vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Najprej bi rad lepo pozdravil vse na tem forumu! Sem nov tukaj in upam da bomo imeli veliko za debatirati :)

Imam pa tale problem in upam če mi lahko kdo svetuje:
Redno tečem že kak mesec dni. Vsak drugi dan. Pred 2 dnevoma sem se pa spravil tečt na 21 km, ki sem jih tudi pretekel, (največ do sedaj), ob tem pa spil kake 2 dl vode. Ko sem prišel domov, sem se pa spravil še trenirat z utežmi. Delal sem vaje za moč. Ko pa sem končal z treningi, mi je pa naenkrat ratalo močno slabo. Začelo me je mrazit in zebst, čutil sem tudi nekakšno vrtoglavico. 4 krat sem bruhal. Čez kake 4 ure mi je potem bilo malo bolje. Sedaj pa sem že 2 dni zelo izčrpan, zaspan in brez energije. Občutek je tak, kot da nebi nič spal. Zanima me predvsem koliko časa traja taka izčrpanost in kako jo zmanjšat? Pa tudi to, če je možno da sem se kaj poškodoval s tem pretreniranjem (srce itd.)?

Hvala za odgovore!
Uporabniški avatar
 Vreme
Če ti povem, da je najbolj smotrno da 21 km pretečeš komaj po nekaj mesecih treninga, kvečjemu več kot manj, sem ti verjetno povedal vse.

Za "tvoj podvig" bi se lahko našla samo ena močna beseda PRETIRAVANJE!
Uporabniški avatar
 RoKo
Roadrunner napisal/-a:Najprej bi rad lepo pozdravil vse na tem forumu! Sem nov tukaj in upam da bomo imeli veliko za debatirati :)

Redno tečem že kak mesec dni. Vsak drugi dan. Pred 2 dnevoma sem se pa spravil tečt na 21 km, ki sem jih tudi pretekel, (največ do sedaj), ob tem pa spil kake 2 dl vode. Ko sem prišel domov, sem se pa spravil še trenirat z utežmi. Delal sem vaje za moč. Ko pa sem končal z treningi, mi je pa naenkrat ratalo močno slabo. Začelo me je mrazit in zebst, čutil sem tudi nekakšno vrtoglavico. 4 krat sem bruhal. Čez kake 4 ure mi je potem bilo malo bolje. Sedaj pa sem že 2 dni zelo izčrpan, zaspan in brez energije. Občutek je tak, kot da nebi nič spal. Zanima me predvsem koliko časa traja taka izčrpanost in kako jo zmanjšat? Pa tudi to, če je možno da sem se kaj poškodoval s tem pretreniranjem (srce itd.)?

Hvala za odgovore!

Hej a si to res naredu al nas sam provociraš? Dvomim, da ti je to res padlo na pamet. Če je to res, je dobro da niso končal na urgenci.

Mislim da malo izzivaš in čakaš odgovore, morda imaš to v planu naredit. Odsvetujem. Počasi se daleč pride. In vedno hitreje.
RoKo napisal/-a:
Roadrunner napisal/-a:Najprej bi rad lepo pozdravil vse na tem forumu! Sem nov tukaj in upam da bomo imeli veliko za debatirati :)

Hvala za odgovore!

Hej a si to res naredu al nas sam provociraš? Dvomim, da ti je to res padlo na pamet. Če je to res, je dobro da niso končal na urgenci.

Mislim da malo izzivaš in čakaš odgovore, morda imaš to v planu naredit. Odsvetujem. Počasi se daleč pride. In vedno hitreje.

Sem to naredil ja. Sej sem rekel da je bilo nespametno, ker me je dobesedno zvil od slabosti. Zanima me sedaj, če so lahko kakšne posledice zaradi tega, razen to da sem izčrpan?
Uporabniški avatar
 shash
Roadrunner, če se ne baviš še s kakšnim drugim športom, je to kar si naredil - samomor. Še dobro da je bilo samo bruhamje, upam da boš prišel fizično kmalu k sebi. Preberi si kakšen program, kako trenirati za mali maraton. Ne pretiravaj, posledice so lahko pogubne.
Mislim, da namen teka ni da rečeš koliko si pretekel in potem nekaj dni ležiš v postelji čisto hin. V teku uživaj. Na takšen način kot si začel, ti zagotavljam, da boš kmalu nehal tečt. Ustavi konje.

Spočij se in s pametjo naprej.

Čimprejšne okrevanje in čim več užitkov pri teku ti želim.

LP
 robert4
Mislim,da si naredil zelo veliko neumnost že s tem da si spil samo 2 dl vode,zanimivo bi bilo vedeti kolk si popil pred tekom sigurno gre za pomankanje elektrolitov in vode.Trening z utezmi brez hrane je smrt za misice. ničesar drugega ti ne preostane ko vsaj par dni pociječ napolnis glikogenske zaloge in počasi zacnes trenirati izmnjaje se rtek in utezi

obilo uzitkov pri vadbi
 sempja
Mlad in zaletav!
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Kot so ti že drugi povedali, vsekakor - pretiravanje v vseh pogledih :evil:

Ker pa si že izvedel tak preizkus, bi bilo škoda, če od tega ne bi bilo vsaj kaj dobrega (kot se reče: vsaka stvar je za nekaj dobra) Zanimivo in poučno bi bilo za nas in zate, če bi poročal o rezultatih in posledicah.

Mislim, da če si še bolj v rosnih letih, kakšnih hujših posledic ne bo, vsekakor pa si dobro odpočij in pusti telesu nekaj časa za regeneracijo. Prav gotovo pa ti ne bo koristilo, če boš tako nadaljeval...
 Roadrunner
DuleKTKV napisal/-a:Kot so ti že drugi povedali, vsekakor - pretiravanje v vseh pogledih :evil:

Ker pa si že izvedel tak preizkus, bi bilo škoda, če od tega ne bi bilo vsaj kaj dobrega (kot se reče: vsaka stvar je za nekaj dobra) Zanimivo in poučno bi bilo za nas in zate, če bi poročal o rezultatih in posledicah.

Mislim, da če si še bolj v rosnih letih, kakšnih hujših posledic ne bo, vsekakor pa si dobro odpočij in pusti telesu nekaj časa za regeneracijo. Prav gotovo pa ti ne bo koristilo, če boš tako nadaljeval...

25 imam, nisem več tko mlad. Utrujenost je trajala 5 dni po teku. Jah, sedaj po 3 tednih od tega sem probal malo telovadit (vzdigovanje telesa na štangi). Po vaji me je ponoči začelo zbadati in trgati v predelu srca. Zbadanje in trganje je trajalo še cel drugi dan. Potem sem drugi dan počival in ni bilo več zbadanja. Čez 2 dni sem spet ponovil vajo in ponoči je spet prišlo zbadanje in trganje. Slabosti nisem imel nobene, ampak tole zbadanje mi je čudno.
Uporabniški avatar
 miro
"cestnitekač", nihče ti še ni svetoval obisk pri zdravniku! Prav to ti svetujem jaz!

LP
miro
raziskovalec napisal/-a:
Roadrunner napisal/-a: ... ob tem pa spil kake 2 dl vode....

Mislim, da je tu odgovor. Dehidracija.

Točno to! Malo razmisli o tem in onem kar so ti že drugi napisali...
Uporabniški avatar
 katja r.
roadrunner, ali mogoče kadiš?al pa si kdaj kadil, se zadržuješ v zakajenih prostorih?
no pri meni sta starša kadila, nato sem delala v lokalu in kmalu me je začelo zbadati v prsih med športanjem in velikokrat po njem. zdravnica mi je svetovala naj neham kaditi (nikoli nise prižgala cigarete), sedaj je že kakih 5let od tega, tako da se je stanje popravilo.
Če te zbada okoli srca, bi verjetno mogel občutiti tudi mravljince v levi roki ali omotičnost? No, če se to dogaja, je NUJNO da obiščeš zdravnika.
vsekakor pa ne smeš precenjevati svojih sposobnosti-prisluhniti je treba svojemu telesu!

Imam pa tale problem in upam èe mi lahko kdo svetuje:
Redno teèem že kak mesec dni. Vsak drugi dan. Pred 2 dnevoma sem se pa spravil teèt na 21 km, ki sem jih tudi pretekel, (najveè do sedaj), ob tem pa spil kake 2 dl vode. Ko sem prišel domov, sem se pa spravil še trenirat z utežmi. Delal sem vaje za moè. Ko pa sem konèal z treningi, mi je pa naenkrat ratalo moèno slabo. Zaèelo me je mrazit in zebst, èutil sem tudi nekakšno vrtoglavico. 4 krat sem bruhal. Èez kake 4 ure mi je potem bilo malo bolje. Sedaj pa sem že 2 dni zelo izèrpan, zaspan in brez energije. Obèutek je tak, kot da nebi niè spal. Zanima me predvsem koliko èasa traja taka izèrpanost in kako jo zmanjšat? Pa tudi to, èe je možno da sem se kaj poškodoval s tem pretreniranjem (srce itd.)?

Hvala za odgovore!

Obstajata samo dva odgovora ki si ju velja drzati za vse sok obremenitve iznenada:

- ogljikovi hidrati
- elektroliti

Verjetno bi moral obrniti vrstni red.

Kar se tice slabosti in utrjenosti je ena od moznosti da bi bila morda hipoglikemija...Vprasanje kako sin kaj si uzival v dnevu pred treningom oz. zvecer in zjutraj.

Izcrpanost se hitro zacne regenerirati ce telo izpostavis socnemu sadju in to v enormnih kolicinah in ne mesati drugih stvari.
Recimo pomarancni sok, grenivkin sok,,,
Potem sele naslednj idan pa ostalo prehrano...

S sadjem telo dobi idealno kombinacijo:
- absorbljivost
- ogljikovi hidrati in dovolj nizek glikemicni indeks za absorbcijo glukoze
- najvaznejse elektrolite in mikroelemente
Uporabniški avatar
 legionar1983
ja, nekako tudi ni priporočljivo, da po 21 km laufanja še dviguješ uteži...strogo odsvetujem, sicer si pa so preizkusil že sam na sebi...pa poročaj malo o svojem stanju, mogoče po tem izustim še kakšno modro :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA