spela* napisal/-a:Če hočem na treningu teči v točno določenem tempu, grem pa na stadion, kjer TOČNO vem, kakšen je moj tempo in pretečena razdalja. Bolj točno kot z GPS.
Garminov GPS ima zelo malo napake na cesti, na odprtem razdalja odstopa do
0,3%, po gozdnih cestah pa največ 0,5% (za referenco imam nekaj točno izmerjenih tras, vse točke natančno poklikane točno po trasi, ali v programu Sporttracks ali na Geopedii). Povprečen tempo na km (lap pace) laže največ za dve sekundi, ker je recimo tisti km precej ovinkast in je gps skrajšal ostre ovinke; problematičen je pa začetek lap-a, tempo še ni točen, ker ura še nima dovolj podatkov za točno povprečje, torej gps ni uporaben za 30m intervale v točno določenem tempu.
Seveda pa lahko delam 400m ali 1000m intervale, pa tempo teke, kjer mi paše, ne da bi se moral vrtet po stadionu. Na ravni cesti (ali z blagim zavojem) bo povprečen tempo takega intervala odstopal največ za sekundo. Zdaj, če si profi, je razumljivo, da te to moti, boš pač intervale tekla dosledno na stadionu, kot vsi resni atleti, jaz sem le rekreativec, ki teče za lastno veselje, in me taka napaka ne moti...
Če pa je kdo tako nor, da bo šel z gps-om na stadion merit tempo in pričakuje, da bo tempo točen, je to njegov problem. S tehnologijo so vedno najbolj nezadovoljni tisti, ki je ne razumejo. V naših krajih starejši ljudje še poznajo rek: "Naj mu da bog zdravje, če je na pameti šparal".
BTW, koliko cestnih tekov na 10 km je v Sloveniji, ki imajo traso izmerjeno z 0,3% napake? Najbrž jih lahko prešteješ na prste rok. Desetka na LM ima kakih 200 ali 300m dodatka, kar je desetkrat več napake, kot jo jaz dobim z gps-om.

spela* napisal/-a:Skratka, niso potrebne vse te igračke.
Če imaš stadion blizu in te tek po stadionu veseli. Neko igračko moraš imet, če hočeš med tekom informacijo, kako hitro tečeš. Štoparica ti tega ne pove, razen če si prej izračunaš vmesne čase in si jih zapomniš ali zapišeš na listek in prilepiš na zapestje.
Kaj je potrebno in kaj ne, je stvar okusa. Meni se zdi povsem nepotrebno zapravljat za masovne tekaške spektakle, kot je npr Sežana ali LM. Če se izognem samo trem takim prireditvam, ki imajo tajkunsko štartnino, si s tem prihrankom lahko vsako leto kupim novega Garmina ali Polarja, razdaljo, čas in tempo pa si sam merim bolj točno.
Ali drugače povedano, Garmin 110 brez merilca utripa stane 125 €, kar je samo malo več kot par superg, dela pa dlje kot par superg. Garmin 10 je še cenejši. In če komu ni všeč Garmin, je še npr Polar RC3, ki je samo malo dražji. Sprejemljiv strošek za rekreativca, ki se mu zdi pomembno, da ve, koliko je pretekel in da med tekom ve, v kakšnem tempu teče.