Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 inspiron
Pozdrav!

V nedeljo (upam) pretecem svoj prvi polmaraton: Milje-Koper. To bo moja prva tekaska "tekma" sploh.

Ciljam na cas: 1:29:59 :wink:

Letos imam pretecenih okoli 400 km (vem, malo!), vecinoma treninga pa je kolesarskega (MTB, 1800 km, prebrcanih 50000 v.m.). K "sreci" mi je 14 dni nazaj "crknil" bicikl in je na servisu, zato sem imel vsaj malo casa za cisto adaptacijo na tek.

Prejsnji petek sem opravil svoj zadnji daljsi trening pred tekmo:
Slika

Ker ga ne bi rad kej posral zadnji teden prek tekom, evo plana:
-sobota je bila kratek jogging-tempo 6km tek ob morju
-nedelja pocitek
-danes uro in pol mali nogomet
-torek 9km tek zjutraj, tempo 4:20
-sreda uro in pol hoja v hrib
-cetrtek 12km tek zvecer, tempo 4:25
-petek pocitek
-sobota pocitek
-nedelja: Milje-Koper

Par vprasanj:
-bi kaj spremenili v treningu ta teden? (mogoce prevec intenizivno?)
-petek/sobota: dovolj pocitka/prevec pocitka (=naj kaj odtecem u izi ta dva dneva?)
-ve kdo za profil progre Milje-Koper? (tam okoli debelega rtica bi znalo bit kaj klanac, kdo ve koliko v.m.?)
-jemanje gela med samim tekom: da/ne (plan imam s sabo imet en gel, bi ga vzel "kar na ziher" tam okoli 12 km - kaj menite izkusnejsi?)
-predpostavljam, da okrepcevalnice na poti z vodo so in da mi ni potrebno jemati s sabo "motece" vode?
-in se: nimam nobene "specializirane" tekaske opreme (razen copat seveda!) in bi se ta teden kaj kupit - kaj predlagate in kam naj grem kupit? :roll:

Hvala ze vnaprej.

LP.
Uporabniški avatar
 Pina
Hoj
Nisem še nikoli tekla tako daleč, proge tudi ne poznam, poznam pa pravilo, ki pravi, da na tekmi ne probavamo novih stvari. Se pravi gel probaj na kakšnem krajšem teku, da vidiš kako telo reagira nanj, saj te lahko kaj heca prebava :o

Kar se tiče opreme si nabavi vsaj kako švic majco, superge pa že itaq imaš. :D
lep polmaraton ti želim :laola
Uporabniški avatar
 teoo
Pazi na tempo prvih par kilometrov, ker boš podzavestno drvel precej nad želenim tempom in se ti zna kasneje maščevati.

Mene je vedno začelo špikati pod rebri, če sem na okrepčevalnici spil cel kozarec, zato raje naredim samo požirek ali dva. Raje kot gel pa konc limone ali pa cukr rukneš na okrepčevalnici, te kr orng dvigne.

Oprema pa najkrajše kratke hlače kar jih imaš ali pa pajkice in švicmajco. Vse najlažje kar najdeš. to je to.
 inspiron
@pina,

saj gelov sem sicer navajen na kolesu (jih kar redno uporabljam), je pa res, da gre tam za dosti daljse/zahtevnejse ture kot tek na 21... Verjetno bom res kar uposteval predlog teoo-ta in pojedel cukr na okrepcevalnici.

@teoo,

he he he - ja, to z zacetnim tempom povsod berem kot svarilo. Plan imam, da si v Garmina nastavim pace 4:12 (kar zadostuje za pod 1:30h na 21ko) in potem preko VirtualPartner funkcionalnosti "tekmujem" z uro. Sem poskusil isti trik tudi na treningih pa res deluje - nekako se ne zapodis kot svinja v buce.

Bom sel pa res po neke pajkice, svic majce pa jasno imam.

Tnx.
 bipavec
pomembno je sigurno , dovolj počitka pred samo tekmo,in drugič en zmern tempo na sami tekmi,ker nikoli ne veš kako telo odreagira na samo razdaljo,vnos tekočine je potreben
Uporabniški avatar
 tae
inspiron napisal/-a:Ciljam na cas: 1:29:59 :wink:

Dober plan za prvič. Po drugi strani ga boš pa glede na tvoj dolgi tek skoraj 17k v 4:11 zlahka dosegel, če boš tekel po pameti. Ne glede na tekaško kilometražo, imaš dovolj kondicije. Upam ti celo napovedati pod 1:28, vendar za prvič ni priporočljivo imeti prevelikih ciljev, čeprav so ti realni.

- Trening pusti, kot je.
- Proga ni težka, v številkah ne vem.
- Glede gelov ne vem kako si navajen. Jaz nikoli.
- Glede žeje tudi ne bo panike, ker bo dež.
- Obleci se dežju primerno.
Uporabniški avatar
 Biz
Dež? Kje pa, 8 stopinj zjutraj, megla, sveže bo, kmalu bodo posijali sončni žarki, temperatura se do opoldneva dvigne na 15 stopinj.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA