prostor za dogovore in pogovore TFjevcev s totega konca
Uporabniški avatar
 Damijan
Čez kakih 14 dni sem jaz že kandidat za to traso, prej ne..
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
klatez napisal/-a:Šele sedaj sem opazil tvoj opis prejšnjega tedna.

Ker sem Boè tudi sam prevozil po omenjeni varianti, nekaj informacij:

Na "vojaško cesto" lahko prideš že v Poljèanah in ni treba po glavni cesti do Studenic (v Poljèanah je treba iti mimo cerkve in potem prideš direktno na to cesto - utrjen makedam).

Glede vojske na vrhu - to ni veè problem. Lahko še pelješ do vrha (odajnika) in nobeden ne bo skoèil iz grmovja. Relikvije iz èasov JNA so paè še ostale (stražarnice in podobno).

Glede prehoda od vrha do doma pa sem jaz uporabil bolj kolesarsko varianto. Najprej se spustiš nekaj kilometrov po isti cesti kot si prišel, potem pa je cesta, ki se odcepi desno in po njej se da priti na cesto (pot), ki sta jo verjetno vidva uporabila za pot proti Donaèki gori. Jaz sem takrat paè šel v smeri proti Domu na Boèu (nazaj), lahko pa bi nadaljeval tudi proti Donaèki.

P.S. Hja Damijan, mogoèe pa res kakšen tek(ec) Boè - Donaèka.... Kakšen pa je profil med Boèem in Donaèko (je dosti gore-dole)?

Aha ta makadam iz Poljcan namesto iz Studenic no to pa je nekaj novega.

Ja tisti odcep nad gozdno koco proti domu sem videl na kareti in tudi v zivo sem ga videl ampak se nisem spustil nazaj dol iz vrha.
Sicer ni noben problem dati kolo na rame in mislim da je celo lazje in prej si pri domu ce das kolo na rame...Moj problem je bil edino ker sem pac imel torbe namesto rukzaka. Drugace bi v prihodnje vsekakor rajsi ubral to pot preko vrha in s kolesom na rame. Nima smisla se vracati.

Ad vojasko...
Mislim da si narobe razumel moj tekst. Meni je bilo super zgoraj. In ze tudi za casa JNA ni bilo problema se smukati okoli vojaskega oddajnika.
No sedaj sem imel samo ta problem ker sem s kolesom sel kar ob zici in sem bil bolj cudna pojava...kolesarkse bisage, kolo na ramah in po tistih skalah tik ob zici mimo tiste koce do planinskega stolpa...Pa je tudi slo.Malo mi je bilo tocno dol do doma in se enkrat verjento nisi razumel ali pa si slabo prebral:....super se da s kolesom na rami priti ( pa se hitrejsi si ) do doma edino jaz sem pac racunal da v tistih krajih ne zmorete postene daljse kilometrske poti po markacijah pa sem racunal da markacije ni mogoce zbrati po takih terenih ...Namrec sam imam rajsi manj cestne terene...ampak predsodek....

Kar se tice poti med Boèom in Donaèko ti lahk s prve povem.
Oèitno vidva èeprav iz teh krajev sta bolj turista v svojih krajih in ne obvladata...tako ti povem...po markacijah ki sem se jih drzal in sel s kolesom kejr sem vozil sem vozil drugod pa sem potiskal in pazil da je kolo na tleh...sem prisel da imam od Studenic do Rudijevega doma v eno smer 33km seveda prevo vrha Boèa. Edino tistih kilometrov ni
ko sem se spušèal iz vrha Boèa do doma...pa tistih nekaj 200 300m metrov pod vojaško žico od oddajnika do planinskega stolpa.
Kar pa je zanemarljivo.

Šel pa oz. šla pa sva po ruti:

Donaèka - Lož - potem pa po poti Stoperške planinske poti do ceste Majšperk - Rogatec. Cesto sva preèila in tu potem markacija zavije proti Donaèki oz dela vijaèno pot do Rudijevega doma.

Èe še tega nisi uspel prebrati oz. sem jaz bil nejasen vraèala pa sva se
s spsutom proti Stopercam kar po markaciji lepo previdno poèasi ( èe imaš gorsko koli se ni razlog da moras biti glasen in bucen in hiter heheh )
potem sva na krzisicu zavila v Žetale in preko Podlehnika in Vidma pri PTuju in Vurberka domov.

No jutri bom krenil kar iz Poljcan in ne po cesti ampak kar po planiski marakciji iz Poljcan in do table pa gor do doma. NAto pa po markaciji ampak samo z nahrbtnikom in tekasko opremo. Torej racunam na cca. 20 do 25 kilometrov v eni smeri. Torej v obeh cca. 50km.

Zdaj ce imata kaj odvec casa bi veljalo da bi se morda organiziralo kaksno letno srecanje tekaskega foruma recinmo v Rudijevem domu ali pa da se tam zmenite s kaksnim drustvom in lokalnimi sponozrji za kaksen gorski maraton v tistih krajih. Malo dolgocasno je ze da so gorsk imaratoni samo na severu Slovenije nic pa proti Jugovzhodu?

A ne bi bilo cool ...mislim da je trasa veliko bolj zanimiva kot SAM pa se gibljiva je ceprav metri ne gredo tako v visino so pa izredno valoviti tereni tako da mislim da bi to lahko bil celo lepsi maraton kot SAM.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Zadeva opravljena.

Torej zacel v Poljcanah.
Mimogrede Klatež, ...v zgornjih Poljèanah videl tisti odcep za Studenice in proti gozdni koèi.

Potem sem šel kar direktno na vrh v nekem tempu med hitrim maršem in lahnim tekom ( gor prišel v cca. 1uro 15 min ).

Potem sem se spustil do koèe.

Tukaj sem se preoblekel v tekaško opremo.
Dal CamelBack na rame z vodo, okoli pasu torbo z rezervno majico ter
sokom iz zelenjave za elektrolite. Nahrbtnik pustil v domu.

Startal...preko Plešivca in Loža potem pa gor proti Rudijevemu domu in direktno brez ustavljanja na vrh Donaèke.
Za ta odsek sem porabil 2 in pol ure. Dokaj lahno uzivasko sem se gibal.
V tej smeri Boè Donaèka je lazje ker je vec spustov kot vzponov.

Ko sem prišel z vrha Donaèke se nisem mogel upreti soncu in sem se slekel dal majice susiti in se soncil na eni klopci odzadaj za koco ter studiral karto za izziv od Rogatca oz. Hrvaske meje do Avstrijske meje.

Po pol ure sem zastartal nazaj.

Sonce se je zacelo skrivati za oblaki. Tisti spusti od prej ki so zdaj postali vzponi moram reci da so mi dokaj tezko padli.
Skratka nazaj pri domu sem bil v 2hurah 45 minut.

Pojedel malico se preoblekel. Si vzel se eno uro casa da sem nabral nekaj regrata in trobentic za regeneracijsko vecerno solato pa v lahnem drncu v dolino v zgornje Poljèane.

To je to. Mislim da sem bom posluzil te trase se velikokrat. Dosedaj sem za taksno kilomterino uporabil za trening Pohorje ali od Drabograda ali
pa iz Lovrenca preko Lovrenških jezer.

Mislim da je to boljsa varianta. EDen dva tri si v Poljcanah. ZGodaj zjutraj lahkko zacnes. Logistika za trening je dokaj prirocna. Pozimi je manj problema s sneznimi razmerami, poleti pa je ugodneje za aklimatizacijski trening zaradi visjih temperatur kot pa so na Pohorju. JAz pa sem tak da mi je ljubse reklo ono se iz stare vojske: Boljse vec znoja v miru kot krvi v vojni...

Tako zdaj pa nekaj razmisljam da bi se iz Poljcan usmeril proti Severu zahodu. In sicer varianta POljcane - Žièe - Stolpnik - Stranice - Zreèe - Rogla - PEsek pa proti MAriboru.
Najprej bom s kolesom malo meril se malo streniral na tej trasi s startom v Poljcanah potem pa bom videl kaj se da narediti s tekom.
Zadeva je skrajnejsa ampak ideja je da na tak nacin pocasi pridem do Avstrijske meje...Dosedaj sem to pocel samo v horizontali glede na mejo. Sedaj pa se mi lusta izziv iti vertikalno gor proti severu.
Uporabniški avatar
 Damijan
Takole, pa je tudi ta trasa opravljena. Sem kar vesel, da je odpadla tura na Škrlatico, ki je bila v planu A.

Danes smo se namenili torej povezati Boč in Donačko, no - na koncu sva s Klatežem ostala sama, pa nič hudega. Torej - do doma pod Bočem sva se namenila kar z avtom, tu se preoblekla, naštimala Garmine, zapakirala prtljago in se v precej hladnem jutru (v Bistrici je bilo pb 7:00 le 2 sotpinji) namenila proti... Donački, jasno.

Je bilo treba kar v dolgi opremi na pot...
Slika

Že kar na začetku je Klatež imel nekaj problemov z naloženo karto na Garminu...

Slika

... (no, o tem bo že več sam povedal), skratka - tehnika je malo zatajila, in v pomoč nama je bila "analogna" karta "Rogaška z Donačko in Bočem" ter smeri jasnega neba.

Tudi midva sva se odločila za lagoden tempo, sam sem vseeno imel en rešpekt: bodo zdržala kolena, ki mi zadnje čase nagajajo? Zadnji dolgi trening sem delal 1.4., torej... daleč nazaj, čez celo poletje pa sem le redko presegel eno uro laufa. Pred nama je bilo naračunanih dobrih 15 km spustov in vzponov. Toda – že na sami karti je cel kup nekih cestic, potk,...
Slika
...kolovozov, pa tudi poti niso ne vem kako shojene, tako da sva imela kar nekaj težav z orientacijo, kar je na koncu pomenilo vsaj kak kilometer več.

Torej – od avta sva se odpravila nekaj po pol osmi. Tudi na tej višini (malo pod 700 m) je bilo sveže, pa še malo je veter vlekel, tako da sva tale mraz še najbolj čutila na prstnih členkih. Še posebej zaradi tega, ker se prvi del poti kar spušča in spušča, le tu in tam kak kratek vzpončič pospeši ritem srca in te vsaj malo pogreje. Večina poti gre pravzaprav kar po makadamski poti, spust je hiter, zaradi že omenjenih prepletenih poti je treba kar paziti, da ne zgrešiš kakšnega odcepa oz. markacije.

Nekako je prva tretjina vseskozi v senci gozda (razen kašne jase, kjer se ti s pogledom nazaj odpre pogled na oddaljujoči se Boč...
Slika

... ; Donačka se zaradi krošenj še nekaj časa ne prikaže), potem pa se počasi začnejo kmetije, vikendice, vmes kakšne cerkvice (same Sv. Marjete?!).

Drugo tretjino do Rudijevega doma štejem do prehoda čez cesto Majšperk-Rogatec. Prave planinske poti je bolj malo, zaradi časa trgatve tako rekoč nič planincev. Tudi sicer sva se spraševala, koliko ljudi dejansko opravi pot »en route«, saj je povezava obeh domov »težka« uradno deklariranih 5 ur. Skupaj s povratkom ter potencialnim skokom na vrhova torej kar zahtevno. No, prav pogrešala jih nisva, so pa se zato odpirali čudoviti pogledi predvsem na Rogaško stran, ki je večino bila potopljena v megleno morje...
Slika
..., le vrhovi gričkov, okranclani s kapelcami, so se že sončili. Pot se v tem delu spusti vse do nadmorske višine kakih dobrih 300m, tako da sva se tudi sama namočila v megleno morje.
Slika

Slika

Prvič se nama je začela kazati mizasta Donačka….
Slika

Zadnja tretjina – od ceste do Rudijevega doma – nama spet postreže z dvema lutanjema, ko pa sva enkrat na omenjeni zavijajoči gozdni cesti proti domu, pa zlagoma premagava te dobre tri kilometre. Tu torej konstantni vzpon (prej sva se vseskozi spraševala – kdaj se bova že nehala spuščat?!, saj sva vedela, da vsi ti spusti pomenijo grizenje kolen na povratku …).

Ker sva do Rudija prisopihala v manj kot dveh urah, sva brez premisleka skočila še na vrh Donačke. No, vrh je vse bolj zaraščen, a na srečo pogleda nazaj proti Boču grmovje še ne ovira.
Slika

Majko, šele zdaj, ko prepoznavava in določava prelaufano pot (posamezne vrhove, grebene, jase, cerkvice in – seveda sam vrh Boča z oddajnikom), vidiva, kako hitro sva opravila z na pogled zelo dolgo verigo tega gričevja. Če povzamem – smer Dom (Boč) – Donačka – dobri dve uri, kakih 17 km, in skoraj tisoč višinskih metrov. Ni slabo!

Sledi hiter spust nazaj k Rudiju (BTW – ne se zanašat na oznake nadmorskih višin, napisanih na tistih rdečih tablah – podatek na tej tabli pravi eno, na karti drugo, Garmin pa nekaj tretjega. In sva preverila, da je Garmin skoraj do metra natančen!).

Tukaj malo martinčkanja, sušenja copat, ki nama jih je navlažila edina orošena jasa, ki sva jo morala prečkati, potem pa počasi nazaj. V upanju, da bo pot kljub več vzpona še nekoliko hitrejša, saj sva računala, da ne na poti nazaj pač ne bi smela imeti problemov z iskanjem poti. No, čisto brez tega vseeno ni šlo – enkrat sva konkretno zagazila v kravjeke in stekajočo gnojško, drugič pa sva spet morala zgrešit nek odcep, a po študiranju karte »škoda« ni bila velika – sva pač en delček šla po drugi, še bolj zanimivi in razgledni poti.

Ob obilici čvekanja sva bila res hitro nazaj – Donačka – Rudijev dom – Dom pod Bočem - skupaj 18 km s cca. 700 m višinskih metrov. Vrh Boča sva prišparala za drugič. Celotna tura pa dobrih 35 km z 1735 višinci, vredna 4h15min.

Brez Camelbaka, morda malce boljšo (mojo) pripravljenostjo, predvsem pa z dobrim poznavanjem poti pa bi oba doma v obeh smereh zvezala tudi v dobrih treh urah (brez vrhov). Samotarski dolgi teki?

Kaj je še omembe vredno? Oba domova sta ob ponedeljkih zaprta… Kujeva plane za ponovitev. Verjetno tudi 15 cm snega ne more biti (pre)velika ovira, tako da se tudi za pozimi obeta kak sprehod. Morda bi čez kakšna 2-3 tedne bilo še lepše, ko se bodo listavci obarvali v rumene jesenske barve, a tudi današnji dan je bil… popoln.

Upam, da se kdaj uskladimo v večjem številu, tako, kot smo februarja prečili Pohorje.

Dodatni izzivi? Dodati še vrh Boča? Štart že kar v Poljčanah? Drugič…
Slika
Nazadnje spremenil Damijan, dne 24 Sep 2007, 12:10, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
 areh
Bravo. To moram sam kdaj iti. Samo ne laufat ampak po "planinsko".
lPA
Uporabniški avatar
 Vreme
Čestike, lepo turo sta si izbrala. A to je bila zamenjava za Terry Foxov tek??? No ja... :)
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Damijan napisal/-a:... Upam, da se kdaj uskladimo v večjem številu, tako, kot smo februarja prečili Pohorje.
Dodatni izzivi? Dodati še vrh Boča? Štart že kar v Poljčanah? Drugič…

Oj, ko sem to bral, sem si mislil ... glej jih Bistričane, vse hočejo sami :twisted:
Usklajevalni poziv me je kar malo potolažil :wink:
Saj fantje, brez bremz pa res ni dobro, da drvite po vrhovih

Bremzmajster ZdravkoC
Uporabniški avatar
 Damijan
Areh, saj tudi najino je potepanje je bilo po planinsko - pulz okoli 140, nič več.

Vreme, vreme je bilo tako, da je bilo prelepo za v dolini ostat, me pa sicer veseli, da vas je na totem laufu bilo toliko... In tale najin lauf sva s Klatežem prestavljala od začetka poletja, vedno je kaj vmes prišlo...

Čuj, Zdravko, veš da sva mislila na vas: toda ti si med letom hudo zaposlen, Snežni in Miro sta bila v Vukovarju, Inota sem poklical in tudi še ni bil čisto OK, Rok_E je tudi imel druge plane... Evo, avtomatsko 5 ljudi odpade.

Vejš, da bomo povedali, ko bo čas za ponovitev. Lahko v hujši izvedbi, tj. direkt iz Poljčan na Boč itd...
Uporabniški avatar
 klatez
Uf, je že Damijan vse napisal...

Vidim, da se že obeta ponovitev...
Uporabniški avatar
 markor
.. zelo nas zanima tudi kakšna "slikica" iz FR305... :wink:
lp!
Marko
Uporabniški avatar
 klatez
Tako, sedaj ko je Damijan dodal fotke pa še tole, kar verjetno misli Markor:

Rdeča črta je Boč-Donačka, modra črta nazaj:
Slika

Pa malo bolj 3D:
Slika

Pogled iz bistriške smeri:
Slika
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Joj tega pa sploh nisem opazil fantje...
Ja super da imam so-obozevalce sveta med Poljcanami in Žetalami.

Ja to pa bomo ponovili mar ne?

Jaz bi si zelel eno duatlonsko turo....ce boste kero soboto za to.

Super fotke, in vidva sta tudi prav sexy nastimana...sveza...da vama niso kaj jabolcnika ( se lanskega ta mocnega ) kje po poti ponudili?
Uporabniški avatar
 Damijan
Heh, sexy?

Tudi jabolčnika nma niso uturali, ni bilo nobene trgatve na poti, vse grozdje že obrano.

Ja, bomo ponovili, valjda. kar se mene tiče, bo kar unotlon, tj. samo tek...
Uporabniški avatar
 klatez
So že neke ideje za ŠAM...

ŠAM = štajerski alpski maraton

Saj veste pod katero gorsko skupino spada Boč?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA