Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Simplon
Živjo!

Tule sem nov, evo nekaj o meni. Letnik 1980, visok 180 cm, teže je nekaj preveč. Pred dobrim mesecem sem začel tečt (takrat sem imel 90,6 kg). Tečem po programu, ki ga je pred leti objavljal Polet (priprave od ničle do maratona). Tečem zvečer, ko se vsaj za silo shladi, tam okrog 10ih. V teku sem že začel uživati in upam, da bo tako tudi naprej. Zvečer se prav fino sprostim, ko grem tečt.
Uporabniški avatar
 dora
Zdravo!
Da se predstavim še jaz:) Letnik 1987, višina 178cm, kilogramov veliko premalo vendar ne gre gor :D S tekom sem se za čela ukvarjati pred dvema dnevoma, ne se mi smejat nekje je treba začet, trenutno imam tak "muskelfiber", da me je kar groza. Sicer imam tudi druge hobije, ki mi poberejo ogromno časa, zato sem si tek izbrala kot občasen hobi in ne kot hobi s katerim bi se vsak dan ukvarjala po 3 ure in potem šla tečt na maratone :D
O tem kako hitro tečem ne bi, ker kot sem že napisala, mi je to samo občasen hobi, da pospešim mojo prekrvavitev, ki je čisto na dnu. :D

Čeprav sem čista antitekačica, ki sovražim tek odkar sem morala to početi v osnovni šoli sedaj upam, da mi bo s trdno voljo uspelo in (kaj pa vem) mogoče se še "zaljubim" v tek. :D
Lp
 orlytm
dora napisal/-a:Zdravo!
...trenutno imam tak "muskelfiber", da me je kar groza....

...Čeprav sem čista antitekačica, ki sovražim tek odkar sem morala to početi v osnovni šoli sedaj upam, da mi bo s trdno voljo uspelo in (kaj pa vem) mogoče se še "zaljubim" v tek. :D
Lp

pozdravljena :)

sam en manjši nasvetek ti dam, če maš močan "muskelfiber", pomeni, da si pretiravala ... tako si na najboljši poti, da se ti tek spet popolnoma upre. Začni lažje, mogoče več hoje kot teka, dokler ti to ne bo premalo in boš sama od sebe začela tekat :)

Drugač pa sam voljo ... "muskelfibra" se znebiš samo z redno vadbo :)

lp
OrlyTM
 Simplon
orlytm napisal/-a:
sam en manjši nasvetek ti dam, če maš močan "muskelfiber", pomeni, da si pretiravala ... tako si na najboljši poti, da se ti tek spet popolnoma upre. Začni lažje, mogoče več hoje kot teka, dokler ti to ne bo premalo in boš sama od sebe začela tekat :)

Ja, jaz sem začel pred dobrim mesecem in pol tečt (pa tudi čisti antitekač) in sicer po nekem starem Poletovem programu. Prve dni se mi je zdelo, da je res brezveze tečt po tri minute pa dve minutih hodit ipd., amapk se je izkazalo, da je šlo počasi zelo lepo na več teka in zdaj 3x tedensko z velikim veseljem tečem. Lani in predlani pa sem se prve dni preveč zagnal in bil po teku čisto utrujen in sem mel po enem tednu teka vrh glave. Tko da res: začni zelo počasi in počasi nadgrajuj, pa se boš zaljubila v tek. :-)
Uporabniški avatar
 dora
hehe, ok, bom upoštevala vaš nasvet, tako ali tako hodim tečt skupaj s psom in tako ali tako je vseeno ali sva samo na sprehodu ali malo tečeva in malo hodiva itd.

Samo še tole vas vprašam, vem da je off topic ampak ok, glede na to, da me danes bolijo noge tako, da se komaj vsedem in hodim po stopnicah navzdol (tekla sem sedaj dva dni po 10 min lahkega teka-sem pa res čisto brez kondicije) :D ali naj danes počivam, naj ne grem tečt zato, da se mišice malo odpočijejo in naj grem samo na hitri sprehod recimo oz. kaj mi priporočate?

lp
 Simplon
dora napisal/-a:Samo še tole vas vprašam, vem da je off topic ampak ok, glede na to, da me danes bolijo noge tako, da se komaj vsedem in hodim po stopnicah navzdol (tekla sem sedaj dva dni po 10 min lahkega teka-sem pa res čisto brez kondicije) :D ali naj danes počivam, naj ne grem tečt zato, da se mišice malo odpočijejo in naj grem samo na hitri sprehod recimo oz. kaj mi priporočate?

Pomojem je bolje, če malo počivaš. Jaz npr. vedno tečem tako, da en dan tečem, naslednji dan pa počivam (ob vikendih pa počivam dva dneva, tako da na teden tečem 3x).
Uporabniški avatar
 zdejan
Dora, v tednu je potrebno menjevat treninge (hitro, počasi). Pri začetnikih, kar sem tudi sam (imam eno leto izkušenj, pa se še v tej temi sicer nisem vpisal), je tako, da je tudi počasen tek za začetnika hiter, zato je ta fraza relativna. Kar pomeni, da je počasen tek za začetnika tudi hoja. Jasno je tudi, da se pri hitrem teku pojavijo večje bolečine, še posebej ko začneš, so prvi mesec bolečine veliko hujše, kot pozneje, ker si pozneje bolj utrjen. V tednu pa si je potrebno vzeti tudi kakšen dan ali dva prosto, da se mišice obnovijo, zacelijo in so potem pripravljene na večje napore.
Uporabniški avatar
 dora
Ravonkar sem v službi pobrskala po starih revijah Polet in našla članek Tek za začetnike, sedaj, ko sem ga prebrala, mi je jasno, kaj delam narobe in danes zvečer začnem znova. Muskelfiber se je polegel, tako, da sem pripravljena na nov začetek, upam, da bom imela dovolj trme, da preživim te tri mesece in naprej. :D Hvala vsem za nasvete in se vam kaj javim.
lp
Uporabniški avatar
 PoLyCOM
Tole bi šlo lahko v stilu:
(me) "Hi, I'm PoLy and I'm an addict. "
(group) "Hiiiiiiii, PoLy!" :D

Ja, tek te lahko zasvoji, ampak v pozitivnem smislu. Sama ne tečem še tako dolgo, in sicer redno od maja letos. Prej sem se šla bolj hitro hojo, ki mi ni bila več v izziv. Ampak se je splačalo iti lepo počasi, saj v samem začetku nisem imela nobenih težav. Sledila sem svojemu lastnemu občutku in nikakršnim navodilom za tek. In sedaj mi gre kar dobro, glede na to da se je v obdobju študija precej kondicije izgubilo na račun sedenja. :(
Do sedaj pa sem se udeležila samo 2. DM teka žensk in mi ni žal, čeprav jemljem tek čisto rekreativno kot užitek in ne kot tekmovanje.
Poleg teka pa hmmm...hribiiiiiiiiiii...kako je lepa naša majhna deželica!

Lp, PoLy (1983, 170, 53...ampak kot da je važno) :)
Uporabniški avatar
 zdejan
Tudi jaz bi se predstavil, kar bi se tudi spodobilo. Nikoli v življenju se nisem ukvarjal s športom, samo kakšen priložnostni nogomet, pa potep s kolesom, pa malo v gore. Ko smo dobili otroke, pa spet nič. Nato smo se preselili ob gozd, ki me je neustavljivo vlekel vanj. Seveda sem takoj dobil klopa in boreliozo, ko še sploh vanj stopil nisem. Dobro, sem se cepil proti klopnemu meningitisu, parkrat šel na sprehod v gozd, nato pa so se sprehodi spontano spremenili v počasni tek, ki je trajal vedno dlje časa, dokler nisem na drugi strani gozda ven prišel. Tako da lahko rečem, da sem začel teči lanskega avgusta. Pri vsem tem sem našel podporo in vzpodbudo pri mojem sošolcu, izkušenemu tekaču in forumovcu "jozet"-u, ki mi je dajal nasvete, me letos "zastrupil" tudi s tekmovanji štajersko koroškega tekmovanja in mi svetoval pravilne treninge. Sedaj se trenutno pripravljam na ljubljanski maraton 42 km jeseni. Moj najdaljši tek je 31 km, in dobro kaže, da mi bo verjetno uspelo. Star sem 36 let, desno koleno mi na žalost zelo škripa, pa mislim, da bo do jeseni vse zdržalo. Slikica je iz prireditve olimpijskega teka ob Savinji, ko sem ravno prišel čez cilj ob mojem maksimalnem naprezanju, tako da ne se ustrašit. Kakorkoli, tek je postal vsakdan mojega življenja in me poleg moje družine najbolj navdušuje.
Uporabniški avatar
 ayla
Ojla!

Tut jaz... skor ze 30 let, tecem od maja letos in vedno bolj uzivam :-) Zdi se mi kot da sem prav na hitro opravila z zacetki, ker sem se kar odlocila da bom tekacica (prakticno cez noc) in sele potem zacela teci (z nakupom prvih superg :-). Koncujem FF (filo faks) in med prazniki potujem, potujem in se enkrat potujem (trenutno pisem iz Turcije)... ponavadi za mano hodi vsaj 25 turistov, za katere sem v casu dopusta nadomestna mama :-) Zato pa tudi zacela teci- da zdrzim tempo vsakdanjika na turi :-) tecem tudi tukaj in je the best (samo peklensko vroce in soparno)... odtekla ze 10km na nocnem Bledu... ce mi bo uspelo dovolj teci med poletjem, se odpravljam na LM (problem je le, da je isti dan tudi Evrazija maraton v Istanbulu, ko se tece iz azijske na evropsko stran mesta cez 64m visoki most nad Bosporjem:-(

Evo... toliko :-)
dober tek!
 MarkoJ
[quote="zdejan"]Sedaj se trenutno pripravljam na ljubljanski maraton 42 km jeseni.[/quote]

Svaka čast! Sam tečem približno toliko časa kot ti (2 meseca več), lani sem prvič pretekel 21 km LM, letos pa se ubadam z razmišljanjem o tem, ali sem sploh sposoben odteči to razdaljo v nekem normalnem času (< 2 uri). O 42 pa berem samo v revijah. Še enkrat: svaka čast!
Uporabniški avatar
 zdejan
Hvala MarkoJ. Pa saj ni potrebno teči na čas. Bolj gre za razdaljo, da jo zdržiš.
Uporabniški avatar
 mousee
Lep pozdrav vsem. Tudi jaz redno tećem cca leto dni. Sicer tek ni moja primarna rekreacija,je pa takoj na drugem mestu za "dvigovanjem železja":)
predvsem ker je zelo praktična aerobna aktivnost. Moji treningi so odvisni predvsem od počutja,včasih 10km,včasih pa intervalni npr10x100m sprinta...
Skratka, zdi se mi najbolje da naredim trening v taki obliki, da ga bom tisti dan lahko izpeljal in izkoristil 100 odstotno.Ponavadi tečem zvečer.
 andrejk
Evo se na hitro predstavim še jaz.
Prihajam iz Domžal, letnik 1982. Tečem približno eno leto. Od letošnjega marca pa bolj resno, načrtno. Tek me je prevzel. Med tekom lahko premlevam o problemih, še večkrat pa rešujem svet :lol: Priznam, da je del "teka" vsakodnevno prebiranje tekaškega foruma, kjer me nasmejite, navdušujete in učite.

Lp Andrej :D
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA