Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 areh
Je možno, da pride do takšne razlike v hitrosti teka pri različnih "podlagah"?
V soboto sem malo primerjal..koliko sem lahko takole od oka zaznal..., pri enakem pulzu in čisti ravnini se mi zdi, da sem tekel na asvaltu 10 s manj na km. Makadam je bil fin in droben, tako da nisem imel problemov s spodrsavanjem.
LpA
Uporabniški avatar
 marsn
glede hitrosti 10 s hitreje na km ja lahko važna že dnevna forma. Meni tudi bolj ustrezajo makedam poti kot pa asvalt. Na asvalti me od začetka še malo noge bolijo dokler se ne zagrejem, na makadami pa mi ponavadi že kar od začetka leti.
Uporabniški avatar
 incic
Je velka razlika... jaz mam ponavadi na makedamu od 3-10s slabši čas kot na asfaltu, na stezi pa še kakšne 3s hitreje.
Je pa dosti odvisno od tehnike teka. Eni majo bol naštudirane neravne poti kot pa fin raven asfalt eni pa obratno.
Sem bil na teku v Gornji Radgoni in je bilo pol proge po blatu pol pa po asfaltu. Na asfaltu sem ušel sotekmecu za 50-70m, v blatu pa me je dohitel in prehitel za 40m in to vsak krog in vseh 5 krogov
Uporabniški avatar
 marsn
ja tehnika je tud kr važna. Pri blatu in v hrib pa so priporočljivi krajši koraki in večja frekvenca. Sam imam kar dolg korak, tak da meni tud ne ležijo blatni tereni, asvalt, steza, makadam pa že.
Uporabniški avatar
 areh
marsn napisal/-a:glede hitrosti 10 s hitreje na km ja lahko važna že dnevna forma. ...

Ni šlo za to. Med daljšim tekom po asvaltu sem imel vmes odsek 1-2 km z makadamom. Opazil sem, da je na tem odseku hitrost padla, ko pa sem znova prišel na asvalt je znova zrasla. Žal nisem "označil" na polarju začetek in konec tega odseka, da bi lahko pogledal točne podatke.
lpA
Uporabniški avatar
 zdejan
Po mojem je razlika. Na tekmah sem opazil, da na asfaltu tečem cca 15 sek hitreje na km, kot na makedamu ali gozdu ali travi.
 Puskin
Mehkejša kot je podlaga slabše čase dosegamo.
Uporabniški avatar
 bla_k

... zato pa je tek po 5 cm snega nekaj najboljšega!
Uporabniški avatar
 Damijan
bla_k napisal/-a:

... zato pa je tek po 5 cm snega nekaj najboljšega!

Indeed!

Komaj čakam...
Uporabniški avatar
 vencelj
Raje tečem na naravnih podlagah in makadamu kot po asfaltu, je pa res asfalt hitrejša podlaga kot makadam. To sem dobro občutil na Ptujskem polmaratonu, ko sem na makadamskem delu proge čutil stalno podrsavanje pri vsakem koraku, medtem ko je bil na asfaltu oprijem občutno boljši, kar zanesljivo vpliva tudi na hitrost teka, poleg dodatnega trošenja energije...
Lep pozdrav,vencelj
Uporabniški avatar
 areh
Se mi je zdelo, da imam prav. Torej asvalt je že po defaultu hitrjši.
LpA
 guc
itak da je, jz sm na asfaltu na npr. 10 km za 2-3 min hitrejsi (koncni cas, NE na km)... pa vecinoma tecem po naravnih neravnih podlagah...
areh napisal/-a:Je možno, da pride do takšne razlike v hitrosti teka pri različnih "podlagah"?
V soboto sem malo primerjal..koliko sem lahko takole od oka zaznal..., pri enakem pulzu in čisti ravnini se mi zdi, da sem tekel na asvaltu 10 s manj na km. Makadam je bil fin in droben, tako da nisem imel problemov s spodrsavanjem.
LpA

AREH, OPAZIL SEM, DA SEM PO ASFALTU HITREJŠI TUDI JAZ. PO MOJEM ČISTO IZ ENOSTAVNEGA RAZLOGA, KER NOGE NE SPODRSAVAJO KOT NA PESKU :|

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA