Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 gera
zanima me, koliko se raztegujete pred, med in po teku in katere vaje opravljate. sama se raztegnem prej in potem, vmes pa vsaj enkrat, sem pa opazila, da vsi tega ne počnejo. zanima me predvsem, če je kdo že kaj več bral o temu in kaj bi bilo najbolj priporočljivo. kolikor je meni znano, se je treba pretegovati čimveč, po 15 sekund eno nogo (sploh na koncu). lp
Uporabniški avatar
 Miha65
To pocnem bolj obcasno in se to takrat, ko je ze prepozno in me zacne kaj boleti...
Sam dobro vem (in se strokovno to obvladam) da se kite in misice morajo raztegniti (prej in se zlasti potem) in da se tudi veliko bolje potem pocutim...a kaj ko...hm....
Uporabniški avatar
 Vreme
Vsekakor mora raztegovanje biti tako pred tekom in po teku. Predvsem po teku je potrebno reztegniti mišice iz preprostega razloga ker so že dobro ogrete.

Sam sem si dva tedna nazaj poškodoval desno stegensko mišico ravno pri ogrevanju. Očitno sem preveč hotel pa bil premalo ogret. Tako da še sedaj čutim posledice in to ravno pred Radenci :?
Uporabniški avatar
 nemormbitprmir
Zaenkrat se mi še ni potrebno prav veliko ogrevati, ker so se mi nožne mišice v 6 letih in pol TKD-ja kar precej "ogrele" in natrenirale. :) Nekaj "nategov" nog ter dvig not na rit, pa sem pripravljen na tek. ;) Pol minute dela. (Ali pa še to ne. =))
 Winkl
jaz se pred tekom ogrevam predvsem z bolj rahlim tekom, včasih naredim kako raztezno vajo, če čutim v posameznih delih kako napetost.

Po teku obvezno raztezne vaje, kar se časovno tiče pa delam nekje od 10 do 15 sekund na vajo (pri večjih obremenitvah dalj časa).

Med tekom se ne raztezam.
 hitrijoža
Tudi sam sem bolj šlampast, kar se ogrevanja in strečinga tiče. Nekaj že naredim, vendar verjetno je to veliko premalo. Potem me pa začne med tekom matrati koleno in večkrat mi ne preostane drugega kot počakati in močno upogniti nogo - primem se za stopalo, nekaj čas počakam in potem nogo fino iztegnem - pa je nekaj minut mir s kolenom.Vendar to ni to - odpravljam le posledice, pravega vzroka pa ne najdem, niti jaz, niti dohtar - ortoped, ki me je "strokovno" pol minute ogledoval pa je rekel, da moram nogo ojačati - ni me vprašal ne kako , ne zakaj - predpisal je le terapijo. To znam narediti tudi jaz in to z zaprtimi očmi, pa še nekaj jekar malo nerodno na ljubljanski polikliniki , da moraš pred dohtarja v samih gatah, da si hitreje na vrsti. Naslednji, prosim!
Uporabniški avatar
 gera
hvala za namige. imam pa še eno vprašanje, ko ste ravno omenjali nateg mišice - moj fant si je namreč med tekom pretegnil nekaj v kolenu in ga že nekaj dni boli vsakič ko teče (ko se bolj napreza). mogoče tudi zato, ker zadnje čase zanemarja pretegovanje. vem, da je lahko marsikaj, mišica ali vez, pa vendar, me zanima, koliko časa je priporočljivo počivati. tekel ni namreč kakšne dva dni, je bilo vredu, potem pa spet. mogoče bi bilo pametno počakati kakšen teden (?) lp
 Simplon
Winkl napisal/-a:Po teku obvezno raztezne vaje, kar se časovno tiče pa delam nekje od 10 do 15 sekund na vajo (pri večjih obremenitvah dalj časa).

Kakšne vaje pa delate po teku? Sam se raztegnem le tako, da nogo primem v gležnju in jo malo povlečem k sebi (zadaj k riti).
 Leon81
Jaz se razetgujem vedno pred in po teku, vaje pa izbiram precej po občutku. Tudi jaz bi rabil kakšen seznam vaj, da bi bilo vse skupaj malo bolj sistematično.

LP
Leon
Uporabniški avatar
 vizi
Ogrevanje z lahkotnim tekom :arrow: raztezne vaje :arrow: tekaški trening :arrow: raztekanje :arrow: raztezne vaje.

Raztezne vaje vključujejo raztezanje vseh večjih mišičnih skupin nog (sprednje in zadnje stegenske mišice, meča) in hrbta.

Naredim 2 seriji po 15 sek. za vsako mišično skupino. Delam počasi in po občutku. Sicer je pa pri razteznih vajah tako, da si je bolje vzeti več časa - tukej mam pa še rezerve. :)
 ŽULJ
nikoli :?
Uporabniški avatar
 PoLyCOM
Priloga Nedeljskega dnevnika Preprosto fit ter Moj trener junijska številka - vadba moči pri tekačih.

Definitivno po vsakem teku!!!
 Simplon
PoLyCOM napisal/-a:Priloga Nedeljskega dnevnika Preprosto fit ter Moj trener junijska številka - vadba moči pri tekačih.

Definitivno po vsakem teku!!!

A mogoče lahko skeniraš pa prilepiš?
Uporabniški avatar
 PoLyCOM
Se bom potrudila. Nekaj razteznih vaj mi je pa prirojenih še iz časov, ko sem plesala. Za vsakega se kaj najde v tej poplavi raznih vaj! :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA