vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Bosti
optimalen srčni pulz je odvisen od maximalnega srčnega utripa, ki s staranjem pada.
na grobo lahko max. srčni utrip določiš 220-starost v letih. potem pa tam okoli 70-85% max srčnega utripa se mi zdi, da je nekako sproščeno, a ne preveč sproščeno :D
ampak meni je lažje kar teći po občutku, ko sem preveč utrujen malo zmanjšam tempo, nato pa spet pospešim, itd. :lol:
Uporabniški avatar
 matej712
Boljša ocena je utrip na anaerobnem (laktalnem) pragu, kot pa maksimalni srčni utrip. Vsi resnejši programi treninga temeljijo na vrednosti utripa na LP.

Za začetnika je dovolj, da teče tako intenzivno, da se lahko še pogovarja.

Sicer se pa utrip na LP lahko "izmeri" tako, da greš 30-45 minut "do daske" in povprečni utrip v tem času je utrip na LP.
Uporabniški avatar
 Maša
Še moje vprašanje... Danes sem prvič tekla z merilcem (suunto t3) in sem dosegla neverjetne rezultate, še zdaj sem čisto paf 8)

Namreč: tekla sem 54 minut (non stop, brez prekinitve), in dve minuti hoje v klanec, povprečen pulz 182, max 194. Tekla bi lahko še, nisem bila nič pretirano zadihana, počutila sem se neverjetno dobro.

Ko sem tekla brez merilca sem največ zmogla 16 minut skupnega teka, pa kako minuto hoje itd, v glavnem, očitno sem se preveč zaganjala. Ko sem danes kontrolirala pulz in ga držala na (ne vem kako naj drugale napišem...) lagodnih 180-185 sem tekla ko majka...

Pred kratkim sem imela EKG, vse b.p., pred leti sem bila pri kardiologu, b.p., skratka do sedaj niso ugotovili kakih anomalij oz. čudnega delovanja. Naj omenim pa še to (čeprav nimam pojma, če kaj pomeni), da je moja telesna temperatura normalno 35 st.C in me pri 36'5 že kuha.

Sedaj pa ne vem, pulz visok, počutje odlično... a naj se sekiram? Ne bi rada sedaj par mesecev samo hodila, ker mi gre tekanje že kar dobro od nog - ali pač ne??

Za kak pameten nasvet bom pa res hvaležna! :hack:

LP, Maša
Uporabniški avatar
 Pingo
Jah eni so pač mal bolj naviti od drugih kaj hočmo.Po moje se drži utripa kjer je počutje---kot si napisala lagodno,in kjer bi lahko šee tekla--poglej kdaj pri kateremu pulzu se začenjaš počutiti nelagodno in potem rečeš malo manj in to je too.
Uporabniški avatar
 Vreme
Tudi sam še nisem določil svojega max utripa. vse formule pri meni kar padejo., ker lahko tečem tudi pri višjih obremenitvah brez problemov.

Me pa zanima, če je kdo že opravljal Conconijev test v fitnesu. (opisan v tekaškem dnevniku I.) :?: oz. ali predlagate kakšen drug primeren test za ugotavljanje max pulza :?:
Uporabniški avatar
 matej712
preberi moj prejšnji post v tej temi.

Zakaj te sploh zanima max? Ni pokazatelj tvoje pripravljenosti (odvisen je od genetike, počutja, okolja..). Rajši si izmeri pulz na LP, ker potem boš lahko na podlagi tega podatka naredil plan treningov. Upoštevaj še to, da pulz na LP nima iste vrednosti pri vseh športih (pri teku je cca 2 utripa višje kot pri kolesarjenju).
Uporabniški avatar
 Vreme
Ja max utrip me zanima zaradi določanja območja aerobne aktivnosti (regeneracija 65-75%, aerobna kondicija 75-85%....). saj večino programov sem zasledil v teh območjih.

laktatni prak tudi vredu. Ampk teči 45 minut z maximalno obremenitvijo pa je za začetnike tudi malo tako

:wink:
Uporabniški avatar
 Maša
Vreme napisal/-a:
laktatni prak tudi vredu. Ampk teči 45 minut z maximalno obremenitvijo pa je za začetnike tudi malo tako

to si pa dobro povedal, jaz ga ne bi mogla zmerit tako... :lol:
Uporabniški avatar
 matej712
Maša napisal/-a:
Vreme napisal/-a:

to si pa dobro povedal, jaz ga ne bi mogla zmerit tako... :lol:

Svoj maksimalni pulz si pa na kavču izmeriš verjetno. :lol:

Napisal sem 30-40 minut "do daske" - to pomeni z največjim tempom, da ga zmoreš celoten čas. Če si začetnik, bo rezultat temu primeren. Če si v top formi, tudi.
Uporabniški avatar
 Maša
matej712 napisal/-a:
Svoj maksimalni pulz si pa na kavču izmeriš verjetno. :lol:

če je kaka dobra tekma že :lol:

matej712 napisal/-a:Napisal sem 30-40 minut "do daske" - to pomeni z največjim tempom, da ga zmoreš celoten čas. Če si začetnik, bo rezultat temu primeren. Če si v top formi, tudi.

to pomeni, da sem bila danes že blizu ugotovitvi LP al kako... :shock:

A potem je tako z mojim pulzom, da sem pač "mal bolj navita"?
Uporabniški avatar
 Vreme
matej712 napisal/-a:Svoj maksimalni pulz si pa na kavču izmeriš verjetno. :lol:

No ja na sem že v takšnih letih, da si lahko na kavču zmerim bolj minimalni utrip.... :lol:

matej712 napisal/-a:
Napisal sem 30-40 minut "do daske" - to pomeni z največjim tempom, da ga zmoreš celoten čas. Če si začetnik, bo rezultat temu primeren. Če si v top formi, tudi.

Do daske je lahko tudi na max utripu mar ne :wink: Pa pustiva sedaj ta besedno dvoboj 8) . Sam sem se pač vedno zanašal na max. utrip za katerega pač nikoli nisem vedel, ker sem ga po znanih formulah vedno presegel.

Torej je tudi pri meni verjetno rešitev laktatni prag. Sedaj pa moram še najti samo kakšen program teka, kateri upošteva laktatni prag :roll:
 ton
Maša - saj tvoje vrednosti niso nič hude - takole čez prst je videti, da si nekdo, ki je dokaj na ostro začel. Z leti treninga in leti... proti cipresam pulz pada, ker se srce uči bolj racionalno poganjati kri. Imam znance, ki divjajo na 130 in poznal sem atletinjo, ki je mirno živela okrog 200 - razpon je velik.
Morda si kak mesec zapisuj obe vrednosti in zdraven intenzivnost teka, pa bo nekako sedlo, kaj je normalna vrednost.

Za Conconija, Vreme, pa sem lani našel (in izgubil) neke silno natančne lestvice na internetu. Pri Kogoju ga delamo tako, da na krog (400 m) povečujemo pulz za 5 udarcev... (meni nese recimo tam od 145 do 185, 190), potem pa šefe z zadevo na hitro pomaha pred nosom kot Broj Jedan z dolarji, da nikoli ne razumem, kaj mi kaže.
Uporabniški avatar
 matej712
Vreme napisal/-a:Sedaj pa moram še najti samo kakšen program teka, kateri upošteva laktatni prag :roll:

dnevnik tekača 4 :wink:
Uporabniški avatar
 Vreme
matej712 napisal/-a:
Vreme napisal/-a:Sedaj pa moram še najti samo kakšen program teka, kateri upošteva laktatni prag :roll:

dnevnik tekača 4 :wink:

Aja, HVALA sem ga dobil v Radencih. Bom pokukal tam noter :lol:
Uporabniški avatar
 Maša
ton napisal/-a:Maša - saj tvoje vrednosti niso nič hude - takole čez prst je videti, da si nekdo, ki je dokaj na ostro začel. Z leti treninga in leti... proti cipresam pulz pada, ker se srce uči bolj racionalno poganjati kri. Imam znance, ki divjajo na 130 in poznal sem atletinjo, ki je mirno živela okrog 200 - razpon je velik.
Morda si kak mesec zapisuj obe vrednosti in zdraven intenzivnost teka, pa bo nekako sedlo, kaj je normalna vrednost.

ton hvala, bom spremljala in se učila! :lauf:

LP, Maša

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA