vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 domen81
Pozdravljeni tekači!
Prišlo je do tega, da vas moram prositi za pomoč, in sicer se gre za moja stegna. Na zadnji strani so me poleti zacela pocasi malce boleti, ta bolečina se je do zime stopnjevala do te mere da sem moral prenehati teci in iti na pocitek! Bolecina poteka od ritnice, po stegnu, za kolenom (prepona) in še kak centimeter nižje. Občutek je kot da bi mi mišico (kito?) neprestano zategovalo. Prišlo je do tega da me bolijo stegna neprestano od jutra do večera, včasih me še ponoči kdaj zbudijo.

Na sliki sem oznacil kriticno misico (kito?) na desni nogi se tudi lepo vidi kako poteka in tocno tako poteka moja bolecina,...

prosim vas za pomoc kaj narediti poleg raztezanja, mazanja s hladilnimi kremami (uporabljam Diana), in nic sporta ? :roll: :cry:
Slika
 zslanic
Zdravo -

verjetno gre za dokaj pogosto tekaško poškodbo - išijas. Razlog je v tem, da eno izmed vretenc pritiska na živec (ischiatic nerve), ki je "odgovoren" za tvojo nogo. Z nogo ni torej popolnoma nič narobe. Da bi se tega rešil, lahko seveda obiščeš zdravnika, vendar to po mojih izkušnjah deluje dobro samo takrat, ko imaš zelo resen problem, ki ga je mogoče videti na rentegnski sliki. Sicer pa ponavadi dobiš odgovor v smislu "počivajte, če pa vas bo čez dva tedna še bolelo, pa pridite nazaj". Če te res zelo boli (če se ponoči zaradi tega zbujaš) je mogoče vseeno najbolje, da najprej greš do zdravnika in da na sliki pogledajo, če je res kaj hudo narobe s tvojim hrbtom.

Če zdravnik ne bo odkril nič hujšega (po moje ne bo), pa je prava pot ta, da okrepiš in hkrati sprostiš hrbtne mišice. Plavanje za sprostitev kakšnih 2x na teden. Najpomembnejše pa so vaje za hrbet in trebušne mišice. Lahko jih počneš doma ali pa na fitness-u. Če s tem nimaš izkušenj, je najbolje, da prosiš kakšnega inštruktorja da ti pokaže prave vaje. In seveda raztezanje pred in po teku - ampak fokusiraj se na hrbet, ne na nogo.

Vaje za krepitev mišic res delajo čudeže. Sam sem vedno imel težave s hrbtom, pa jih sedaj nimam več.

Pozdrav in srečno,

Z
 zslanic
Še ena stvar - ko boš začel spet teči, teči čim več po mehkih podlagah in nič po hribu navzol - torej samo po ravnem. Če imaš stare teniske, si na vsak način nabavi nove, čim mehkejše.
Uporabniški avatar
 domen81
zslanic resnicno najlepsa hvala ! Mislim, da je to dejansko moja tezava. Se ze bolje pocutim ko vem kaj je in sedaj lahko proti temu tudi ukrepam!

Sem popolnoma pozabil omeniti probleme s hrbtom malce nad krizem in zbadajoco bolecino občasno.. in ti je uspelo kljub temu diagnosticirati tezavo!

Res hvala!

Sedaj se moram samo se pozanimati katere vaje bi bile dobre za odpravo tezav.... mogoce pa kdo na forumu kaj ve ?!?!

Lp, Domen.
Uporabniški avatar
 domen81
vem da je tek kriv za vse, a pomojem ravno tek navzdol!
Vedno sem gledal samo na to da ne trpijo kolena nisem pa pomislil na hrbet-moja napaka..... sem imel dneve ko sem sel na bliznjo goro cca. 1h hoje strogo v hrib in tekel nazaj dol in seveda je pri tem trpelo telo... to sem včasih počel vsak drugi dan.....idiot sej vem :?

je pa tudi tako, da ko se razgibam potem tudi bolečine pojenjajo, fitnes obiskujem in tudi delam vaje za hrbet, a sedaj se moram se dolje osredotociti na to tezavo....
Uporabniški avatar
 Pingo
Podobne težave se pojavijo tudi ko postane mišica piriformis zategnjena.V iskalnik vpiši-- piriformis syndrome --,oglej si slikce kako poteka živec in kako ga zategnjena mišica zlahka pritisne,bolečine so iste kot pri išijasu,čutiš v zadnjici in navzdol do kolena, in potem seveda še rešitev tega problema .Počitek in raztegovanje mišice.
Za najboljšo diagnozo pa seveda mnenje zdravnika samo tam bo itak bil odgovor kot je že malo višje napisan.
Nisem strokovnjak na tem področju zatorej preberi kar piše in se sam odloči kaj in kako.Imel sem podoben problem v bolj mili obliki in jaz sem ga rešil na ta način.Zdravnik je pa rekel...jah isto kot zgoraj napisano..počivaj :evil:
Uporabniški avatar
 nada
Hojla Pingo!

A se mogoče spomniš Sežane, ko sem ti utrujala s svojimi težavami. No in ena izmed teh naj bi bila piriformis sindrom in v spominu imam, da si ti uspešno rešil te težave. Daj svetuj mi na koga naj se obrnem, ker se mi že počasi meša od tega, da nikakor ne pridem k sebi.

Lp, Nada
Uporabniški avatar
 Wega
Evo iz naftalina potegnjena tema:Tudi mene je doletelo tole; vsaj mislim da je tole. V bistvu me je išijas vedno zbadal v drugo nogo, sedaj pa naenkrat v desno, da kar zašepam! Bolečina se širi, kot je opisal že zgoraj od izpod kolena prav v notranjost proti sredini zadnjice in je še izrazitejša po nekaj minutah mirovanja po teku. Zanimivo, da so se težave pojavile sedaj, ko sem intezivnost zmanjšal. NAj dodam še to, da sem včasih imel redne lumbage enkrat do trikrat letno, sedaj pa že kar nekaj let ne. Tudi zgoraj omenjeni išijas je bil čisto blage sorte, tako blage, da me med tekom ni motil: nasprotno, občutek sem imel, da se simptomi s tekom celo razvodenijo. Najmanj pa sem pričakoval, da se bodo preselili na drugo nogo. Superge imam najnaj blažene, res pa je da zadnje mesece prakticiram več klancev (kRožnik :D )

Sedaj pa k bistvu: koliko počitka torej. A to govorimo o dnevih ali tednih? Ali tek kljub bolečini dodatno škodi ali je pač vseeno? Ali sploh gre za išias ali pa je vneta mišica? Kaj je v resnici temna masa vesolja?
Uporabniški avatar
 Sebi
Če gre za išias lahko traja dolgo. Pri meni konkretno že pol leta. Sicer bolečina ni stalno prisotna, je pa definitivno prisotna tekom teka in po dolgih tekih. Po dolgih tekih me boli pod ritno mišico, občutek imam, da mi je zadnja stegenska mišica prekratka, boli me koleno, meča s strani in gleženj. Ko sedim, me boli stegno zadaj. Spati na tisetm boleče boku ne morem. Zato sem se odločila in šla k zdravniku. Ta je meni predpisal rtg, kjer se vidi v čem je problem. Predpisal mi je fiziatra, ta bo predpisal fizikalne terapije.

Vsi pravijo, da lahko tečem (če me bolečina ne ovira). Prej naj se dobro ogrejem (tudi hrbtenico). Po teku obvezno še enkrat raztegniti tudi hrbet. Fino je dati (ko se pojavijo bolečine) kakšen topel obkladek na križ. In to je to.
Uporabniški avatar
 Wega
Sebi hvala. Mislim da res opisujeva podobne bolečine. Bolečina dejansko seka čisto do zadnjične odprtine in v notranjost danke naprej proti hrbtu.

Je pa zanimivo še nekaj drugega. Zadnje čase se mi je naravnost katastrofalno spremenila odgovornost in količina dela v službi. Dodatne naloge zahtevajo pomnožene psihične obremenitve, nadure se množijo, obeta se delo čez praznike in zopet se mi dogaja, da mi seka na želodec in spanje in podobno. In glej no glej: spet se mi je pojavila neka oblika težav s hrbtenico. Prej so bili to napadi lumbaga, sedaj išias, ki sta, vsaj zdi se mi, vsaj malo v sorodu.

Ne verjamem v naklučja.
Uporabniški avatar
 Sebi
Še vedno mislim, da so vse bolezni bolj ali manj povezane s stresom (lahko tudi psihičnimi in fizičnimi obremenitvami). To opažam na svoji koži (dobesedno). Ko sem pod stresom, pade imunski sistem in to se pokaže na različne načine. Telo te sicer že prej obvesti, da v glavi nekaj ni ok. Ampak če turaš naprej, ti vsakič naslednjič pokaže to v hujši obliki. Včasih je koristno malo sčistiti podstrešje in pometati balast ven...
Sem zašla... Pardon!
 klopotec
Sebi napisal/-a:Še vedno mislim, da so vse bolezni bolj ali manj povezane s stresom (lahko tudi psihičnimi in fizičnimi obremenitvami). To opažam na svoji koži (dobesedno). Ko sem pod stresom, pade imunski sistem in to se pokaže na različne načine. Telo te sicer že prej obvesti, da v glavi nekaj ni ok. Ampak če turaš naprej, ti vsakič naslednjič pokaže to v hujši obliki. Včasih je koristno malo sčistiti podstrešje in pometati balast ven...
Sem zašla... Pardon!

ma kaki zašla, v bistvo si zadela. fizični napor je velik stres za telo in če ga ne uravnovesimo (čas po naporu) je problem tu. in tako naprej......da ne zaidemo.
sam ima sedaj en fajn problem s križem. ampak ta izhaja iz od mladosti zelo ukrivljene hrbtenice. druga zgodba.
Uporabniški avatar
 Sebi
Klopotec: kako rešuješ ti probleme s križem?
Uporabniški avatar
 semjul
Wega napisal/-a:Dodatne naloge zahtevajo pomnožene psihične obremenitve, nadure se množijo, obeta se delo čez praznike in zopet se mi dogaja, da mi seka na želodec in spanje in podobno. In glej no glej: spet se mi je pojavila neka oblika težav s hrbtenico. Prej so bili to napadi lumbaga, sedaj išias, ki sta, vsaj zdi se mi, vsaj malo v sorodu.

Ne verjamem v naklučja.

Pri 35 letih (sedaj 46) so mi postavili diagnozo kronične bolezni, s prebavili, ki je odsevala bolečino v križ, moda, kolke celo v ostale oddaljene sklepe.
Bolezen je predvsem psihosomatskega izvora, bolečine pa so bile hudimano fizične. Bolan na prebavilih, nisem mogel včasih stati zaradi bolečin v križu.
Pri 40, sem bil na zadnjem pregledu, niti sledu bolezni.
Kako? Korenito spremeniti način razmišljanja, korenito spremeniti način življenja, korenito spremeniti vnose strupov v telo.
Vprašaj se kaj je več vredno in poišči kompromise, ki bodo manj škodljivi zate, vsega žal ne moremo spremeniti, kar lahko pa ne odlašaj niti minute.
 klopotec
s hrbtenico imam dva problema, ukrivljenost in psoriatični artritis. artritis je vnetje sklepov in povzroča okorelost predvsem zjutraj, čez dan pa se nekako poštima. ukrivljena hrbtenica pa mi naredi vsake toliko težave tako, da me kot rečemo vseka.
posledice artritisa sem rešil s prehrano, skoraj v celoti. če bi bil še bolj dosleden, bi jih lahkop rešil v celoti. ampak včasih, ali pa skozi po malem pri prehrani grešim in potem ostane sorazmerno težav.
probleme povezane z ukrivljeno hrbtenico (in tudi z artritisom) pa blaži tek. tako da tek meni ne povzroča težav, ampak mi jih blaži. zdaj pa intenzivno razmišljam, da bi bilo treba jačati mišice, ki bi jačale skelet. temu se bom zdaj posvetil in začel s trebusnimi mišicami. zato mi bo tema okoli "radiatorjev" prišla zelo prav. zelo dobro pa dene tudi plavanje. ker sem puklast, potem plavanje hrbtenico ravna. ampak za plavanje mi ne ostane dosti časa. mogoče ga bo zdaj pozimi malo več.

trenutno sem v fazi težav. me je vsekalo pred par dnevi in se noče porihtati. probleme imam ko nekaj časa sedim, potem pa vstanem. tečem pa lahko. začeti moram počasi potem pa gre čisto v redu. razen če vmes začnem teči v hrib ali navzdol, potem moram fajn zmanjšati tempo in po enih 50 metrih se hrbtenica navadi na naklon in potem gre. pri prehodu na ravnico pa spet. ah, ni da bi govoril. upam da bo čimprej mimo. pa take lepe načrte za vikend sem imel. ampak nekaj se bo že dalo počet, kljub slabemu vremenu.
prijeten vikend vsem.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA