Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 bikila76
tae napisal/-a:
Tako, kot pri vseh športih je tudi tu tako, da obstajajo tako odlični, dobri, povprečni in slabi atleti, kot tudi odlični, dobri, povprečni in slabi rekreativci. Še vendo pa so to zame 2 kategoriji tekačev.

bedarija, al si tekač al pa nisi...a si profi, poklicni al pa sam rekreativc je čisto vseeno...Sedaj govoriš, kot pred 100 leti, ko so profijem jemal olimpijske medalje (profi=tisti, ki je dobil dnar za npr. tek), če so jih dobil (hm, komparacija z dopingom?)... Vsak je lahko tud profi, če hoče, tko, da je profi samo ena stopnja več, za katero se nekdo odloči (pa navsezadnje pustmo talent pa dnar)..
Uporabniški avatar
 Wega
No, pa majčke in spominki iz tekmovanj so tudi nekaj vredne!! ;) Torej smo plačani.
Uporabniški avatar
 tae
Folk, pozabite na besedo profesionalec in denar. Govorimo o atletih in rekreativcih. Dejansko je težko določiti mejo kdo je kdo.

Tku, Roko in jaz :arrow: vsi smo rekreativci

bikila76
bedarija, al si tekač al pa nisi...a si profi, poklicni al pa sam rekreativc je čisto vseeno...
No s tem se seveda s tabo ne morem strinjati, drugače nebi odpiral te teme. Konkreten primer: jaz sem tekač in Roman Kejžar je tekač, skupaj stojiva na štartu, on hud atlet (lahko rečem tu kar profesionalec). On odteče zadevo s povprečnim tempom 3 min./km. Moj osebni rekord samo na 1 km po ravnini je pa tam okoli 3 minute in pol. Za malo malico me premaga. Seveda je dober, dejstvo pa je da v tem primeru on ne tekmuje s sebi enakimi.

Približno tako, kot se pri borilnih veščinah nekdo s črnim pasom lahko izživlja nad nekom, ki ima npr. rumen pas. Ali pa pri nogometu, da bi ekipa iz prve lige igrala proti ekipi iz 4. lige. Gotovo bi jim delali šale.
Uporabniški avatar
 zlopi
... mogoče pa bi lahko priredili tudi kakšne teke z omejitvijo časov navzdol :D
in tako ločili rekreativce od profesionalcev

:arrow: npr.: na malem maratonu v Luciji lahko nastopijo samo rekreativci, ki ga zmorejo preteči v času nad 1:35 :lol:
:arrow: profesionalci, ki imate čas pod določenim, poiščite priložnost drugje :bum:

Lp, zlopi
 bikila76
tae napisal/-a:Folk, pozabite na besedo profesionalec in denar. Govorimo o atletih in rekreativcih. Dejansko je težko določiti mejo kdo je kdo.

bikila76
bedarija, al si tekač al pa nisi...a si profi, poklicni al pa sam rekreativc je čisto vseeno...

Približno tako, kot se pri borilnih veščinah nekdo s črnim pasom lahko izživlja nad nekom, ki ima npr. rumen pas. Ali pa pri nogometu, da bi ekipa iz prve lige igrala proti ekipi iz 4. lige. Gotovo bi jim delali šale.

slaba primerjava: tu primerjaš skupinske oz. kontaktne športe z tekom, kar nima smisla..tek pa je druge vrste tekmovanje..
pa še: če imaš že problem s tem al pa manjvrednostni kompleks napram Kejžarju: poskusi trenirat vsak dan, cca 20-30km, delat po programu..pa ni vrag da se mi ne približaš v enmu letu...ampak, čemu? ali si pripravljet žrtvovat tolk, samo zato, da boš nevem, zmagal na kašni dirki?
 bikila76
zlopi napisal/-a:... mogoče pa bi lahko priredili tudi kakšne teke z omejitvijo časov navzdol :D
in tako ločili rekreativce od profesionalcev

:arrow: npr.: na malem maratonu v Luciji lahko nastopijo samo rekreativci, ki ga zmorejo preteči v času nad 1:35 :lol:

Lp, zlopi
mislim, da se precej forumovcev ne bi strinjalo s tabo :twisted: :lol: 8)
 ton
Meni se pa zdi tale oreh mala malca: kdor se preživlja z neko dejavnostjo (npr. tekom), je poklicni npr. tekač, sicer pa ni.

Dobro, nekaj prispeva tudi država s kategorizacijami in pomočjo z zaposlitvami, ampak v grobem pa drži zgornji stavek (saj tudi država brez milosti meče iz služb 'zastarane' športnike).
 kovit
tae napisal/-a:Folk, pozabite na besedo profesionalec in denar. Govorimo o atletih in rekreativcih. Dejansko je težko določiti mejo kdo je kdo.

bikila76
No s tem se seveda s tabo ne morem strinjati, drugače nebi odpiral te teme. Konkreten primer: jaz sem tekač in Roman Kejžar je tekač, skupaj stojiva na štartu, on hud atlet (lahko rečem tu kar profesionalec). On odteče zadevo s povprečnim tempom 3 min./km. Moj osebni rekord samo na 1 km po ravnini je pa tam okoli 3 minute in pol. Za malo malico me premaga. Seveda je dober, dejstvo pa je da v tem primeru on ne tekmuje s sebi enakimi.

men bi blo pa brez raznih kejžarjev in kenijcev na štartu precej monotono...a ni fino da se lahko postaviš ob njih in jih občuduješ od štarta pa vse do ta prvega ovinka in potem so čedalje manjši....pa saj so starostne kategorije....al pa povab enkrat kejžarja na tatami in mu boš prlimu en chagi u čelo :D :D
Uporabniški avatar
 tae
bikila76 napisal/-a:slaba primerjava: tu primerjaš skupinske oz. kontaktne športe z tekom, kar nima smisla..tek pa je druge vrste tekmovanje..
pa še: če imaš že problem s tem al pa manjvrednostni kompleks napram Kejžarju: poskusi trenirat vsak dan, cca 20-30km, delat po programu..pa ni vrag da se mi ne približaš v enmu letu...ampak, čemu? ali si pripravljet žrtvovat tolk, samo zato, da boš nevem, zmagal na kašni dirki?

Žal je tako, da v življenju počnem še kaj drugega, kot tečem in to ne meni, ne ostalim rekreativcem časovno nikakor nebi zneslo. Njemu in njemu podobnim je to pač služba. Pa tudi, če bi teoretično lahko toliko treniral, še vedno mislim, da se mu nikoli nebi mogel približati.
 večno mlad
Meni se pa zdi tale oreh mala malca: kdor se preživlja z neko dejavnostjo (npr. tekom), je poklicni npr. tekač, sicer pa ni.

Dobro, nekaj prispeva tudi država s kategorizacijami in pomočjo z zaposlitvami, ampak v grobem pa drži zgornji stavek (saj tudi država brez milosti meče iz služb 'zastarane' športnike).

Se popolnomo strinjam s to tezo. Rekel pa bi, da se normalni rekreativci posvečamo teku ali športu nasploh predvsem zaradi sebe in svojega počutja ter zdravja. Če pa so uvedli denarne nagrade, so jih pač uvedli. Tako ali tako si ne bo nihče preveč opomogel od njih. Enkrat doslej sem jo bil že celo deležen pa zato še nisem profesionalec. Sem čisto normalen državljan, ki čez teden hodi v službo in otroke razvaža po dejavnostih, čez vikend pa si mora svoje urice pošteno izboriti. Na tekmah pa je večinoma tako, da ponavadi tekamo v skupini vedno eni in isti in se gremo kdo bo koga. Se pravi, da sem vesel če sem 13. in Pepe 14. in imam pozitiven občutek, čeprav lahko pričakujem revanšo že na naslednji tekmi.
Važno pa je tudi druženje, pa tudi debata in analiza po tekmi je ponavadi pozitivna, začinjena predvsem s kakšnim B vitaminom.
Uporabniški avatar
 tae
Kovit, vidim da se spoznaš na borilne veščine.
 kovit
tae napisal/-a:Kovit, vidim da se spoznaš na borilne veščine.

Ja hči je imela veselje s tem športom pa jo je pred kratkim minil zaradi trenerja...jest bi jo pa rad nazaj v trening spravu ;a maš ti kakšen pameten klub na zalogi?
Uporabniški avatar
 INOT
Ko tekmuješ za reprezentanco, in, ko moraš bit 24 ur dosegljiv za doping kontrolo si definitivno profič.
 ton
Evo, Inot, pa imamo še en kriterij (tega s 24-urno dosegljivostjo). Tak človek pač mora biti profesionalec, saj recimo še frizerstva ne more korektno opravljati, če mu sredi ene vodne trajne uleti v salon antidopinška kontrola, ne?
Uporabniški avatar
 shash

bikila76

Pa smo tam, kar sem slutil na začetku - delitev po času (pismu, se vidi da delam na področju fizike - vse bi rad izmeril :roll: )

TEMPO NA KM KAKO BI MU REKLI

POD 3min ODLIČEN TEKAČ
OD 3min DO 3:30min ZELO DOBER TEKAČ
3:30 minDO 4 min DOBER TEKAČ
4min do 5 min SOLIDEN TEKAČ
5min do 6 min REKREATIVNI UŽIVAČ
NAD 6min ZELO SPROŠČEN REKREATIVEC

OPOMBA: Lestvica pimenovanja se lahko spreminja in dopolnjuje, zaenkrat še ni v skladu z EU standardi, sem jo sestavil bolj nahitro. Lahko dodamo še nove razrede, lahko razrede še skrčimo, vsi predlogi so dobro došli :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA