teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
IN O TEM, KAKO SE OGNITI NEPRIJETNIH POSLEDIC!

Čeprav je fižol idealna hrana za tiste, ki se ukvarjajo z vzdržljivostnim športi,
ga evropski in severnoameriški športniki ne jedo veliko - iz dveh razlogov.Prvič, da se fižol skuha, traja lep čas, potrebno pa je tudi nekaj spretnosti, da pripravimo tako, da je okusen.Glavna težava je seveda v tem, da uživanje fižola povzroča nastajanje vetrov in drisko, dva pojava, ki običajno prispevata k vrunskim dosežkom neprijetne stvari.
To je žalostno, kajti fižol je bogat z ogljikovimi hidrati, dokaj bogat z beljakovinami in skoraj brez maščob, z drugimi besedami, popolno živilo za tiste, ki iščejo čudežno hrano za čudežne dosežke.Nič nenavadnega, da ga kenijski tekači jedo tako rekoč vsak dan.
Srečna okoliščina pa je, da je fižol vnedarle mogoče jesti, ne da bi razburkali svoja prebavila in uplinili svoje najdražje.A preden vam povemo, kako lahko to storite, se o njem nekaj naučimo: fižol je stročnica, torej zelenjava, ki raste podobno kot grah in leča.Približno polovica skodelice fižola vsebuje 110 do 145 kcal energije, od tega je 60 - 65 % kompleksnih ogljikovih hidratov ( škroba ), 20 - 25% pa od beljakovin.Dodatna prednost je to, da približno polovica skodelice vsebuje tudi 4 -7 g vlaknin, še posebej " topljivih vlaknin ", za katere pravijo da znižujejo holesterol in krvni sladkor.Raziskave so pokazale, da smo pol do ene skodelice na dan požene holesterol navzdo in tudi obvladuje raven krvnega sladkorja pri blagi sladkorni bolezni.Ker se vsebina, ki jo pojemo napihne, lahko vlaknine v fižolu zmanjšajo človekov tek in mu pomagajo shujšati, povrhu vsega pa je že tradicionalno znano, da vrsta vlaknin, ki se nahaja v fižolu, zmanjšajo nevarnost, da bi človek zbolel za rakom debelega črevesa.
Fižol je dober vir raznih B vitaminov, ki so pomembni za športnikovo energijsko presnovo ( doma kuhan fižol je veliko boljši kot konserviran ), poleg tega pa je dober vir kalcija, bakra, železa, cinka, fosforja, kalija in magnezija.Fižola je tudi dokaj bogat vir beljakovin.Čeprav večina vrst fižola vsebuje kakih 20 do 25 odstotkov beljakovin, je v tem pogledu vendrale boljša soja, ki vsebuje kar 34 odstotkov beljakovin.Pravzaprav borih 12 dag tofuja vsebuje ( 40 kcal beljakovin ).Včasih so za beljakovine stročnic menili, da jih telo slabše izkorišča kot beljakovine živalskega izvora, toda nedavne raziskave so prišle do sklepa, da so sojine beljakovine enakovredne živalskim.Naslednja dobra lastnost fižolovih beljakovin je, da so najcenejše na svetu.
Ker jih druge vrste stročnic nimajo toliko kot soja, je najbolje, da jih mešamo s dopolnilnimi hranili, s katerimi vnesemo v prehraneo ključne aminokisline, ki jih v drugih stročnicah primanjkuje.Običajna strategija je mešanje fižola z zrnjem žit ali moko ( fižol in riž, fižol in koruzni kruh in fižolova juha z makaroni so čudovita beljakovinska hranila).
Kar zadeva maščobo, fižol ne predstavlja nobene nevarnosti, saj vsebuje le 2% maščob, kar je res majhna količina, človeku prijazna.Polovica skodelice fižola pogosto vsebuje el pol grama maščob.Izjema sta soja in arašidi, ki vsebujeta 19 in 50% maščob.Poleg tega, da soja telesno shrambo zalaga z rudninskimi snovmi in vitamini B, obstajajo dokazi, da dejansko preprečuje nastanek raka.Soja je namreč bogata s fitoestrogeni, ki preprečujejo nastanek raka, in ki se najbrž oprimejo prostate testosteronu v življenju moškega je verjetni vzrok za razvoj raka tega ključnega dela moškega reproduktivnega sistema.Fitoestrogeni pri ženskah verjetno zmanjšujejo nevarnost raka dojk.
Kaj pa strašni vetrovi, ki jih prebavni sistem sprošča, ko pojemo svoj vsakdanji fižol?Vetrovi se razvijajo, ker fižol vsebuje ogljikove hidrate, ki ji človekov prebavni sistem slabo prebavlja.Črevesne bakterije so presrečne , da te ogljikove hidrate razgradijo oz. fermentirajo, pri tem pa nastajajo ogljikov dvokis, vodik in nekaj smrdljivih plinov.
Na srečo lahko težave s plin nekoliko omilimo na naslednji način: fižol pred kuhanjem za 4 - 5 ur namočimo v vodo, potem pa to vodo zlijemo stran.Na vsako skodelico surovega fižola dodamo devet skodelic vode.Fižol pustimo 10 minut močno, nato pa 30minut zmerno vreti.Tudi zadnjo vodo zlijemo stran.Večino vrst fižola moramo kuhati uro ali dve.Če ga pripravljamo tako, kot smo opisali, ohrani večino vitaminov in rudnin.Zavedati se moramo, da so težave, ki nam jih povzroča v prebavilih, posledica tega, da vsebuje veliko prehranskih vlaknin.Temu se lahko privadite, če začnemo postopno, začenši s četrt skodelice fižola.
Kaj pa okus?Kuhan fižol je lahko notorično pust, a na, če uporabite najlubši recept petkratnega svetovnega prvaka v krosu, Kenijca Johna Ngugija.Jed, ki se imenuje irio, vsebuje fižol, krompir in koruzo, vse tri sestavine pa so idealna hrana za športnike, ki se ukvarjajo z vzdržljivostnim športi.

Ngugijev IRIO

Sestavine:

4 stroki sladke koruze
4 srednje veliki krompirji
1 skodelica graha
sol
2 skodelici fižola, veliko vode

Način priprave:

1. Fižol kuhajte tako, kot smo opisali ( 1 do 2 uri ).
2. Zružte koruzo ( lahko pa uporabite koruzo v kozarcu )
3. Koruzo in grah dodajte fižolu in kuhajte, dokler se sestavine skoraj ne skuhajo.
4. Dodajte krompir in kuhajte, dokler se ne zmehča.
5. Vse skupaj stlačite, ko je jed še vroča.
6. Postrezite s kruhom ali rižem, perutnino, dušeno govedino ali kozletino.

Za športnike, ki se ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi, ni boljše jedi od fižola.Seveda pa to ne velja kake tri dni pred maratonom, ali dan pred maratonom.Takrat pa na dan maratona lahko nastopijo velike težave s prebavo.
Fižol pomaga kopičiti v mišicah nog glikogen, poskrbi za dovolj prehranskih vlaknin, lahko zmanjša možnost raka prostate ali dojk in prinaša kopico vitaminov, rudnin in dober odmerek beljakovin.

( " Gora fižola: Zadnja vednost o stročnicah", The Physician and Sportsmedicine, vol.23(6), str. 13 - 14,, 1995 )
PREVOD V REVIJI VRHUNSKI DOSEŽKI ( 1. POSKUSNA ŠTEVILKA LETA 1996 )

LEP POZDRAV!
Uporabniški avatar
 andrejl
Si pa resno vzel tole o virih :lol:

Lp, Andrej
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Alora, dijo mijo, ma kaj hočeš.Se vidi izredno strokovno, bolj nobel :oops: :lol: .Ja želim, da bi približal ljudem čimveč znanja o tej ali oni stvari, ki bi se dotikal tekačev na tak ali drugačen način.
Priznam, da sprejmem vsako pozitivno kritiko.Kaj bi lahko človek naredil, da bi bilo boljše in lepše, pa seveda ljudem bolj razumljivo.
Saj veš kako je to, ljudje se celo življenje učimo.Pa na koncu še zmeraj neumni umremo.Malce huda prispodoba, ampak tako je.Človek se nekako celo življenje uči, uči in uči.Pa zmeraj nekaj novega odkrije, ali ugotovi.
Si samo predstavljaš, da bi človek, takoj ko bi se rodil, do osemnajstega leta se vse naučil.Potem pa bi svoje obzorje znanja zapr.Ma saj mu možgani strohnijo :lol: :lol: .
Se bom potrudil, da bom predstavil še kak zanimiv članek v zvezi s tekom, ali kaj podobnega.
ČAO!
Uporabniški avatar
 haupi
Zdravo,

bom probal kako je fižol pa vetrovi, pa ti sporočim, če je ta varijanta za prekuhavanje ql. Sam me je en mal strah, da bo vseen hudič pr vetrovih.

Lp
haupi
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
:lol: ha, dokler bojo vetrovi bo še dobro.Sam takrat bo hudič, ko bojo rafali.Pol bo pa atomski z leva in atomski z desna.
Ja malo šale.Ta definicija drži, saj če je komu znano dobro ve, če noče, da ga po kumarah ne napenja, ko jih je v solati.Mora dodati sol, ko so kumare naribane in jih nekaj časa pustiti, da se omehčajo izpustijo svoj sok potem se jih ožame in veliko manj napenjajo.
ČAO!
Uporabniški avatar
 haupi
Če bo slučajno kdaj po moji fižolodijadi kak alarm o nevarnosti po napadu s kemičnim orožjem pol jst za posledice ne odgovarjam :D :D :D

Ajde fajn jejte, pa še boljš laufite

Lp
haupi
Uporabniški avatar
 *Darja*
Hojla!
Tale članek o fižolu je res zanimiv. :idea: Že imam jedilnik za ta teden: 1. irio (al kako že), 2. prebranac, 3. fižolova juha, 4. pasulj, 5. ...

upam, ada nam ne bo strehe dvignilo :D
Al pa da ne bodo zamenjali kuharice?

LP-Darja
 klopotec
O fižolu je sicer še ena tema, ampak tu je bolj povdarek na napenjanju po fižolu in neorijetnih plinih. Jaz obožujem fižol in zame ima samo eno napako. Ne moreš ga jesti surovega. Torej moramo ga skuhati in potem v njem marsikaj pokvarimo. Tako kot pri vseh ostalih živilih, ki jih kuhamo. Kar se pa tiče vetrov. Odlivanje vode, v katerem se je fižil kuhal, verjetno res ublaži zadeve, ampak s to vodo odlijemo tudi marsikaj koristnega. Jaz je ne odlivam, ampak ga pustim kar v vodi. Preden ga pojem pa ga vzamem iz vode. Jem ga izključno v solati s čebulo, malo soli, čisto malo kisa in malo olja. Rahlo ga popopram. Vetrovom pa se izogibam tako, da ga jem v monoobraku ali pa v zeleni solati. Mislim da mešanje z drugo hrano v istem obroku povečuje težave z vetrovi. In ko pojemo fižol naj ne bi jedli ničesar dve do tri ure. Najbolje tri ure. Pri meni to kar dobro deluje, vendar sem večkrat glede tega nedosleden.

Torej mono obrok in dovolj dolg premor pred in po zaužitju fižola.

Kar se okusa tiče pa ne vem kaj mu manjka.

Nisem pa vedel, da ga Kenijski tekači jedo kot pomemben del njihove prehrane. Po tej plati sem jim kot tekač precej podoben, po drugih plateh pa ne kaj dosti.
Uporabniški avatar
 SimonS
Pri kuhanju fižole dodaj kumino, malo pomaga pri prebavi.
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Proti vetrovom pomaga tudi če dodamo lovor. Drugače pa meni fižol iz konzerve ne povzroča nobenih težav, verjetno res nima več vsega, kar bi moral ampak včasih pač ne gre drugače. Največkrat si ga pripravim v službi za malico skupaj z zeleno solato ali kumaricami,olivami, sušenimi paradižniki, koruzo ipd., sirom, bučnim oljem in precej kisa... mljask 8)

klopotec kje je še tista druga tema o fižolu, bi prebral, ker imam tudi jaz rad fižol?
 klopotec
Dule, fižol v konzervi ima še skoraj vse in še nekaj več. In v tistem nekaj več je problem. Ta nekaj več je konzervans, ki mu pomaga, da toliko časa zdrži v konzervi, ne da bi se pokvaril.

Drugo temo pa poiščem, ampak zdaj nimam časa, ker gledam kako naši vračajo neke dolgove Nemcem. Bila pa je tema o fižolu kot odličnem viru ogljikovih hidratov pa tudi beljakovin. Jutri poiščem.
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Ja fižol je odličen vir beljakovin eden najbolje založenih seveda v stroku pa še vlaknin je precej.
Ampak pol nastane problem zaradi kontaminacije, ki je potrebna po zaužitju :lol: :cry: :wink: .
Skratka pa črna redkev poleg naribana, olivno olje, droben česenček, v tem primeru je dober oluščen fižol.
Ma uživajte jejte in streljajte :wink: :wink: , ko bost tekli.
ČAO!
 ton
Puh, že od včeraj mozgam o tej fižolasti temi, sam sem ga že v mladih letih (razen stročjega) opustil zaradi RES hudih napenjalnih posledic in sem se tupatam pregrešil s kakim prebrancem...

Ampak potem me je sredi noči prešinilo: pa saj tale Ngugi ne dela nič drugega kot MATEVŽ z dodatkom graha in koruze!
 klopotec
MATEVŽ je super, mi ga občasno jemo pozimi z zeljem ali repo, ampak fižol je vsekakor bolje jesti v monoobroku s pravimi presledki in potem ni težav. Mešanje s krompirjem (MATEVŽ) se mi s presnovnega vidika ne zdi dobro.

Tisti podatek iz začetnega posta pa se mi zdi malo protisloven. Američani naj ne bi jedli mnogo fižola zaradi vetrov, Kenijci pa naj bi ga jedli skoraj vsak dan. A imajo Kenijci drugačne riti?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA