveti, ampak veliko več mi pomenijo tiste, kjer sem morala zanjo zares garati.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.

Lep dan želim.
 nova
PS: V Radencih in Ljubljani dobiš kolajno za udeležbo hihi :D
Uporabniški avatar
 tae
RoKo napisal/-a:- tekmuj in se ne obremenjuj z medaljami in uvrstitvami;

Kakšen je potem smisel tekmovanja ? Druženje, dobra volja, vzdušje in vse ostalo je le še rekreacija. Morda bi mi moral rečt naj se udeležujem tekmovanj. Večina jih sicer pravi važno je sodelovati, ne zmagati, ali pa vsak ki priteče v cilj je zmagovalec, ampak to je le tolažba slabših.
Uporabniški avatar
 tae
ton napisal/-a:Ergo: še bolj oster oziroma drugačen trening (morda pod strokovnim vodstvom) ali pa prehod v drugo kategorijo ali celo šport. Ponavadi atleti topogledno daljšajo razdaljo. Si kdaj pomislil na triatlon, za začetek duatlon?

Prehod v drugo kategorijo pri meni pomeni dejansko tekmovanje še na krajši razdalji, kot je 10 km in to bom vsaj 1x izvedel že letos, pa da vidim kje sem.

Športa še ne mislim menjat, ker še nisem tako dolgo v teku (slabi 2 leti) in mislim, da imam vseeno še dovolj fore za napredek.

Kar se tiče daljšanja razdalje pri meni ni tako, saj sem po mojem tu na forumu eden redkih, ki mu ni dolgoročni cilj preteči maraton. Dejansko želim razvijati hitrost na krajših razdaljah in ne povečevati razdalj teka.

Na duatlon ali triatlon še nisem pomislil. Zaenkrat mi to še ne leži.
Uporabniški avatar
 tae
nova napisal/-a:PS: V Radencih in Ljubljani dobiš kolajno za udeležbo hihi :D

Seveda sem vesel tudi vsake medalje za udeležbo, ampak to ni to. Saj veš, da je čisto drug filing, ko dobiš nagrado za tvoj dejanski trud in ne le za prisotnost.
Uporabniški avatar
 Damijan
Hoj, Tae!
Fajn, da si iskreno povedal, kar ti pač leži :wink:

Mislim, da si boš vseeno moral določene stvari izbiti iz glave / al pa vbiti vanjo... Saj, smo pač samo ljudje, ki živimo v takšnem času, da nam potrjevanja pač godijo. Za ene so to samopotrjevanja, če je pa kaj več (medalja), si pa že skoraj car, ne? Tudi meni načeloma, kot so komentirali zgoraj, medalja nič ne pomeni. Sem stal na podiju Sama pa še enkrat na enem manjšem teku, pa mi ni preveč prijeten filing, raje sem bolj v ozadju, no... Skromnost?

Edinkrat doslej sem kalkuliral v Radencih - na tistem vročinskem maratonu izpred 2 let (2005). Vedel sem, kdo je konkurenca (poleg afričanov), vedel sem, da je Kejžar odstopil, in vedel sem, koga sem že prehitel. Tako sem pač res dal vse od sebe, da sem kandidat za money prize... Ma, saj ne da dnar kaj pomeni, ampak filing je pa super. In zelo sem vesel, da sem končal kot 4. Slovenc, pokal za 3. mesto v kategoriji MB (menda 30-34 let) pa me je itak zelo presenetil. No, ne nameravam izbirati tekov glede na konkurenco, še vedno tečem zase, PB mi zadnje čase tudi ni več motiv...

Res pa je, da zadnje čase - sploh starejše kategorije, odpadli "perspektivni" atleti idr. kasirajo in se venčajo z medaljami. Tu ima Ton absolutno prav. Kaj čem, jaz jim privoščim, dnar in priznanja iščem drugje.

Zato še enkrat - poskusi tečt zase, tekmuj sam s sabo, podeljuj si sam medalje.
 Freezer
tae napisal/-a:
nova napisal/-a:PS: V Radencih in Ljubljani dobiš kolajno za udeležbo hihi :D

Seveda sem vesel tudi vsake medalje za udeležbo, ampak to ni to. Saj veš, da je čisto drug filing, ko dobiš nagrado za tvoj dejanski trud in ne le za prisotnost.

Ampak če ti toliko pomeni nagrada zakaj se obremenjuješ z dosežki na "pasjih procesijah". Saj veš, da za prave športnike to niso prava tekmovanja in da verjetno šteje le olimpijada in morda svetovno prvenstvo ... :roll:

PS - Ljubljanski vrtci imajo dvakrat letno kros v Tivoliju, na kratke razdalje.
tae napisal/-a:Skratka, kot verjetno že veste, se s tekom ukvarjam predvsem zaradi tekmovanj.
...
To ne pomeni, da vam ne privoščim medalj. Vam jih, ampak jih tudi sebi. Tu se že pojavi vprašanje ali imam jaz to smolo, da pridem vedno v takšno kategorijo, da ne morem osvojiti svoje prve medalje kategorično, ali imajo drugi toliko večjo srečo, ki marsikdaj pridejo do medalje brez posebnega truda.

Marsikdo bo morda rekel, zakaj mi je ta medalja toliko pomembna. Fora je v tem, da se človek z leti veliko bolj spomni, da je stal na stopničkah, kot napr. doseženega časa.

Dragi Tae,

v življenju se boš še večkrat srečal s podobnim problemom, da si boš nekaj zaman želel, drugi pa bo dobil to brez truda z levo roko.

Če se omejim na tek ti predlagam znanstveno metodo. Preglej rezultate raznih vaških tekov z majhnim številom udeležencev. Vir internet pa športni koledar in podobno. Če svojim rezultatom prideš v območje medalj je to pravi tek. Seveda lanski rezultati niso nobena garancija za letos, a kljub temu v pomoč.
Veliko bolj zanesljiva metoda je, da še malo bolj intenzivno potreniraš in preprosto postaneš še boljši, ker dober očitno že si.
Bojim pa se, da ti morda tudi medalja ne bo dovolj in si boš potem želel že še zmagovati. Kako dober si v resnici ti pove lahko le ura, medalja pa le to v kakšni konkurenci si tekel.
Kot zvestemu TF-jevcu pa rade volje pomagamo, npr. z organizirano tekmovalno Golado, nakupimo medalje in jih podelimo. Skoraj prepričan sem, da boš dobil medaljo. Pa bo res to to, kar si želiš? Kako velika mora biti tekma, da bo medalja dovolj žlahtna ?

P.s. Želeti si medaljo je čisto v redu, tudi sam sem ponosen na eno izpred več kot dvajset let. KIakšna je že bila konkurenca? Se ne spomnim dobro, je bil pa čisto pravi tek DOl 1983.
Nazadnje spremenil raziskovalec, dne 26 Mar 2007, 14:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 žine
Freezer napisal/-a:PS - Ljubljanski vrtci imajo dvakrat letno kros v Tivoliju, na kratke razdalje.

eh, tole je pa malo žaljivo in nepotrebno no! Tekmovalnost je prej pozitivna kot negativna lastnost in tudi na teh naših rekreativnih tekih nisem opazil, da bi se zaradi tekmovalnosti kdo grdo gledal :D In Tae ima tukaj stvari spucane in iskreno pove kaj si želi. Predvsem to se mi zdi OK!

lpŽ
Uporabniški avatar
 tae
Tudi sam sem hotel odgovoriti nekaj Freezerju, Žine prehitel si me. Hvala, ne bom nič več dodal.
 Freezer
žine napisal/-a:
Freezer napisal/-a:PS - Ljubljanski vrtci imajo dvakrat letno kros v Tivoliju, na kratke razdalje.

eh, tole je pa malo žaljivo in nepotrebno no! Tekmovalnost je prej pozitivna kot negativna lastnost in tudi na teh naših rekreativnih tekih nisem opazil, da bi se zaradi tekmovalnosti kdo grdo gledal :D In Tae ima tukaj stvari spucane in iskreno pove kaj si želi. Predvsem to se mi zdi OK!

Ne pravim, da tekmovalnost ni pozitivna lastnost. Vsak od nas jo ima, v takšni in drugačni obliki, vsak. Zase lahko mirno zapišem, da je tudi tekmovalnost tista, ki me žene naprej in verjetno nisem edini. Ampak tekmovalnost je tudi, da pretečeš 10 km pod 1 uro in se ne začne šele pri 0:35:00 in navzdol. Tae moti, ker pogosto za čisto malo zgreši medaljo in če bi bil malenkost starejši ali malenkost mlajši, bi pa dobil medaljo.

Kako in zakaj si izbira tekmovanja na katerih sodeluje, bo vedel tae sam. Ampak izbira tekmovanja je za uvrstitev lahko ravno tako pomembna kot starostna kategorija v kateri tekmuješ.

Mogoče so bili vrtci malo žaljivi a bili so ad absurdum - če si bo Tae izbral dovolj lahko tekmovanje, bo brez problema absolutno prvi, če si bo izbral dovolj težko tekmovanje, verjetno ne bo niti blizu medalj.
Uporabniški avatar
 miro
Še moje mnenje:
Tae, nobena, čisto nobena medalja ni neprigarana, vsaj v tekih!
Lp
Miro

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA