Maša napisal/-a:kovit napisal/-a:Jest bi se rajs uprašu, kako se ubraniti lastnikov psov , ki so v veliki veèini po mojem pravi psihoti...pes pa je paè samo odsev svojega gospodarja. Trikrat na teden sem na PST med vièom in kosezam in tam je res pestro...èe se mi psi podijo pod nogam, z veseljem poslem lastnika u tri p....Po pravilu so psi spusceni in niso na vrvici...Morm pa pohvalt èloveka ki ga tukej pogosto sreèujem in je lahko vsem pasjelubcem za zgled.jest ga ne poznam, zmeram je obleèen v kaksno maskirno odelo, svojga psa (nemca) ima pa zmeri na vrvici.svaka cast.
Jaz nisem noben psiho, pa "veèina" tudi ne. Toliko mislim, da smo lahko pošteni. A tale z nemcem, ima klobuk sluèajno? Aja, pa jaz imam tudi psico vedno na povodcu, a meni tut svaka èast? 
Ufff ta debata pa je presegla mimogrede napotke in prihaja na robove neke strokovnosti.
Morda bo komu pomagalo moje mnenje. CE ne pa tudi ok da se enkrat dam na plano kar sem ze sam mozgal.
Najprej primer da je neka osnova za razmisljanje.
Se srecata dva lastnika.
1. lastnik ima vecjega psa
2. lastnik ima manjsega psa
Seveda je lastnik z vecjim psom v tezjem polozaju ker praksa zadnje case kaze ( pogostost mojih srecanj ) da so manjsi psi in njihovi lastniki manj storkovno podkovani ( strokovno huda beseda bom rekel manj se poglabljajo v obnasanje psa in ...dajmo si priznati , lastniki manjsih psov si lahko privoscijo turizem).
LAstnik vecjega psa je v tezjem polozaju ker se je prvic moral soociti z obnasanjem in spreminjanjem vzorcev pri psu ( vsaj kaksno solo je moral dati skozi pa se potem ker taksen pes zahteva gibanje je moral se na terenih sproti uciti vzorcev pri sreacnjih z drugimi vecjimi psmi ).
In vemo lastnik manjsega psa si lahko privosci sproscenosti in s tem tudi pribijanje krivde na drugega ( skratka vedno je zunaj problem . to v kar se je tudi obrnila ta debata - vedno je nekdo drug problem jaz nimam nic s tem - aja kriv sem ker sem lastnik psa - aja kriv je oni ki je dal zaploditi tega psa - ma Bog si ga vedi kako je sploh prav ko smo to druzbo z temi odtujevanji od narave tako zakomplicirali da smo druzba advokatov in psihiatrov )...
Ja zdaj pa bi podal dva tipa lastnika malega psa.
Prvi tip ( slucajno gre za javno osebo g. Partljic ker bom govoril samo pohvalno si bom dovolil da omenjam njegovo ime ) ima psa ki je prava tecnoba. Prpvopcira, laja v vecjega psa in v druge mimoidoce...
Ampak g. Partljic ni zastonj dobil oznako da pise zelo dobra ogledala danasnjega zivljenja. g. Partljic se zaveda svoje odgovornosti in kameradsko ( tovarisko ) z drugim lastnikom komunicira in drugi lastnik nima potrebe da je pishotice. Lepo se s kretnjami dogovorita kam se bo kdo umaknil ( ce slucajno drugi lastnik ni spsooben obvladati psa od provokacij malega daveza ).
Ce pa vzamem tipa lastnika 2 ki se spravi z povodcem na drugega psa, ki pristopi prvemu pac v radovednosti...pa prvi pastnik recemo drugemu ali je res potrebna ta groznja. In da to ni primerno da se spravljas na drugega psa s povodcem. Potem ta lastnik vzame telfon in zacne klicariti redarsko sluzbo ker da ima opravka s psihoticnim lastnikom.
Skratka kdor mi danes omeni problem da je imel opravka s psihoticnim lastnikom vem ( e pa stavim za pivo ali pa s grem s takim sodnikom rajsi pomeriti v teku ali pa ga peljem na turo kjer bova se srecala s psimi - da bo se na jajcih pokazal ne samo na bedastih blabl besedah kje je njegov problem ) no skratka danes vem da gre za zrcalo. Clovek vidi v drugem svoj problem. Seveda je najboljse skozlati in polepiti.
Je pa lastnik psa clovek kot vsak drug. torej kot nekdo ki ima v sluzbi slab dan se lahko skozla nad sodelavcem lahko nad pipo na WCju lahko
nad slabo malico v kantini sluzbe lahko pa ...
Nad psom se zal ne mores skozlati ker pes pogrunta zrcalo.
Kot tak je ogledalo svojega gospodrja in dva psihotika na enem mestu pa je ze res katastrofa.
Ampak je to za razumeti.
Pac clovek mora nekje pri vsej svoji majhnosti okrepiti svoj EGO.
In lastniki psov so prav strelovod. Se posebej ko tekaci
( koliko nas je ko tu gor jamramo ce ne bi bil oteka bi nas razgnalo ne vem koliko zgodb sem slisal ki bi ze bile lahko za Ruglja pa je v ta namen zlorblajen tek ) torej je taksnemu tekacu tisti lastnik psihotik psa samo zrcalo. Wellcome to the company.
S tem da je tisti lastnik v malo tezji poziciji in ima boljso priloznost razciscevanja tega blata na sebi...pes je le bitje narave ki presneto dobro zna oceniti stanje duha gospodarja in se tocno tako odzove da gospodarja opozori kaj je narobe. Tekac pa samo se potem jamra po forumu kako mu nic na tem svetu ne ustreza da lahko odtece svojih 10km, em je vrocina, em je dez, em je grmovje, porkaduncl potem pa so se psi ...in ko se to ni dovolj em so se problem lastniki psov pa sem preskocil vse probleme s supergami, skurjenimi koleni, misicami, denarjem za vse tiste pripravke, gele,...
Zdaj pa mi res ni vec jasno...toliko problemov samo zaradi 10km teka!?!?
Ima se ta tek sploh kaksen smisel?