vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Sebi
:D ...proti cipresam pulz pada... :D Po dolgem času sem se od srca nasmejala! Bravo Ton! Pa oprostite, da sem vas zmotila v taki resni temi...
Uporabniški avatar
 Maša
Sebi, se strinjam, se je tudi men blazno posrečeno zdelo :lol:
Uporabniški avatar
 matej712
Vreme napisal/-a:
matej712 napisal/-a:
Vreme napisal/-a:Sedaj pa moram še najti samo kakšen program teka, kateri upošteva laktatni prag :roll:

dnevnik tekača 4 :wink:

Aja, HVALA sem ga dobil v Radencih. Bom pokukal tam noter :lol:

moja napaka, sem mislil, da sem videl tak plan v DT4.

poglej TUKAJ in ostale članke na MT portalu in forumu
Uporabniški avatar
 Vreme
Ravnokar sem bulil v dnevnik tekača 4, pa nič ... :lol:

Sem pa mislil če obstaja kakšen podroben program, ki upošteva LP vse kar sem do sedaj našel je samo okvirno kako naj bi bilo.
 Leon81
Sem na hitro preletel tole temo, ampak odgovora na moje vprašanje nisem dobil.

Torej... V teku sem takorekoč začetnik, še bolj začetnik sem pri uporabi merilnika srčnega utripa. Problem pa je naslednji: Danes sem tekel približno 8 km s tempom cca 7 min/km in povprečnim SU 147 u/min, kar pomeni okoli 75% FSU max. Med tekom pa se je večkrat dogajalo, da mi je frekvenca takorekoč v trenutku (v največ 3 s) narasla za 5-10 u/min, čeprav nisem spreminjal tempa (vsaj zavestno ne). Pri tem nisem občutil kakšnega poslabšanja občutka.

Po moji razlagi je možnih več odgovorov:

a) Ker sem začetnik, sem nevede minimalno spremenil tempo, kar se je pokazalo na SU.

b) Uporabljam nizkocenovni merilnik, ki dela napake, zato meritev ni točna.

c) Nekaj je narobe s srcem.

d) To je pri začetniku normalno.

Kaj se vam zdi?
Uporabniški avatar
 mirc1
Jest bi se odločil za b ka men se je isto dogajal ka sem mel eno pocen zadevo iz hervisa.
 Leon81
Hvala!

Še kakšna druga ideja? Ali se vsi strinjate?
:)
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Leon81 napisal/-a:

a) Ker sem začetnik, sem nevede minimalno spremenil tempo, kar se je pokazalo na SU.

Kaj se vam zdi?

Menim, da je prav pod e)
:arrow: ne vem točno vira, vendar sem bral, da srčni utrip ni popolnoma enakomeren, teveč se neprestano giblje v nekih okvirjih. Boljše ure imajo zato neke vrste stabilizatorje, ki špice enostavno porežejo, oziroma pokažejo povprečen pulz več zaporednih udarcev.
:arrow: res pa je, da ti slabša ura ne bo pokazala pravilnega maksimalnega utripa na treningu - moje izkušnje - čeprav je za povprečni pulz čisto OK
Uporabniški avatar
 Damijan
ZdravkoC napisal/-a:Boljše ure imajo zato neke vrste stabilizatorje, ki špice enostavno porežejo, oziroma pokažejo povprečen pulz več zaporednih udarcev.

Še boljše ure pa zabeležijo vsak udarec; Polar to imenuje "R-R beat-to-beat recording", torej zapisovanje vsakega udarca. Moj model (s710i) npr. beleži pulz le vsakih 5 sekund, mislim pa, da to ni povprečje, ampak preprosto "posnetek" pulza na teh 5 sekund.

Drugače pa - možni so seveda vsi tvoji odgovori, pri čemer ti bo na c) pravilno odgovoril le zdravnik (EKG).
Uporabniški avatar
 zdejan
Sprememba meritve je možna pri slabših urah zaradi elektromagnetnega vpliva daljnovodov ali pa drugih mimoidočih ur.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Damijan napisal/-a: Še boljše ure pa zabeležijo vsak udarec; Polar to imenuje "R-R beat-to-beat recording", torej zapisovanje vsakega udarca. Moj model (s710i) npr. beleži pulz le vsakih 5 sekund, mislim pa, da to ni povprečje, ampak preprosto "posnetek" pulza na teh 5 sekund.

No, to je to. V 5 sekundah ti srce udari npr. 15x. Med dvema udarcema je lahko takšen interval, da bi ura izkazovala npr. 220 udarcev/min, med ostalimi 14 udarci pa npr. med 175 in 185 udarcev na minuto. Ura ti pokaže posnetek pulza v teh 5 sekundah npr. 180, te pa če mu rečeš povprečje ali ne.
:arrow: Ko sem pred časom kupoval merilec srčnega utripa in pritiska so mi svetovali malo dražjo varianto, katere trenutna srčna aritmija ne prevara :D :heart
 wind
Leon81 napisal/-a: Med tekom pa se je večkrat dogajalo, da mi je frekvenca takorekoč v trenutku (v največ 3 s) narasla za 5-10 u/min, čeprav nisem spreminjal tempa (vsaj zavestno ne).

Hja, po moje je zelo težko držati popolnoma enak tempo. Pulz se lahko zelo hitro poveča, pade pa ne tako hitro. Če je enako hitro utrip tudi padel, gre za napako ali motnjo.

Možen je še odgovor (f): ko te je prehitela luštna deklina, ti je ob pogledu na migajočo ritko pulz poskočil za 10 utripov. :D
Uporabniški avatar
 mare
Še nekaj možnosti: že malenkosten nagib, katerega sploh ne opaziš, ti bistveno poveča utrip, kar sem preizkusil na tekalni stezi. Možne pa so tudi motnje raznih elektronskih naprav. Mene je pred časom prehitela ena deklica in pulz mi je narasel na 240. Sem najprej pomislil, da je to tisti pojav, ki ga opisuje wind, ampak je bila le interferenca dveh merilnikov.
 zappa
Leon81 napisal/-a:Sem na hitro preletel tole temo, ampak odgovora na moje vprašanje nisem dobil.

Torej... V teku sem takorekoč začetnik, še bolj začetnik sem pri uporabi merilnika srčnega utripa. Problem pa je naslednji: Danes sem tekel približno 8 km s tempom cca 7 min/km in povprečnim SU 147 u/min, kar pomeni okoli 75% FSU max. Med tekom pa se je večkrat dogajalo, da mi je frekvenca takorekoč v trenutku (v največ 3 s) narasla za 5-10 u/min, čeprav nisem spreminjal tempa (vsaj zavestno ne). Pri tem nisem občutil kakšnega poslabšanja občutka.

Kaj se vam zdi?

A ti potem utrip ravno tako v trenutku pade nazaj na normalne vrednosti? Če ja, potem definitivno odgovor b), čeprav ne vem, če ima cenenost pri tem kakšno vlogo. Tisto z mičnimi deklinami seveda tudi možno, ampak ne verjamem, da ti v tem primeru po hitrem dvigu utrip tudi hitro pade :twisted:

Jaz imam tovrstne motnje občasno na Polarju RS800 (za katerega bi verjetno težko kdo trdil, da je "cheap" model). Nekaj podobnega se mi je po dveh letih (!) uporabe brez motenj začelo dogajalo tudi na starem Polarju S410. Vzroka še zdaj ne poznam, lahko pa iz signalov na računalniku vidim, da se takrat, ko se to zgodi, dejansko skeglja Polarju, ker se takrat vidi popolnolnoma zašumljen signal R-R intervala in nekakšne "špice" v signalu utripa (ki je sicer zajeman kot povprečni utrip na 5 sekund).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA