Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
mene pa zanima,kako je s temi copati za skoraj bosonogi tek pozimi? :?:
zanima me tudi hitrost katera naj bi bila še v mejah normale za začetnka kakršen sem jaz?(noge me bolijo,da bom popi....u?!? :twisted: :wink:
zdaj tečem nekako bolj po prstih v navadnih supergah in vam povem,da mi bo vrglo meča ven po bajti pa hodm k robot-kdaj naj bi to kaj nehalo???
gorski napisal/-a:mene pa zanima,kako je s temi copati za skoraj bosonogi tek pozimi? :?:
zanima me tudi hitrost katera naj bi bila še v mejah normale za začetnka kakršen sem jaz?(noge me bolijo,da bom popi....u?!? :twisted: :wink:
zdaj tečem nekako bolj po prstih v navadnih supergah in vam povem,da mi bo vrglo meča ven po bajti pa hodm k robot-kdaj naj bi to kaj nehalo???

Uporabljam jih ne glede na vremenske razmere, saj imam vedno obute nogavice, tako da so mi vsi letni časi enaki glede tega.
Ko sem začel, sem se tudi srečeval z bolečimi meči, gležnji, tetivami, ampak jih ojačaš tako da kmalu mine (govorim o "zdravi" bolečini). Z minimalistično obutvijo sem začel letos februarja, v njej sem tekel vse treninge in tekme vključno z polmaratonom, maratone in ultre pa v klasični obutvi. V zadnjem mesecu sem odtekel še dva klasična maratona v minimal. obutvi tako da bo to sedaj upam edina obutev. Začeti je treba počasi, na tekmah sem se sprijaznil z nekaj počasnejšim končnim časom, vendar izključno zaradi previdnosti. Sama regeneracija je hitrejša, občutki so boljši, da ne govorimo o pravilni tehniki teka.
Odhajajoče leto je bilo za bosonogce odlično leto. Vedno več nas je in to me veseli.
Svoj pogled na obdobje sem zapisal tukaj:
http://minimalist.si/2011/12/14/leto-bosega-zivljenja/

Če ste začetniki in se lotevate bosega ali minimalističnega teka, vam bo tale zapis prav gotov prišel prav:
http://bositek.si/?page_id=427

Za lažjo odločitev pri nakupu minimalističen obutve pa si preberite tole:
http://bositek.si/?page_id=461

Srečno in bosih nog naokrog v 2012 želim - 6.5.2012 pa se spet vidimo v Kranju!
Danes po službi grem v Kranj po Vivobarefoot Neo. Tako da se prijavljam med vas, no jutri, ko jih sprobam, pa spomladi, ko bo dovolj topel asfalt za bos tek.
:D
Že nekaj časa študiram o tem, knjiga Rojeni za tek pa je bila pika na i.
:wink:
Miroslav napisal/-a:Danes po službi grem v Kranj po Vivobarefoot Neo. Tako da se prijavljam med vas, no jutri, ko jih sprobam, pa spomladi, ko bo dovolj topel asfalt za bos tek.

Bojda si jih dobil :wink:

Javi prve vtise in dodrodošel :!: :D
Rollback napisal/-a:
Miroslav napisal/-a:Danes po službi grem v Kranj po Vivobarefoot Neo. Tako da se prijavljam med vas, no jutri, ko jih sprobam, pa spomladi, ko bo dovolj topel asfalt za bos tek.

Še včeraj zvečer pretekel 4 km (verjetno preveč, ampak nisem mogel nehat) v njih, lepo počasi, danes pa meča bolijo pošteno.
Drugače pa dober občutek, ampak res čisto drugačen kot prej. Sem sklenil, da jih bom uporabljal za vsakdanjo hojo, čeprav je tudi hodit z njimi trenutno čudno, težko...
Upam, da se bom navadil. Doma sem tudi sobne copate pospravil v omaro, še dobro, da so domači navajeni na moje čudne finte, tako, da jih ni preveč presenetilo.
No, jaz sem pa danes prelaufal cela 2 km bos po LJ :) Sem enostavno moral probat, ker sem dosti prebral o bosonogem teku na netu, pa nekaj tudi prelistal tisto knjigo Born to run...in danes je bil tak lep topel dan, snega ni več toliko, maškar je dovolj, da ne zgledaš čuden na ulici :)

Fin občutek res, tak, bolj naraven, končno občutiš podlago, po kateri laufaš nekajkrat tedensko :)

Ne vem sicer, če bom redno laufal bos, ampak vsake tolko pa definitivno.

Kako si človk izbere primerne minimalistične superge? A to so tudi kšne take za pronatorje/supinatorje? A obstajajo kšni all around modeli, primerni za asfalt, gozd, hribe, itd?
Miroslav napisal/-a:Še včeraj zvečer pretekel 4 km (verjetno preveč, ampak nisem mogel nehat) v njih, lepo počasi, danes pa meča bolijo pošteno.
Drugače pa dober občutek, ampak res čisto drugačen kot prej. Sem sklenil, da jih bom uporabljal za vsakdanjo hojo, čeprav je tudi hodit z njimi trenutno čudno, težko...
Upam, da se bom navadil. Doma sem tudi sobne copate pospravil v omaro, še dobro, da so domači navajeni na moje čudne finte, tako, da jih ni preveč presenetilo.

Počasi prideš do polmaratona...maratona :-)..če bo vse po sreči, bo LM letos v Sole runnerkah ...meča pa spoznavaš na začetku, to pa to :lol: :clap:
Bravoooo, superca, sedaj pa le počasi naprej :laola
Ulikses napisal/-a:Kako si človk izbere primerne minimalistične superge? A to so tudi kšne take za pronatorje/supinatorje? A obstajajo kšni all around modeli, primerni za asfalt, gozd, hribe, itd?

Tukaj pa je Rollback pravi naslov :clap:
Pretekel prvi kilometer. Bos :D Kombiniral tek/hoja. Super se teče bos oz. skoraj bos. Bolj previdno in po občutku in ne več kot medved. Čisto navdušen. Nočem pa pretiravat, da bom lahko vse kite, ki sem jih odkril, privajal na novo obdobje trdega dela :twisted:

Kamenčki pa so me tako zbadali, da sem šel v mesto in si kupil tele:
Slika
Šolski copatki. Me prav zanima kako dolgo bodo zdržali.

Po travi je šlo super, po asfaltu tudi. Kak se bo pa to v mojem najljubšem peskovniku, gozdu, obneslo pa poročam ob priliki.
Miroslav napisal/-a:
Rollback napisal/-a:

Še včeraj zvečer pretekel 4 km (verjetno preveč, ampak nisem mogel nehat) v njih, lepo počasi, danes pa meča bolijo pošteno.

:clap: Ampak vseeno po pameti. Odločitev za hojo je prava, ko boš to osvojil, bo čas tudi za tek. Doma pa bos, itak :D Zakaj bi še štunfe in copate prešvical, ker res ni potrebe :D
lenči napisal/-a:
Ulikses napisal/-a:Kako si človk izbere primerne minimalistične superge? A to so tudi kšne take za pronatorje/supinatorje? A obstajajo kšni all around modeli, primerni za asfalt, gozd, hribe, itd?

Tukaj pa je Rollback pravi naslov :clap:

:heart Lenči :D

Ulikses, tudi ti si eden od nas, ki so nam leta in leta dopovedovali, kakšna znanost sta supinacija in pronacija in kako življensko pomembne odločitve glede obutve je zaradi tega potrebno sprejemati. A temu ni tako. Pronacija je pravzaprav del vsakega naravnega koraka, z blaženimi in stabiliziranimi čevlji pa jo ponavadi omejujemo. Na dolgi rok potem ni čudno, če se pojavijo težave...

Na kratko: minimalistični copati so v osnovi zelo enostavni; tanek podplat, ki omogoča, da čutiš podlago, ter gornji (največkrat zračni) del, ki tvori neko obliko čevlja in to je to. Nobenega blaženja, nobenih opor, stabilizatorjev, pen, itd...Če se hočeš naučiti naravne tehnike teka, tega ne rabiš oz. te to pri učenju ovira.

Pri nas se dobi vedno več modelov. Med minimalistične sam štejem: Vibram FF, Vivobarefoot, Solerunner, tudi Merrel Glove in NB Minimus, inov8. Imaš pa na trgu tudi vedno več nekih hibridov med klasičnimi in minimalnimi - npr. Nike Free, Brooks Pure, Saucony Hattori...ti imajo samo manj blaženja kot klasični copati.

Če se pošalim, je preveč izbire in so tekači samo zbegani :D Zato se težko odločajo in ne vejo, kateri je sedaj bolj pravi. Priporočam, da čimmanj kompliciraš pri prvem paru - važno, da je dovolj širok, da gredo prsti lahko narazen, ko pristaneš na tleh, da nimajo podloženega podplata ali pete in da lahko tečeš v njih. Potem pa akcija! ...no, najprej je priporočljivo hoditi, da se navadiš na občutek, potem čez kak mesec kak kilometer, ko adaptiraš pa počasi nadaljuješ...vsekakor moraš poslušati sebe in svoje noge, kaj ti sporočajo. Če boli in zateguje, odnehaš.

Če si kje blizu Kranja, pa se oglasi in ti komot povem še kaj več...
Danes sem opravil že tretji popolnoma bos tek, kratek (2 km), več še ne upam, pa tudi mudi se ne. To je pravi filing. Sem pa tudi fasal prvi žulj. Meča pa se počasi navajajo, bolijo še, ni pa več tako hudo.
Pot med bosonoge tekače bo boleča in trnova. :lol:
Moram pa povedat, da hodim, tečem, vozim... samo še v Vivo Neo.
Super so!
:clap:
Rollback hvala!
Generalka za Sežano uspela. V nedeljo 11 km čisto bosa, 9km pa v Sole runnerkah :D . Naslednjo nedeljo še en krajši trening, v Sežani pa čistim asfalt :lol: . Moja meča so čisto OK, sedaj izvajam tudi intervalne treninge v bosonogih copatkah :D .
Uživajte bosonogci :laola
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 20

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA