hoja v hribe in po hribih, pohodi, planinarjenje, uživanje v gozdovih in nad njimi, ...

Moderator: Vlajko

Uporabniški avatar
 adrian
športnik napisal/-a:Predlagam takole, recimo; Nujno si morate vzeti dovolj časa in nikakor se vam ne sme nikamor muditi. Zelo primeren vrh za aklimatizacijo je Gran Paradiso (4078 m) v dolini Aoste. V bistvu je ta vrh tehnično eden najlažje dosegljivih štiritisočakov. Potem pa napad na MB. :lol:

V predpripravah pa nujno opravljati vzpone z veliko višinsko razliko ala Grintovec iz Kamniške Bistrice, Krn in podobno, morda skok na kakšen tritisočak v Avstriji itd....

No, takšno je moje osebno mnenje! :)

Športnik popolnoma isto razmišljam tudi jaz, Gran Paradiso pred MB, na Krn grem pa glih to soboto :D.
Uporabniški avatar
 nejc.kuhar
Živjo!
Moram dodati še mojo izkušnjo! Se strinjam da je aklimatizacija za Mont Blanc priporočljiva, če ne že celo nujna za nekoga, ki mu višina ni lih pisana na kožo.
Sam sem šel na Mont Blanc pred dvema letoma skupaj še z Anžetom Šenkom. Oba seveda odlično pripravljena, tako da sva rekla da aklimatizacije ne rabiva :D Z žičnico sva šla na Midi, pa prespati dol v kočo na plato in naslednje jutro prečenje na Mont Blanc. No do okrog 4400 je šlo brez problemov, potem sva pa kar naenkrat oba začela dihat kt nora in tempo je močno padel. Na vrh sva se res privlekla čisto počasi, čeprav kakšnega glavobola ali podobno ni imel noben, samo utrujenost. Ker sva s sabo nosila še smuče, sva potem oba odsmučala z vrha na drugo stran proti Valotu in Guteru. Super doživetje! No čez dva dni sva šla potem še na Matterhorn, kjer pa ni bilo ne duha ne sluha o kakšnih težavah z višino, na vrh sva prišla kot na kakšnega našega dvatisočaka. :wink:
No letos grem pa še poizkusit kako se tekmuje v višinah nad 4000 m! 29.4. namreč v okolici Monte Rose poteka turnosmučarska tekma na najvišji višini na svetu- Troffeo Mezzalama. 45km s kar tremi vzponi prek 4000 metrov :D
Uporabniški avatar
 vanja
Tudi jaz se bojim, da kdo od prej pišočih podcenjuje višino...

nejc.kuhar napisal/-a:No letos grem pa še poizkusit kako se tekmuje v višinah nad 4000 m! 29.4. namreč v okolici Monte Rose poteka turnosmučarska tekma na najvišji višini na svetu- Troffeo Mezzalama. 45km s kar tremi vzponi prek 4000 metrov :D

Fajn se tole sliši... :shock: Bravo, Nejc, želim ti dobro in uspešno tekmo! 8)
Uporabniški avatar
 Cveto
nejc.kuhar napisal/-a: No čez dva dni sva šla potem še na Matterhorn, kjer pa ni bilo ne duha ne sluha o kakšnih težavah z višino, na vrh sva prišla kot na kakšnega našega dvatisočaka. :wink:
No letos grem pa še poizkusit kako se tekmuje v višinah nad 4000 m! 29.4. namreč v okolici Monte Rose poteka turnosmučarska tekma na najvišji višini na svetu- Troffeo Mezzalama. 45km s kar tremi vzponi prek 4000 metrov :D

Nejc Čestitke za Matterhorn!
Kolikor vem ni kar tako tale Matr.
A Sta Bila v navezi? Pa kako sta šla dol? Sta se abzajlala al kako? Kakšno opremo sta mela? Mene tudi že nekaj časa mika. Samo se mi zdi da še nisem pripravljen dovolj. Mi manjka znanje z abzajlanjem pa to, tko da...
A je res Malo morje ljudi tam?

No pa čim več uspehov na tekmi. Držimo pesti za čimbolšo uvrstitev.

LP.
Uporabniški avatar
 športnik
Kje s pa do zdej že kej hodu Cveto?

Kolega je bil lani na Matterhornu, in glih ko je šel mimo ene od švicarskih navez z vodnikom, ga je le ta nekoliko odrinil, tako, da je skoraj zletel dol... :oops: Pač, tako je, švicarskim vodnikom delo in zaslužek odžiraš, če hodiš sam po njihovih gorah in oni niso zato najbolj veseli... :twisted:
Uporabniški avatar
 nejc.kuhar
Ja za Matterhorn rabš pa že kr nekej alpinističnih izkušenj, ker zna bit zlo zajeban tud, zlo odvisn od razmer. Morš vsaj štirico v hribih brez kakršnih koli problemov preplezat. midva sva imela idelne razmere, skoraj povsem kopno le na vrhu je bilo malo novega snega za popestritev. Spodnji del sva šla nenavezana. Pod bivakom in naprej pa potem navezana, ker je kar nekaj detajlov za poplezat, pa še izpostavljeno je skoz ful, tko da morš bit kar zihr. Pa zlo zgodn morš bit pa aklimatizacija je kr nujna, ker kakšna vrtoglavca tm gor zna bit pa usodna. Dol sva pa mal abzajlala pa mal plezala. Drgač so na ta težkih detajlih tud ta debele vrvi napelna s katerim si lahko kar olajšaš vzpon in spust.
LP
Uporabniški avatar
 Cveto
Hvala za imformacije športnik in Nejc.
Ja pol še nimam dost izkušen.
Ja na višini sem bil že na 5600. Samo to ni blo nič kaj za plezat.
Edino Grossglokner je bil malo bl zahteven.
Poleti pa sm bil enkrat v navezi v slovenski smeri v triglavu-prevčev iztop, enkrat pa nenavezan skozi okno.
Ja mislim, da se bo treba še prej malo v plezališča podat, pa malo plezanje trenirat, pol pa še kako ali dve smeri v hribih zlest.
Pol pa šele na matterhorn.

Ja Športnik tole pa vem kako je s temle vodniki po italiji pa švici. Mam jest tud slabe izkušnje.
Uporabniški avatar
 športnik
Cveto napisal/-a:Okoli Božiča sva s kolegom osvajala goro Damavand(5671m) v Iranu

O osvajanju Damavanda mi boš moral pa enkrat kaj več povedat, me mal informativno zanima.... Menda je ful težko priti do info o gori, kaj šele vse ostalo... Bo šlo? :)
športnik napisal/-a:
Cveto napisal/-a:Okoli Božiča sva s kolegom osvajala goro Damavand(5671m) v Iranu

O osvajanju Damavanda mi boš moral pa enkrat kaj več povedat, me mal informativno zanima.... Menda je ful težko priti do info o gori, kaj šele vse ostalo... Bo šlo? :)

Lep pozdrav!
Kva športnik a te mika a?:D Evo še nekaj sličic o tej čudoviti gori.
Ja res se splača.
Imformacije ti lahko na grobo tle opišem. lahko se pa zmenva na kakem pivu ali dveh pa ti lahk povem vse o tem. Sao naju je že do tja kjer sva pršla čist izžela. Pa mi ni jasn kako to, saj me ni tolk zjebal niti na elbrusu,
na 5000m, tuki sem bil pa že na 4000 čist izžet. Nevem ali je to zaradi vetra, druge klime, res da je svoje naredil tudi snežne razmere.

Slika
Slika

P.S. Na prvi slikci, kot vidiš se nekaj kadi. To ni sneg, ki bi ga nosil veter, ampak Žveplo! Gora je vulkanskega izvora, zato se še vedno kadi iz nje žveplo, zjutraj še bolj izrazito. Je pa tudi v vasi pod goro "hot springs" kot nekakšni bungalovi, notri je pa voda, ki ima vonj po žveplu in ima 43°C. tako, da sva šla v enem dnevu iz -30 na +34°C. Zanimiva izkušnja. :)
Uporabniški avatar
 športnik
Prijatelji so šli danes proti Mont Blancu... Vrnejo se v nedeljo. :roll:
Uporabniški avatar
 športnik
A je že kdo hodil po Monte Rosi, morda po Bernini?
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Upam športnik da ti bodo podali kako informacijo :wink: in bi jo nam zaupal. :lol: Lahko pa se pol tudi osebno dobiva na kaki debati ali vzpončku na tisti hribček STORŽIČ :lol: .Pa da sem nafilan z informacijami o tem in onem za mont blanc.Se toplo priporočam.
ČAO!
Uporabniški avatar
 športnik
tomaz.zupancic napisal/-a:dobiva na kaki debati ali vzpončku na tisti hribček STORŽIČ :lol:

Mah, z vami tekači ne upam nikamor, ker samo divjate... :lol: :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA