Pravzaprav sem imel namen udeležiti se teka okoli Bohinjskega jezera. Že dolgo se ne spomnim, da bi zjutraj tako dolgo spal, zato nisem hotel drveti v Bohinj, ampak sem se lagodno odločil za tek okoli Blejskega jezera. Že ta jutranji dogodek je pokazal, da bo to dan poln preobratov ter pozitivnih in prijetnih presenečenj.
Prvo presenečenje me je doletelo, ko sem se ustavil na cesti nad Zako in gledal navzdol, kje naj parkiram. Da je bila to dobra poteza, se je pokazalo pozneje, ker si mimogrede lahko zavil na parkirišče z vstopnino, samo kratek odcep naprej, pa je bilo parkiranje za tekače zastonj. Debelo pa sem pogledal, ko je do mene pristopil mlad, temen moški in me skrivnostno vprašal, kje je El Džezira. Uh, sem si rekel, tole je pa pomemben tek, če se zanj zanimajo celo Arabci. Ko sem ponovno vprašal, kaj želi, sem razumel, da išče postajo Blet Džeziro. Aja, sem se spomnil sprašuje za železniško postajo Bled Jezero. Nasmejal sem se in mu jo pokazal, saj je bila samo preko ceste. Pri tem sem se spomnil davnega dogodka, ko meje nek Anglež v hotelu spraševal, kaj je to džedila. Ko sem ga vprašal, kje je to videl, je pokazal na cenik, ki je visel na steni in na katerem je pisalo pijače in jedila. Pijače je verjetno razumel, za džedila sem mu pa tudi razložil. Ampak to samo mimogrede.
Zapeljal sem na prosto parkirišče in odšel na prijavno mesto, da se vpišem med tekmovalce. Imel sem pripravljenih 20 evrov kot je pisalo za prijavnino zadnji dan, a so zaračunali samo deset. Vprašal sem, če so se zmotili, pa so rekli, da ne. Za povrh sem dobil vrečko polno koristnih stvari. Ugotovil sem, da sta v njej celo dva para tekaških nogavic, pa sem spet vprašal, če so se zmotili, pa so rekli da ne. Dobro je, ugodna presenečenja se kar vrstijo. Kot zadrt Gorenjec sem izračunal, da sem prihranil že 6 evrov pri parkiranju in 10 evrov pri teku. Dobro je, a presenečenj ni bilo konec.
Komaj sem se prijavil, že sem bil vključen v spisek prijavljenih tekačev, ki je bil obešen na razglasni tabli. To pa je res bilo ažurno in tekoče. Ker je bilo še dovolj časa, sem se odločil za eno dolgo kavo, kajti kdo pa še hoče kaj kratkega in obenem izvedel, da se kava dobi zastonj. Pravi balzam za gorenjsko dušo. Ker sem prihranil pri kavi, sem se odločil za sladoled, a glej presenečenje, tudi za sladoled niso hoteli denarja. Ja tale tek pa postaja vse boljši. Že mi ni bilo žal, da sem zjutraj predolgo spal.
Ne bom opisoval, da smo se srečali z mnogimi TF-jevci, ker je to samo po sebi razumevno. Rečem pa lahko, da je bila organizacija vrhunska. Skoraj taka kot pri Vitezih dobrega teka. Videl sem glavnega organizatorja, ki je z metlo v roki pometal luže s ceste, ki so ostale od deževja prejšnjega dne, kar je zelo pohvalno. Janiju Klemenčiču kot komentatorju ni zmanjkalo besed, Jaka Fetich nas je dobro razgibal, potem pa naslednje presenečenje, start. Kar naenkrat je počilo, pa smo stekli.
Naslednje presenečenje je bilo, da so mi noge kar same tekle. Ponavadi začnem bolj zadaj, da nisem hitrejšim napoti, tokrat pa me je kar samo neslo naprej. Naslednje prijetno in lepo presenečenje je bilo, da sem dohitel Snežinko. Tekla je enakomerno, tihotno in lahkotno kot padajo snežinke prvega snega in spokojno legajo ena k drugi. To je pomenilo le dvoje, ali Snežinka teče svoj lahkotni zen tek ali pa me bo dohitela nekje na sredi proge kot bi snežni metež nosil kristalne snežinke v vetru. Zato sem jo ubral naprej, da je ne bi motil.
Naslednje presenečenje je bilo že predvideno. V Mlinem kot da je zavel vihar in Snežinka je privihrala kot bi jezdila orkan. TF pika na njenem hrbtu se je hitro manjšala in kmalu je ni bilo več videti niti v daljavi.
Meni so pa noge tekle kar same in ne spomnim se, kdaj sem zadnjič tekel s tako lahkoto. Kar prezgodaj se je pokazal cilj in najraje bi kot pri nočni 10ki tekel še en krog. Ampak ga nisem, ker človek ne sme izzivati usode, ker mu je naklonila tak dan, poln lepih presenečenj.
Naslednje presenečenje je bilo, da ko sem se preoblekel in odžejal, sem se spet videl na oglasni deski, kjer so bili že objavljeni rezultati. To pa je bilo res hitro in postopek z brezplačnimi čipi, ki jih na koncu vrnemo, se pa res splača posnemati. Tako da res gredo vse čestitke organizatorju za tek okoli Blejskega jezera.
Naprej ni bilo več presenečenj, ker sem jih pričakoval. Če pa vnaprej veš, da bo zaključek teka prijeten, seveda to niso presenečenja, a to ne zmanjša dobrega počutja. Kava zastonj, sladoled zastonj, golaž, sadje, glasba, petje, razglasitev rezultatov, petje, glasba, ples. Dober zaključek lepega dne.
Veseli pa me, da je Bled dobil več dobro organiziranih tekov, poleg nočnega teka Vitezov tudi Poletov tek. Navsezadnje se je še za dobro izkazalo, da sta bila na isti dan oba teka okoli Bohinjskega in Blejskega jezera, saj skupnega števila tekačev ne bi prenesla nobena od krožnih poti okoli jezer. Obe trasi pa sta enkratni.
Seveda je bil lep dan tudi zaradi mnogih prijetnih srečanj znancev, trenerjev iz nekdanje Poletove ekipe, spoznavanje novih tekačev in navijanju simpatičnih gledalk ob progi. Bled je vedno enkraten.