Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...

moj prvi tek je bil ...

super
19
34%
kar v redu
16
29%
bolj tako-tako
13
23%
čista katastrofa
4
7%
moj prvi tek še pride, kmalu!
4
7%
Uporabniški avatar
 andreya
Mojculja in tarisa - čestitke obema :cast:

Jaz imam pa na žalost velike probleme s koleni že en mesec, tako da sem se bom morala odpovedat desetki na LM, pa čeprav sem se prijavila in tudi že plačala. :cry: Jutri grem k ortopedu in me je prav strah kaj mi bo povedal. Po štengah dol hodim "ritensko" :roll:
Uporabniški avatar
 tarisa
andreya napisal/-a:Mojculja in tarisa - čestitke obema :cast:

Jaz imam pa na žalost velike probleme s koleni že en mesec, tako da sem se bom morala odpovedat desetki na LM, pa čeprav sem se prijavila in tudi že plačala. :cry: Jutri grem k ortopedu in me je prav strah kaj mi bo povedal. Po štengah dol hodim "ritensko" :roll:

andreya ::: ))))))))))) lahko me tudi pokličeš ker se očitno pozava.. ali se mogoče motim???

mojculja
Uporabniški avatar
 andreya
tarisa napisal/-a:
andreya ::: ))))))))))) lahko me tudi pokličeš ker se očitno pozava.. ali se mogoče motim???

mojculja

Ne vem....sem ti poslala ZS :wink:
Uporabniški avatar
 športnik
Ma, se moram jaz tud mal pohvalit. Prvič v lajfu (so me le pregovorili) sem s kolegom čisto na izi pretekel kakšnih 4-5 km, z nekaj malega vmesne hoje. Upam, da se bo tako tudi nadaljevalo... :D
Uporabniški avatar
 andreya
Oooo, športnik, čestitke za začetek :clap:

Hribi + tek :arrow: :arrow: :arrow: gorski tekač :wink:
Uporabniški avatar
 Radolca
bravo športnik, naj te tek prevzame, tako kot naj tukaj gor :D
Uporabniški avatar
 Bojan Ambrožič
Čestitke vsem novim tekačem in tekačicam.

Jaz sem eden tistih, ki sem na anketo odgovril, da je bil 1. tek čista katastrofa. Ko sem začel teči sem na silo uspel nekako premagati 4 km. Pri tem mi je bilo tako slabo, kot mi sedaj ni po polmaratonu in nisem mogel razumeti kako je lahko nekaterim tek užitek. Preprosto sem delal začetniško napako in sme tekel preprosto prehitro. Dokelr nisem staknil poškodbe in sem lahko tekel samo izredno počasi. Presenečen sem bil kako sem brez utrujenosti premgal spet te 4 km, kljub poškodbi. Potem pa sem dodajal tem 4 km po par ovinkov vsak dan in hitro sem bil na polmaratonu. Verjento prehitro. To mi je namreč uspelo v dobrih 2 mesecih. Ker sem tekel počasi napora ni bilo in tek je postal popoln užitek. Zato sedaj vsztrajam že 3 leta. Vmes sem večkrat nasilno nehal zaradi bolezni in poškodb. Vsak začetk je bil nekoliko tejži, ker sem vedel kjer sem že bil in mejniki so bli postavljeni vse višje.

Trenuitno sme kar se tiče športa zelo srečen, saj tako izjemno dobro pripravljen (vsaj za svoja merila) še nikoli nisem bil. Me je kar malo strah, če se bom poškdoval ali zbolel, da bom moral spet garati dolge mesece in preteči tisoče kilometrov, da bom tu kjer sem sedaj.

Uživajte v teku še naprej!

Lep pozdrav

Bojan Ambrožič
Uporabniški avatar
 AndrejaR
andreya napisal/-a:Mojculja in tarisa - čestitke obema :cast:

Andreya upam, da se teh težav hitro rešiš. Morda ti pomaga opis moje izkušnje. Potem ko sem v dveh tednih dopusta pretekla okoli 200 km (na mojo smolo, mi je pri drugih športih pridobljena kondicija to dopuščala) sem nekega jutra ugotovila, da niti hoditi prav ne morem. In to brez vsakega opozorila :? .

No potem sem se lotila majhne raziskave in postavila samodiagnozo, da je moj problem premalo močna štiriglava stegenska mišica, oziroma da je premalo močna v primerjavi z ostalimi mišicami. Pravzaprav me je to kar presenetilo, saj vaje za moč izvajam že od nekdaj zelo redno in sem bila v fitnesu zmeraj tista, ki si je naložila največ uteži. Na žalost pa sem nekatere mišice malo pozabila, oziroma vsaj za kvadriceps počepi in izpadni koraki niso bili dovolj.

Teči seveda niti približno nisem mogla, tako da sem začela kolesariti, s tem, da sem se ves čas trudila držati pulz na takšni višini kot sicer pri teku. Zraven sem začela jemati še Biotechov glukozamin in izvajati dodatne vaje za stegenske mišice, ki jih sicer tudi kolesarjenje zelo krepi. Po vsakih vajah in po kolesarjenju sem še podaljšala raztezne vaje, ki sem jih sicer tudi pri teku zmeraj delala. Kakšen mesec sicer sploh ni bilo opaznega izboljšanja, potem pa je šlo na bolje zelo hitro. Šele sedaj, to je nekje po šestih-sedmih tednih je končno toliko boljše, da lahko normalno hodim (beri tečem) po stopnicah in tečem več kot nekaj kilometrov. Sem pa pogostost teka zmanjšala na vsak drug dan in ga še zmeraj kombiniram s kolesarjenjem. Maratoni bodo pač morali počakati do pomladi :( .

Sicer pa ko malo pobrskaš po tekaški literaturi hitro opaziš, da smo izgleda ženske bolj nagnjene k tekaškim poškodbam. Nekaj zaradi širših bokov, večji nagnjenosti k pronaciji, nekaj pa (vsaj na več mestih sem to zasledila) zaradi manj trdnih vezi. Kakorkoli, vsekakor je zelo postopno povečevanje kilometrov in skrb za močne mišice pri nekaterih od nas veliko bolj pomembna kot pri drugih in prejšnje ukvarjanje z raznimi športi in skrajno zdrava prehrana (sama sem na tem področju že skoraj fanatik) tukaj ne pomaga toliko, kot si same mislimo.

Upam, da dobiš od ortopeda kakšne dobre novice. Sicer pa bi ti raje svetovala kakšnega dobrega fizioterapevta, ki lahko z določenimi testi hitro ugotovi kaj je narobe in ti tudi predlaga ustrezne vaje, oziroma napoti k komu drugemu, če bi bilo potrebno.

Pomladi pa se zagotovo vidiva na kakšnem (pol)maratonu :D.

Lep pozdrav
Andreja
Uporabniški avatar
 športnik
andreya napisal/-a:Hribi + tek :arrow: :arrow: :arrow: gorski tekač :wink:

Nikakor se ne strinjam s tabo Andreya. Hribi + tek + kolesarstvo; skupen rezultat pri meni vsekakor ni in ne bo enak tvojemu. Nikoli. :lol:

Radolca, tek me ne bo tako prevzel kot nekatere druge, pri meni imajo zimski športi ter kolesarstvo veliko prednost pred tekom. :wink:

Pa hvala za čestitke vsem. :D
Uporabniški avatar
 andreya
AndrejaR napisal/-a:
Andreya upam, da se teh težav hitro rešiš. Morda ti pomaga opis moje izkušnje. Potem ko sem v dveh tednih dopusta pretekla okoli 200 km (na mojo smolo, mi je pri drugih športih pridobljena kondicija to dopuščala) sem nekega jutra ugotovila, da niti hoditi prav ne morem. In to brez vsakega opozorila :? .

AndrejaR, ful sem vesela, da si se oglasila. Mogoče ne boš verjela, ampak sem ravno danes premišljevala o tebi in o tem, da se bolj malo še oglasiš tukaj. In si me spravila v malo boljšo voljo in mi vlila upanja.

Tudi jaz sem očitno hotela preveč na hitrico vse skupaj. Do petih km sem šla lepo počasi (trajalo je 4-5 mesecev), pol pa sem hotla kar naenkrat biti na desetki. Vmes pa še hribi - v enem tednu vsak dan en dvatisočak.

Ko me je prvič bolelo koleno, bi morala takoj počivat, pa nisem. Zdaj sem že 3 tedne na počitku, izboljšanja pa ni. Vmes bilo že dvakrat bolje, pa se je čez par dni spet nazaj poslabšalo.

Mogoče bi morala it res do fizioterapevta, a sem mislila, da mora biti najprej ortoped. Zdravnica me je poslala k ortopedu, pa še ta bo samoplačniški, ker bi drugače čakala pol leta. No, ker bo pregled že jutri, bom počakala, da vidim, kaj bo rekel. Potem pa naprej na fizioterapije.

Jaz bom tudi delala vse mogoče vaje za okrepitev stegenskih mišic, in vaje za krepitev kolen. In sobno kolo bo pelo vsak dan. Samo da se najprej pozdravim.
Uporabniški avatar
 AndrejaR
Andreya vaje za krepitev in izogibanje teku ti bodo zagotovo kmalu pomagali, saj po tvojem opisu sodeč gre res samo za preobremenitev.
Kar se tiče zdravnice, je pot od ortopeda do fizioterapevta kar običajna. Ampak ker lahko dober fizioterapevt prav tako ugotovi vzrok večine težav kot zdravnik in ti istočasno svetuje rehabilitacijski program, si na ta način vsaj en obisk prihraniš.

Kaj pa če bi poskusila s kolesarjenjem zunaj? Predstavljam si, da mora sobno kolo s časom postati silno dolgočasno...no vsaj meni. Sicer je sedaj zunaj že precej mrzlo, ampak jaz sem danes kljub mrazu in vetru prav uživala na moji enourni 'turi' od Maribora proti Johe. Sicer sem bila kot eskim, s kapo preko ušes, debelimi rokavicami, flisom, windstopperjem, podloženimi pajkicami in dvojnim zoknim (prsti na nogi so pri kolesarjenju v mrazu sploh izpostavljeni), ampak to ni čisto nič zmanjšalo zadovoljstva pri gibanju.

Res se zadnje čase nisem preveč pogosto oglašala. Sedaj je takšen čas, ko imam v službi največ dela (in si ga sevedo pridno nosim domov za večere in za čez vikende), pa še kakšne konference in ostala službena potovanja so običajna v tem času. Najbrž mi je tudi malo težko brati teme o maratonih in podobno, ko točno vem, da bom še nekaj časa morala počakati, da bom lahko šla na kakšnega :( .

Lep pozdrav
Andreja
 kiddo
danes po dežju ... že precej lahkotno (glede na prvič) ... in, verjeli ali ne, moje noge postajajo vse čvrstejše in čvrstejše. mislim, saj sem suha, nisem pa imela ravno oblikovane postave ... se mi zdi, da prav opazim iz teka v tek, da se pozna. fino!
mislim, da sem uradno zasvojena. tek te zasvoji hitreje kot heroin, madona.
Uporabniški avatar
 Radolca
saj smo vedeli da se boš zalubla u tek!
PS: Ali si bila mar že s kokaionom zasvojena?
 kiddo
radolca: ne, nisem bla zasvojena se doslej z nicemer, samo pravijo, da trde droge ... saj ves, no :)
sicer pa sem danes zaradi prekletega trebusnega virusa morala spustiti tek in se namesto tega drenjati na urgenci. glede na izvide krvi to verjetno ni zadnji spusceni trening v bliznji prihodnosti :(.
Uporabniški avatar
 Radolca
jah, eni smo pa švicali po dežju :o
in smo danes bolečih nog, kolkov in še marsičesa drugega :laola
je pa zelo pasal take tek po dežju. sicer je bil tak filing, kot bi hodil po močvirju z žabami v supergah. pa vidim da nas je kar veliko doseglo PB :cast1:
bilo je vsekakor več kot truda vreden maraton :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA