Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Anika
Pozdravljeni!Pred vami je še eden novopečeni nadobudnež,oz.nadobudnica, ki pa nado nekako izgubljam, bolj ko berem enciklopedijo znanja okoli HZ,FZ,PZ in ostalih ZZZ-jev.Polna optimizma sem se po slabih štirih letih(nosečnost, pa dojenček ,pa...)spravila malo zamigat in prijetno presenetila sebe in okolico (razen staršev , ki me vidijo že z eno nogo downunder).Zmogla sem nekako preteči cca 5 km,malo po rahlem vzpončku gor pa nazaj dol.Dva dni nisem hodila, ampak sem se z jeklenimi kolki , meči in ostalim potiskala okrog , potem je šlo pa na bolje.Sedaj že kak mesec vztrajam, počutim se fajn , med treningom še piham (navzdol pa ne!!!ha-ha),no pa sem danes dobila Sigma PC9 merilnik , prebrala navodila, končala trening,pa so bili rezultati NEmalo sumljivi:tekla sem 33min in sicer 2.10minv HZ,2.37minv FZ in 27.46min!!!!!!!!!!!!v PZIn zdaj pridem na forum in že verjamem mojim staršem-pa jaz bom ja HIN!!!!!!!!!Moj optimalni nevemkajže bi se naj gibal med 102 in 186 , povprečje današnjega teka je bilo 166.Če hočem teči v aerobnem delu lahko kar hodim , če pa nočem hoditi bom pa Past Tense.Zdaj mi pa naj ,prosim,kdo kaj svetuje, meni je pamet odpovedala,ne bi pa rada , da mi še srce!Drugače sem ,oz.bi naj bila zdrava,s standardno povišanim utripom(kdo ve zakaj)Se slišimo!
Uporabniški avatar
 vencelj
Lahko nekaj predlagam, bo pa tudi precej nasprotujočih mnenj: zaenkrat pospravi naprave v omaro in teci po občutku, ne obremenjuj se z nepotrebnimi stvarmi, ki ti lahko vzamejo več časa kot tek, navsezadnje pa ti še zagrenijo življenje, namesto da bi uživala v teku. Ne pretiravaj ampak lepo počasi, toda vztrajno!

Lp, vencelj
 JakaStrumbelj
Glede na starost si lahko izračunaš max. srčni utrip zlo preprosto: 220-starost=Hr(max). In preko tega pulza naj ne bi nikoli šel na treningu.
Naslednja dobra stvar, ki jo lahko narediš, je, da si izmeriš srčni utrip v mirovanju. Ta naj bi znašal 60-90 (tako sem se pozanimal pri zdravnici). Z rednim treningom se potem utrip v mirovanju zmanjšuje.

Glede FZ, HZ, itd si jaz zaenkrat ne bi delal težav. Že več let tečem, pa temu zaenkrat še nisem posvetil veliko pozornosti... Te cone so določene s procentom (med toliko in toliko utripi). Ure imajo običajno to določeno zelo splošno, glede na to kolikokrat na teden treniraš (1x, 2x, 3x, ali več kot 3x). Lahko pa je kljub vsemu vidiš, če se prenaprezaš (pulz med večino teka je v najvišji coni).

Glede jeklenih nog pa ni kaj veliko za reči. Sčasoma to poneha, morda pa bi veljalo začeti s krajšo razdaljo in manjšo hitrostjo ter šele kasneje podaljševati teke in manjšati čas.

Veliko uspeha!
Uporabniški avatar
 Sport Billy
Tudi jaz ti svetujem, da se zaenkrat ne ukvarjaš preveč z merilnimi inštrumenti. Bodi vztrajna in razdaljo in intenziteto teka doziraj počasi in previdno, da ne pride do kakšne poškodbe. Predvsem pa poslušaj svoje telo. Iz tedna v teden boš tako lahko opazila napredek, ki ti bo dal še več volje za naprej. Preberi pa tudi kaj o pravilni prehrani, ki je pri športu še posebej pomembna. Želim ti veliko užitkov pri teku.
S. B.
Uporabniški avatar
 Eustahije
Ni treba da hodiš, da zmanjšaš utrip, lahko tudi tako počasi tečeš, da te bodo babice z berglami sumljivo gledale, ko te bodo prehitevale. Jaz sem tako začel, da sem vžgal eno hitrost ki se mi je zdela primerna za definicijo "teka", nato pa pri tej hitrosti vztrajal, no, ni mi bilo potrebno vztrajati dolgo preden sem se utrudil, pa tudi napredoval nisem. Kolega ki se malo bolj spozna na tek mi je takrat dejal da to ni tek na 500m iz srednje šole, naj lepo počasi začnem. In sem res, in kilometri so od takrat naprej kar sami padali pred mano. Mislim da je 5km za začetnika preveč. Po mojem mnenju bi morala ti zdaj gledati samo na intenziteto treninga ( ne preveč, ne premalo, pa naj se grejo tiste stare mame solit ), razdalja zaenkrat še ne bi smela biti pomembna.
 kovit
Pojdi ven v naravo in teci po svojem občutku, ne oziraj se na to kar pravi ura še manj na to kar pravijo tvoji starši :) . mogoče čez kakšno leto si daj tisto uro gor...
Uporabniški avatar
 Hojca
Ne se preveč obremenjevat z uro, za začetek pa le malo bolj počasi, telo je treba počasi navajat na obremenitve, tako zmanjšaš možnost poškodbe.
Tisto s starši pa: tudi pri meni je bilo na začetku isto, zdaj pa me ravno oni najbolj spodbujajo.

LP,
Mojca
Uporabniški avatar
 Wega
Zmernost, vztrajnost in počitek.

Vztrajnosti ti ne manjka, pozabila pa si na zmernost in počitek. Sposodi si kod knjigi Tek za začetnike in/ali od jogginga do maratona.
 MIHEC
Tudi sam sem imel podobne probleme, pulzmeter mi je skozi piskal, tako da nisem več vedel kaj naj, saj sem bil skozi v zgornjem območju. Enostavno sem eno stopnjo preskočil, kar seveda ni dobro (lahko pride do poškodb, preutrujenosti. Nekako si moraš najprej nabrati "bazo" - torej bolj počasi (čeprav vem, kako to je - jaz sem skoraj hodil, pa je še vedno kazalo visok puluz). Sčasoma se bo pulz začel nižati, vendar moraš to gledati bolj dolgoročno ne od danes do jutri, temveč v razdobju cca pol leta.

Je pa tudi res, da so vse tabele glede tega, koligo bi morali imeti pulz, nekako "varovalka" in so zgolj splošpen oris. Vsak posameznik ima namreč drugačne lastnosti in seveda tudi telo drugače funkcionira. Npr. pri mojih letih (35 let), naj bi imel maksimalni pulz nekje 189 na minuto. Kar nekajkrat pa sem ga na treningih nagnal do 216 (počutil sem se čisto OK). Bila je seveda panika in sem se o tem posvetoval tudi z znanim zdravnikom dr. Tomazin (vrhunski alpinist). Navedeni me je pomiril in rekel, da s tem ni nič narobe, še zlasti ko sem mu povedal, da mi takoj ko se ustavim pulz pade v prvi minuti za več kot 40 oziroma 50 udarcev.

To pa pomeni, da je telo v dobri bazični kondiciji - kar je podlaga za vse naprej. Zato ti svetujem, kot so ti že rekli drugi, počasi, čeprav te bodo čudno gledali (včasih tudi brez skrbi potegni, da boš imela da ti bo razneslo pluča - le za kratek čas). Bolj kot vse to pa se mi zdi najbolj pomembno - vztrajnost in volja. Ne teči in ne meri rezultatov po tednih - pač pa po mesecih.
 Anika
Hvala za nasvete, bom absolutno upoštevala.Malo bo problem , ko se dopusti končajo in bo treba zopet v službo.Delam na dve smeni in dopoldanski bioritem mi sploh ni naklonjen.Storilnost mi pade za 50 % Pa bo že! Lep pozdrav
 MIHEC
Anika, to so izgovori - vzemite si čas za sebe, verjemite - ni treba pretiravat, pojdite vsaj trikrat tedensko - vendar to redno, tudi če malo dežuje. Bolje boste funkcionirali na celi fronti.
Uporabniški avatar
 Hojca
MIHEC napisal/-a:Anika, to so izgovori - vzemite si čas za sebe, verjemite - ni treba pretiravat, pojdite vsaj trikrat tedensko - vendar to redno, tudi če malo dežuje. Bolje boste funkcionirali na celi fronti.

Ja res, se splača vztrajat, saj ni treba veliko, med tednom dvakrat po kakšne pol urce :lauf: , pa še enkrat čez vikend mogoče majčken več :juhuhu: .
Pa ti bo tudi storilnost zrastla :D ...
Uporabniški avatar
 Wega
Potem ko sem eno leto vsak teden tekel po trikrat sem si vzel teden dni počitka. In nevrjetno: čisto NIČ več časa nisem imel... ;)
 Anika
Je pa zanimivo;človek bi pričakoval , da se pozna vsak dan treninga,pa vam povem,da se sprašujem kdaj in kje se bo že enkrat poznalo!!!!!!!!!
Uporabniški avatar
 solatka
Anika napisal/-a:Je pa zanimivo;človek bi pričakoval , da se pozna vsak dan treninga,pa vam povem,da se sprašujem kdaj in kje se bo že enkrat poznalo!!!!!!!!!

Anika a tečeš vsak dan? Če je temu tako, mogoče razmisli, da bi mela tud kakšen dan počitka vmes. Sicer ti bojo pa še itak izkušenejši svetovali.

Sicer pa kaj misliš pod to "da se pozna vsak dan treninga"? Kondicijsko al časovno?

Verjemi, da se pozna, morda le ti ne opaziš tega. Za zdaj.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA