vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Pozdravljeni,

v sredo mi je ob udarcu počila kost na mezincu na nogi. Ali je imel kdo podoben problem, ker me zanima, koliko časa je potrebno, da se vse skupaj rehabilitira oz.kdaj lahko spet tecem.

Rada bi šla na Ljubljanski maraton, pa ne vem, če mi bo uspelo.

Hvala za odgovore in lp,
Maja
Uporabniški avatar
 tekunica
Maja, lep pozdrav.
Ti je počila kost prav v prstu ali v peti stopalni kosti? Če imaš počeno kost v prstu, potem je vse spodaj napisano brez pravega pomena zate in se pardoniram, ampak mogoče lahko komu drugemu prihranim nekaj muk, ko smo že pri počenih kosteh.... Če imaš počeno stopalno kost, imava pa podoben problem.
Preden nadaljujem, naj povem, da te nočem prestrašiti, ti pa toplo priporočam, da svojo poškodbo vzameš zelo resno. Jaz svoje nisem preveč, zdaj pa imam. :(
Pred tremi leti mi je med tekom počila stopalna kost na nogi. Po treh tednih mavca sem hitro okrevala in pridno počakala s tekom kake pol leta, vmes pa športala kako drugače. Po nekaj mesecih zmernega tekanja se je poškodba ponovila, le da je tokrat šlo za zlom na istem mestu. Po treh tednih v mavcu sem spet pridno okrevala in čez pol leta spet pričela z zmernim tekom... no, pišem ti z nogo v mavcu, zaradi že drugega zloma iste kosti na istem mestu, :evil:. Pa da ne bom dolgovezila: ugotovili so, da se mi kost zelo slabo oziroma sploh ne celi (verjetno se sploh še nikoli ni zarastla) in da bo verjetno edina rešitev operacija (:shock:), s katero mi bodo kost povezali z žico. Kriva sem bila verjetno tudi sama, saj sem s polomljeno nogo vse prej kot počivala. Z mavcem na nogi sem veselo hodila naokoli (ampak res veliko hodila, tudi po kako uro na dan, pa še kar hitro mi je šlo, :D ), tako da sem si kost verjetno sproti razmajevala. Zdaj noge ne smem obremenjevati (kljub temu, da imam hodilni mavec, si pri hoji pomagam z berglami in noge nikoli ne obremenim s celo težo). No, tokrat upam, da bo počitek pomagal in se bom izognila operaciji. Veliko (!!!) počitka priporočam tudi tebi; sploh ni nujno, da se ti zadeva zakomplicira, pa vseeno, bodi previdna. Rajši se odpovej maratonu letos in si dobro pozdravi nogo, da se tudi tebi ne bo zgodilo kaj podobno trapastega. Čimprej okrevaj!
PS.: tudi mene zanima, če je imel še kdo podoben problem?!?

Pozdravček, Mateja
Uporabniški avatar
 marekk
Joj Mateja, zdej ko sem pa to prebral sem se pa milo rečeno pokak...
meni sta v soboto počili 3. in 4. stopalna kost, vendar ne pri teku pac pa pri dh z golovca na mojem novem monocilku! :D Zdej me pa zanima, če maš še kako izkušnjo, mislim poznaš še koga, ki je imel podobne zaplete, ker jaz računam čez 2 tedna spet na monocikel, vendar sodec po tem kar sem prebral temu ne bo tako...
Če morda še kdo kaj ve, naj prosim napiše!
Aja a je res treba met mavec 3 tedne, ni šand da ga dam po dveh dol? Mamo namreč maturantsko ekskurzijo 1.6?

Lp Mark
 brzinca
Bicikla vsaj 3 mesece ne gont ,ker pritiskaš pedala ravno na prvem mestu-tudi DH odpade!!!!!Prav tako SPD,čeprav je trd podplat.
Stopalnice se ful počasi celijo tam do 6 mesecev.Po mavcu pa celo poletje obutev s trdim podplatom.
Tek čez 5 mescev
 brzinca
Majara-Če je samo falanga zlomljena ,boš dobila obližno imobilizacijo ,za 2-3 tedne ,ne bo še zaceljeno športala pa boš lahko toliko kolikor ti bo po 2 tednih bolečin pustila.
Uporabniški avatar
 še1PR
Ups... Ko tole berem, vidim, da sem pravi srečko!
Pred sedmimi leti mi je (ob moji nerodnosti, ko sem se spotaknila) počila kost na stopalnem delu mezinca. Dobila sem mavec za tri tedne. Ker pa smo se čez dva meseca odpravljali na Mt. Blanc, ravno počivala nisem in takoj po odstranitvi mavca začela na polno obremenjevat in trenirat. Nikoli več nisem imela težav s tem stopalom, je pa res, da se še danes vidi (in če primeš čuti) manjša izboklinica, kjer je bilo počeno.
Morda naše poškodbe niso (bile!) primerljive in/ali pa se tudi celimo drugače.
Glavo gor in po občutku ter navodilih zdravnikov (čeravno jih jaz nisem ubogala in imela srečo!)!
Uporabniški avatar
 marekk
brzinca; a SPD misliš una pedala ko zatekneš not kolesarski čevelj!?
Joj sam jest pa nism vedu, da vse to tok pošasi deluje, ker sliši se zelo milo...
A misliš da na maturantsko ekskurzijo 1.6 (naslednja nedelja) bi že lahko šel?
Hvala za odgovore
 PATRUSA
Upam da je vsem povsem jasno da stres fraktura ali pač zlom potrebuje čas,če obremenjuješ se pač ne celi,torej navodila so bila jasno podana.
Moja izkusnja ,povij si z bandažnim trakom mocno ,del oziroma ,imobiliziraj znijim vse gibe kjer se spravocira bolečina.Če ne dobiš mavca hitro kaj ušpičiš,taki pač smo tekači,zacelilo se je kljub teku vendar spomočjo bandažnih trakov.
Uporabniški avatar
 tekunica
Mark, še malo potrpi v mavcu! Vzemi to kot investicijo za naprej. Sploh pa boš tudi na ekskurziji lažje in hitreje hodil z mavcem kot pa z razbolelo in še nezaceljeno nogo. :)
Meni se je nesrečna taca končno zarastla, torej je upanje tudi za najhujše primere, :). Sicer se pa baje ljudem zelo različno dolgo celijo te kosti, kar vidim tudi iz vaših postov. Alja - Mt.Blanc?!? Čestitam!
Pa še namig za rekreacijo v primeru takih poškodb - rolanje je zakon! In okrog Ljubljane se da narediti čisto lep 20 km krog, pretežno po kolesarskih progah. ;)
LP, Mateja
 Urša*
Še moja zgodba... tudi jaz sem imela zlomljeno oz. stresno frakturo 3. stopalne kosti. Mavca nisem dobila, sem pa mogla strogo mirovati in hoditi le s pomočjo bergel. Šele dva dni nazaj oz. po 6 ih tednih od poškodbe sem lahko začela normalno hodit, ker se kost prej ni dovolj zacelila (pa še zdaj gre samo za rahlo reakcijo).
Doktor pa mi je svetoval, naj začnem s krajšimi razdaljami, vendar le hoja, nikakor tek :( no zdaj pa še vedno malo šepam, ker dolgo časa nisem sama hodila in sem zgleda zgubila občutek :)

Tudi jaz ti predlagam da noge ne obremenjuj preveč, ker to lahko še poslabša vse in je škoda, da se ti okrevanje podaljša, pa tudi baje se te zlomi znajo ponavljat :(
Uporabniški avatar
 marekk
Hej
jest sm dau pa po 13dneh dol mavec in ze skorej lahko hodim cist normalno, cez kak mesec bo pa tko kot prej pomoje...
hvala va za odgovore....
lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA