Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 gs1422
Zjutraj je res bolj znosno, ampak se mi nikakor ne ljubi vstajati ob 4.30 zjutraj (služba) in odteči svojo kitico. Pa še policije je ob takem času pri nas polno (obmejni pas). Tako, da sem se navadil na 20.00h zvečer. Sicer je še vedno toplo, a se človek navadi. Rezultati so pa pri merni slabši, kot pri reku pod 20 stopinj.
Uporabniški avatar
 mediterano
iverson napisal/-a:Kako kaj premagujete to vročino? Najbolje je tečti zjutraj ter zvečer ko ni več take vročine. Pri kateri temperaturi je še dobro teči?

jaz se zdaj pripravljam za ljubljansko 42-ko in je treba opravit tudi z dolgimi teki. Povečini jih izvajam zvečer, po 20.uri, ko se vročina malo unese in ko je še relativno dolgo svetlo. Problem bo recimo avgusta, ko bodo večeri že krajši, vročina pa še zna bit kar visoka.
Takrat bom verjetno na daljše teke moral zgodaj zjutraj, kar mi je pa posebna muka. Ampak želja po teku in motivacija pretečti maraton sta ponavadi prevladali nad željo ostati v postelji,pa upam, da bosta tudi zdaj! :wink:
Uporabniški avatar
 Eve;)ina
juhuhu včer šla tečt blo je ravno pravšnja temperatura :laola
sem tekla s takim veseljem, da ko sem prišla domov sem se kar obrnila na vratih in šla še kar še malo tečt.... škoda da je tema pol kmal ratala,
Uporabniški avatar
 Cormi
To je tema zame. Zadnjih 14 dni sem bila na morju in tekla tudi pri 35 stopinjah. Prevroče je bilo že ob sončnem vzhodu (enkrat mi je uspelo vstati), zvečer ob desetih pa še vedno neznosno vroče. Spraševala sem se o smiselnosti mojega početja, saj mi je bilo po teku kar slabo. Pila sem veliko tekočine pred tekom, pa tudi vmes so bile nekje neke pipe...Tečem po programu teka za začetnike in nekaterih treningov enostavno nisem zdržala v količini, kot je bilo predvideno. Sem pa vseeno ponosna nase, da sem v taki vročini sploh tekla.
Danes se prav veselim spet teči pri normalni temperaturi.
Uporabniški avatar
 PoLyCOM
Glede teka na morju je res tako, da skoraj nikoli ne moreš preteči toliko kakor doma. Tudi jst sem bila letos na morju tistih par dni kar pridna, ampak vztrajam pri tem, da je zjutraj še vedno najboljše. Sploh če je polno asfalta in sopara zvečer še vedno kar puhti od tal. Pa tudi lepša so jutra za zgodnje uživače. :)
Uporabniški avatar
 Vreme
Veskakor se strinjam s PoLyCOM. Ni ga lepšega kot morski jutranji tek. poslušanje valov, čričkov in galebov pa je sploh dodatno doživetje.
Sam pa nikoli na dopustu nimam visokoletečih ciljev. Jutranjih par km za moj užitek je kar dovolj!
 ton
Mene pa poznopopoldanske vročine te dni niso posebej motile (res pa je v Dalmaciji fino pihalo) - tam po sedmi, ko sonce ne žge več in se vsaj sence raztegnejo, je kar okej.
Se pa strinjam, da je treba trening prilagoditi - predvsem konfiguracija je zmeraj znova presenečenje. In žlampati ko kamela. Sam sem letos otrokom pokradel vse tiste male bidončke od zdravih jogurtov.
 lonka
Pozdravljeni!

Sem ena tistih oseb, ki preprosto ljubi vročino. Ampak kljub temu v dnevih, ko je 35 stopinj ali več ne tečem. Zakaj ne? Preprosto zato, ker se mi ne zdi pametno. Vsi vemo, kako se nam poviša pulz ob vročih dnevih; tudi sicer je po moje organizem zelo obremenjen. Razmišljam takole: želim si teči do pozne starosti (beri sedemdeseta, osemdeseta leta, če bom dočakala), stara nisem niti trideset, nikoli ne bom vrhunski tekač (v najboljšem primeru bom spodobna rekreativka) pa če še tako treniram na vroče dni, zato hudo vročino vedno izkoristim za regeneracijo in počitek (v preteklosti sem imela že težave s pretreniranostjo, zato sem na to zelo pozorna).
Poleg tega sem med letošnjim vročinskim valom opazila opozorilo o povečanih koncentracijah ozona in o tem, da naj bi aktivnosti v tem času tudi zaradi tega zmanjšali. Ve kdo kaj na to temo?
Tako sem letošnji vročinski teden preživela ob večernih sprehodih, potem me je na žalost zagrabil še križ, ampak nič ne de. Včeraj sem spet tekla, počutila sem se lahko in spočito in pripravljeno na drugo polovico poletja in jesen.
Po moje mi je telo hvaležno. Če ne sedaj pa čez dvajset ali trideset let.

Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
 PoLyCOM
Res da v hudi vročini ni za pretiravati, ampak sem mnenja, da se zato še ni treba odpovedati vadbi. Pač greš tiste dni v zgodnjih jutranjih urah, ko sonce še ni močno, ozon je pa itak najmočnejši v tistih "sončnih urah", ki se jih pač seveda izogibaš. Tudi pozno zvečer ni problemov ne z vročino ne z ozonom.
Ob hujši vročini pa le najbolj natrenirani, saj si z natreniranostjo bolj aklimatiziran in izgubljaš manj elektroliov (Moj Trener).

:)
Uporabniški avatar
 AndrejaR
Ja se strinjam. Tudi sama vročino dobro prenašam, pa mi na misel ne pride, da bi šla teči pri visokih temperaturah. Prav tako nikoli ne grem teči po soncu ne glede na temperaturo, saj imam malo pigmenta pa še sončna alergija bi se me lotila po par 'sončnih' tekih (no za kakšen maraton bom že naredila izjemo :)). Raje se vstanem ob 5h in tečem zjutraj skozi gozd, saj so pri pravi poletni vročini ceste še takrat vroče, oziroma se sploh ne shladijo.
Slabost po teku pri vročini pa bi bilo treba vzeti kot resen opozorilni znak, da je nekaj hudo narobe s takšnim tekom.
Uporabniški avatar
 PoLyCOM
Ufffff, ob 5h zjutraj! Mislim, da bi na forumu lahko začeli počasi podeljevati če ne drugega vsaj poklone najbolj zgodnjim vstajačem!
POKLON!!!
:P
Uporabniški avatar
 agnesss
agnesss napisal/-a:Zaenkrat tečem okoli 19. ure, rada bi pa zjutraj, ampak sem zjutraj tako trda in nič športna, rabim kavico, cajtunge itd.
lp

no sem kmalu po tem ko sem napisala zgornji post, spremenila svoje tekaške navade
tek ob 7. uri zjutraj, pa še od kavice sem se poslovila :wink:
Uporabniški avatar
 PoLyCOM
Dobrodošla med nami, Agness!!! :P
 Simplon
agnesss napisal/-a:tek ob 7. uri zjutraj, pa še od kavice sem se poslovila :wink:

Ojej, tole bi pa mene ubilo. Dobro, tek ob 7ih zjutraj bi v sili še šlo, ampak brez kave - nak, to pa ne.
Uporabniški avatar
 PoLyCOM
Kava je samo eno odvajalo in povzroča še dodatno izgubljanje tekočine, ki pri teku sploh zdaj poleti ni ravno zaželjeno. Jst itak nisem kavopivka, tako da si ne predstavljam, kako more biti to neko nujno jutranje opravilo. Brez teka je pa že bolj žalostno, priznam! :P

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA