- 06 Jan 2004, 19:31
Čeprav sem sama sebi ukazala, da ne bom jamrala, ne morem da ne bi ob tej debati povedala ponižujočih izkušenj z ortopedi.
Leta 99 sem bila operirana na hrbtenici zaradi dolgotrajne hernie diski. Žal prepozno. Krivda ortopedov, ker sem z vsako napotnico čakala po par mesecev, da so me naročili. Posledica je omrtvelost mišic meč in stopala (nimam odriva) in težka okvara motoričnega nitja S1 spinalnega živca za plantarne fleksorje. Operiral me je priznani dr.Stok. Ko sem ga vprašala zakaj imam omrtvelo nogo in če bo kaj bolje, je odgovoril, da je to še fajn, ker lahko koga brcnem v rit in me noga ne bo bolela, ker jo ne čutim. Po operaciji sem šla na pregled k dr. Godini. Narekoval je v mikrofon svoja opažanja in pretekle izvide, z menoj se ni hotel pogovarjati, ko sem ga vprašala kakšna je prognoza, me je nahruli, da ga motim in naj se ne vtikam v njegovo delo. Hej človek, zame gre! V čakalnico sem prišla objokana od jeze in razočaranja nd našim zdravstvom.
Ker sem komaj hodila in mi je noga vedno bolj atrofirala, sem se prijavila na invalidsko komisijo. Jasno brez uspeha. Potem sem se nekako navadila, da noge ne čutim in to kompenziram z desno nogo. Gleženj bolne noge mi pozimi vedno zateka in takrat sem odrezana od rekreacije, ki mi pomeni vse. Zaradi pretiranega dela zdrave noge imam stalno vneto ahilovo tetivo in pokostnico na peti, da včasih še hodim komaj. Nekajkrat v zadnjem času sem šla k ortopedu, jasno vedno čakam par mesecev. Komaj, da kaj pregledajo - zdravljenje simptomatsko z ledom. Za ortopeda je tako- dokler lahko hodim je še v redu. Če samo omenim, da ne morem tečt, smučat, rolat me samo debelo gledajo.
Lansko leto spomladi sem z velikim upanjem odšla k dr. Radosavljeviču, ki zdravi tudi športne poškodbe, da mi svetuje vsaj pri vnetjih t.i. zdrave noge. Dal mi je napotnico za MR - magnetno resonanco hrbtenice in dejal, da bo vse skupaj pregledal, ko dobi izvide. To je bilo lansko leto februarja na MR pa sem prijavljena letos marca in to po vezah. Imam občutek, da se me je dr. Radosavljevič za eno leto rešil. Ko bom prišla, mi bo dal napotnico za kakšno drugo preiskavo, katere čakalna doba bo spet eno leto ali več in bom nekako do 70 leta zbrala vse papirje in pri 80 začela veselo teči. Ta čas, pa krevljam okrog in občasno malo kao tečem in s ponosom plačujem zdravstveno zavarovanje, se razume obvezno in dodatno. Za razne kiropraktike, manualce... bom pa rekla isto sranje, drugo pakovanje in raje ne bom opisovala še bridkih izkušenj s temi.
HAWK
Carpe diem!