prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 gs1422
Dobro jutro,

Drži, kot Mehatronik bi lahko bil bolj konkreten. Med drugim so me učili, da če nisem 100% prepričan, da tisto kar govorim drži naj bom raje tiho. Spet me je neslo... :lol:

SUUNTO v svojih navodilih za uporabo večkrat navaja njihovo patentirano tehnologijo Foot POD-a, ki naj bi temeljila na dveh senzorjih (verjetno res pospeškometrih). Razlika med tem in ostalimi naj bi bila v tem, da se eno odčitavanje vrši, ko je noga v zraku. COPY/PASTE iz navodil.

Moje sklepanje je, da se pri "ostalih" POD-ih ena meritev vrši ob stiku noge s podlago. Od tod tudi občutljivost na podlago in kote noge napram podlagi. Ampak to je samo moje glasno razmišljanje. :)

Konkretne številke pa so toleranca <3 %, oziroma navodila navajajo tudi številko točnosti 98%. Potem lahko rečemo, da je max. dop. toleranca -2%? :D

Huh SUUNTO bi mi moral dati dodaten popust kakšno reklamo delam.

Mhm. Še vedno metal, ampak v blažji obliki, preden je definicija zlezla eno stopničko višje (Metalica, Iron Maiden...), od domačih mehatronikov pa grunge metal - Little Ann. :lol:
 bobsaap
Da nebom odpiral nove teme, bom kar tukaj postavil vprašanje,...zanima me, kako natančni so izračuni porabljenih kalorij na teh urah,...zadnič sem namreč laufal z kolegom, ki je imel uro in mu je v 25 min teka pokazalo porabljenih 500 kcal, pa se mi je zdelo to kar precej,...! A so ti prikazi realni al malo pretiravajo al kako je kaj s temi zadevami in njihovo natančnostjo,...?

LP
 gs1422
Odvisno je od same nastavitve ure. Ne reče se mu zaman "osebni trener". Uro nastaviš glede na svoje podatke (starost, teža, pripravljenost, višina). Na podlagi tega in srčnega utripa se potem vrši izračun. V kolikor si je tvoj kolega sposodil uro od koga drugega je možno, da je izračun napačen.

V nasprotnem primeru, pa moj SUUNTO v primerjavi z ostalimi kalkulatorji kaže primerljivo. Mu zaupam.
 bobsaap
Aha, torej, če si pravilno nastaviš vse te nastavitve potem bi moglo kazat pravilno oz bi naj bli podatki natančni,...če sem te pravilno razumel,...!?

No on je mel svojo uro, ni mej sposojene tak da verjetno mu je pravilno kazala zadeva,...!
 gs1422
Izgleda, da sem pravilno domneval (spodaj). Ima pa SUUNTO tri patente na to zadevo za katere moram še raziskati če je možen vpogled v vsebino dokumentov. Mogoče bo potem znano kaj bolj konkretnega.

Other running and walking electronic pedometers use a rocking mechanism to measure a single stride but the Sunnto Foot POD features two highly accurate acceleration sensors for measuring distance and varying speeds with unsurpassed accuracy. It measures each stride separately for better data than conventional walking pedometers that measure one step and fail to account for varied stride length as the terrain and your stamina changes. This is accomplished by measuring the movement of your foot through the air not the ground. The innovative calibration results in an average of 98% accuracy even over protracted distances. Combine your Suunto Foot POD with the Suunto t6 heart rate monitor and you'll own one of the most advanced personal training systems available giving you readings on current speed distance from start and lap measurements. If you rely on interval training the Foot POD and Suunto t6 will automatically record your lap times over pre-set distances. The Suunto Foot POD uses an ANT transmission with a range of 30 feet to eliminate crosstalk at crowded marathon and 5K starts. Using the Suunto Training Manager software you can graph the data from your Suunto Foot POD and t6 to identify key factors for enhancing your racing performance.
Uporabniški avatar
 AndrejaR
Super, da si našel vsaj nekaj malega podatkov. Ni mi čisto jasno, zakaj proizvajalci podatke skrivajo kot mačka mlade, ko tako lahko vsak zadevo kupi, razstavi in pogleda, kaj je notri. No jaz z mojim S3 tega ne bi počela, v službi pa tudi nimajo posluha za to, da bi mi kakšnega kupili samo zato, da bi ga lahko razstavila :D.

Edini tehnično zanimiv podatek je sicer tako samo, da vsebuje dva pospeškometra. Torej meri pospešek naprej/nazaj in pospešek navzgor/navzdol, ne meri pa pospeška na stran (kar pa tako pomeni, da tehnika teka ni ravno optimalna). Ne vem zakaj poudarjajo meritev v zraku, saj se pri tej meritvi to tako samo po sebi razume. Kar se tiče primerjave točnosti, je pa Suunto-jev foot pod v enakem razredu kot Polar, če je Polarjev senzor nekalibriran. S kalibriranim senzorjem pa se da pri Polarju doseči še veliko boljše točnosti. Sicer pa s tem kalibriranjem tako na nek način upoštevaš še tehniko teka, ki se seveda spreminja s hitrostjo (torej tudi ta pospešek levo/desno, ki se ne meri) in po mojem mnenju za večino uporabnikov niti ni potrebno, saj so napake minimalne. Je pri Suunto-ju tudi možno kalibrirati foot pod?

Bom poskusila še najti kakšne podatke za Polar. Sicer pa sta tudi tukaj zagotovo dva pospeškometra, sicer se ne bi dalo doseči takšne točnosti.

lep pozdrav
Andreja
 bobsaap
Za mene začetnika, je iz mojega enostavnega vprašanja pristala celotna raziskovalna naloga, ki pa je zame dokaj zakomplicirana za razumet! :D Če pa le strnem moje razumevanje, bi pa lahko reko, da ste po vseh teh zapisih in podatkih, dokaj zadovoljni z natančnostjo teh ur oz z izračuni kalorij in teh zadev, ki jih te ure dajejo,...imam prav!? :D
Uporabniški avatar
 AndrejaR
Ja, mislim da smo vsi zadovoljni vsak s svojim monitorjem. Ampak seveda je še zmeraj tudi vsak zase trdno prepričan, da je izbral najboljšega :lol:.

Za večjo točnost se splača malo potruditi pri nastavitvah, pri vnašanju osebnih podatkov in zlasti, da točno določiš in vpišeš svoj max utrip, saj se sicer izračuna po tisti instant formuli (220-leta). Pri Polarju je treba biti tudi previden pri izvajanju OwnZone testa, da ne 'preslišiš' kakšne faze, kar se je izgleda meni prvič zgodilo in je povzročilo malo čuden izračun porabljenih kalorij. Pa tudi sicer je OwnZone pomemben, saj le na ta način vidiš v kateri fazi si. Če si pa res zelo zahteven, kar se tiče meritev poti/hitrosti (torej če pričakuješ več kot 3% točnost), pa se pri Polarju splača kalibrirati foot pod.

Sicer ima najbrž tudi Suun-to kakšne teste in posebnosti kar se tiče nastavitev, ampak o tem lahko več povedo tisti, ki ga imajo.
 sas0
gs1422 res hvala za odgovor glede izbire modela, si prav fajn napisu :)

drugače pa glede teh razlag glede učinkovitosti in delovanju raznih naprav sem osebno zelo zelo skeptičen vsakič ko berem te stvari direktno od proizvajalcev, saj vsak priredi zadevo malo v svoj prid.

PS malo sem tudi posodobil tabelo s trenutnimi cenami za RS400 :wink:
 gs1422
Jaz sem bolj razmišljal v smeri dveh različno občutljivih pospeškometrov gor/ dol.

Recimo da je vloga tistega, ki je manj občutljiv, da zazna stike noge s podlago. Manj občutljiv zato, ker se takrat pojavljajo večje vibracije kot pa ko je noga v zraku.

Vloga tistega, ki je bolj občutljiv pa da zazna prehod gibanja noge v zgornji točki od gor na dol.

Med dvemi tresljaji manj občutljivega senzorja (narejen je bil en korak) imamo tako še sredinsko točko. Sedaj imamo na voljo za preračune poleg časa enega koraka še čas polovice koraka.

Če naredimo na meterskem koraku napako 3 centimetre, bomo na polovici koraka naredili napako 1,5 centimetra. Če bi polovičke koraka bile uporabljene v preračunih bi potem dosegli 50% večjo točnost kot pri preračunih s celim korakom.

Od tod po moje tudi pudarjanje neodvisnosti od terena, ker v POD-u ni več pospeškometra GOR/DOL in NAPREJ/ NAZAJ ampak 2x GOR/DOL. Tisti, ki meri stik noge s tlemi tako več ni odvisen samo od tresljaja naprej/nazaj ampak kakršnega koli.

Sem bil razumljiv?

OPOMBA: Vsa zgornja pisarije je samo moje glasno razmišljanje in niso preverjena dejstva. Če SUUNTO tega ni pogruntal bom jaz patentiral. :)

P.S.: SUUNTO ima napram primerljivem POLAR-ju zgolj kalibracijske teste za vse POD-e, ki jih podpira. Teste katere ste omenili, da jih POLAR izvaja za ugotovitev fizične pripravljenosti SUUNTO še ne pozna. Podatki se vnesejo ročno s pomočjo tabel in se po prvih treningih optimirajo. Nekje se pač mora poznati tistih -30% :)

Lep dan!
 Kovax
gs1422: SUUNTOv tekst, ki ga navajas, primerja njihovo tehnologijo s klasicnimi pedometri. Klasicen pedometer nima vgrajenih merilnikov pospeska, pac pa preprosto mehansko napravo, ki zazna vsak tresljaj, ki preseze doloceno silo. Tako se pac zazna korak. Prestete korake nato mnozi z nastavljeno razdaljo koraka in to je to. S takim nacinom ni mogoce meriti ne hitrosti (ki jo merita oba) ne dolzine koraka (ki jo meri Polarjev S3). To je tisto, kar pomeni merjenje na tleh.

Polar pa tako kot SUUNTO uporablja akcelerometre, se pravi merilce pospeska. Noga na kateri je senzor pa je pospeskom podvrzena stalno (razen v trenutku mirovanja na tleh). S pomocjo merjenja teh pospeskov se lahko potem meri razdalja posameznih korakov, ugotavlja trenutek dotika noge s tlemi...
Zakaj sta vgrajena 2 merilca pospeska? Eden meri pospeske noge v smeri naprej nazaj, drugi pa v smeri gor dol. Glede na zgradbo teh senzorjev namrec tisti senzor ki meri pospeske v smeri naprej nazaj ne more hkrati meriti se pospeskov v smeri gor dol.

Kalibracija pa odpravlja pomanjkanje tretjega precnega akcelerometra. Ce je senzor namrec namescen rahlo postrani glede na smer naprej nazaj (kar je bolj pravilo kot izjema), lahko namrec zazna le del celotnega pospeska, komponento naprej-nazaj, ne pa tudi precne komponente. Ta problem opravimo s kalibracijo, saj merilcu povemo, koliksen del pospeska odpade na nezaznano s senzorjem nevzporedno gibanje, ki ga povzroca postrani namescen senzor in znacilnosti nasega prestavljanja nog.
Uporabniški avatar
 AndrejaR
Se popolnoma strinjam s Kovaxom. Natančno o tem (dveh pospeškometrih in kalibracijo, ki nadomešča tretjega) sem pisala v tej temi že prej kot o najbolj možni razlagi.

Je pa res, da proizvajalci zadeve predstavijo zelo poljudno, kar hitro preide v zavajujoče ali celo napačno predstavljanje. Najverjetneje enostavno sklepajo, da je večina uporabnikov 'le tekačev' in da jih uporabljena tehnologija ne zanima. Konec koncev je to trend tudi v industriji, saj npr. ko kupiš robota, le stežka izveš kakšni motorji, reduktorji in senzorji so uporabljeni, dobiš pa natančne tehnične specifikacije, iz katerih lahko razbereš, kje in kako ga lahko uporabiš. Iz stališča običajnega uporabnika pa je to zagotovo dovolj.

Lep pozdrav
Andreja
 gs1422
Kaj bi mi torej rada povedala? Da sem za 160€ dobil uro, ki zna "real time" izračunati prvi in drugi integral pospeška, ovrednostiti pogreške in rezultat brezžično prenesti iz noge na zapestje?

Bravo SUUNTO! Le tako naprej. :lol:

Se pravi, da je tržna niša še v POD-u, ki ga ni potrebno kalibrirati? Če sem vaju prav razumel merimo pospeške v X in Y smeri. Z kompomenta pospeška se nadomesti s kalibracijo. Če bi dodal še tretji senzor kalibracija več ne bi bila potrebna meritev pa natančna toliko kolikor je toleranca pospeškometra. To bo pa moj patent.

:lol:
 Kovax
gs1422: Ja, za 160EUR je to to.

Po mojem je Polarjev s3 trenutno najboljsi od teh senzorjev, preprosto zato, ker sta tako Polar s1 in SUUNTO FOOTPOD prva poiskusa podjetij na tem podrocju. Sicer si ne lastim ne SUUNTO ne Polar ure, tako da ne navijam za nobeno od firm.

Tretji akcelerometer bi verjetno nekaj doprinesel k natancnosti, vprasanje pa je koliko in ce bi bila vgradnja potem stroskovno upravicena, kaksna bi bila potem velikost in teza PODa, kaksno natancnost lahko zagotavljajo se zmanjsani senzorji, kako robustni so se mansi senzorji, kako so sposobni ohranjati natancnost... Na kratko, brezkompromisnost se vcasih ne izplaca.

Natancnost pa tudi ne more narascati v nedogled. Pri digitalnih napravah imamo ob merjenju zveznih kolicin vedno opravka z vzorcenjem in interpolacijo. Potem so tukaj se vplivi okolja, npr temperatura...

PODu, ki ga ne mores kalibrirati pa jaz nebi zaupal. Lastnost vsake dobre merilne naprave je moznost kalibracije, se tehtnice imajo gumb za to. Sploh pa se senzorju s casom nekoliko spreminjajo lastnosti zaradi sil ki delujejo na njega, staranja materiala, obrabe... In takrat ga je potrebno pac znova kalibrirat.

Mislim, da kaj dosti na podrocju merjenja pospeskov ne bos patentiral. Naprave s 3 akcelerometri so namrec v siroki uporabi, ceprav ga za pritrditev na nogo trenutno nihce masovno ne proizvaja (ali pa celo ga).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA