teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 klopotec
Vreme, napisal si, da v nedeljo opraviš preizkus za 21 km Na Ptuju. Jaz sem ga opravil včeraj zvećer in poskusil priti pod 2 uri. Do sedaj sem tekel 21 km ali več samo doma na treningu in moj najboljši rezultat je bil 2,05. Včeraj je bilo 1.59, vendar je bilo težko. Prvih 14 km je šlo lepo in hitro, najbrž prehitro. Km čas je bil okoli 5 min, 5.10. Po 14 km pa me je pobiralo kot sneg na spomladanskem soncu, hitrost je bila kljub želji vedno slabša. In na koncu sem bil zelo zelo zadovoljen. Lačen pa tako, da sem goltal breskve. Pa sem ti nekaj govoril o prežvekovanju hrane. Skoraj cele sem požiral. Pred breskvami (ene 2 kile) sem pojedel dve jabolki in eno manjšo hruško. Tako lačen že dolgo nisem bil.

Je pa res, da sem tekel zvečer med 7. in 9. uro, skoraj vse v senci, na koncu pa je bila že skoraj tema. Vendar je bilo soparno in sem se strašno potil. Bilo bi zanimivo vedeti, koliko vode sem izgubil.

V nedeljo ti želim dober tek. In res poskusi enkrat en dan pred tekom ne jesti mesa in ne maščob. To te nič ne stane, videl pa boš razliko. Tvojemu prehranjevalnemu ritmu to ne bo škodilo. Saj verjetno ne ješ mesa vsak dan.
Uporabniški avatar
 Vreme
No jaz sem svojih 18 km naredil brez problemov s hrano. Lačen sploh nisem bil. Tudi nobene krize ni bilo vmes, kljub temu, da sem jedel meso prejšnji dan, paziti pač je treba, da se preveč ne nabutaš, ampak ješ zmerno. Mislim, da je tudi v tem caka.

Je pa res, da moje hitrosti niso primerljive s tvojimi. če bom 21tko pretekel v 2:05 bom izredno zadovoljen, kar bo pa več pač bo! Je pa zanimivo, da zadnje čase kar po vrsti izboljšujem vse čase mojih tekov.

En dan brez mesa. Ni problemov tudi več dni. Ampak makaronflajš pa vseeno paše :)

Upam, da bom v nedeljo sploh lahko tekel 21km ...namreč staknil sem rahlo poškodbo gležnja :evil: :twisted:
 klopotec
Če bi jaz moral včeraj teči po soncu bolj zgodaj, tudi ne bi mogel teči pod dvema urama. Pa tudi maksimalno sem se potrudil. Saj zato pa sem bil na koncu tudi tako izžet.

Sem pa zašuštral z datumi. Hotel sem iti v Logarsko na 27 km, potem pa na Ptuj, ker sem mislil, da je Ptuj en teden pozneje. Pa v Logarski sem mislil tri dni taboriti. Zdaj pa sem ugotovil, da sta teka v dveh dneh. Logarska me zelo vleče, ampak mislim, da bo Ptuj prevagnil.

Kar se tiče prehrane, glede količine imaš popolnoma prav. Vsi po vrsti jemo preveč. Količine je treba zmanjšat in potem se tega držat. Pa še nekaj je zelo pomembno. Vsejedci običajno jedo preveč kislo hrano. Na to je malokdo pozoren, je pa zelo pomembno za vzdrževanje zdravja, kislo - bazno ravnovesje pa tudi izboljša fizične sposobnosti. Meni je v roke prišla knjiga Alkalizirajte ali umrite. V knjižnicah jo imajo. Če te zanima, poišči jo in podrobno preštudiraj. In pri jedilniku upoštevajte tudi to. Jaz jo bom sedaj še enkrat šeč skozi, se splača. Ravno zaradi tega sem pod eno drugo temo napisal, da nam rekreativcem po teku ne sme biti prva briga polnjenje glikogenskih rezerv, ampak vzpostavljanje kislinsko baznega ravnovesja. Naporen tek je namreč stres za telo, močan stres, stres pa dodatno in bistveno zakisli telo.

Praviš, da te muči gleženj. To je problem ja, sploh če je človek pretežek. Bo treba počivat nekaj dni. Izboljšave časov bodo že počakale. V času ko boš počival pa lahko prebereš tisto knjigo, he he.
Uporabniški avatar
 Vreme
Klopotec glej jaz v tekih nisem ravno "ta novi" Z tekom sem se ukvarjal že pred davnimi leti, tako imam za seboj že nekaj malih maratonov, tudi velikega, od takrat do danes pa ena velika puza.

Iz takratnih napak se sedaj skušam učit. Ena tako velika napak je bila preveč treninga. Danes vem, da mi zadostuje med tednom dva do trije kratki teki, konec tedna pa en daljši. (kako dolg je je odvisno od dolžine za katero se pripravljam). Včasih pa sem vsaki dan tekel 10 km...

Tudi pri hrani se še učim. Vsekakor vem, da je to pomembne dejavnik. In še tega nisem poznal, oz. sem se premalo poglobil v to zadevo. Po daljših tekih sem bil velikokrat utrujen, boleče noge sem imel tudi po več dni. Po tekih sem samo nadomeščal ogljikove hidrate,drugega pa nič.

Danes vem, da so ravno beljakovine tiste, ki preprečujejo boleče noge in zdravijo mišična vlakna, katera so se poškodovala med tekom. Dandanes takoj po daljših tekih uživam skuto, ali primerno pecivo s skuto. In teh bolečin zaenkrat ne poznam. Drugače povedano šele danes tečem z užitkom!!! Če je za to kriva hrana ne vem, vsekakor pa počutje po teku ni primerljivo z tistim izpred kar nekaj let.

Knjig pa bom vsekakor preštudiral, jih imam kar nekaj na spisku!

Kar se tiče gležnja ni poškodba zaradi teže. Poškodovan ni sam gleženj ampak vez nad gležnjem, upam, da do nedelje mine :)
 bobsaap
Zanima me, če si kaj preštevate in računate grame, ki jih zaužijete,... v mislih imam koliko gramov B, OH, M zaužijete kaj v dneh ko trenirate in ko imate treninga prost dan?
 PROSPORT
Beljakovin in maščob isto kot vsak dan, OH pa dodaš pred in prvi ter drugi obrok po teku.
Tik pred tekom kak PowerBar (cca 225kcal), po njem pa regeneracijski napitek zmešan z vodo. Regeneracijski napitek naj ima do največ 35% B iz sirotke, ostalo OH in čim manj M. Glede na dolžino napora se spije nekje od 50 do 100g praška. Pomemno je tudi, koliko imate čiste telesne teže (špeh ne šteje), težji tekači morajo popiti več.
 klopotec
bobsaap napisal/-a:Zanima me, če si kaj preštevate in računate grame, ki jih zaužijete,... v mislih imam koliko gramov B, OH, M zaužijete kaj v dneh ko trenirate in ko imate treninga prost dan?

Jaz nič ne merim, ravnam po občutku. Sirotke ne uživam v prahu, ampak svežo. Lepo si od kmeta nosim mleko, ga dam surovega kisat, ločim skuto in sirotko, sirotko dam v hladilnik in pijem. Dva tri dni pred daljšim tekom, 20 km ali več, pa jem več OH, kar pomeni več zelenolistne zelenjave, dateljne in suhe fige, pa tudi kakšne polnozrnate testenine. Sevedda pojem tudi skuto (beljakovine in maščobe). Dodam ji recimo rozine in malo javorjevega sirupa in to je takšna naravna surova papica, da si prste oblizneš. Boljša od praškov.
 PROSPORT
Sirotka in beljakovine iz sirotke sta dva različna pojma, zelo daleč eden od drugega.
Bistvo regeneracije ni, da uživaš v jedi in okusu, ampak, da si prej pripravljen na nov trening oziroma tekmo. Okus je zadnja stvar, ki je tu pomembna. Za dober okus, greš na pico in tortico. :D
 klopotec
Nista glih tako daleč narazen. Pa nima smisla odpirati nekih že znanih dilem.
Če pa si hotel povedati, da se razen z umetnimi praški in napitki ne da regenerirati po 20 ali 30 km, se pa s tabo nikakor ne strinjam. Da se, pa še kako.
Kar se pa okusa tiče. Ja lepo je će lahko združiš dober okus in v prehranskem smislu dosežeš tisto, kar si si zamislil. Sigurno prijetneje kot če pogoltneš nek brezokusen prašek.
Kakor kdo. Vse je na izbiro.
 PROSPORT
Nekaj je regeneracija, če imaš naslednji trening že isti dan ali takoj naslednji, drugo pa če imaš potem en teden časa. V drugem primeru je popolnoma vseeno kaj poješ, se boš že spočil.
Tekmovalci in starejši športniki morajo biti na to kaj pojedo bolj pozorni od mladih in rekreativcev. Spadam med starejše, zato to dobro poznam. :wink:
 bobsaap
Aha, torej se v večini ne ukvarjate s tem da bi zaužili recimo 30g M, 190g B in vse ostalo zapolnili z OH do dnevne potrebe po kalorijah - vse natančno preračunano po formulah. Pač ravnate od oka in po občutku?
 bobsaap
Aha, torej se v večini ne ukvarjate s tem da bi zaužili recimo 30g M, 190g B in vse ostalo zapolnili z OH do dnevne potrebe po kalorijah - vse natančno preračunano po formulah. Pač ravnate od oka in po občutku?
 PROSPORT
Osebno sem včasih res vse preračunaval, zdaj pa ne več.
Dobro je, da nekaj časa to počneš, da dobiš občutek za živila, potem boš že na oko vedel kaj in koliko česa poješ. Najbolj pomembno je, da ugotoviš koliko je tvoj vzdrževalni energijski nivo, to je osnova vsega. Potem samo korigiraš vnos živil glede na aktivnost.
Majhno pravilo: če na pamet ne veš kaj si jedel v zadnjem tednu, potem velja, da nisi jedel pravilno. Nasprotno, če veš, še ne pomeni, da si se prehranjeval v redu. Si pa na dobri poti..
S samo vadbo nikoli ne moreš izničiti negativnih učinkov slabega prehranjevanja.
Uporabniški avatar
 Vladek
Vidim, da ste zašli v regeneracijske vode.

Zanima me, kako se dolgoprogaši hranite po dolgih tekih (30++ km), ko date vse od sebe ?

Takoj po maratonu mi zapaše kakšna mala točena, po dveh treh urah pa se oglasi vamp, ki kar kliče po nekaj beljakovinskega. Takrat si včasih brez kančka slabe vesti privoščim tudi kaj mesnega in mastnega, čeprav mesa, razen rib, tako rekoč ne jem.

lp
Uporabniški avatar
 Tatjana
Dve uri po dolgem teku čakaš na obrok? Pivce ima sicer kar nekaj ogljikovih hidratov, vendar pa te alkohol še bolj dehidrira. No, kakšnega hladnega brezalkoholnega pa si lahko privoščiš ;)

Ko prideš domov spij naprej regeneracijski napitek, potem strečing in tuš ter zatem bolj konkreten obrok bogat z ogljikovivimi hidrati in tudi nekaj beljakovinami. Maščobe pa v teh dveh obrokih po treningu niso najboljša izbira, ker upočasnijo absorbcijo hranil. Riba z žara in krompir z blitvo sta npr. kar dober obrok ;)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA