vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 pajo
1. Od Sežane novembra ne kadim več - po 30 letih. Nisem nehal zaradi kakih težav ampak zaradi teka samega.
2. Od začetka je šlo vse brez problemov - do januarja potem pa se je pojavila nespečnost in srbenje nog do kolena. In to oboje kar hudo.
3. Srbenje me počasi z pomočjo krem mineva spanje pa postaja resen problem. Sedaj sem padel toliko daleč, da si ob 2h ponoči kuham kavo, da potem lahko nekje ob 4h zjutraj malo zaspim. To ne paše nikamor.
4. V času ko sem nehal kaditi nisem nič ne kašljal niti izkašljaval.
5. Namesto, da bi pridobil kakšen kg ( čeprav ne) sem ravno obratno shujšal vsaj tako pravijo ljudje, ki me vidijo vsak dan.
Če ima kdo kakšen res pameten nasvet - bi bilo dobrodošlo. Med in mleko... :nono: kaj bolj uspešnega bi rabil.
Hvala
P.S. Ne bi rad spet začel kaditi!
Uporabniški avatar
 Jurhe
najprej BRAVO!!!! da si se po 30 letih sploh odločil prenehati... kar se pa težav tiče, pa bodo minile... tud sam sem jih imel, ne tako hudo pa vendar... za telo so to šoki (pomankanje ipd), na katere se bo navadilo, do takrat pa se temu reče "kriza"...

BE STRONG!!!... če pa je res prehudo, se posvetuj z zdravnikom... ali farmacevtom :)

še enkrat BRAVO!!!
Uporabniški avatar
 miro
To so tudi znaki Pretreniranja, ni nujno , da je ravno kadilska abstinenca.
Vsekakor pa ne začni zopet kaditi!
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 semjul
Pajo, :D
čestitam, moja izkušnja po 25 letih kajenja, trma in vztrajnost.
Vse težave bodo s časom minile, sprememba življenskega sloga je nujna,
vedeti moraš, da je celoten organizem deloval s pomočjo nikotina, sploh kompletna presnova, zato vztrajaj in zdrži.
Mislim, da nespečnost ni povezana samo s cigareto, predvsem pri kavi bodi previden, saj je močan alkaloid in ima veliko stranskih učinkov na živčevje pri povečanem pitju. Moraš pa vedeti, da je kemična sestava kofeina in nikotina enaka, samo procentualno se v sestavinah razlikujeta.
Sem sodi tudi pravi čaj , kakav, čokolada. In možno je, da nikotinsko potrebo nadomeščaš s kofeinom.
Mater sem brihten :lol: ,no ja ne kadim 11 let, ne sprašuj kako je bilo, tudi sanjal sem kajenje in se prebujal ves prepoten, ter z olajšanjem ugotovil,da so bile le sanje, tudi po treh letih in več.
Zato sploh na začetku, predvsem trma, potem te pa uspeh dni, tednov, mesecev, let, drži pokonci, nazadje pa vse skupaj zaide nekam globoko v ozadje, in le tu pa tam pokuka na plano. :twisted:
Uporabniški avatar
 zlopi
Se pridružujem čestitkam, jaz sem nehal pred šestnajstimi leti po petnajstih letih kajenja pa mi je potem še mesece znoj po teku smrdel po cigaretah.

Nespečnosti pa se ne spomnim, mogoče je že preveč časa preteklo od takrat, vsekakor pa se je splačalo nehati.

Lp, zlopi
 jelena
Živjo!
tole srbenje nog zna res met veze s prekrvavitvijo, ki je pri kadilcih slabša. Mogoče se pri tebi zdej cajta :P . Mene to matra, če dolgo stojim pri miru. Morda probej kak topel/mrzel tuš, če že mleka nečeš :wink: , za kavo pa itak veš...
pa velik močne volje ti želim! :D
 ŽULJ
Čestitke.

Kava ob 2h in spanje ob 4h :shock:

Kaj pa če bi namesto kave vseeno spil kaj drugega, pa čeprav med in mleko :wink: Verjetno bi zaspal lažje.

Za abstinenčno srbečico pri odvajanju od kajenja pa tudi prvič slišim. Lahko, da je vzrok kje drugje.

Zdrži vsaj še do Sežane 2008 in potem do sežane 2009...
 ton
Jao, Pajo, pri tebi pa ja ni za ono: 'ah, pri teh letih se pa res ne splača več nehavat...'.

Nespečnost takole laično (k sreči osebno ne) poznam z depresivne plati, ampak ti se mi ne zdiš posebej modelni kandidat. Se te naspečnosti pojavljajo predvsem na tekaški dan (potem bi tega veljalo pomakniti na kako uro bolj zgodaj) ali vsak dan? Se ob teku dogajajo kakšni veliki premiki na drugih področjih (služba, familja...), ki te morda ves čas po malem glodajo?
Spomnim se, da je na 'depresivnem forumu' psihologinja za trdovratne nespečnosti, ki pa niso depresivnega tipa, svetovala melatonin - zadeva pri nas ni potrjena, menda pa jo v Italiji lahko kupiš v lekarni: daj, pozanimaj se malo o sestavinah...
Uporabniški avatar
 pajo
Sladkorja v vseh oblikah je pri meni res malo preveč sedaj pa še kava taka ali drugačna. Če tečem ni nobene razlike pri spanju. Potem pa še te lune in podobne zadeve.m Ahh bomo še malo vztrajalii a ne kaj pa čmo. Hvala pa vsem za lepe nasvete - nekaterim sem se prav lepo nasmejal ni kaj.
Uporabniški avatar
 AndrejaR
Pri težavah s spanjem se morda splača poskusiti še z melatoninom. Gre za naravni hormon, ki se sprošča v možganih in se da dobiti tudi v obliki tablet. V ZDA je kvalificiran kot prehrambeni dodatek in se ga da kupiti povsod, medtem ko ga pri nas še niso uradno oddobrili (zgodba je podobna kot pri glukozaminu, ki pa se sedaj pri nas na srečo že da dobiti). Ob malce iznajdljivosti pa ga boš seveda tudi pri nas dobil.

Sicer pa melatonin povzroči takšen rahel, naraven občutek zaspanosti, ki pomaga pri 'lažjih' primerih nespečnosti. Meni npr. kar pomaga v primeru ko se mi po glavi podi toliko misli, da zaradi tega ne morem zaspati. Melatonin je tudi močan antioksidant, tako da bo korist tudi v primeru če ne bo učinkovit pri nespečnosti.

Lep pozdrav
Andreja
Uporabniški avatar
 100jan
Moja izkušnja s kajenjem: pogodil sem se s svojim organizmom; ti premaguj fizične izzive, ki ti jih bom naložil, jaz pa te bom obranil pred škodljivimi substancami in ti nudil najboljše pogoje za delo. Trma ni bila potrebna saj sem se veselil vsakega novega dne nodvisnosti od cigaret. V paket so prišle še sladkarije, pečenke, kasneje pa po ¨treznem premisleku¨ še per. Niti na misel mi ne pride, da bi ga spil, saj človek generalno deluje na vodo, na alkohol pa baje vozijo avtomobili v Braziliji. (še vedno pa imam v spominu, da je Union precej boljši kot Laško). Ne moti me, če se drugi na tak ali drugačen način zadevajo, ne vem pa, zakaj se s tem hvalijo po forumih, saj bodo mogoče to brali njihovi otroci in…...ni čudno,da mi matematika ne gre, če je biu moj fotr kronik.
Glede spanja: Kupil sem si tavelik televizor in zaspim po dveh min. slo. programa, prej ob tamalem sem rabl ½ ure.
Bravo pajo, pa ne vsega čist dobesedno vzet.
 janezu
100jan nekaj resnic že ve (sej je penzijo dočakau) :D glede piva pa nisem čist siguren, kajti okusi so različni,on ga pa že dolg ni okusil-prav mu je.:( :D LP ju
Uporabniški avatar
 Vreme
Tudi sam sem pred kakšnimi 15 leti leti prenehal z kajenjem in pričel teč. Priznam pa, da nisem kar tako nehal. V tistem letu sem prenehal najmanj kakšnih 10x, voljo sem imel in vedno znova sem poskušal. Stalno je pač ostal v škatli kakšen ne pokajen cigaret, katerga naj bi skadil naslednji dan nato pa prenehal. Skratka, ko sem vrgel v koš skoraj celo škatlo cigaret in se odločil, da ne bom več suženj omamnih sestavin tobaka sem v resnici tudi prenehal. In od takrat dalje sem živ primer bivših nekadilcev, kateri so največji nasprotniki kajenja :lol:
Tudi nobenega dodatnega kg nisem pridobil, sem jih porabil med tekom! :juhuhu: Dandanes je situacija čisto drugačna, samo ne okrog cigaret ampak kg :(
Uporabniški avatar
 100jan
JU, a še ne spiš? Ja tud delat sem se po 40 letih z lahkoto odvadu. :wink: Saj ljudje ne umiramo samo zarad kajenja ampak nekako šport pa prekajevanje pljuč ne gresta skup. Sem se lani ustašu da na Grintovc vlak voz, sta pa dva zadetka gor hropla in kadila.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA