Že dolgo časa ni nič novega v tej temi. Bajsi, a kaj kuhaš
OK, bom pa jaz spet nekaj napisala. Prejšnji teden sem naredila jagodno torto po receptu, ki sem ga skupaj z rojstnodnevno čestitko dobila od Neckermanna.
JAGODNA TORTA
Sestavine za biskvit:
6 jajc
12 dag sladkorja
12 dag moke
1 zavitek vanilin sladkorja
1/2 zavitka pecilnega praška
margarina za mazanje pekača
ščep moke
Sestavine za kremo:
3,75 dl sladke smetane
75 dag jagod
5 dag sladkorja v prahu
1 zavitek želatine (v prahu ali v lističih)
nekaj žlic jagodnega džema
svetli preliv za torte
+ sladka smetana za dekoracijo oz. dodatek pri postrežbi torte
Priprava:
V mešalniku stepemo jajca, sladkor in vanilin sladkor. Med mešanjem pečico segrejemo na 180°C. Tortni model namažemo z margarino in potresemo z moko. Ko so jajca toliko stepena, da lahko z metlico pišemo po površini zmesi, narahlo umešamo še moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Stresemo v tortni model in pečemo v pečici 15 do 20 minut. Biskvit ohladimo.
Med peko očistimo in operemo jagode. 20 dag jagod in sladkor v prahu zmešamo v jagodni pire (najbolje s paličnim mešalnikom). Želatino namočimo v hladno vodo. Ohčajeni biskvit prerežemo na pol in polovico položimo nazaj v tortni model. Premažemo ga z jagodnim džemom. Smetano stepemo, vanjo umešamo jagodni pire in želatino, ki smo jo dobro oželi in razpustili v lončku nad soparo.
Vzamemo polovico kreme in jo namažemo preko jagodovega džema. Prekrijemo z drugim delom biskvita in ga premažemo s preostalo kremo. Damov hladilnik za 2 uri, da se ohladi in da se krema strdi. Nazadnje na vrh naložimo preostale jagode, preprezane na polovico in prelijemo s tortnim želejem, ki smo ga pripravili po navodilih z vrečke. Postavimo še za nekaj minut v hladilnik, da se preliv strdi. Dekoriramo s stepeno sladko smetano in celim sadjem.
Nasvet:
Polovico smetane lahko nadomestimo z navadnim jogurtom, ki ga umešamo k stepeni smetani. Z jogurtom pripravljena krema je manj kalorična in bolj osvežilna. Namesto jagod lahko uporabite tudi kakšno drugo sezonsko sadje ali sadje iz kompota.
Moji komentarji:
Torto sem pekla v modelu premera 26cm.
Uporabila sem samo smetano (brez jogurta, kot je opisano v nasvetu).
Torta je bila zelo okusna!