teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 gera
Predlagam dve zelo enostavni in zdravi jedi iz prosa (pa še poceni in dokaj hitro):

Prosena kaša z jabolki
-1/4 kg prosene kaše
-3/4 l mleka (najbolje nehomogenizirano)
-malo masla (če ni že mleko dovolj mastno)
-3 jabolka (oz.po okusu)
-sol, sladkor (po želji)
-vanilijin sladkor, cimet

Kašo namočimo za nekaj ur (najbolje kar čez noč), ker se drugače veliko predolgo kuha. Vlijemo 7,5 dcl mleka, malo soli in sladkorja (po želji, lahko tudi brez), po želji še košček masla in kuhamo dokler se ne zgosti. Jabolka olupimo, narežemo na kose (lahko tudi naribamo), vmešamo v kašo in dodamo vanilijin sladkor (eno ali dve vrečki) in cimet. Na koncu vse stresemo v pomaščen pekač in spečemo na 180 stopinj približno 40 minut.
Namesto jabolk lahko uporabimo tudi suhe slive ali kakšno drugo sadje.
Recept sem dobila na zadnji strani kaše, ampak sem določene stvari spremenila, ko sem nekajkrat poskusila (predvsem nikjer ne piše, da je treba prej namočit).

Prosena kaša s suhimi slivami

-1/4kg prosene kaše
-paketek suhih sliv
-margarina ali maslo
-drobtine
-sol, sladkor
-3/4l vode

Kašo spet namočimo. Slive narežemo in malo pokuhamo v vodi (da nekaj minut vrejo). Dodamo precejeno proso, malo soli in vse skupaj kuhamo. Večkrat premešamo, dokler se kaša ne zgosti. Medtem popečemo drobtine na maslu in ko je kaša narejena, jih potresemo po vrhu. Posujemo še s sladkorjem, lahko pa dodamo tudi malo medu.

Prosena kaša drži kar nekaj dni in je zelo primerna tudi za v hribe, ker je lahko prebavljiva in hranljiva. Lahko jo jemo tudi slano, vendar meni osebno bolj paše sladko.
 mojA
TO PA poznam, zelo zelo dobro, večkrat naredim, sedaj bom spet. Le namesto drobtiinc posujem s cimetom.
.... mmmmmmm jami .....
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
gera, preberi si odgovor pod LENA BABA
 mojA
Bajsi napisal/-a:Helou!
gera, preberi si odgovor pod LENA BABA

A ne, Gera, kolk je tale Bajsi hud. Sem vesela, da nisem bila samo jaz kregana :D .
Uporabniški avatar
 gera
sej bom še kakšen recept dodala v njegov kotiček, pa bo mir :wink: sam jih ne znam na pamet...
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Proso in sadje so po svoji naravi v konfliktu glede na encimsko sestavo v zelodcu oz. moznosti vretja oz. kisanja v zelodcu ( sadne kisline ).

Konflikti so manjsi pri sadju ki je revno s sadnimi kislinami
( recimo banane ).

Proso se skuha...v bistvu se ga da samo odstavljeno vrelo vodo in pokrije za ene 15 do 20 minut ( POZOR! kvaliteta prosa - POZOR luscena prosena semena ). Potem pa ko je zrnje mehko se ga ohladi , se ga da v multipraktik in se kaksna banana za sladilo. In obrok je tukaj.

POZOR! Ce so kaksni problemi z gljivicami v telesu ne svetujem.

Pri sladkornih bolnikih svetujem se malo cimeta - malenkostno znizanje glikemicnega indeksa.
Uporabniški avatar
 shash
Gera - prosena kaša z jabolki prejšnji vikend sprobana - sam nekoliko mal se mi je zdelo po receptu, pa smo v družini soglasno sklenili, da damo dvojno dozo. Je blo pa še drugi dan malo za v službo, za malico. V glavnem sočno, dobro in tudi še drugi dan odlično, Vse pojedli.
Zraven je bilo slišati samo MMM- cmok cmok.

LP
Uporabniški avatar
 Manika
gera napisal/-a:Prosena kaša z jabolki
...
Kašo namočimo za nekaj ur (najbolje kar čez noč), ker se drugače veliko predolgo kuha. Recept sem dobila na zadnji strani kaše, ampak sem določene stvari spremenila, ko sem nekajkrat poskusila (predvsem nikjer ne piše, da je treba prej namočit).

Tole pa jaz večkrat naredim, je dobro in toplo in hladno. Ampak kaše nič ne namočim, saj je kuhana v dobre četrt ure. Vmes ravno jabolka naribam :) . In to kar neolupljena.
Uporabniški avatar
 shash
Manika napisal/-a:
Tole pa jaz večkrat naredim, je dobro in toplo in hladno. Ampak kaše nič ne namočim, saj je kuhana v dobre četrt ure. Vmes ravno jabolka naribam :) . In to kar neolupljena.

No se mi je zdelo da sem hotel še nekaj povedati, pa sem pozabil. Manika, dobro da si me spomnila - jaz tudi nisem nič namočil proso - je bilo takoj skuhano.

LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA