Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 gostincar
sporočam novico, ki je v prvi vrsti relevantna za člane iz maribora, a je v bistvu pomembna tudi obče. v okviru idejne zasnove je nadškofija maribor pričela z deli za pustolovski park v mestnem gozdu betnava. pustolovski park bo ogradil približno četrtino sedaj javno dostopne gozdne površine in občutno spremenil sistem poti - tudi tekaških. kljub lokalni temi gre za presedan v sloveniji, da se mestni gozd z asistenco pristojnih služb, ki bi morale varovati javni interes, spreminja v zasebni poligon, ki bo plačljivo dostopen ozkemu segmentu ljudi. obenem je nesmisel v gozdu uvajati infrastrukturo za zabavo in adrenalinske dejavnosti, ko je prav sam gozd prostor za najraznovrstnejše in najkvalitetnejše motorične vaje človeka. žal se prostorski nesmisli na javnem odprtem mestnem prostoru v drugem največjem mestu nadaljujejo.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
To je pa res žalostna novica :!:
Uporabniški avatar
 Vreme
Resnična škoda. Kot tak je bil vedno poln ljudi želnjih takšnega in drugačnega gibanja. V zimskem času (ob primerni količini snega seveda) pa je ob gozdu bila tudi tekaška proga. Kako pa je sedaj s tem, ali se bo tudi ta ukinila???

Je pa še en prijeten gozdiček ob robu mesta. Stržunski gozd, čeprav malo manj znan, a veliko večji in tekaško zelo primeren! Sem pred leti v njem naredil ogromno tekaških km :wink:
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Kaj ce bi napisali skofiji neko drzavljansko pismo in jo podpisali vsi tekaci in rekreativci...uporrabniki in pristasi Betnavskega gozda taksnega kot je oz.
kvecjemu da se se bolj obogati z drevesi okolica in poveze s Podpohorjem
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
gostincar napisal/-a:sporoèam novico, ki je v prvi vrsti relevantna za èlane iz maribora, a je v bistvu pomembna tudi obèe. v okviru idejne zasnove je nadškofija maribor prièela z deli za pustolovski park v mestnem gozdu betnava. pustolovski park bo ogradil približno èetrtino sedaj javno dostopne gozdne površine in obèutno spremenil sistem poti - tudi tekaških. kljub lokalni temi gre za presedan v sloveniji, da se mestni gozd z asistenco pristojnih služb, ki bi morale varovati javni interes, spreminja v zasebni poligon, ki bo plaèljivo dostopen ozkemu segmentu ljudi. obenem je nesmisel v gozdu uvajati infrastrukturo za zabavo in adrenalinske dejavnosti, ko je prav sam gozd prostor za najraznovrstnejše in najkvalitetnejše motoriène vaje èloveka. žal se prostorski nesmisli na javnem odprtem mestnem prostoru v drugem najveèjem mestu nadaljujejo.

Gostincar,

A bi mi lahko podal referenco oz. vir te informacije.
Jaz resno mislim da bi veljalo napisati eno javno pismo skofiji.

Pa tudi detajle je treba preveriti.
Verjetno ves da je velik del Betnavskega gozda vodo-varstevno obmocje.

Miislim da bi morali tem zasebnim iniciativam pa tudi skofiji ki je lastnik gradu pomagati v razmisljanju da ni prihodnosti v adrenalinskih zadevah da so izven EU trendov ...da pa je tam veliko prizlosnoti za zdravje in povezavo recimo ene zelene aleje s Pohorjem.
Skratka ce bo le moznost nevladno-civilne organizacije v MBju se psovetovati in da skupaj pripravimo eno javno vljudno pismo in nekaj predlogov. Recimo tam bi lahko razsirilil botanicni vrt ali multi-kulturne biotske vrtove ( Papežev travnik )....skratka polno možnosti pa še zadevi bi lahko pomagala študentarija v obliki diplomskih in seminarskih
( gozdarstvo in biotehniški študentje v MBju )...in to tako da bi zadeva imela tudi se dovolj vabljiv turisticen izplen za vpadnico na terene športne rekreacija na obmoèju bivšega strelišèa ( nogometni center ).

Me kar skrbi tvoj vir informacij.

Zato hvala vnaprej za kaj vec.

Prijeten zelen weekend,
Uporabniški avatar
 gera
sem takoj za, da se to ustavi; ker ko se enkrat začne, se potem ne ustavi. če je vodovarstveno območje, potem je morda zaščiteno s strani natura200 ali podobnih projektov, ki deloma lahko omejijo poseganje (žal ne vedno). pri nas v črnučah (lj.) so že večkrat pripravljali načrte - od gradnje naselja, moto-kros proge, teniških igrišč v gozdu ipd. in je zaenkrat četrtni skupnosti uspelo ustaviti te plane, ker gre za zavarovana mokrišča s strani nature2000. žal samo začasno. upam, da je kaj resnih ekoloških organizacij v območju maribora. mi, ki pa nismo iz neposredne bližine, pa lahko pomagamo s kakšnimi spisi, podpisi, ozaveščanjem... vredno bi bilo poskusiti. lp
Uporabniški avatar
 Sebi
Omenjeno območje spada v 3. vodovarstveno območje (lahko si pogledate table, ki so nameščene na vsaki strani vhoda v Betnavski gozd). Glede na to, da so takoj za črpališčem travniki, prej njive, ki so jih veselo gnojili in škropili, pa nismo mogli narediti nič... Mislim, da se tudi sedaj ne bo spremenilo nič.
Poleg tega škofija pospešeno izvaja gradbena dela tudi na 3. vodovarstvenem območju črpališč Vrbanski plato (ki oskrbujejo s pitno vodo 85% prebivalcev podravske regije), pa nima občina / vodovod nič proti. Na žalost...
Uporabniški avatar
 Sebi
Tek_v_snegu: zanima te gostincarjev vir... Odpri Žurnal na strani 8 ali pa si poglej ponovitev včerajšnjega prispevka v Tedniku.
Uporabniški avatar
 ZHAK
Predlagam cerkveno nepokorščino!
 sidd
Meni pa je škoda trim proge, če še sploh obstaja v tem gozdu. Ko sem bil v sš kake 4 leta nazaj smo še tole sčistili pa malo obnovili kaj se je dalo. Sam gozd bi bilo potrebno samo malo sčistiti in še napravit kakšno klopco kje, pa je to to. Tale škofija pa tak samo sra**e dela tu okoli.

Sicer pa je to Maribor....mesto kjer se delajo samo neumnosti zadnje čase, sploh ko je govora o prostorski rabi in tako dalje. Žalostno!
Uporabniški avatar
 gostincar
najprej vir: februar 2007 je bila na mestni četrti predstavitev idejne zasnove na katero je imela mestna četrt in tudi mi precej pripomb. pripombe naj bi se po besedah nadškofije in projektanta upoštevale, mesto pa naj bi po zagotovilih podžupana varovalo javni interes. tri mesece kasneje so se dela začela, brez jasnih odgovorov na pripombe in z dejstvom, da bo del gozda ograjen.
dejstva in okoliščine: ne gre le za mestni gozd. širše in ožje območje ima kar nekaj kvalitet in potencialov, ki bi jih mesto moralo zavarovati. del gozda je najožji vodovarstveni pas, v neposredni bližini so najgostejše poseljene in največje soseske maribor jug, v neposredni bližini je spominski park ledina, ki ga je projektant povozil z jahalnim centrom, mesto je pozabilo na obljube in ideje o vzpostavitvi mariborskega južnega parka; pekrska gorca-betnavski gozd, ni jasna povezava z vznožjem pohorja zaradi novonastajajoče južne obvoznice, na severnem delu betnavskega kompleksa raste nova soseska talis z novimi stolpnicami in 500 stanovanji in ni jasna povezava nove soseske z gozdom... morda bi se našlo še kaj, a je več ko dovolj vprašanj in dilem na katere nihče od vpletenih ni dal odgovorov.
sestavil bom pismo, naslovljeno na nadškofijo, ki bi ga bilo smiselno poslati kot mnenje dela civilne družbe, kar verjetno tekaški forum je.
hvala za odzive in lep pozdrav.

robert
Uporabniški avatar
 Z*
Samo za denar gre, kaj pa drugega ... :!: In Cerkev je pri tem le bolj prefinjena kot drugi - prej se o projektu nič kaj ne ve (govori se, da bodo ostale rekreacijske površine), potem pa naenkrat gradijo in ogradijo in kasirajo. :evil: Samo vprašanje časa je, kdaj bodo ob adrenalinskem parku postavili še kako oštarijo - ker ljudje bojo pač žejni - in Cerkev rada poskrbi za potrebe svojih (žejnih) ovčic. :evil: Pa kaj njim, če je to vodovarstveno območje, bodo že zvrtali luknje v predpisih, da uredijo, kot njim paše - in kot se njim splača. :evil:
Pozdravljam tvojo pobudo, gostincar, a se bojim, da je prepozna ... :roll:
 A*
V Betnavi ne treniramo samo rekreativci, veliko km tam preteče tudi Helena Javornik, pa Igor Šalamun in podobni ... Nazadnje sem poslušala prispevek o obnovi trim steze... :?:
Tudi jaz sem za to, da zberemo podpise!
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Kolikor sem vcerja videl na teku skozi Betnavski gozd so se dela ze zacela zelo intenzivno. Drevesom so pristirizene veje, pritrjene so policke na drevesa na nic kaj human nacin.

Tisti del-koscek gozda ( ze tako malega ampak dragocenega gozda ), kdo je lastnik? Je to javna povrsina ali je to tudi vrnjeno oz. predmet vracanja nadskofiji ?

Ja razgrnitveni plan mestne èetrti. Si je za misliti da smo nekaj zamudili.

Kdo pa bo upravljalec vseh teh parkov?
Namrec potem razumem da je nekomu uspelo spremeniti status teh povrsin iz gozdne v parkovno ali kaksno uporabno? To pa mora biti objavljeno v uradnem listu mar ne?

V vsakem primeru tudi èe ni javna površina bi si sam želel da je nadškofija zagovornik umirjenih in varnih rekreativnih dejavnosti v zelenem mestu ter ohranjanja in varstva dreves. Èlovek bi rekel da to gre skupaj ne glede na predsodke o cerkvenih inštitucijah.
Uporabniški avatar
 gostincar
zadeva je večplastna:
-gre za lastnino nadškofije, kar pa ne pomeni, da lastnik lahko počne kar se mu zljubi.
-v mestnih planskih dokumentih je betnavski gozd opredeljen kot mestni gozd, torej javna odprta zelena površina (gozd s funkcijo parka).
-upravljalec kompleksa je postala nadškofija, ki uveljavlja legitimno pravico za povrnitev vloženih stroškov. žal mesto ni bilo spretno za odkup mestnih površin ali pa za drugačni koncestijski dogovor z lastnikom.
-prvotne izjave nadškofije o izvedbi adrenalinskega parka v nivoju krošenj, spodaj bodo pa sprehajalci in tekači nemoteno uporabljali gozd, so bile za lase privlečene in vnaprej prosojne. prav zameglevanje dejstev s strani naročnika in projektanta, nakazuje zmanjšanje javnosti kompleksa. toliko bolj ko se bo v neposredni bližini pojavil golf, konjeniški center, pa še kaj.
-zadeve postopkovno niso prepozne. težava je v pasivnosti in poniglavosti pristojnih mestnih služb in apatiji meščanov. februarja je bila na mestni četrti predstavljena idejna zasnova (prevera programa in koncepta oblikovanja). projektant je bil opozorjen na številne kikse, a se ni zgodilo nič. danes so dela v polnem teku, obenem se je pojavila skrivnostna poseka sredi gozda, investitor pa maha z vsemi papirji. menim da gre za zavajanje mestne četrti in meščanov. enako je tudi v primeru gradnje stolpnic na robu gozda. edini ukrep je gnjavljenje na mestni četrti, kaj se pravzaprav dogaja na betnavi.
-mesto požira obljube in strategije o povezavi mesta s pohorjem. nova obvoznica in golf bosta prekinila logično povezavo središča mesta preko magdalene, betnavskega gozda, ledine s pohorjem- žal. žal bo tudi projekt večinoma naletel na odobravanje, v stilu nekaj se dogaja in podobno. vendar sem prepričan, da nas bo kakšen zanamec nekoč le vprašal: kaj smo vendar počeli z mestom?
-dogajanje na betnavi pa prinaša vzorec in skrb tudi za druge površine. kaj bo z vznožjem pohorja, kaj bo z obrežjem drave, kaj z otokom, kaj z vrbanskim platojem, kaj s pekrsko gorco in kaj s kalvarijo, ki je tudi v lasti nadškofije. mesto enostavno ne zna postavljati pogojev za varovanje interesov meščanov. zgodba ljudskega vrta, ki je bil nekoč podarjen vsem meščanom, danes pa je skorajda zaprta cona profesionalnega športa in trženja,.
oproščam se za morebitno najedanje, ampak ni mi vseeno za izginjajoče javno dobro in tudi za kvalitete, v katerih uživam kot tekač.

robert

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA