Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

hitrohodec
Pa smo tam! Povejmi Vencelj, po cem smatras, da obstaja locnica med "atleti" in "rekreativci" (nalasc sem dal v oklepaje obe besedi, ker zame ni med obema besedama nobene razlike - ko govorimo o veteranih, smo prav vsi na isti valovni dolzini!)? Si bil prica kdaj omalovazujocemu odnosu kakega "atleta" do "rekreativcev" in zakaj bi sploh lahko do tega prislo? Kot clan izvrsnega odbora ZAVS, Ti lahko mirno recem, da skusamo napraviti vse kar se da, da bi le privabili tudi na uradne tekme Zveze (in tu mislim tako na D.P. kot tudi na razna Evropska in Svetovna Prvenstva Master) cimvecje stevilo tekmovalcev, ne ozirajoc se na to, ce so to bivsi vrhunski, ali le bivsi atleti, ali pa zgolj rekreativci. In pa se to: AZS ni ZAVS in obratno, saj se (na zalost) pri ZAVS-u, od njenega nastanka borimo, da bi koncno AZS tudi nas (veterane, ali bolje Masterje in tu odgovarjam tudi bojanku) pricela upostevati enakopravno kot ostale kategorije! Zato se trudimo, da bi v nase vrste (in to so vrste vseh tistih, ki so dopolnili 35 leto) privabili cimvecje stevilo tekmovalcev, da tako z mnozicnostjo dokazemo AZS svojo moc in pomen, ki ga imamo v druzbi in sportnem svetu, saj smo nazadnje lahko za zgled zdravega zivljenja mlajsim rodovom.
Oprostite za pomanjkanje sumnikov,ki jih nimam na razpolago, za vsako pojasnilo pa sem vedno na voljo!
 hitrohodec
Pa smo tam! Povejmi Vencelj, po cem smatras, da obstaja locnica med "atleti" in "rekreativci" (nalasc sem dal v oklepaje obe besedi, ker zame ni med obema besedama nobene razlike - ko govorimo o veteranih, smo prav vsi na isti valovni dolzini!)? Si bil prica kdaj omalovazujocemu odnosu kakega "atleta" do "rekreativcev" in zakaj bi sploh lahko do tega prislo? Kot clan izvrsnega odbora ZAVS, Ti lahko mirno recem, da skusamo napraviti vse kar se da, da bi le privabili tudi na uradne tekme Zveze (in tu mislim tako na D.P. kot tudi na razna Evropska in Svetovna Prvenstva Master) cimvecje stevilo tekmovalcev, ne ozirajoc se na to, ce so to bivsi vrhunski, ali le bivsi atleti, ali pa zgolj rekreativci. In pa se to: AZS ni ZAVS in obratno, saj se (na zalost) pri ZAVS-u, od njenega nastanka borimo, da bi koncno AZS tudi nas (veterane, ali bolje Masterje in tu odgovarjam tudi bojanku) pricela upostevati enakopravno kot ostale kategorije! Zato se trudimo, da bi v nase vrste (in to so vrste vseh tistih, ki so dopolnili 35 leto) privabili cimvecje stevilo tekmovalcev, da tako z mnozicnostjo dokazemo AZS svojo moc in pomen, ki ga imamo v druzbi in sportnem svetu, saj smo nazadnje lahko za zgled zdravega zivljenja mlajsim rodovom.
Oprostite za pomanjkanje sumnikov,ki jih nimam na razpolago, za vsako pojasnilo pa sem vedno na voljo!
 kovit
hitrohodec napisal/-a:Pa smo tam! Povejmi Vencelj, po cem smatras, da obstaja locnica med "atleti" in "rekreativci" (nalasc sem dal v oklepaje obe besedi, ker zame ni med obema besedama nobene razlike - ko govorimo o veteranih, smo prav vsi na isti valovni dolzini!)? Si bil prica kdaj omalovazujocemu odnosu kakega "atleta" do "rekreativcev" in zakaj bi sploh lahko do tega prislo? Kot clan izvrsnega odbora ZAVS, Ti lahko mirno recem, da skusamo napraviti vse kar se da, da bi le privabili tudi na uradne tekme Zveze (in tu mislim tako na D.P. kot tudi na razna Evropska in Svetovna Prvenstva Master) cimvecje stevilo tekmovalcev, ne ozirajoc se na to, ce so to bivsi vrhunski, ali le bivsi atleti, ali pa zgolj rekreativci. In pa se to: AZS ni ZAVS in obratno, saj se (na zalost) pri ZAVS-u, od njenega nastanka borimo, da bi koncno AZS tudi nas (veterane, ali bolje Masterje in tu odgovarjam tudi bojanku) pricela upostevati enakopravno kot ostale kategorije! Zato se trudimo, da bi v nase vrste (in to so vrste vseh tistih, ki so dopolnili 35 leto) privabili cimvecje stevilo tekmovalcev, da tako z mnozicnostjo dokazemo AZS svojo moc in pomen, ki ga imamo v druzbi in sportnem svetu, saj smo nazadnje lahko za zgled zdravega zivljenja mlajsim rodovom.

Največja razlika med vami in nami je po moje v tem da imate vi šprintarce mi pa ne :D
Še enkrat bom povedu da sem bil zdej dvakrat lepo sprejet , noben me ni postrani gledu in da sem šel na stezo med vas upravičeno z veliko mero spoštovanja.drugo leto se sigurno udeležim prvenstva (seveda če bo kej prostora na štartu tudi zame...a se obetajo kakšne kvalifikacije?)
Uporabniški avatar
 mare
Tole s šprintaricami ni neka zelo huda razlika (razen če ti z njimi stopi na nogo), štejejo v glavnem rezultati. Spomnim se ene atletske tekme osnovnošolcev, kjer sem nastopal v skoku v daljino. Na tekmi je bilo par naduvanih tekmovalcev v novih šprintericah, okoli njih pa so skakali klubski trenerji in se obnašali, kot da trenirajo svetovnega rekorderja, ki se pripravlja na odločilni skok za zlato olimpijsko medaljo. Potem pa je iz ene dolenjske šole prišel en preprost pob, ki očitno še superg ni imel in je kar bos za dobrega pol metra posekal vso konkurenco. Mene je preskočil za dober meter, med drugim tudi zato, ker sem si vtepel v glavo, da se moram kot desničar odrivati iz desne, čeprav je moja odrivna noga leva in ker sem imel musklfiber. Vidim, da bi glede na to, da sem še vedno sposoben skočiti čez 5 metrov bil jaz še vedno med boljšimi.

Imam pa eno vprašanje. Kako so definirani veterani in ali so rekordi veteranski ali starostni. Pri plavanju vem, da je tako, da so veterani vsi, ki niso več aktivni. Tako ima lahko veteran tudi samo 20 let, če je le prenehal tekmovati. Pri rekordih bi bili zanimivejši starostni rekordi. Npr. najhitrejši 40-letnik ne glede na to, ali je še kategoriziran. Ne nazadnje mnogi "rekreativci" trenirajo več in bolje od bolj lenih tekmovalcev pri koncu kariere.
Uporabniški avatar
 vencelj
vencelj napisal/-a:Jaz sem bil na veteranskem DP enkrat, leta 2000, in tudi takrat udeležba ni bila bogve kaj, skromno pa je bilo tudi gledalstvo, v glavnem le prosti tekmovalci.
Kje so razlogi? Kdo oz. koliko se jih pri nas aktivno ukvarja z "vrhunsko" atletiko? Razen pomembnih mednarodnih nastopov je vse ostalo dogajanje oddaljeno od širših ljudskih množic. Niti povprečni rekreativci ne vemo kaj dosti o tem, pa tudi če bi hoteli spremljati dogajanje (tekmovalci, kdo je kdo, rezultati, tekmovanja...), bi imeli problem. Novinarjem (časopisom ) to področje ni dovolj zanimivo, kje torej "ujeti" atletske novice? Rekreativna tekmovanja so bistveno bolje pokrita.
Tako pride do ločevanja: mi smo tukaj, oni (atleti, zveza...) pa tam in se pač grejo neke svoje stvari, ki se nas ne tičejo (razen velikih tekmovanj). To ločevanje, ta način razmišljanja se odraža na udeležbi tekmovalcev in gledalcev na atletskih tekmovanjih in se seveda prenese tudi na veteranska tekmovanja. "Štadionsko" atletiko bi morali približati ljudem, pa bi bilo tudi stanje drugačno.
Koliko od množice rekreativcev pa jih trenira na stezi? Jaz sem tekel na stezi mogoče 10- krat v življenju, edini razlog za udeležbo bi bil ta, da me zanima, v kolikem času bi bil sedaj sposoben preteči 5000m (17.44 leta 2000). Žal mi čas ni dopuščal, pa drugič. Morda pa bi bilo pametno večkrat organizirati kak podoben preizkus na malo manj "uradnem" nivoju (steza, rekreativci, druženje, analiza...). :wink:
Uporabniški avatar
 vencelj
Bistveno vprašanje je, kako "štadionsko" atletiko približati množicam? Kaj narediti, da bodo tekmovalci (veterani, atleti, rekreativci ali kakorkoli jih že imenujemo) v svoje planske koledarje vnesli tudi to področje, da bo to postalo del njih, prav tako kot sedaj "vaške" tekme. Na "vaško" tekmo rad grem, ker tam naletim na sproščeno vzdušje, prijazne domačine...Na štadionu vse skupaj deluje tako pretirano uradno. Pravih atletskih stez v Sloveniji ni veliko, pa si ne upam kadarkoli iti trenirat, ker se bo slej ko prej pojavil kak uradni predstavnik tega ali onega društva (kluba), ki si stezo lasti ter me spraševal po moji pravici zadrževati se na stezi...
Morda bi bilo pa res pametno večkrat organizirati kaj podobnega na malce bolj sproščen način. Ali celo uvesti veteransko ligo?
 hitrohodec
Ves kaj kovit, ce bi jaz imel sprintarce (ali sploh cevlje z zeblji) ne bi zlahka koncal tekem v hitri hoji! Osebno na stezi treniram v celem letu morda 10x, vsi ostali treningi so rigorozno cestni, kar pomeni da ni ta tisti problem ki "nas" loci (se vedno ta zid med "nami" in "vami"!). V letosnji sezoni sem doslej opravil ze 19 tekem v hitri hoji, od katerih je bila polovica na stezi, kar pa me sploh ni motilo, kljub mojim treningom po asfaltu, zato mislim, da ce bi tudi tekaci tekmovali vsaj tiste parkrat letno na stezi, zaradi tega ne bi bili pretirano sokirani (na srednjih in dolgih progah sploh ni tako velike razlike,ce tekmujes z zeblji ali brez, vsaj med veterani ne).
Za mare-ja pa pojasnilo: pri atletiki se rezultati in rekordi locujejo po starostnih kategorijah, ki gredo v grupacijah po 5 let in sicer od 35 do 39. 40/44, 45/49 itd. zato so tekme tudi zanimive in stimulativne, saj imas kot "nasprotnike" tekmovalce ki so najvec 4 leta mlajsi (ali starejsi ) od tebe. Nasprotnike pa sem dal v oklepaj, ker si po mojem mnenju v veteranskih kategorijah najvecji nasprotnik le ti sam s seboj, ko skusas cim dlje zdrzati na istem nivoju (izboljsati se je med veterani zelo tezko, predvsem za tiste, ki se z atletiko ukvarjajo ze od mladih nog), ali pa vsaj vsako leto cim manj izgubiti (kar tudi ni lahko). To pa lahko izmeris le na tekmah na stezi, kjer imas vedno iste pogoje. Steza je seveda za marsikaterega lahko moreca in psiholosko utrujajoca toda prav tam dobis tiste izzive, ki jih na cestnih tekmah ne mores imeti (razen v maratonu, na katerem pa ne mores nastopati vec kot 2x letno, ce seveda ciljas na rezultat in ne zgolj na nastop kot tak). Ce se bomo na atletskih stezah koncno predstavili na startu mnozicno pa tudi druzenja in prijateljskih stikov ne bo manjkalo!
Uporabniški avatar
 mare
Hitrohodec nisva se povsem dobro razumela. Vem, da so starostne kategorije. Ampak konkretno: npr. ali rekord Otteyeve velja v kategoriji veteranskih rekordov (ženske nad 45 let), ker je še vedno aktivna tekmovalka.
 hitrohodec
Veljajo vsi rekordi dosezeni od atletov/inj, ki so dopolnili najmanj 35 let, brez razlike, ce so le-ti se aktivni na absolutnem nivoju ali ne. Starost je za vse enaka! Tudi jaz se nastopam s clansko reprezentanco Slovenije na Evropskem in Svetovnem pokalu v hitri hoji, zakaj ne bi smeli zato upostevati tudi case Otteyeve, in mete Igorja Primca? Ce pogledas na seznam Svetovnih rekordov Master (na linku www. World-Master-Athletics.org pod rekord) bos videl, da je Otteyeva zabelezena kot svetovna rekorderka tako na 100 kot na 200m in sicer kar v 3 kategorijah: v F35 kot Jamajcanka, v F40 ter F45 pa kot Slovenka! Ce pogledas nato se ostale discipline, bos bil kar presenecen, koliko znanih in zvenecih imen je na seznamu!
Pozdravljen.
 kovit
hitrohodec napisal/-a:Ves kaj kovit, ce bi jaz imel sprintarce (ali sploh cevlje z zeblji) ne bi zlahka koncal tekem v hitri hoji! Osebno na stezi treniram v celem letu morda 10x, vsi ostali treningi so rigorozno cestni, kar pomeni da ni ta tisti problem ki "nas" loci (se vedno ta zid med "nami" in "vami"!).

Ej, mislm da si spregledu mojega dobronamernega smeškota na koncu stavka, ki ga komentiraš.
Uporabniški avatar
 mare
hitrohodec napisal/-a:Oprosti, link je: www.World-Masters-Athletics.org nato kliknes records in izberes: outdoor ali indoor Women ali Men.

Ej hvala, to je točno to, kar me je zanimalo. Praviš zakaj ne bi veljali rekordi kategoriziranih. V plavanju je tako, da mora biti neaktiven, imajo pa kategorije že od 18 let naprej. Meni se zdi prav smešno 18-letni veterani.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA