hoja v hribe in po hribih, pohodi, planinarjenje, uživanje v gozdovih in nad njimi, ...

Moderator: Vlajko

Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
športnik napisal/-a:Čist tko me zanima Tomaž, imaš že kakšne izkušnje z višino?
Če ne, potem se kar počasi začni pripravljati...

Ja priznam da višje od Triglava še nisem bil.Ampak se je ne bojim pretirano.
Večjih problemov s tem do sedaj nisem imel sploh nobenih bi se temu reklo.
Imam kolega ki je izdreden gorski tekač in ima Storžič v malem palcu.
Ampak mu je šele v tretje uspelo priti na Mont Blanc prvič zaradi vremena ni mogel, drugič pa ga je višina dodelala, v tretje mu je pa šlo.
Tako da se bom zagotovo pripravil na vse to.Da ponjuham ta Mont Blanc :lol: .Po dolgem in počes :wink: .
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
adrian napisal/-a:
tomaz.zupancic napisal/-a:Ali je še zmeraj kdo kandidat za Mont Blanc v avgustu.Jaz pa eden greva zagotovo vsaj še dva moramo dobiti pa letimo drvimo počasi sportski lagano na Mont Blanc :lol: .
ČAO!

Ja jaz sem resen kandidat, v kontaktu sem še z nekaterimi ki bi šli samo še malo omahujejo.

Klele ni nobenega omahovanja :wink: , na vrhu te čaka smajli :lol: v vseh pogledih :wink: .Oglasi se na ZS pa se domenimo za kak skupen vzpon tako ali drugače preden odjadramo na Mont Blanc.Pa da se domenimo za malenkosti in vse potrebno.
Ja v bodoče me mika še ARARAT v Turčiji.Ampak najprej sem rekel Mont Blanc potem pa gremo dalje.Skratka uživati v vseh pogledih v gorah.Ja pa Dolomiti in še bi lahko našteval.Če nas bo pa šlo več skupin oz. pa bo sploh super in veselo na vrhu.
ČAO!
Uporabniški avatar
 adrian
športnik napisal/-a:Čist tko me zanima Tomaž, imaš že kakšne izkušnje z višino?
Če ne, potem se kar počasi začni pripravljati...

Mt Blanc je ravno na meji ko te začne višina zdelovati če nisi pripravljen. Moj najvišji vzpon do zdaj je na 3700m in nisem imel nobenih problemov,
seveda pa je 1000m več druga pesem. Bil bi neumen če bi to podcenjeval, tako da se bom pripravil na to.
Športnik ti nisi več kandidat za MB?
Uporabniški avatar
 žine
adrian napisal/-a:Zdravo,

Glede poti na vrh se odločam med dvema variantama:

PRVA: Izhodišče St.Gervais, z gorsko železnico do postaje Gare (2372m), nato v smeri koča Tete Rousse (3167m), koča Gouter (3817m), bivak Vallot (4362m), vrh Mount Blanc (4808m).

DRUGA: izhodišče Chamonix, z gondolo po prve postaje Gare (2310m), nato v smeri koča Refuge (3057m), bivak Vallot (4362m), vrh Mount Blanc (4808m).

Če je kdo že prehodil katero od teh poti, bi ga prosil za informacije, časovna dolžina vzpona in spusta, tehnična zahtevnost poti ...

LP

Bil pred mnogo leti :D ampak se še česa spomnim:

Gor sem šel po PRVI varianti, kot si jo opisal. Popoldan z zobato železnico na Gare in po precej krušljivem, rdečkastem stebru do Gouter-ja. Čelada je priporočljiva/obvezna, takrat je kar fino kamnje dol letelo. Na refuge du Gouter lahko malo podremaš, ob treh itak vsi vstanejo in odromajo proti vrhu. Pot je izdatno osvetljena (čelke) :D, in markirana (od Vallota navzgor je zaradi višine marsikomu slabo), rekel bi da je do vrha od Gouter-ja cca. 3 ure po zbitem snegu, deloma ledu. Vršni greben je kar oster in izpostavljen. Na italijansko stran prepadno, na francosko pa strma in zbita snežišča. V glavnem - padec ni priporočljiv. Dol smo šli čez ledenik Bossons proti srednji postaji žičnice na Midi. Hoja po ledeniku je lahko malo sitna, so razpoke......Do žičnice Midi je sestopa vsaj ene 6 ur, do Chamonixa pa še ene 2 (če ti ne rata priti v gondolo).
eto. lpŽ
 janezu
tudi mi smo prečili m.b.iz midija preko vrha do zobate.zelo lep izlet,če je le vreme dobro.lahko je tudi nekaj težav z višinsko,tako,da kakšnega smailija spij raje na koncu v chamoniju.želim ti,da bi vrh osvojil tudi fizično-ne le virtualno.LP ju
Uporabniški avatar
 športnik
tomaz.zupancic napisal/-a:Ja priznam da višje od Triglava še nisem bil.Ampak se je ne bojim pretirano..

Napaka! Ni treba, da se je bojiš, ona te bo že prisilila k sestopu in hudim težavam, odvisno pač. Mislim, da si dovolj star, da veš kaj počneš, pa da si tudi kaj prebral o raznih pripravah na tak vzpon. Jaz ne mislim tukaj razglabljat, zase vem kako in kaj....

tomaz.zupancic napisal/-a:Imam kolega ki je izdreden gorski tekač in ima Storžič v malem palcu. Ampak mu je šele v tretje uspelo priti na Mont Blanc prvič zaradi vremena ni mogel, drugič pa ga je višina dodelala, v tretje mu je pa šlo.

To, da je kolega izreden gorski tekač še nič ne pomeni, kar se višine tiče...
Uporabniški avatar
 športnik
adrian napisal/-a:Športnik ti nisi več kandidat za MB?

Ne! Če že bom kam šel bom šel na Ortler in Monte Roso...
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
športnik napisal/-a:
tomaz.zupancic napisal/-a:Ja priznam da višje od Triglava še nisem bil.Ampak se je ne bojim pretirano..

Napaka! Ni treba, da se je bojiš, ona te bo že prisilila k sestopu in hudim težavam, odvisno pač. Mislim, da si dovolj star, da veš kaj počneš, pa da si tudi kaj prebral o raznih pripravah na tak vzpon. Jaz ne mislim tukaj razglabljat, zase vem kako in kaj....

tomaz.zupancic napisal/-a:Imam kolega ki je izdreden gorski tekač in ima Storžič v malem palcu. Ampak mu je šele v tretje uspelo priti na Mont Blanc prvič zaradi vremena ni mogel, drugič pa ga je višina dodelala, v tretje mu je pa šlo.

To, da je kolega izreden gorski tekač še nič ne pomeni, kar se višine tiče...

Se popolnom strinjam da te gora sama prisili k sestopu.Zato se bom do takrat na najboljši možni način pripravil, kar se lahko in kolikor se lahko.
Hočem reči zaradi kolega da ga je gora šele v tretjo rundo spustila na vrh.
Ja da je dober gorski laufar še nič ne pomeni, to se strinjam.Ampak se je zato temeljito pripravil in je prispel na sam vrh.Ja srčno si želim priti že v prvem šunku gor.Seveda pa bom na sami poti tja gor videl kaj me še vse čaka.Kaka težava ali podobno.
Monte Rosa je tudi na mojem spisku želja.A je vse odvisno tudi od ostalih okoliščin.
ČAO!
 mojA
Ravno berem LEDENO SONCE od Manfrede ... Priporočam - vkolikor še niste prebrali

Med drugim je dobro opisal pot tudi na MontBlanc, tko, v info
Uporabniški avatar
 Cveto
adrian napisal/-a:Zdravo,

Glede poti na vrh se odločam med dvema variantama:

PRVA: Izhodišče St.Gervais, z gorsko železnico do postaje Gare (2372m), nato v smeri koča Tete Rousse (3167m), koča Gouter (3817m), bivak Vallot (4362m), vrh Mount Blanc (4808m).

DRUGA: izhodišče Chamonix, z gondolo po prve postaje Gare (2310m), nato v smeri koča Refuge (3057m), bivak Vallot (4362m), vrh Mount Blanc (4808m).

Če je kdo že prehodil katero od teh poti, bi ga prosil za informacije, časovna dolžina vzpona in spusta, tehnična zahtevnost poti ...

LP

Lep pozdrav!

Jast sem pred dvemi leti bil gor po prvi varianti.
Ja čelada je kar obvezna na tistem delu, ki ga je že opisal Žine. Vendar mi smo žli za gor tam mimo zjutraj inse kamenje še ni nič krušilo. Nazaj grede je blo pa par takih kamnov, da ti tam tud čelada nebi pomagala.
Pa veliko pijače, mene je čist zjebal k sem jo mel premal. se je pa treba psihično pripravit
Kmalu ko prideš iz zobate železnice zagledaš kočo. Pa sem si rekel da bom gor siher prej kot v treh urah. Ja ja hodili smo celih 6ur nekateri še več, kočo pa veš čas gledaš.

Ja glede višinske pa tkole:
Res je da sem bil prej že na najvišjem vrhu evrope(Elbrus-5642m) Vendar smo se tam večkrat aklimatizirali, in ni blo težav.
Preden pa smo šli na Mount Blanc, smo bili en vikent prej na Grossglocnerju.
Pa mi je bilo ponoči v koči Gouter slabo in sem moral dvakrat ponoči ven. Se izpraznit skozi zgornjo odprtino :) Ampak ob 7.00 sem bil kot prerojen in sem šel z ostalimi našimi brez problemov na vrh. Ko se je večina ki štartajo ob 3.00 že vračala tam na vallotu.
Tako da za višino se moram jast prej aklimatizirati. In marsikdo tudi. Vendar dokler ne probaš ne veš.
Okoli Božiča sva s kolegom osvajala goro Damavand(5671m) v Iranu. Pa sva se prej aklimatizirala na Tockalu cca3900.
Tako da glede višine ni bilo problema. Vendar vrha nisva osvojila zaradi vremenskih razmer. Prišla do bivakana 4100m. Veter 85-90km/h v sunkih tudi več,in še -25. Še v bivaku je bilo -12. Nasledni dan sva šla v dolino in se šla potepat po Iranu. Vrh pa pustila za drugič.
Ja mogoče Ararat, pa še Damavand obenem. Ja Tomaž Zupančič hvala za idejo.

Tako da je za vzpon na belo goro pomemba najprej dobra pripravljenost, oprema(dereze, cepin, čelada, (mogoče za koga tudi kaka naveza),...aja pa obvezna sončna očala, pomožnosti da so v skupini vsaj ene rezervne.) zadnji dejavnik in najpomembnejši pa je seveda lepo vreme.

Upam da boste imeli tega v izobilju

Tudi jast se letos z enimi nekaj menim da bi šli gor, če pa zatajijo bi se pa kar vam pridružil če vam je prov?

Lp
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Cveto z velikim veseljem vidim da greš z nami.Ti bom pa seveda prej o tem še obvestil kako in kaj velja.Vsaka izkušnja šteje v dobro.
Lepo je vse to prebirati.Se vidimo!
ČAO!
Uporabniški avatar
 Cveto
tomaz.zupancic napisal/-a:Cveto z velikim veseljem vidim da greš z nami.Ti bom pa seveda prej o tem še obvestil kako in kaj velja.Vsaka izkušnja šteje v dobro.
Lepo je vse to prebirati.Se vidimo!
ČAO!

Hvala Tomaž!

Pol smo na vezi, ti kar sporoči ko boste za akcijo!
Pa gremo.

Lp.
Uporabniški avatar
 adrian
žine in Cveto hvala vama za zelo koristne informacije, ki jih ni nikoli preveč :wink:.
Uporabniški avatar
 športnik
Predlagam takole, recimo; Nujno si morate vzeti dovolj časa in nikakor se vam ne sme nikamor muditi. Zelo primeren vrh za aklimatizacijo je Gran Paradiso (4078 m) v dolini Aoste. V bistvu je ta vrh tehnično eden najlažje dosegljivih štiritisočakov. Potem pa napad na MB. :lol:

V predpripravah pa nujno opravljati vzpone z veliko višinsko razliko ala Grintovec iz Kamniške Bistrice, Krn in podobno, morda skok na kakšen tritisočak v Avstriji itd....

No, takšno je moje osebno mnenje! :)
 darcy
Moja aklimatizacija pred vzponom je bila:
-nekaj zimskih vzponov v slo (Triglav, Grintavec...)
-deset dni prej popolde na Triglav, spanje na Kredarici, naslednji dan na Škrlatico,
-pet dni prej na Glossglockner,
-pri vzponu smo prespali na Tete Rouse
Po končani turi sem imel občutek, da bi imel težave zaradi tempa hoje, če ne bi bil v navezi z izkušenim slo vodnikom

Dare
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA