Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 LeonT
Poddistanco za tisti link zgoraj (ponavadi je to 10 km za mali maraton) ponavadi odtečeš med treningom in sicer 2 tedna pred tekmovanjem in ne 3 ali 6 mesecev vnaprej. Potem je to dobro izhodišče tako za talente kot za nas navadne zemljane. :wink:
Cedron napisal/-a:Punca ravno začne s tekom in ima že takoj tempo pri daljših tekih z lahkoto pod 5 min vi ji pa ob pol leta resnega treninga napovedujete tempo na 21km tekmi 5:15-5:30 :?: :!:
Sam menim, da sem bil ob napovedi časa 1:35 zadržan saj verjamem, da bi šla lahko še kakšno minuto hitreje.
V podobni situaciji kot ona sem bil sam namreč novembra, ko sem po 8 letih (zadnjih 5 let povsem brez) ponovno začel malo s tekom - tudi pred tem nisem nikoli niti približno sistematično treniral itd. Moj tempo na razdaljah 5-10 km se je začel nekje 4:10-4:30 (kar na polno). Marca, po pretečenih 300 km, sem tekel mali maraton (drugi v življenju) pod 1:20.
Tisti link zgoraj mi je izračunal, da bi ob optimalnih pogojih moral teči 1:35 :roll:
LP

Bravo. Ti si res fenomen. Vsem ni dan tak gen. :clap:
Ko je vernik pri spovedi povedal za nekaj deklet s katerimi je grešil, ga je župnik vprašal, če se je prišel spovedati ali samo hvaliti?

Včeraj sem v 60ih minutah pretekla 11.750 m, kar znaša 5:06 minut na kilometer. Tekla sem malo nad pogovorno hitrostjo, vendar nisem lovila sape, tako da imam še rezerve. Zanima me, kakšen cilj si lahko postavim za polmaraton, če bi ga tekla v kratkem - recimo čez kakšen mesec?

Za polmaraton je primerljivejša razdalja 10 km, kot 5 km. Iz tega sledijo tudi druge ugotovitve. Za natančnejše postavljanje ciljev pa je potrebno tudi več podatkov, npr. mere v pasu in čez prsi :lol:
Jaz ponavadi takim, ki sprašujejo kakšne cilje si naj zadajo in da z lahkoto tečejo 5 min/km, povem naj jim bodo orientacijske vrednosti olimpijske norme.

Lep pozdrav!
Uh, uh. Eni se pa leto in pol matramo, da smo prišli pod 5 minut/km na polovički...pri tem pa mi na misel ne pride, da bi se še pogovarjal med tekom. Zmorem spregovoriti kakšen ja ali ne. Morda so tukaj tudi leta, saj lezem proti 50. Pa vseeno, preden sem se preobrazil v tekača, sem bil precej, skoraj dnevno aktiven kot gorski kolesar.

Tako da vsa čast takim ekspresnim napredkom.
ZdravkoC napisal/-a:
Včeraj sem v 60ih minutah pretekla 11.750 m, kar znaša 5:06 minut na kilometer. Tekla sem malo nad pogovorno hitrostjo, vendar nisem lovila sape, tako da imam še rezerve. Zanima me, kakšen cilj si lahko postavim za polmaraton, če bi ga tekla v kratkem - recimo čez kakšen mesec?

Za polmaraton je primerljivejša razdalja 10 km, kot 5 km. Iz tega sledijo tudi druge ugotovitve. Za natančnejše postavljanje ciljev pa je potrebno tudi več podatkov, npr. mere v pasu in čez prsi :lol:

Hm, nekje sem slišala, da se na vsake štiri kile izgubljenega špeha pridobi pol minute na kilometer - bolj blablabla, ampak je pa najbrž res, da je lažje telo lažje nositi :P Tkole je, pri 167 cm imam 65 kil, od tega baje 28% maščob - meritev izpred enega meseca -. Pač ja, preveč maščob, večinoma na nogah, ki pa se uspešno topijo, najbrž imam trenutno kakšnih 26%. Upam. :D

In preden me začnete kovati v zvezde in metati po rokah - nisem športna začetnica! Za sabo imam 2 leti tekmovalnega plavanja, breakdance, malo atletike v prvih razredih OŠ, malo rekreativne gimnastike, veliko smučanja ... Moje telo je (bilo) vajeno hudih naporov in zato se tudi hitro spet prilagaja le tem.
Cedron napisal/-a:Sam menim, da sem bil ob napovedi časa 1:35 zadržan saj verjamem, da bi šla lahko še kakšno minuto hitreje.
p.s.: Pri napovedi nisem upošteval količine pojedenih žgancev ali lastnega rezultata v smislu boljša kot jaz pa že ne more biti...

LP

Očitno pozabljaš, da je za čas od 1:35 potreben tempo 4':30''. Tega sedaj še na 5 km ne zmore.
Ekvivalenten tempo za ta dosežek je okoli 4':05'' na 5K in okoli 4':15'' na 10 K
Upam, da veš kaj to pomeni ? :mrgreen: :D
Na primer na letošnjem MKM lahko na prste našteješ ženske v absolutni kategoriji( 7 od 100), ki so tekle bolje od 1:35. To pove veliko o tem, kako je to odličen in težko dosegljiv čas za rekreativko .

Mislim , da je napoved okoli 1':45' +/- max minuta-dve, najbolj realna ocena v primeru, da pridno trenirala do Ljubljanskega maratona.

To je okoli 4':32'' na 5K, okoli 4':42'' na 10 K in 4':58'' na 21 K.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 18 Apr 2013, 16:55, skupaj popravljeno 2 krat.
Ne razumem kako te meritve maščobe delujejo. To si si merila s tistim aparatom, ko ga držiš v rokah. V tvojem primeru bi to pomenilo, da imaš 20 kg maščobe pri 65 kg?
Lahko meriš tudi debelino kožne gube s "kaliperjem", na določenih mestih. In na osnovi teh meritev izračunaš % maščobe. Njena vrednost od 26% je v realnim mejah. Res, da bi za tekačico morala biti manjša. To jo še čaka :D .

PS. Ne pozabit, da zgubit 4 kg teže ne pomeni, zgubit 4 kg špeha :D .
StaraKost napisal/-a:Lahko meriš tudi debelino kožne gube s "kaliperjem", na določenih mestih. In na osnovi teh meritev izračunaš % maščobe. Njena vrednost od 26% je v realnim mejah. Res, da bi za tekačico morala biti manjša. To jo še čaka :D .

PS. Ne pozabit, da zgubit 4 kg teže ne pomeni, zgubit 4 kg špeha :D .

Ja, se zavedam tega :) Hm, na faksu so meli neko stojnico, morala sm stopit na eno čudno tehtnico, ki mi je izmerila kilažo, procent mišic in maščob, težo kosti, delež vode v telesu in starost prebavnega sistema. Sam baje takele stvari niso neki ful zanesljive, vsaj men se zdi zlo neverjetno, da bi dva senzorja na podplatih bila zmožna izračunati take stvari.
Na osnovi prevodnosti telesa. Maščoba, tekočine, kosti, mišice,.. imajo različno električno prevodnost.
Naprave, ki jih držiš v roki so manj natančne od tehnice pri kateri tudi držiš "nekaj v rokah".
Takšne meritve je potrebno narediti parkrat v razmaku par dni, vedno pod enakimi pogoji. Kar pomeni, da je stopnja hidracije podobna, da smo/nismo šli na malo in veliko potrebo, dopoldan/popoldan, ....
Tedaj so meritve dokaj primerljive in avg meritev je uporabno natančna.
No, danes sem bila na Cooperjevem testu na Kodeljevem (6:57 na 1600 m) in mi je ena čudna baba ponudila tehtnično meritev (brez unih stvari, ki jih držiš v rokah). Primerjava meritev je kar spodbudna: 67 kg --> 65 kg, delež mašč. 28% --> 27%, delež mišic 30% --> 36%, delež vode enak (53%). Bomo spravl dol tale špeh do jeseni :)
Kljub temu, da za doseženi čas dobiš odlično oceno, doseženi čas na 1600 m pove sledeče z ozirom na tvoje prej navedene čase/tempo.

- prej si navajala svoj tempo preveč optimistično, oziroma ti je aplikacija izračunala narobe razdaljo/tempo.
- danes si tekla okoli 10'' slabše, kot je to napovedoval tvoj komot tempo od okoli 4:43 na 5 km.
- čeprav je predikcija časa na polmaratonu, na osnovi časa tako kratke distance vprašljiva, je ta predikcija zelo blizu predikcije, ZdravkaC :D .
Cedron napisal/-a:Sam menim, da sem bil ob napovedi časa 1:35 zadržan saj verjamem, da bi šla lahko še kakšno minuto hitreje.
p.s.: Pri napovedi nisem upošteval količine pojedenih žgancev ali lastnega rezultata v smislu boljša kot jaz pa že ne more biti...

LP

Cedron tudi jaz se bom strinjal z starokostjo in večino ostalih da je 1.35 nerealna napoved. Če pogledaš kraški maraton jih je le malo teklo ta čas ali hitreje pa so to resne tekačice in športnice.

Drugače pa mislim, da ste že malo zašli s to debato. Ob enem vprašanju kako hitro lahko nekdo teče ste naredili celo znanost. :)
Uporabniški avatar
 oven
hmmm...Jst ko sem prvič po 10 letih začel teči, sem 5km tud pretekel pod 5min/km....Pa ogromno je takšnih, samo to seveda ni dovolj :!:
Napredovanje je pa na začetku zelo hitro in je cilj 1.35 lahko realen....Problem nastane, ko možgani hočejo, volja je velika, motivacija na višku, sklepi na nogah so pa "špilferderberji" :evil:
Tak je blo pri meni, in namesto da sem tekel na veliko, sem na veliko prisilno počival in vsi zastavljeni cilji so šli v maloro..
Lahk maš še tako dober tekaški gen in ne vem kako dobro kondicijsko izhodišče a moraš vseeno telo postopoma pripravit na razdaljo 21km....
Drgač pač samo laufi neobremenjeno in pazi da prideš skoz brez poškodb pa bo vse vredu...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA