vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Največja neprijetnost na maratonih je dokaj pogosto oglašanje sirene rešilnih avtomobilov, ki vsekakor ni neupravičeno. V športnih poročilih ne zasledimo statistike, koliko ljudi je bilo oskrbljenih in zakaj (krči, poškodbe sklepov, padci, mišične utrganine, srčni napadi, dehidracija ipd.). Množičnost na tekaških maratonih se še povečuje. Mnogi udeleženci niso zadosti zdravi ali niso fizično dovolj pripravljeni.

Dogodek, ki zareže grenak spomin, se je pripetil na maratonu v Gössingu v Avstriji, zadnjega septembra 2007. Zjutraj je bilo sicer precej hladno, se je kmalu obrnilo na čudovit topel sončni dan. Prva polovica maratona je bila mala malica, potem pa se je začelo bolj trdo delo. V daljavi so se slišale sirene reševalnega vozila. Proga je potekala v sploščeni zanki. Na drugem kraku zanke, kjer so se tekači vračali po cesti na oni strani polja in potoka, vidnem dva kilometra naprej in nazaj ter v obe smeri, se je ustavilo reševalno vozilo. Kmalu se mu je pridružilo še eno. Od daleč je bilo videti okrog vozil nekaj ljudi. Ko sem se po zanki vračal mimo reševalne akcije, sem se najprej spraševal, kako to, da niso ponesrečenca odpeljali, kot je to običajno. Ko sem se dogodku dovolj približal, sem opazil, da so ponesrečencu še vedno nudili pomoč, kaj se dogaja pa ni bilo možno videti, saj sta po dva možaka držala vsak za en vogal privzdignjeno odejo in na tak način s paravanom zakrila dogodek od vedno radovednih človeških pogledov. Kar prav se mi je zdelo, da so poskrbeli za diskretnost a vseeno so se mi rojevala vprašanja koliko je star, ali je bil dovolj pripravljen na maraton, kaj se je sploh zgodilo … V teh zadnjih kilometrih je tudi meni zmanjkovalo energije. Obdajala me je lahka slabost, kot to ni običajno zame. Vseeno sem se privlekel skozi cilj in si privoščil zaslužen počitek. Z družbo smo se namestili v šotoru, kjer je potekala zaključna prireditev v CERR CUP-u. Veselil sem se, da je moja sestra dosegla drugo mesto v kategoriji, še bolj pa sem bil vesel zato, ker sem ji jaz predlagal, da se tekem v tem pokalu sploh udeleži. Okrog mize je bilo kar živahno, pivo pa je po takšnem naporu zelo dobro delo. Popoldne se je premikalo iz ure v uro in nestrpno smo pričakovali razglasitev. Živ-žav v šotoru je prekinil glas spikerja. Slovenci nismo bili toliko pozorni na uvodne besede avstrijskih organizatorjev, a nam je pozornost pritegnil trenutek, ko so se vsi pri mizah vstali. Nastala je grobna tišina. To je bila tišina v počastitev umrlemu udeležencu tega maratona.
Uporabniški avatar
 Vreme
Žal se dogajajo tudi takšne žalostne stvari. Sam se spomnim, da se je pred leti podobno zgodilo tudi v Radencih, a mislim da je takrat tisti (mislim vsaj) mladenič celo pritekel v cilj, kjer mu je odpovedalo srce.

Upam, da se sedaj ne bo našel nekdo ki bo rekel, da je teči nevarno... voziti se z avtom po cesti je vsekakor nevarnejše.
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Tudi pri drugih športih se dogajajo take tragedije, npr. pri nogometu, kjer razlog zagotovo ni slaba pripravljenost ali precenjevanje... se pač zgodi, nikoli ne veš kje te čaka :?

Zagotovo pa je velika verjetnost, da bo šlo kaj narobe na tako veliki prireditvi, kot je maraton, s tako različno množico. Mislim, da je lepo in prav, da pomagamo po svojih močeh, če smo priča takemu dogodku ali se vsaj odstranimo s kraja, če se ne čutimo sposobni pomagati. Me je pa zelo pogrelo, ko sem lani na ljubljancu gledal, kako je moral reševalec malo manj kot prositi nekatere naj se mu umaknejo s poti...
Uporabniški avatar
 Damijan
Vreme napisal/-a:Sam se spomnim, da se je pred leti podobno zgodilo tudi v Radencih, a mislim da je takrat tisti (mislim vsaj) mladenič celo pritekel v cilj, kjer mu je odpovedalo srce.

Upam, da se sedaj ne bo našel nekdo ki bo rekel, da je teči nevarno... voziti se z avtom po cesti je vsekakor nevarnejše.

A se dogaja točno to. Sploh takrat, ko se je to zgodilo v Radencih, tek še ni bil tako množičen; samo poglejte število udeležencev na prireditvah. Se živo spomnim negativnih komentarjev zagrizenih ne-tekačev/nepremičnin. No, se mi zdi, da se je v teh slabih 10 letih vendarle marsikaj premaknilo: imeli smo/imamo Polet, ki usmerja k načrtovani vadbi; imamo tale super forum, kjer se izmenja ogromno mnenj, pa tudi opazovalcev je gotovo veliko.

Na misel mi recimo pride zahteva organizatorja po zdravniškem potrdilu: bi to pomagalo? Vprašanje... A bi g. zdravnik, ki ga podpiše, odgovarjal v primeru katastrofe? Vé se namreč, kako se izdajajo ta potrdila, vsaj pri nas, dvomim pa, da je kjerkoli drugje bistveno drugače.

Kot pravi Dule: ja, saj dogaja se tudi profičem, ki pa so verjetno pod precejšnjim nadzorom, opravili draga testiranja ipd...

Vsekakor pa žalostno - upajmo na čim manj takšnih dogodkov! In - se opravičujem nekaterim - niti malo me npr. ne gane, ko se med črno kroniko pojavi npr. motorist.
 svajgerbranko
Ko bom že toliko star,res raje umrem na teku kot pa v kakšnem domu za onemogle,a kaj nas čaka ne ve nihče.Dokler pa se počutimo še mlade pa se je za tekmo treba pripraviti,in preračunati česa smo sposobni in kaj so skrajne meje naših sposobnosti,a ravno pri skrajnostih se rado zalomi, ko se pojavijo še faktorji kot so velika vlažnost zraka,temperatura nad 30.stop.cel in ne zadostna pripravljenost,a na tekmovanjih imamo pravico izbirati med dolžinami tekov in nihče nas ne sili,da se gremo to, zakar nismo pripravljeni.
Uporabniški avatar
 raziskovalec
svajgerbranko napisal/-a:Ko bom že toliko star,res raje umrem na teku kot pa v kakšnem domu za onemogle

Iz članka je razvidno, da je bil umrli v Chicagu star 35 let.
Uporabniški avatar
 bosti72
Kar se tiče težav in poškodb je danes lepo napisano v Poletu......

je pa zadeva taka, da dosti ljudi niti ne opravlja rednih zdravstvenih pregledov pa vseeno tečejo oz. kako drugače gibajo. Ne glede na to če se počutimo fit, zdravo jemo so lahko vzroki vseeno tu.....Povišan holestrol, slaba ellastičnost žil, Srčne napake...vse to lahko vodi do kakšne neprijetnosti, ki je lahko ključnega pomena...

Nekateri so lahko zelo premočni pa se odločijo za recimo to da bodo šli na LM pa začnejo trenirati...lahko se kondicijsko pripravijo ampak v kakšnem stanju pa je telo pa ne preverijo...Leta prenajedanja so lahko naredila svoje...zamaščeno telo (srce, žile, prevelika teža) pa terja svoj davek....Zato mislim, da je potrebno vsaj 1-2x letno preverjanje svojega zdravja..imejte se radi in ne pretiravajte za vsako ceno osvojiti to-pa to...Hauk govoril sem :lol:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA