- 06 Jun 2007, 17:20
Zdravo tekači,
ker ste verjetno med forumovci večinoma vitki in zdravi tekači vam moj problem verjetno ne bo poznan, pa vseeno upam na vašo pomoč. Zadnje 2 leti hodim na tekaška tekmovanja in po določenih tekmah imam vedno isti problem. To je:
- prekomerna utrujenost cca. 4 dni po tekmi,
- zatekanje, predvsem nog pod koleni isto cca. 4 dni po tekmi.
Dejstva so sledeča:
- star sem 38 let, pri 175cm imam 91kg (BMI 30)
- MSU 191, na tekmi (7-10km) tečem povprečno pri 95% MSU,
- tedensko pretečem cca. 15-20 km,
- po tekmi spijem tudi kakšno pivo,
- v dnevih po tekmi slabo spim, imam tudi manj spanja kot sicer (6-7 ur)
- prehrana po tekmi je tudi problem, ker sem opazil da imam po taki tekmi povečan apetit (ravno nasprotno pa po teku do 80% MSU).
Zgoraj opisane težave se bistveno manjše če tekmo pretečem max. na 90%MSU, kjer naj bi bil po testih tudi moj laktatni prag.
Zanima me, če ima kdo podobne izkušnje, saj bi še vedno rad hodil na tekme, tam pa je težko teči z "rezervo". Poznam kar nekaj tekačev, ki podobne tekme pretečejo na 98% MSU, in nimajo podobnih problemov.
Je vzrok v premajhni kondiciji, napačnem treningu, teži, napačni prehrani, ...
Za kakršenkoli nasvet ali izkušnjo vam bom hvaležen.
ker ste verjetno med forumovci večinoma vitki in zdravi tekači vam moj problem verjetno ne bo poznan, pa vseeno upam na vašo pomoč. Zadnje 2 leti hodim na tekaška tekmovanja in po določenih tekmah imam vedno isti problem. To je:
- prekomerna utrujenost cca. 4 dni po tekmi,
- zatekanje, predvsem nog pod koleni isto cca. 4 dni po tekmi.
Dejstva so sledeča:
- star sem 38 let, pri 175cm imam 91kg (BMI 30)
- MSU 191, na tekmi (7-10km) tečem povprečno pri 95% MSU,
- tedensko pretečem cca. 15-20 km,
- po tekmi spijem tudi kakšno pivo,
- v dnevih po tekmi slabo spim, imam tudi manj spanja kot sicer (6-7 ur)
- prehrana po tekmi je tudi problem, ker sem opazil da imam po taki tekmi povečan apetit (ravno nasprotno pa po teku do 80% MSU).
Zgoraj opisane težave se bistveno manjše če tekmo pretečem max. na 90%MSU, kjer naj bi bil po testih tudi moj laktatni prag.
Zanima me, če ima kdo podobne izkušnje, saj bi še vedno rad hodil na tekme, tam pa je težko teči z "rezervo". Poznam kar nekaj tekačev, ki podobne tekme pretečejo na 98% MSU, in nimajo podobnih problemov.
Je vzrok v premajhni kondiciji, napačnem treningu, teži, napačni prehrani, ...
Za kakršenkoli nasvet ali izkušnjo vam bom hvaležen.