Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Leon81
Pozdravljeni!

V literaturi sem zasledil, da naj bi med počasnimi teki delal tako imenovana stopnjevanja, vendar si ne predstavljam točno, kaj je s tem mišljeno.
Trenutno stvar izpeljem tako, da med (daljšim) tekom pri približno 70% FSUmax naredim nekaj (2-4) intervalov pri višji intenzivnosti (do okoli 85% FSUmax), ki trajajo okoli 1-2 minuti.

Kaj pa si vi predstavljate pod 'stopnjevanje'?
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Leon81 napisal/-a:Kaj pa si vi predstavljate pod 'stopnjevanje'?

Stopnjevanje je pospeševanje teka iz neke konstante do maksimuma (skoraj) in po par sekundah v tem tempu zmanjševanje na prejšnji tempo. Prehodi so pomembni in so postopni, tako, da se vse skupaj odvije na relativno kratki razdalji (npr. 150 - 200 m)
 Leon81
Hvala.

Do kakšne obremenitve pa naj bi prišel?
In koliko ponovitev je najbolje?
Uporabniški avatar
 Damijan
Stopnjevanja, ki jih v angleški literaturi prepoznamo pod pojmom "strides",
so dejasnko relativno kratka, a hitra pospeševanja, dolga od 50 do 200 m.
Preteče se jih s hitrostjo t.i. udobnega šprinta (v prvih metrih začneš
"počasi", nato pospešuješ, vse dokler ne ravziješ hitrosti - vendar ne do onemoglosti!); tipično stopnjevanje je npr 8 do 10 x 80 do 100m.

Zakaj so stopnjevanja koristna, pa je že druga tema... Vendar so!
Uporabniški avatar
 mediterano
ja, ti treningi za hitrost so skoraj nuja. ampak jaz pri takih zadevah skorajda vedno staknem kakšno poškodbo! :evil:
Uporabniški avatar
 incic
Stopnjevanja ponavadi delam po dolgem teku ali pa če imam kaj drugega na planu po šoli teka. začneš čist počasi in enakomerno pospešuješ do maximima. Maksimalno naj bo približno 10m, celo stopnjevanje pa je naj dolgo približno 100m. Za meximalnim delom teka se enakomerno ustavljaš vsaj 20m ne pa kot eni da se vstavijo v 2m.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
incic napisal/-a:Stopnjevanja ponavadi delam po dolgem teku ...

Stopnjevanja po dolgem teku mogoče res lahko pripeljejo do poškodb sklepov (moje mnenje) :wink:
:arrow: Stopnjevanje po predhodnem ogrevanju, npr. 4 km, nato par stopnjevanj, npr. 4 x 100 m s premori in potem glavni trening, npr. intervali.
:arrow: pred tekmo ogrevanje, par stopnjevanj za prebujanje in aktiviranje hitrih mišic in na štart :shock:
Uporabniški avatar
 incic
v obeh primerih kdaj delati stopnjevanje imaš prav.

Zdaj pa še obrazložitev zakaj delati enakomerne teke in stopnjevanja po dalšem teku: To se dela prinas predvsem zato da se razbije monotonost počasnejšega teka v mišicah. Dobro veste da ko tečete eno uro spolh nemorete več normalno dvignit noge. Po stonjevanjih je pa noga kot pred tekom, edino malo utrujena.

dela pa se takole: po dalšem teku 3enakomerne teke 100m pa recimo 3-5 stopnjevanj
 zappa
Sorry, a sem tole prav dešifriral?

incic napisal/-a:Zdaj pa še obrazložitev zakaj delati enakomerne teke in stopnjevanja po dalšem teku:...

A hočeš reči, zakaj delati stopnjevanja po enakomernih tekih in daljšem teku? Ne vem, kaj sicer misliš z enakomernim tekom po dolgem teku. Ali pa je mogoče ta "enakomerni" tek mišljen kot nekaj drugega?

In še:

incic napisal/-a:dela pa se takole: po dalšem teku 3enakomerne teke 100m pa recimo 3-5 stopnjevanj

A si mogoče mislil: po daljšem teku 3 stopnjevanja, po enakomernem (a ne tadolgem) pa 3 do 5 stopnjevanj?

LP
Uporabniški avatar
 incic
trening ki ga bom gelal danes:
15km teka 3:50 min/km
3 enakomerne teke (100m) 16s/100m (bistveno višji ritem od tistega v dolgem teku?!)
3stopnjevanja (100m)

(MENI ČIST LOGIČEN TRENING, NISEM SI GA PA ZMISLO JAZ AMPAK TRENER OZIROMA ŽE KAKŠNI STROKOVNJAKI PRED NJIM)
 zappa
incic napisal/-a:trening ki ga bom gelal danes:
15km teka 3:50 min/km
3 enakomerne teke (100m) 16s/100m (bistveno višji ritem od tistega v dolgem teku?!)
3stopnjevanja (100m)

(MENI ČIST LOGIČEN TRENING, NISEM SI GA PA ZMISLO JAZ AMPAK TRENER OZIROMA ŽE KAKŠNI STROKOVNJAKI PRED NJIM)

Thanx, zdaj mi je jasno...
LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA