andreya napisal/-a:Mojculja in tarisa - čestitke obema
Jaz imam pa na žalost velike probleme s koleni že en mesec, tako da sem se bom morala odpovedat desetki na LM, pa čeprav sem se prijavila in tudi že plačala.
Jutri grem k ortopedu in me je prav strah kaj mi bo povedal. Po štengah dol hodim "ritensko" 
Andreya upam, da se teh težav hitro rešiš. Morda ti pomaga opis moje izkušnje. Potem ko sem v dveh tednih dopusta pretekla okoli 200 km (na mojo smolo, mi je pri drugih športih pridobljena kondicija to dopuščala) sem nekega jutra ugotovila, da niti hoditi prav ne morem. In to brez vsakega opozorila

.
No potem sem se lotila majhne raziskave in postavila samodiagnozo, da je moj problem premalo močna štiriglava stegenska mišica, oziroma da je premalo močna v primerjavi z ostalimi mišicami. Pravzaprav me je to kar presenetilo, saj vaje za moč izvajam že od nekdaj zelo redno in sem bila v fitnesu zmeraj tista, ki si je naložila največ uteži. Na žalost pa sem nekatere mišice malo pozabila, oziroma vsaj za kvadriceps počepi in izpadni koraki niso bili dovolj.
Teči seveda niti približno nisem mogla, tako da sem začela kolesariti, s tem, da sem se ves čas trudila držati pulz na takšni višini kot sicer pri teku. Zraven sem začela jemati še Biotechov glukozamin in izvajati dodatne vaje za stegenske mišice, ki jih sicer tudi kolesarjenje zelo krepi. Po vsakih vajah in po kolesarjenju sem še podaljšala raztezne vaje, ki sem jih sicer tudi pri teku zmeraj delala. Kakšen mesec sicer sploh ni bilo opaznega izboljšanja, potem pa je šlo na bolje zelo hitro. Šele sedaj, to je nekje po šestih-sedmih tednih je končno toliko boljše, da lahko normalno hodim (beri tečem) po stopnicah in tečem več kot nekaj kilometrov. Sem pa pogostost teka zmanjšala na vsak drug dan in ga še zmeraj kombiniram s kolesarjenjem. Maratoni bodo pač morali počakati do pomladi

.
Sicer pa ko malo pobrskaš po tekaški literaturi hitro opaziš, da smo izgleda ženske bolj nagnjene k tekaškim poškodbam. Nekaj zaradi širših bokov, večji nagnjenosti k pronaciji, nekaj pa (vsaj na več mestih sem to zasledila) zaradi manj trdnih vezi. Kakorkoli, vsekakor je zelo postopno povečevanje kilometrov in skrb za močne mišice pri nekaterih od nas veliko bolj pomembna kot pri drugih in prejšnje ukvarjanje z raznimi športi in skrajno zdrava prehrana (sama sem na tem področju že skoraj fanatik) tukaj ne pomaga toliko, kot si same mislimo.
Upam, da dobiš od ortopeda kakšne dobre novice. Sicer pa bi ti raje svetovala kakšnega dobrega fizioterapevta, ki lahko z določenimi testi hitro ugotovi kaj je narobe in ti tudi predlaga ustrezne vaje, oziroma napoti k komu drugemu, če bi bilo potrebno.
Pomladi pa se zagotovo vidiva na kakšnem (pol)maratonu

.
Lep pozdrav
Andreja