Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Vreme
Pred leti si je en moj kolega zadal, da bo pretekel maraton bos. Začel je resnično trenirati bos. Problemi so nastali, ko je tekel na asfaltu, na katerem so velikokrat majhni kamenčki, ki so lahko zelo neprijetni za podplate. Nekaj časa je sicer vztrajal( ne vprašajte kakšne podplate je imel) potem pa je obupal. Pa ni človek kateri hitro obupa, prej nasprotno.
Uporabniški avatar
 ero
ja, saj v tem je štos. naše noge (predvsem podplati in tetive) so tako razvajene in pomehkužene, da si daljšega teka po asfaltu še predstavljati ne moremo.

ni kaj, bo treba bolj previdno začeti, da otrdiš podplate in zbudiš mišice, ki zdaj zabušavajo :)
Uporabniški avatar
 Junc
Zadnjič je bilo v odaji ZDAJ prispevek o bosem teku. Baje so v tujini klubi, kje bosi tečejo. Pa govor je bil o enem etiopijcu ali nekaj, ki je na OI (se mi zdi) zmagal maraton bos. Dobri so, jaz se mučim 10 m bos prehodit.
Uporabniški avatar
 Vreme
Ja saj verjetno je finta v tem, da pričneš najprej bos hoditi, torej 10m je že pravi začetek :D
 ton
Bos je tekel znameniti Etiopec Abebe Bikila in dobil olimpijski maraton v Rimu 1960 (in potem še tistega v Tokiu, ampak obut). Šele zdajle sem odkril, da ni šlo za kako filozofsko zadevo, pač pa za šlampastega opremljevalca: http://en.wikipedia.org/wiki/Bikila_Abebe

Teči DANES brez superg... hm, morda primerljivo s kvadratnim biciklom.
Uporabniški avatar
 Damijan
Ko delam kakšne vaje na stadionu, z veseljem sezujem copate in nogavice, seveda po opravljenem treningu. In naredim iztek na fuzbalski zelenici. Če le ni premrzla trava zaradi špricanja ali rose... Paše, a le za tistih par kilometrčkov.

Sem pa enkrat z biciklom šel na Roglo, imel defekt, ena izmed opcij je bila, da se peš vrnem k avtu, ki sem ga pustil v Zrečah. Torej - v tistih trdih kolesarskih čevljih nisem mogel racati, zato sem se sezul. Kakih 5 kilometrov sem torej naredil bos, s tem, da je šlo navzdol, pa še bicikl je bilo treba nazaj drža, da ni odpeljal po svoje. Katastrofa, vam rečem... Šele, ko sem se doma umil, so me podplati tako pekli, da sem komaj hodil!

Zato bom še naprej tekal obut, se navduševal nad pancarsko in sploh sci-fi tehnologijo, ki jo nudijo današnji copati, bos pa je fajn hodit kje na morju, na sprehodih...

Zanimivo je še tole: ko poslušaš s starejše tekače, se le-ti kar ne morejo načuditi današnjemu udobju, ki ga nudi tekaški copat. Saj se vé, kakšno je bilo blaženje v 80-ih al pa še bolj nazaj. Niti nisem prepričan, če je ta termin že obstajal.

Pa tudi tista o "pancarjih" je malo prehuda: če je kdo šel tečt kdaj takoj po smučanju (pa tudi to ni nujno), dobro vé, kakšna je razlika med smučarsko plastiko in peresnotjo masha nad nartom...

Na (cenejše) copate, torej!
Uporabniški avatar
 ero
Damijan napisal/-a:Pa tudi tista o "pancarjih" je malo prehuda: če je kdo šel tečt kdaj takoj po smučanju (pa tudi to ni nujno), dobro vé, kakšna je razlika med smučarsko plastiko in peresnotjo masha nad nartom... !

he he, saj veš, da namerno pretiravam.

a vseeno - poglejte, kakšna je razlika med enakimi (po imenu) modeli copat danes in pred dvema letoma. pena po celem podplatu, za centimeter višja, same bočne opore, vse vedno bolj omejuje naravno gibanje noge. in potem se čudimo, zakaj je vedno več poškodb tetiv in mečnih mišic. zato, ker ob takem 'napredku' nekatere mišične skupine sploh niso več potrebne. in ko jih v izjemnih trenutnikih mogoče le potrebuješ, pogorijo na celi čtri in poškodba je tu.
Uporabniški avatar
 Damijan
Slednje pa zna bit precej res, ja... Na srečo še ne vem!

Eh, saj je že bilo nekaj debate o industriji in marketingu, ki nas žene...
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
NEkaj se igral z bosonogo hojo navkreber...tudi po snegu ...seveda z nahrbtnikom in opremo v nahrbtniku ...izmenjeval vsake 10 do 15 minut.
In mi je kar zal da nisem zgodbe nadaljeval in detajliral.
Na dolocenih podrocjih je to se dodatna izmenjava energije z zemljo
( ne samo dihanje z zrakom, izmenjava izlockov, gozdni sadezi ).

VSekakor pa priporocam udelezbo na: Pohod bosih na goro Oljko v SAvinjski dolini.

Obstaja pa tudi eden tek bosih na Lubnik. Tega pa se nisem imel priloznosti poskusiti. Sem pa preprican da velja poskusiti in da clovek zamuja posebno izkusnjo.
 ton
Ero, po mojem za povečanje števila poškodb niso krive superge, pač pa izjemno povečanje števila tekočih in pa radikalizem, ki gre k temu, da v srednjih letih podoživimo srednješolske ideale.
Tvegam s trditvijo, da bi današnji naval tekačev v supergah izpred 10 let (ali buhnedaj v Univerzalkah ali Allstarkah izpred 20) epidemično tekal naravnost k zdravnikom.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
ton napisal/-a:Ero, po mojem za poveèanje števila poškodb niso krive superge, paè pa izjemno poveèanje števila tekoèih in pa radikalizem, ki gre k temu, da v srednjih letih podoživimo srednješolske ideale.
Tvegam s trditvijo, da bi današnji naval tekaèev v supergah izpred 10 let (ali buhnedaj v Univerzalkah ali Allstarkah izpred 20) epidemièno tekal naravnost k zdravnikom.

Ja zelo logicen zakljucek in se strinjam z njim.
Ampak da ne bi postal samo floskula, ki jo itak lahko povzames pa bi se vprasal kje vse tici razlog:

- namrec vedno vecja znanost in razvajenost nas tekacev ali
kakrsnihkoli drugih hodcev Homo Sapiens sigurno ne...

1. Utrjenost misic in podplatov

to se verjetno strinjamo da se da utrditi natrenirati
podobno kot zuljave noge kjer se potem namestu zuljev utrdi koza in
lahko enako obutev spet nosis podobno pac utrdis noge

2. Vecji problem so verjetno sklepi in nartne kosti ( ploskavost in prilagajanje samega stopala vsem muham sodobnega cloveka ):
- ostala nekvalitetna cenena obutev ki jo morda ne nosis na teku
pa vseeno vpliva zaradi ostalega pestrega dela dneva
- prehrana
- prehrana je vedno bolj demineralizirana v naranvi obliki in
kvecjemu kaksni dodatki ki v telesu kristalizirajo ne prinesejo
dovolj absorbljivosti da bi se lahko utrjevale demineralizirane
kosti na dnu
- hrana ki se uziva zahteva vedno vec mineralov za absorbcijo
( velika kolicina OHjev ne samo presnova tudi tvorba glikogenskih
rezerv - heheh pa tudi piva in coca-cole ce smo ze detajlni )

- skratka ena taka bosa zadeva je pravi izziv oz. preizkušnja koliko smo
se robustni v svojih okoncinah
( robustnost pa nam pove marsikaj - tudi to kaksen bo rezultat
ko kje stopimo na kaksno korenino se spodrsnemo ali
zataknemo - in nam je lahko napoved zloma ali pa tudi
dobrega izzida )

Za tiste ki imajo ali smo imeli kaksne probleme z glivicami ali rapzokajoco kozo med prsti pa itak. Kaj ces boljsega zdravila kot bos malo po snegu.
 superga
Kar nekaj stvari na temo naravnega teka je že dve sezoni nazaj naredil Nike z modeli FREE:
http://www.nike.com/nikerunning/usa/hom ... g#free2007
Ideja teh modelov je prav to, da ne dajejo stopalu nobene dodatne opore in blaženja (nekaj malega že kompenzira guma in vložek). Kar nekaj teh idej je uporabljenih na novih tekaških modelih (npr. nov SKYLON).
Podplat je moćno upogljiv v vseh dimenzijah in sestavljen iz 26 delov. Stopalo je zaščiteno le pred podlago (kamenja asfalt ipd.). Je pa res, da se je potrebno na takšen model kar dobro navaditi V začetku se ga uporablja v kombinaciji z "klasičnimi" modeli (npr. ogrevanje v FREE-ju in tek v "klasiki"). Z količino treninga se podaljšuje čas uporabe FREE-ja. Končna faze je lahko tudi tek brez obutve ?
Važna je torej postopnost !
l.p.
superga
 ton
Evo: namesto nobenih bomo zdaj kupili dvojne nove superge!
 jelena
Hehe, Ton :wink:
Me je pa ta debata spomnila na lansko leto, ko sem malo pod vrhom Grintovca naletela na nekega navdušenega bosohodca, starejšega gospoda z Avstrije, ki jo je bos kar hitro ubiral proti vrhu :D.
Sama pa zadnje čase prakticiram bosonočki po gozdnih poteh. Hoja, seveda! Edin mal je treba gledat pod noge...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA