- 17 Maj 2007, 10:24
#91237
Predlagam dve zelo enostavni in zdravi jedi iz prosa (pa še poceni in dokaj hitro):
Prosena kaša z jabolki
-1/4 kg prosene kaše
-3/4 l mleka (najbolje nehomogenizirano)
-malo masla (če ni že mleko dovolj mastno)
-3 jabolka (oz.po okusu)
-sol, sladkor (po želji)
-vanilijin sladkor, cimet
Kašo namočimo za nekaj ur (najbolje kar čez noč), ker se drugače veliko predolgo kuha. Vlijemo 7,5 dcl mleka, malo soli in sladkorja (po želji, lahko tudi brez), po želji še košček masla in kuhamo dokler se ne zgosti. Jabolka olupimo, narežemo na kose (lahko tudi naribamo), vmešamo v kašo in dodamo vanilijin sladkor (eno ali dve vrečki) in cimet. Na koncu vse stresemo v pomaščen pekač in spečemo na 180 stopinj približno 40 minut.
Namesto jabolk lahko uporabimo tudi suhe slive ali kakšno drugo sadje.
Recept sem dobila na zadnji strani kaše, ampak sem določene stvari spremenila, ko sem nekajkrat poskusila (predvsem nikjer ne piše, da je treba prej namočit).
Prosena kaša s suhimi slivami
-1/4kg prosene kaše
-paketek suhih sliv
-margarina ali maslo
-drobtine
-sol, sladkor
-3/4l vode
Kašo spet namočimo. Slive narežemo in malo pokuhamo v vodi (da nekaj minut vrejo). Dodamo precejeno proso, malo soli in vse skupaj kuhamo. Večkrat premešamo, dokler se kaša ne zgosti. Medtem popečemo drobtine na maslu in ko je kaša narejena, jih potresemo po vrhu. Posujemo še s sladkorjem, lahko pa dodamo tudi malo medu.
Prosena kaša drži kar nekaj dni in je zelo primerna tudi za v hribe, ker je lahko prebavljiva in hranljiva. Lahko jo jemo tudi slano, vendar meni osebno bolj paše sladko.
Prosena kaša z jabolki
-1/4 kg prosene kaše
-3/4 l mleka (najbolje nehomogenizirano)
-malo masla (če ni že mleko dovolj mastno)
-3 jabolka (oz.po okusu)
-sol, sladkor (po želji)
-vanilijin sladkor, cimet
Kašo namočimo za nekaj ur (najbolje kar čez noč), ker se drugače veliko predolgo kuha. Vlijemo 7,5 dcl mleka, malo soli in sladkorja (po želji, lahko tudi brez), po želji še košček masla in kuhamo dokler se ne zgosti. Jabolka olupimo, narežemo na kose (lahko tudi naribamo), vmešamo v kašo in dodamo vanilijin sladkor (eno ali dve vrečki) in cimet. Na koncu vse stresemo v pomaščen pekač in spečemo na 180 stopinj približno 40 minut.
Namesto jabolk lahko uporabimo tudi suhe slive ali kakšno drugo sadje.
Recept sem dobila na zadnji strani kaše, ampak sem določene stvari spremenila, ko sem nekajkrat poskusila (predvsem nikjer ne piše, da je treba prej namočit).
Prosena kaša s suhimi slivami
-1/4kg prosene kaše
-paketek suhih sliv
-margarina ali maslo
-drobtine
-sol, sladkor
-3/4l vode
Kašo spet namočimo. Slive narežemo in malo pokuhamo v vodi (da nekaj minut vrejo). Dodamo precejeno proso, malo soli in vse skupaj kuhamo. Večkrat premešamo, dokler se kaša ne zgosti. Medtem popečemo drobtine na maslu in ko je kaša narejena, jih potresemo po vrhu. Posujemo še s sladkorjem, lahko pa dodamo tudi malo medu.
Prosena kaša drži kar nekaj dni in je zelo primerna tudi za v hribe, ker je lahko prebavljiva in hranljiva. Lahko jo jemo tudi slano, vendar meni osebno bolj paše sladko.