Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 gera
ok, torej zdaj razumem, zakaj ljudje tečejo/te po betonu. čeprav še vedno vztrajam, da to ni dobro za pljuča, je vsekakor odločitev posameznika. jaz raje tečem po mehkih površinah zato, ker sem že od mnogih slišala, da je tek po betonu slab za sklepe, ker nimam tekmovalnih ambicij in ker imam zelo rada naravo. razumem tudi tek po vročini, čeprav je tudi res, da izpostavljanje soncu (ki je vedno bolj močno) ni dobro za kožo. je pa seveda nuja, če hočeš tekmovati. sama to opažam pri sebi, ker zelo slabo prenašam vročino. v nedeljo sva se fantom odpravila na tek iz črnuč (po grebenu) do ferate pod šmarno goro, po plezanju pa še hitra hoja do grmade in tek nazaj. meni je bilo slabo, bolela me je glava in sem bila čisto brez moči, on pa je bil čisto ok, ker je bil v mladosti profesionalen tenisač pa še iz kopra in je bil vajen igrati na močnem soncu.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
gera napisal/-a:ok, torej zdaj razumem, zakaj ljudje teèejo/te po betonu. èeprav še vedno vztrajam, da to ni dobro za pljuèa, je vsekakor odloèitev posameznika. jaz raje teèem po mehkih površinah zato, ker sem že od mnogih slišala, da je tek po betonu slab za sklepe, ker nimam tekmovalnih ambicij in ker imam zelo rada naravo. razumem tudi tek po vroèini, èeprav je tudi res, da izpostavljanje soncu (ki je vedno bolj moèno) ni dobro za kožo. je pa seveda nuja, èe hoèeš tekmovati. sama to opažam pri sebi, ker zelo slabo prenašam vroèino. v nedeljo sva se fantom odpravila na tek iz èrnuè (po grebenu) do ferate pod šmarno goro, po plezanju pa še hitra hoja do grmade in tek nazaj. meni je bilo slabo, bolela me je glava in sem bila èisto brez moèi, on pa je bil èisto ok, ker je bil v mladosti profesionalen tenisaè pa še iz kopra in je bil vajen igrati na moènem soncu.

1. teci po betonu

Ja torej:
a) sem se navadil - in mi je ze cool
b) nujno zlo ( se vedno manjse kot v klimatiizranem avtu ) da priteces ali
prikolesaris do zelenja pod Smarno g.
c) nimas izbire

VEdno pa je ze to da moras iti tect nekam ven od kraja bivanja znak da v lastnem okolju bivanja nekaj ne stima.

2. beton in sklepi

ja verjetno res ceprav sam osebno mislim da je se veliko drugih faktorjev tveganja, ki veliko prej vplivajo na probleme v sklepih kot je pa redno premikanje po betonu...sicer pa Darwin in zakon mutacij...ce zivis in delas v betonu se moras privaditi temu mar ne? Oz. lahko pa si pomagamo z vaso idejo farmacevtske industrije...pa naj sluzi obutvena industrija da nas prilagodi za tek po betonu oz. da se tako prilagodimo na nezdrave medije tekanja....Odgovor pa oba veva da je drugje ....clovek si zasluzi da tece in hodi po zelenih mehkih povrsinah kjerkoli na Zemlji. Vprasanje je samo ali se je odlocil da bo nekaj zato naredil. Dokler lahko ubezi odlocitvi jasno da bo imel na voljo navidez cenejse resitve. Ampak vsak g. glasbenik Cigan enkrat odigra pesem.

3. tekmovalne ambcije
ja takrat pa je beton izziv in vprasanje se spsotavi kako se soociti z izzivom in ali je res beton kriv? Kot sem rekel da obstajajo veliko moznosti ki bi jih se veljalo pri sebi pretehtati ( le zakaj so sklepi tako obcutljivi ? ).

4. vrocina

ja zelo dobra primerjava v smeri razmisljanja ki jo jaz vsiljujem.

Torej lahk ose izmikas vrocini lahko pa se soocis in jo vzames zdravo za gotovo in se vprasas kaj moram narediti da se vrocini ( vsaj v teh mejah tveganj kot jo sedaj cutimo oz. nam jo napovedujejo v teh klimatskih spremembah ) ne rabim vec umikati ...kaj potem bomo nehali tekati ali pa bomo se tekal isamo se po pragozdovih na Notranjskem ali na 2000 metrov in gnjavili kozoroge in gamse ali medvede v Kocevskih ...ali pa bomo hodili samo se tekati na Kubo kot sedaj moramo hoditi smucati na ledenike v FRA ( hahah kaj takrat ko se tu ne bo snega...aja nafta pa letalski prevoz pa bomo hodili v Tibet in kaj polj ko bo Tibet tolko drag in bo tam se bolj zasvinjano ...aja do takrat pa nam preostane se kaksen koscek Antarktike heheh )...
Ja nic nehajmo tekati...ja bomo pa se samo plavali dokler se bomo imeli vodo cisto...Uff komplicirano...heheh...ja nic morda pa ni tako zahtevno teci po mestu.

5. vajen sonca...

Ja to "vajenost" soncu si je pridobil. Torej?
Ali se zapeljati z aklimatiziranim avtom do prvega zelena mesta
( Hvala Bogu da ga imate blizu in da je nafte se kaj in dovolj poceni ) ali
pa se soociti z vrocino...step by step...pa paziti na postopno ohljaevanje..pa znizati notranjo telesno temperaturo - ustrezna prehrana in ustrezni elektroliti ter s tem preprogramiranje lastne presnove in blabla...itd itd. Kdaj drugic...

Prijeten dan se naprej,
Uporabniški avatar
 gera
- klime v avtu ne uporabljam, v službo se vozim z avtobusom, tako da moj avto bolj ali manj počiva... na tek pa hodim peš. Imam pač to srečo, da sem uspela dobiti stanovanje blizu gozda. Po mojem so tukaj največji problem ljudje, ki bi brez problemov lahko uporabljali javni prevoz ali kolo za v službo, pa se jim zdi to "ponižujoče" ali pa se jim ne da peš do postaje (večina mojih sodelavcev) in se vsak dan (s prižgano klimo seveda) gužvajo na cesti. poudarjam, da seveda nimajo vsi te izbire, ker so povezave javnega prometa v ljubljani obupne.
- glede sklepov se mi pa zdi logično, da to ni zdravo, ker človeške kosti niso vajene trde podlage in se bodo sicer verjetno sčasoma prilagodile, ampak zelo zelo počasi. Poznam pa nekaj ljudi, ki so imeli s tem probleme in so jim zdravniki rekli, da je to zaradi teka ali dolge hoje po betonu. Potem so prešaltali na travnate površine in je bilo takoj bolje.
- glede vročina se strinjam, da se moramo prilagoditi, ampak eni smo verjetno na to bolj občutljivi. meni recimo ne pade na pamet, da bi se šla cvret na morje, medtem ko večina ljudi to obožuje.
No, zdaj pa grem počasi domov, pa upam, da bo kaj dežja, da ne bo prevroče za tek. Lepo se mejte, jutri pa lahko nadaljujemo...
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
gera napisal/-a:- klime v avtu ne uporabljam, v službo se vozim z avtobusom, tako da moj avto bolj ali manj poèiva... na tek pa hodim peš. Imam paè to sreèo, da sem uspela dobiti stanovanje blizu gozda. Po mojem so tukaj najveèji problem ljudje, ki bi brez problemov lahko uporabljali javni prevoz ali kolo za v službo, pa se jim zdi to "ponižujoèe" ali pa se jim ne da peš do postaje (veèina mojih sodelavcev) in se vsak dan (s prižgano klimo seveda) gužvajo na cesti. poudarjam, da seveda nimajo vsi te izbire, ker so povezave javnega prometa v ljubljani obupne.
- glede sklepov se mi pa zdi logièno, da to ni zdravo, ker èloveške kosti niso vajene trde podlage in se bodo sicer verjetno sèasoma prilagodile, ampak zelo zelo poèasi. Poznam pa nekaj ljudi, ki so imeli s tem probleme in so jim zdravniki rekli, da je to zaradi teka ali dolge hoje po betonu. Potem so prešaltali na travnate površine in je bilo takoj bolje.
- glede vroèina se strinjam, da se moramo prilagoditi, ampak eni smo verjetno na to bolj obèutljivi. meni recimo ne pade na pamet, da bi se šla cvret na morje, medtem ko veèina ljudi to obožuje.
No, zdaj pa grem poèasi domov, pa upam, da bo kaj dežja, da ne bo prevroèe za tek. Lepo se mejte, jutri pa lahko nadaljujemo...

Meni je vsec tista vasa ideja o badmintonu na Dunajski.
Kaj ce bi vi v LJ sprozili res kaksno drzavljansko - mestno pobudo o
enem norem weekendu ali dnevu da bi se cel dan izvajali turnirji badminotona po kaksnem delu Dunjaske...heheh
NApelje se nekaj 10 do 15 mrez...nekaj oznak...pa mestni odprti turnir badmintona...pa vabila po vsej sLO pa se izven meja...
Mestni ocetje bodo valjda zrihtali sedja ko imate najbolj moznega podjetnega zupana...vse kar je potrebno za prijetno zabavo ( malica, spominska darila )...pa se cel dan odvijajo dueli...nekaj takega
kot Badminton Amusement Day Trophy in Ljubljana...

Heheh to bi bilo noro!

Prijetno se naprej,

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA