prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 tae
Govora bo o športnih urah. Danes obstaja mnogo športnih ur različnih blagovnih znamk in različnih funkcij. Merijo vse živo, od srčnega utripa, razdalje, hitrosti, temperature, višine, veliko raznih alarmov za opominjanja, plani treningov, analiziranje in še veliko tega, skratka kot mali računalniki. Zase priznam, da imam rad to elektroniko in spremljam te številke, vendar so vseeno zame to bolj igračke, kot koristni pripomočki. Najbolj med tekom poslušam svoje telo, ne glede na uro in številke napisane tam gori. Če sem zmatran, upočasnim ne glede na dejanski pulz ali hitrost, če nisem in če mi paše, pospešim. Skratka po občutku. Po teku pa malo analiziram te številke in se mi zdi zanimivo, vendar brez kakšnih večjih koristi za moj napredek.

Torej, vam ura pomaga pri tekaškem napredku (kakršnemkoli) ali vam služi le tako, kot meni (se pravi bolj informativno). Morda pa vam pomeni kaj tretjega.
Uporabniški avatar
 mirc1
meni zgolj informativno.
Uporabniški avatar
 Damijan
Kako pa je ne-informativno? :lol:

Tole zgoraj je seveda hec, ker: kaj pa češ, če ti bo HRM pokazal kaj-te-vem kakšen pulz? Npr. počustiš se odlično, zdrav si, počutiš se sposobnega nardit intervalni trening, a HR je tisti dan visok: a zato ne boš šel? Dvomim, le "informativno" boš pač nekje zabeležil (če sploh) nenavadno visok pulz. Razloge naj bi itak sam vedel, če jih nisi na TF dobil...

Zato - gre za informativne igrače.

Koristi? Seveda so, če ne zaradi drugega, so pač lahko odlično motivacijsko sredstvo (za nekoga celo priganjalo, ker noče preveč belih lis v (elektronskem) dnevniku). Drugič, dokler si mlad/zdrav, imaš pač fajn občutek, ko enkrat skuriš srce, potem je HRM skoraj nujen (saj res, ne spomnim se, da bi se kdo, ki je že infarkt doživel, tule na forumu oglasil). Da se o analizah ne pogovarjamo. Je pa res, da je rezultat (korist?) odvisen od kvalitete, znanja, izkušenj, samozavesti analitika.
Uporabniški avatar
 MihaPR
Saj veš, starejši kot si, dražje so igrače :)
Uporabniški avatar
 tae
To temo sem odprl, ker sem v našem krajevnem časopisu videl sliko znanega triatlonca, ki je imel na vsaki roki eno uro. To pomeni, da mu le ena ura ne da dovolj podatkov. Zanj (profesionalec) je to vsekakor koristen pripomoček.

Tudi sam si sicer ne predstavljam treninga brez ure. (bodisi zaradi samega štopanja, ali zaradi odštevalnika časa, ali kakšnega drugega podatka). Včasih sem vedno tekel z mobitelom, kjer sem si nastavil prvih 10 minut odštevalnik časa, kar je služilo za ogrevanje, ob alarmu sem začel s pravim treningom (hitrejši tempo) različni treningi, in na koncu spet nastavljen čas za ohlajanje. S pomočjo štoparice in odštevalnika sem si formiral treninge. Sedaj imam 2 uri, eno za tekme, kjer je bistvo razdalja, čas in tempo in drugo za treninge, kjer je bistvo srčni utrip. Med tekmo bi me namreč srčni utrip motil.
Uporabniški avatar
 Damijan
tae napisal/-a:To temo sem odprl, ker sem v našem krajevnem časopisu videl sliko znanega triatlonca, ki je imel na vsaki roki eno uro. To pomeni, da mu le ena ura ne da dovolj podatkov. Zanj (profesionalec) je to vsekakor koristen pripomoček.

http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.p ... ght=#83715
in
http://www.moj-album.com/slike/5180622/ ... eq6e.v.jpg

Tudi sam nosim Polarja, ker je (načeloma) čisto OK, po novih poteh pa dodam še "števec" (FR205).

Ah, igračke...
Uporabniški avatar
 stepsi
Nekateri pravijo, da tečejo po občutku, da poslušajo svoje telo. Jaz sem ga tudi včasih in ko sem 1. vzel merilec s seboj sem ugotovil, da sem praktično vedno tekel nad 80%. Torej...

Torej, če ne znaš občutka pravilno vrednotiti, potem ti tek na pamet lahko dolgoročno tudi škodi. Sam menim, da je merilec lahko odličen pripomoček, da lahko dolgoročno tečeš pravilno in z kar najmanj truda dosežeš nek (za vsakega pač individualen) realen cilj. Igrati se s srcem in ga gnati leta in leta do konca 100% ni zdravo. In zato imamo te igračke. To se mi zdi bistvo vsega tega cirkusa. Pa tudi za tiste, ki želijo vplivati na težo je to eden bistvenih podatkov. Sam sodim v kategorijo slabših in težkih rekreativcev (kar se teka tiče), mi pa nadzor nad pulzom nudi to, da nisem stalno preutrujen.

Moram pa reči da meni osebno služi tudi kot motivator, če pa si tudi tehnični frik pol pa sploh ti je vse skupaj kot ena koristna igračka. Torej, če že igračka naj bo vsaj koristna :D

Na sploh pa sem mnenja, da večina rekreativcev teče bistveno prevečkrat na prevelikih "obratih" v želji pridobiti nekaj sekund. Pa je to sploh naš cilj? Ni mar cilj ostati zdrav in pa zdravo aktiven tudi na stara leta? Torej, ker nam tudi ta igrača omogoča ravno to, potem je to vsekakor koristen pripomoček.

Zato pa grem vsake toliko časa tečt brez ure za lastno veselje, "po občutku", in to je najlažje storiti v tem baznem obdobju ali pa kje na dopustu.
Uporabniški avatar
 vencelj
Težko se opredeljujem glede te teme: do sedaj sem imel le eno "igračko" z vrsto funkcij, pa sem (po oceni) uporabljal le 10 % tistega, kar je v resnici nudila...po dveh letih te 10% uporabe so šla v maloro elektronska vezja, igračka je bila za v smeti...in to je to.
Uporabniški avatar
 3man
Me pa res zanima kateri znani triatlonec je bil tisti z dvema urama na rokah.

Sam še nikoli nisem imel nobene od teh igračk. Vse kar uporabljam je tistih nekaj tednov pred tekmovalno sezono in med njo ena navadna ročna ura s štoparico, ki jo uporabljam enkrat na teden na stadionu za intervale. Aja, pa kolesarski števec, ki kaže hitrost in ima eno zame zelo pomembno dodatno funkcijo - kadenco. In to je vse.

Mislim, da so te igračke bolj motivacijskega namena. In če koga takšna igračka dodatno stimulira, tudi prav. Meni gre zaenkrat brez elektronike dovolj dobro.

Sicer pa je največji problem teh igračk za rekreativce brez vrhunskih trenejev interpretacija številk, ki jih pokažejo in nato planiranje/modifikacija treninga gleda na te rezultate. Mislim, da med nami rekreativci ni veliko takih, ki bi znali te informacije pravilno izkoristit. Vsaj jaz jih ne znam.

Znam pa poslušat svoje telo. In uživat v športu, ko lahko končno pobegnem od elektronskih mašin, ki me drugače ves dan obdajajo.
Uporabniški avatar
 vencelj
Točno to, če greš na štadion, potem rabiš štoparico (in nič drugega). To je edino, kar si bom enkrat nabavil, če sploh še obstaja (štoparica brez vse dodatne navlake). Za to mnenje se že vnaprej opravičujem vsem ostalim, ki menite drugače (ali mogoče uporabljate bistveno večji odstotek tistega, kar nudijo te igračke).
lp, vencelj
 tamt
3man napisal/-a:Znam pa poslušat svoje telo. In uživat v športu, ko lahko končno pobegnem od elektronskih mašin, ki me drugače ves dan obdajajo.

Se popolnoma pridružujem mnenju predhodnika.
Meni je največji užitek tečt popolnoma neobremenjeno, ko lahko pustim mislim da prosto plavajo :D . Kakršnakoli naprava oz. igračka bi me pri tem omejevala.
Je pa najbrž zelo priporočljiva in potrebna pri kakšnem resnejšem načrtovanju treningov v želji po odličnih rezultatih. Pa za tiste, ki jim to pomeni dodatno motivacijo ali kontrolo pulza...
Uporabniški avatar
 športnik
3man napisal/-a:Znam pa poslušat svoje telo. In uživat v športu, ko lahko končno pobegnem od elektronskih mašin, ki me drugače ves dan obdajajo.

To je to! Nobenih ur in raznoraznih elektronskih pripomočkov.
Uporabniški avatar
 tae
3man napisal/-a:Me pa res zanima kateri znani triatlonec je bil tisti z dvema urama na rokah.

Miro Kregar
Uporabniški avatar
 tini
Ojla,

No, jaz se imam za odvisneza od tehnikalij.
Ce nimam Garmina na roki, mi je skoraj brezveze teci - ker ne steje. :)
Edino evidenco mojega teka mi dela prav ta napravca - za analitiko z drugimi orodji pac nimam casa..

Osebno mi je pa brez infojev o pulsu (roko na srce, tega do +/- 5 udarcev/min kar zadanem), pace-u in podatkov o kilometrini kar tezko(beri nemogoce) teci.
Najhuje je bilo ene dve leti nazaj, ko sem v Taru(Istra) na strehi Predragovega vozila pozabil svojo 301-ko. Zdrzal nisem niti en dan, temvec se nemudoma odpeljal v SLO po (takrat frisno) 305-ko, katera mi sluzi se danes..
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Sem moral enkrat to temo zapret, da se malo pomirim :D :mrgreen:
:arrow: a imate avto, frajerji?
:arrow: vam kaže hitrost?
:arrow: zamislite si, da vam tega ne bi kazalo, saj tudi prvi avtomobili niso imeli teh igračk.
:arrow: avijon je šele smešen, saj je prava igračka, komu vse to služi, saj pilot itak ve, bla bla bla...
:arrow: Meni "igračka" služi, je pa res, da moraš vedet, kaj te zanima :rol: saj igračka daje tudi podatke.
:arrow: Ko sem laufal 100 km v Bielu sem se bal, da mi FR 305 ne bo zdražal, saj je baterija omejena na 12 ur, kdaj bom v cilju pa je bilo v božjih rokah. Na drugo roko sem si nataknil staro Sigmo. Z dvema urama sem pa le uspel priti do cilja. Saj menda bi se vsedel na tla, če bi baterija crknila :--
:arrow: Najbolj me je pa prizadelo, ko mi je pred dvema tednoma računalnik crknil in sem izgubil popolnoma vso zgodovino. Sedaj moram začeti od začetka ...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA