Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 pvesel
sam pa uporabljam uteži, in moram reči da ko pridem domov in začnem trening na boksarski vreči je 100% efekt, in na rokah in na nogah, na nogi 2,5kg na noge, roke 0,5kg.edin sklepi so mal problem fajn je če si prej sklepe ogreješ, oz delaš vaje.Kaksna kolebnica pri tem tudi ni slaba, dela tako zapestje kot ves spodnji del noge.
 maraton 100
Živijo!
Kako hitro pa sploh tečete z utežmi? Po mojem prepričanju trening z utežmi učinkuje "če" lahko tečeš približno z enako hitrostjo kot brez, cca 10-15sek /km počasneje . Vsekakor pa krepko pod 3min./km. Drugače pa je to verjetno samo dober izgovor za počasen tek. Če hočeš hitro teči moraš hitro tečii in nobena druga žavba ne pomaga! :lol: :lol:
LP Stane
 pvesel
pojma nimam koliko tečem z utezmi, toda pri mojem sportu so uporabne, ker dobis na explozivnosti, res je mogoce teces malo pocasneje, toda če tečeš cca 30min - 1 uro jih daš kasneje dol in udariš šprint ali dva - je 100% razlika
 Anina
Mene tudi nekaj muči... :cry:

Leto in pol teka mi je pomagalo shujšati, oblikovati postavo, noge imam tako mišičaste, da mi je še kak dedc fouš :D :D :D Ko pa se gledam v ogledalu (ženska, itak!) opažam, da zgornji del telesa ne dohaja urnih nogic in bi si želela natrenirati tudi roke. "Dviguj uteži!" Ja, itak. Problem pa je, da že tisto urico teka komaj utrgam zase, razkošje dvigovanja uteži doma mi časovno absolutno ne znese (se ponavljam, ma vseeno: otroci, mož, pes, služba, gospodinjstvo...).

Pa modrujem - če bi med tekom v ročicah imela uteži - kako težke, pa bi se na rokah kaj poznalo ali bi noge postale še manj primerne za mini krilce? Ima kdo kaj izkušenj? Morda ženska???

Čeprav me že vnaprej skrbijo začudeni pogledi mojih someščanov (provincialcev) :?: :?: :?: Pa ne, da bom morala zaštartati že ob štirih zjutaj, da se izognem :roll: facam :?: :!:
 šibica
Se dobijo v športnih trgovinah uteži ki se nataknejo na roke kot rokavice,mislim da ena tehta pol kile, je čisto dovolj, po 20 minutah teka so še kako težke, ampak če boš vztrajna boš postavna.
Lp
 corto
Jaz imam od Rebooka take uteži za roke, ki se zapnejo z ježkom okoli zapestij, teža je pa znotraj dlani in na hrbtni strani dlani.

Izgledajo v bistvu kot rokavice brez prstov in če še malo stisneš pest, so zelo udobne, nič ne opletajo. Je pa vsaka 1,5 kg (ni ravno za dolge teke), samo kot že rečeno, izgledajo kot rokavice, tako da se ni za bati, da bi te kdo čudno gledal :)
 orlytm
na ktere mišice pa pol te uteži delujejo?

lp
OrlyTM
Uporabniški avatar
 lukkka
TEK Z UTEŽMI ODPADE!!!

Ni variante, da bi si šel zjebat sklepe na tako foro - že tako se ti lahko zgodi, da si jih malček zjeb* ( narobe stopiš, slabo ogreješ, preforsiraš...)

Če bi radi izboljšali čase, pa če nimate časa za to - delajte intervale, ne vem - začnite s krajšimi in poaljšujte razdaljo tja do 800m... Pa vmes kakšen dolgi tek, bolj regeneracijske narave, pa se pejte štopat čez kakšen mesec na enaki razdalji, kjer ste hoteli izboljšat čas. Je pa res, da je intervale laufat kr težko, pa bi mogoče kdo rajš na lažji način "zaslužil" - samo, ko bojo poškodbe, bo to dražji način.

Kar se pa šprintanja tiče. Pa eksplozivnosti - ste že slišali za fitness, in recimo vaje za maso? To ni nič drugega kot vaja za eksplozivnost - upam stavit, da marsikaterega tekača, bodybuilder prehiti na 100m. Govorim iz lastnih izkušenj.

Tek je tek, uteži so pa za v telovadnico.
Uporabniški avatar
 lukkka
Anina, ki bi imela močne roke - pa če bi kakšen dan teka zamenjala, pa šla v bazen odplavat par dolžin. Si že kdaj videla, oz. pogledala zgornji del plavalk?
Al'pa samo med tekom - ko prideš na pol proge, naredi kako skleco, ali pa več njih v serijah - vzelo ti bo le par minut, roke boš pa pojačala.
Lahko pa tud tako narediš. Zjutraj ko vstaneš naredi sklec kolikor jih lahko in zvečer isto. Močnejša boš že po enem mesecu - in to kar konkretno. Samo moraš delat disciplinirano.
Uporabniški avatar
 lukkka
Poškodoval vas bo tudi nahrbtnik, jopič, uteži za roke... Kolena in gležnje bodo pa uničle samo uteži na gležnjih...
A si predstavljate, da imate strukturo vezi v kolenu in gležnjih enako, pa se preko noči zredite za 5kg, 9kg - jopič, nahrbtnik - in greste pa probate pičit enak tempo, kot preden ste se zredili - to se dogaja s sklepi.
Zakaj ne uteži na roke - ker vam bodo raztegnile ramo, podpazduho - prelahke so, da bi poškodovale gležnje ali koleno, bojo pa trpele rame in komolci 100%. Ni naravno.
Laufajte intervale, pa bo brzina. Lahko pa tudi kakšno knjigo o teku preberete ;)
Uporabniški avatar
 Lin@
lukkka zelo izčrpen odgovor! Se strinjam, sklepi bi pri teku z utežmi preveč trpeli.

Za roke (za ženske seveda) niti ni potrebno porabiti veliko časa. Če imaš doma uteži, vsak dan par minutk dviguješ, lahko tudi nekajkrat tedensko, 100% deluje.
 corto
lukkka, preveč posplošuješ:
- jaz zaradi uporabe uteži do zdaj še nisem imel problemov s sklepi, uporabljam jih pa že kakšne 3 leta
- vaje za mišično maso so ponavadi drugačne, kot vaje za eksplozivnost (št. ponovitev, hitrost izvajanja)
- ne vem, kje je bilo kaj govora o tem, da je tek z utežmi primeren za šprinterje?

Se pa strinjam, da so za hitrost teka boljši intervali.

Anina ni spraševala po hitrosti, ampak bi rada natrenirala še roke med tekom. Uteži-rokavice, ki sem jih opisal zgoraj, te prisilijo, da imaš pesti rahlo stisnjene, tako da zapestja ne trpijo, komolce je pa dobro, da imaš ob telesu. Mislim, da se s takimi utežmi, če daš recimo 0,5 kg na vsako roko, ni bati za poškodbe. Ni pa za pretiravati, 20-30 minut teka z utežmi je kar dovolj.
 Anina
Lukka,

hvala tudi za tvoje mnenje. Plavanje je res odličen šport za zgornji del telesa, žal grem na bazen le dvakrat na teden (če mi časovno znese), še takrat moram biti kot sokol na preži in paziti na otroke, tako da plavam malo ali nič.

Žal so skleci (verjetno) edina vadba, ki je res ne maram :D Sploh na makadamu v pesku :D Sem poizkusila, pa res ni šlo.

Misliš, da je tiste pol kile uteži res tako nevarnih za sklepe? Jaz sem tekla pred letom in pol s 24-imi kilogrami več kot danes, pa me niso boleli sklepi niti takrat niti danes. Sklepam, da sem na vsaki roki izgubila vsaj kilogram, ki pa je resda bil bolj enakomerno razporejen in ne le na zaestjih. Mislim, da pri sklepih igra veliko vlogo tudi genetika, prehrana in ogprevanje.

Lina, tudi tebi hvala za nasvet, saj se tudi sama zavedam, da bi bilo dvigovanje uteži najbolj učinkovito, vendar je meni par minutk na dan (doma) tak luksuz, da si mnogi ne morejo niti predstavljati. Že tečem samo zato, ker se odpovedujem urci spanja! In na internetu visim med službo :wink:

Corto, verjetno bom poizkusila z utežmi. Bom poročala, če napredujem ali zdravim skelpe.

Bodite dobro in tecite v senci!
Uporabniški avatar
 T1
Čist tko, morda za tiste, ki bi radi tekli z utežmi, po drugi strani pa jih skrbi zadostna hidracija na daljših tekih: vzemite dve 0,5 ali 0,7 l plastenki z vodo (po želji lahko z izotoničnim napitkom). Vsake toliko časa približajte odprto plastenko k ustom (vaja za roke!) in napravite nekaj požirkov tekočine (hidracija!).
Tako lahko tečete dlje časa in istočasno krepite roke :lol: . Proti koncu teka boste ugotovili, da sta tudi uteži lažji (morda od treninga?). Na začetku torej tečete s težkimi utežmi, proti koncu, ko ste že malo utrujeni, pa z lažjimi.
Morda ni nepomembno: dobro je, če piješ izmenično iz ene in druge plastenke, da je obremenitev obeh rok približno simetrična.

LPT1
 Anina
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Mislim, T1, si me pa res nasmejal :D Ja, tvoja ideja je naravnost briljatna, čeprav (in vem, da si zdaj vsaj 80% ljudi misli, da samo iščem izgovore proti) zame ne pride v poštev. Vidiš, eno roko imam med tekom že zasedeno, ker držim psa na povodcu (iz sočutja do ostalih tekačev :wink: ). In če slučajno srečava kakšnega psa, potem potrebujem obe roki, da psa sploh obdržim na povodcu. :evil:
Voda ima tako prostor na hrbtu, za uteži pa imam prosta le zapestja. Žal.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA