teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 Cici
#92714
Privjet, vsi!!!

Hvala vsem za recepte in predloge.
Se pa sama nagibam bolj k sadno zelenjavnim variantam in domacim pripravkom, saj imam do raznih kemijskih raztopin se nerazresen predsodek...

S sportnimi napitki v Moskvi pa je tako...: v lekarnah jih preverjeni ni (na treh koncih so mi rekli, da sem sploh prva, ki kaj takega sprasujem), do sportnih centrov pa se moram se odpraviti, kar je celodnevni podvig in ga bom izvedla ta vikend...
Vendar, kot ze receno, tudi na sploh me zanima, kaj si clovek lahko pripravi sam v domaci kuhinji, ostale ze narejene pripravke pa raje konzumiram le, ce je res treba (pri kaksnih daljsih/napornejsih projektih, kjer tudi nimas prilike miksati in ozemati sokove, npr.).

Lepo bodite,

Cici
 klopotec
#92718
Cici napisal/-a:Privjet, vsi!!!

Hvala vsem za recepte in predloge.
Se pa sama nagibam bolj k sadno zelenjavnim variantam in domacim pripravkom, saj imam do raznih kemijskih raztopin se nerazresen predsodek...

S sportnimi napitki v Moskvi pa je tako...: v lekarnah jih preverjeni ni (na treh koncih so mi rekli, da sem sploh prva, ki kaj takega sprasujem), do sportnih centrov pa se moram se odpraviti, kar je celodnevni podvig in ga bom izvedla ta vikend...
Vendar, kot ze receno, tudi na sploh me zanima, kaj si clovek lahko pripravi sam v domaci kuhinji, ostale ze narejene pripravke pa raje konzumiram le, ce je res treba (pri kaksnih daljsih/napornejsih projektih, kjer tudi nimas prilike miksati in ozemati sokove, npr.).

Lepo bodite,

Cici

Na pravi poti si. Res da boš rabila nekaj več časa, ker boš morala nabaviti surovine, sproti izdelati napitek in potem še počistiti za seboj. Vendar pa je tudi to zelo pomembno za uspeh. Človek mora vedeti, da je sam nekaj storil zase in mora aktivno delati na tem. Če vsuješ prašek v vodo, zmešaš in spiješ, potem vsega tega ni. Ali kako se že to dela.
Tako pa točno veš kaj si zaužil, predvsem pa si zaužil živo hrano, živ sok. Prašek, za katerega nimaš pojma kaj je v njem, ti tega ne more dati.

Vedno več športnikov, rekreativcev je, ki posegajo po naravnih pripravkih in dosegajo odlične rezultate. Druga zgodba so vrhunski, ampak res druga zgodba. (Vrhunski šport je škodljiv).
Če sem si prav zapomnil tečeš po 10 km. Lepa razdalja za vzdrževanje dobrega zdravja, vendar pri teh naporih izotoničnih napitkov ne potrebuješ, jih je narava pripravula sama. To, da ne moreš brez njih pripovedujejo tisti, ki jih prodajajo. Mi pa jim nasedamo.
Ne pa mešat s sokovi, ki jih lahko kupiš v tetrapaku v marketu.
Lep tek v daljni Rusiji ti želim.
Uporabniški avatar
 Tatjana
#92725
Glede kaj je bolj polno kemikalij ali športni napitki ali doma pripravljeni sokovi iz sadja in zelenjave bi lahko na dolgo in široko debatirali. Če ne uporabljaš bio sadja in zelenjave, dejansko sploh ne moreš biti siguren kaj za kamikalij vse poješ. JAz rajši spijem kar "kemijo", ki ima na sebi analizo, kot pa kozarec poln pesticidov ;)
 klopotec
#92744
Tatjana napisal/-a:Glede kaj je bolj polno kemikalij ali športni napitki ali doma pripravljeni sokovi iz sadja in zelenjave bi lahko na dolgo in široko debatirali. Če ne uporabljaš bio sadja in zelenjave, dejansko sploh ne moreš biti siguren kaj za kamikalij vse poješ. JAz rajši spijem kar "kemijo", ki ima na sebi analizo, kot pa kozarec poln pesticidov ;)
V kozarcu doma narejenega soka ni pesticidov, ker ostanejo v pulpi.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#93402
markor napisal/-a:Hm, mene pa zanima - zakaj sok, zakaj ne "celo sadje"?
V èem je "fora"?


Marko stvar je zelo preprosta.
Res je kar pravi Tatjana da clovek ne zna VEÈ presnavljati vlaknin.
Ampak POZOR sam jih ne zna. Ima pa pomocnike.

Torej nase zleze ne znajo generirati encima celulaze kot ga imajo prezvekovalci niti nimamo rumena ( psoeben predal zelodca ) kjer se fibri lepo tunstajo in pocasi razgrajuejo. Ha seveda praskarska industrija resi tudi ta problem in danes imas v mnozici produktov ki prodajajo encime tudi take ki imajo za dodatek celulazo. No kako ta stvar deluje v notranjem okolju zelodca, tankega crevesja ( namrec specificni pH, itd nea vem...).

No to je bolj kot vlozek.

Ampak je pa drugo dejstvo.
Clovek potrebuje vlaknine in to zelo zelo.

Ta pogruntvscina se je zacela ze v zacetku 20.stoletja ko so odkrili da vlaknine delujejo proti-rakavo oz. tudi proti-vnetno.

Namrec scetkanje sten crevesja in zelodca mora tudi nekdo prevzet.
Sploh ce imamo nestabilno siatucijo z zelodcno kislino ( bolj problem premalo kot prevec - se eden mit za podreti - ker cisto narobe razumemo zadevo in potem se bolj pokvarimo z raznimi Rupuruti ) potem nestabilno delovanje pardon izlocanje oz. generiranje ne delovanje encimov. Ti pojavi pa so danes itak ze epidemija na nasih zahodnih prostorih
( vkljucno z SLO ko potem pocasi izvrtas od ljudi ko zancejo jamrati pri nekih drugih problemih - kao prhljaj, luskavice, ...prides pa tako do debelega crevesa ). Encimi ze znajo delovati saj gre za navadno kemicno reakcijo ( katalizator bi rekli v srednjesolski kemiji ). Skratk scetkanje od zelodca pa do rektuma
( heheh hemeroidi ).

Torej prevec bombaridranja z idejo izobljsana absorbcije ce vzamemo vlaknine ven je zopet na nek nacin lahko zavajanje in prilivanje olja na zerjavico.


Ja zdaj pa smo malo v protisloveju mar ne?
Eden tak drugi tak? Kje je sedaj resnica.

Ja problem je ker ne kapiramo gospe Narave.

Ce pogledas kaksnega veselega bonobija sredi dzungle ki cel dan v suhdem delu leta ( ne dezevna doba ) je samo sadje. Ok ima malo drugacnejsi zelodec ampak vendarle. On si vzame cas za sadje. Ga je pocasi, prezvece, dolgo soci v ustih , ne rabi sokovnika heheh, pri tem se poje veliko mesa v obliki zuzelk ( hehe vitamin B12 ) in zajedavcev ter crvov. Lep koktail zdravja. ZAto pa so najboljsi ljubimci med sesalci na plenatu Zemlja hehe da ne govorimo o spretnosti plezanja hahaha in da prakticno zelo malo spijo. So pa izredno custveno intelgientna bitja.
Tako da vprasanje od kod smo ljudje izsli.
Morda res od divjaksih simpanzov ki se samo tolcejo in iscejo hantle heheh ...

Ja torej ljudje kao nimamo casa. Vedno zivimo kje naprej , ne v sedanje mtrenutku. V sedanjem verjetno se samo kaksna plemena Busmani, aborigini, ...skratka menda so samo tri ljudstva na svetu ( stevilcno omemebe vredna ) poznana v evidenci WHO, ki ne poznajo bolezni in med njimi vem da so eno pleme Busmanov ter dolocena plemena aboriginov v AUS... To pomeni da umirajo samo naravne smrti ( ampak pazi to ne pomeni da dolgo zivijo - ampak naravne smrti brez bolezni - se ulezejo in zaspijo ). Sorry za oddaljevanje teme ampak je bistveno za razumevanje vloge prehrane in vlaknin.

To sem enkrat nekaj vrtal morda se je ze kaj spremenilo.


Ja pa ce se vrnemo sokovniku.

Tukaj pa naenkrat govorimo o vlakninah kot necem slabem.

Wrong. Zakaj tak ogovorimo?
a) ker se nam mudi
b) ker zelimo sadez ali zelenjavo zauziti kot nekaj nenaravnega kot zdravilo kot uravnoteziti nekaj kar ze itak ni normalno
torej recimo da je bolezensko stanje
c) sadez ali zelenjava vzgojen na neprimeren nacin
s pesticidi, prsili, dodatki.

In sedaj pac moras iti skozi kompromis.

Ok gospod Walker je dal dobro idejo prozivajalcem sokovnikov - ceprav ga je sam patnetiral ampak ga ni tako dovrsil ( saj je sam po 10kg korenja dnevno rocno najprej ribal pa stiskal ) saj ni imel casa ceprav je skozi rocno delo ocitno dobro nastudiral. Torej ko je pogruntal da so vlaknine tisti organski del na katerega se vezejo agresivnejse spojine kot so kemijski agensi pesticidov ter drugih prsil. In zato je zapovedal zelo dobro filtracijo. Seveda to ne pomeni da ne bi bilo dobro v bolezenskih stanjih ( rak, postenje za rak, izboljsanje absorbcije ) se posvetiti najboljsi mozni zelenjavi in sadju ki ga lahko dobis. Vsak pac naj bi zauzil najboljse kar si lahko privosci in najvec kar lahko naredi.
Walker je rekel: Zato da priplezas na vrh drevesa moras gledati v nebo.
Po domace tekasko ce zelis preteci maraton pod 3ure pikiraj na 2h50 v casu priprav heheh.


Ce rezimiram.

Izziv za cloveka je vsekakor da uspe absorbirati enako bioaktivne snovi
( vitamini, elektroliti, mikroelementi, encimi , ... ) iz clovitega sadja kot iz soka. Ampak ker smo nenaravni ker divajmo ker se nam mudi in si lahko privoscimo udobje nam to ni potrebno. Seveda pa placamo ceno.
Cena je pac ta da moramo to nekje nadomestiti in vedno pac nositi to verigo okoli trebuha in komplicirati z vso komplicirano znanostjo , reklamami pa ze tudi navijastvom kdo katere sumece, praske, ...

Drug vidik pa je opravicljiv.
Clovek ko pride v bolezensko stanje.
Takrat mora dolocene funkcije umiriti in se s presnovo dodatno obremenjevati ( recimo konflikt meso in imunski sistem ter povecanje stevila levkocitov ali pa kaksna ostra strocnica recimo bob ).

In takrat zelimo predvsem da razstrupimo , ocistimo telo neptorebne navlake ki smo jo nametali ( verjemi TEK ne ocisti te navlkae samo jo pospravi v kaksne manj pomembne koticke kjer cepijo kot bombica za dneve ko se bo clovek umiril in vdarijo nazaj ). Torej v takih stanjih ne zelimo da se presnova ukvarja dodatno se s transportom vlaknin.

Taksno stanje je recimo tudi dolocena stanja v ekstremni utrujenosti.
Recimo visina to bo tebi bolj prijazno ali pa dolgi ultra-maratoni ko kljub ne vem kaksni kombinaciji doziranja ne mores predvideti vseh zalog.
Nismo tako idealni da bi vnos bil lahko enak porabi. In slej kot prej pride do prebitka potreb. Takrat recimo ko je telo na robu delovanja zelimo cimugodnejso absorbcijo.

Seveda se sedja vprasamo? Zakaj delati sokove iz sadja ce je tako da gre za bojlso absorbcijo
( ce razumem tek kot bolezensko stanje kjer nisem sposoben absorbirati v naravni obliki sadeza heheh provokacija mar ne torej smo tekaci bolani hehe ) ali ni potem smiselneje se uvkarjati z browsanjem reklam in iskati vedno boljse napitke in praske pa sodelovati v navijaksih debatah. A t opa bo sedaj izboljsalo...
Pa mislim da ni tako.

Za izdelavo katerga koli preparata je prvic
1) potrebno imeti dovolj poceni surovine
ker so ( vidi paradoksa ) zivalske surovine danes cenejse kot rastlinske
imas problem ce si kaksen zel oeticno naravnan vegan ali vegetarijanec

2) kar je se bolj vazno ....nad temi surovinami moras izvesti postopke
ki so nenaravni in preoblikujejo organsko osnovno struklturo...
vecino elektrolitov in mirkoelementov tak odobimo v obliki ki je absorbljiva na grobejsi nacin in posledica je kratkotrajno delovanje nesposobnost rezerv, kristalizacija kar vodi tudi k problemom enakim kot da jeih ne bi pil ( sklepi, problemi z otrdelostjo , problem presnove v jetrih )... RAd bi videl tekaca ki je po recimo res konkretnih naporni sezoni
( recimo da tece zel otezke teke ali pa vrhunske rezultate na maratonu )
in zivi od praskov in da je popolnoma zdrav in ni imel poskodb po recimo par letih?
Tukaj na TFu ga sigurno ni.


Se zadnje kar bi veljalo reci o vlakninah.

Da ni cisto tako da niso presnovljive.
Lahko jih presnavljajo dolocene mlecno-kislinske bakterije ki lahko naseljujejo nase telo. Te vlaknine imenujejo pre-biotiki
( pazi NE probiotiki to so bakterije ) ampak PRE...torej hrana za mlecnoskislisnke bakterije. In te znajo presnavljat v nasem telesu vlkanine. To so tim vodotopne vlaknine. Znan tak primer je inulin.
Ki ga sedaj kot zadnjo pogruntavscino ( malce prepozno hehe ) te dodajajo tudi v jogurte ( celjske ) ...ali ga imas v naravni obliki v dolceni zelenjavi ali recimo kozjem mleku ( vsaj tiste ki so naravno hranjenje v naravi - zeleno grmicevje )-. V zelenjavi pa recimo cikorija in sladki krompir.

No inulin je najbolj znan je pa se tega kar. In kot tak je prepotreben za naso notranjost ce recemo da so mlecno-kislinske bakterije del nase notranjosti potem potrebujejo za ohranjanje kultur v crevesju tudi taksno hrano - inuin. Clovek pa od tega dobi razpadne produkte ki so mu koristni.
NE samo mlecna kislina - vmes se pojavijo se enostavni sladkorji.
Saj vemo da je celuloza ali inulin so kompleksni ogljikovi hidrati - vezane molekule glukoze oz. fruktoze.


Prijeten weekend in prijetne kilometre po Podpohorskih gozdovih,
Uporabniški avatar
 markor
#93500
Hvala Snežni, sem "konzumiral"!:wink:
Lp
 Jeb
#96674
Klopotec, po mojem mnenju imaš 100% prav, zato le klopotaj! Čeprav je tudi kupovanje sokovnikov in iskanje kvalitetne zelenjave danes potrošništvo, je le čisto druge vrste, kot obsedenost (in s tem odvisnost od trgovcev) z industrijskimi napitki in prigrizki.
Uporabniški avatar
 daks
#98856
Pingo napisal/-a:http://www.rolanje.eu/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=38&Itemid=1

Ta recept, ki je tu je pa kar cool :mrgreen:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA