prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 Damijan
ZdravkoC napisal/-a:
klatez napisal/-a:Hvala bogu, da sem vzel GPS... :wink:

Ravno to skoz razmišljam, ko čitam te korekcije korekcij. FR 305 :cast:

Že, FR205/305 je super, toda Taetov problem pa je predvsem trenutni
tempo, in nekdo je zgoraj napisal, da tudi 205/305-tka tule ni glih najboljša.
OK, če tečeš nek tempo tek po ravnini, je zelo natančna, kakor hitro pa
začneš s cikcakanjem, pa je trenutni tempo čisto mimo.

No, jaz sem sicer že zaradi teh fuss-podov davno odpisal npr. Polar 625x.
Zgoraj omenjeno pomanjkljivost 205tke izničim s takšnimi teki po ravnici,
vsekakor pa je skupna dolžina, izmerjena po GPS strašno natančna.
Sprejem zdaj, ko ni listja, še nikjer ni zatajil. A to sodi že v drugo nit...
 ales.berce
imam polar rs800sd. 1 leto sem tekel z njo in vseh 1000km mi je vedno kazala na tekmah 5% preveč. Na kratkih tekmah to sploh ni bilo pomembno, na maratonu pa sem zaradi tega zgrešil tempo s 4.17min/km kar bi bilo za 3 ure in je kazala urca na bistveno počasnejši "resnični tempo" ker je bila razdalja predolga. Tako sem v "resnici" tekel 4.30 min/km in mi je zmeril 5% preveč, tako je bil maraton "dolg 44.5km". In sem zaostal za pričakovamimi 3 urami za vsaj za 10-15 min.
Sedaj sem urco umeril na štadionu kot je v navodilih: tekel sem 5000 m po notranji progi, izmeril mi je 5250, nato zdeliš 5000/5250 in dobiš svoj faktor(kalib.faktor 0.950) in dela "v nulo". Šele po 3000m mi izmeri 10 m narobe(kar je točnost ki jo ura zmore). S tem sem zadovoljen in sedaj bo prikazan tempo pravilen - je pa malo težje, ker je hitrejši. Polar 800sd je naj urca !!!
Uporabniški avatar
 tae
Danes sem se igral s to zadevico na štadionu. Najprej sem uro resetiral in s tem povrnil tovarniške nastavitve.

Najprej še enkrat preveril kako meri razdaljo takoj, ko zadevo kupiš.

- na 400m razdalji je ura pokazala 330 metrov = 70 metrov premalo
- na 800m razdalji je ura pokazala 700 metrov = 100 metrov premalo
- na 1.200m razdalji je ura pokazala 1.100 metrov = tudi 100 metrov premalo

1. ugotovitev: vsakič pokaže premalo, vendar pa je ta razlika manjša, večja, kot je razdalja.

Nato sem se lotil avtomatske kalibracije (kalibracijski faktor ura določi sama glede na dejansko in izmerjeno razdaljo).

Nato sem se lotil še ročne kalibracije z računanjem tega faktorja. In dejansko je to najbolj točno.

Na dejanski razdalji 1km, mi sedaj ura pokaže 1,01 km, kar je le 10metrov več in bolj, kot to se ne morem približati natančnosti. Problem je pri samih nastavitvah, ker ura ne omogoča vnosa vseh dobljenih številk za omenjeni faktor. Izračun mi je namreč pokazal 1,084, jaz imam sedaj nastavljeno na 1,105 ker je naslednja dovoljena ali možna stopnja že 1,110, predhodnja pa 1,100.

Zadevo bom prvič sprobal v praksi na tekmi, kjer naj bi bila razdalja točno izmerjena to nedeljo v Gorici na polmaratonu. Za 21 km razdaljo naj bi mi torej ura pokazala 21 km in 210 metrov. Bomo vidli, če bo res tako.
Nazadnje spremenil tae, dne 25 Feb 2008, 22:35, skupaj popravljeno 1 krat.
 ŽULJ
Če vse drži, ti bo ura pokazala 21.309 m :wink:
Uporabniški avatar
 tae
ŽULJ napisal/-a:Če vse drži, ti bo ura pokazala 21.309 m :wink:

Ja, ja vem še tistih 97m. Se mi je zdelo, da bo kdo opazil, sem pa namenoma napisal bolj na okroglo.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
tae napisal/-a:
- na 1.100m razdalji je ura pokazala 1.100 metrov = tudi 100 metrov premalo

1. ugotovitev: vsakič pokaže premalo, vendar pa je ta razlika manjša, večja, kot je razdalja.

Očitno je 1.100 m zadostna razdalja, da si dosegel limit. Kajti 1.100 m ni krajše od 1.100 m, če pa že je, to nikakor ni za 100 m.

Malo se hecam, fajn laufajte :D
Uporabniški avatar
 tae
Tipkarska napaka, se opravičujem. Nisem opazil, kljub temu, da sem po objavi še enkrat prebral. Že hitim popravljati.

Hvala za opozorilo, kolega :D
Uporabniški avatar
 tae
Danes 16.04.2008 sem si ponovno prebral tole, kar sem spesnil in ugotovil nekaj nepravilnosti v tekstu. Zato naj si imetniki in tisti, ki bi to radi postali, vse skupaj še enkrat preberite.

Posebej za Darcyja in vse dejanske ali potencialne imetnike te ure.

Prednosti in slabosti ure Garmin Forerunner 50:

Prednosti:
- dokaj natančna meritev razdalj (konkretni test na polmaratonu v Gorici; pri dejanski razdalji 21.097m, mi je ura namerila 21,37 se pravi 21km in 370 metrov, kar je 273 metrov preveč, kar predstavlja odstopanje le 1,3%)
- lahko spremljaš trenutni srčni utrip, trenutni tempo (min./km ali miljo) ali trenutno hitrost (km/h ali milja/h), kadenco (število korakov), čas skupaj, čas za posamezen krog (nastaviš določeno razdaljo ali sam pritiskaš "lap"), skupno razdaljo
- meni osebno najbolj uporabna funkcija :arrow: z zvočnim signalom določiš ciljni tempo od najnižjega do najvišjega (če greš prepočasi ali prehitro zadeva piska)
- lahko uporabiš za intervalni trening (timer 1 in timer 2)
- Če imaš določeno avtolap funkcijo (jaz konkretno na 1km), mi na vsak km zapiska, analiza pa pokaže podatke za skupaj: začetek treninga (ura), skupni čas, skupno razdaljo, skupaj število korakov (to sicer še ne vem zakaj bi koristilo), porabljene kalorije, koliko časa smo tekli pod nastavljenim tempom, koliko časa smo tekli nad nastavljenim tempom in koliko časa smo tekli v nastavljenem tempu, skupni povprečni čas kroga (glede na nastavljeno razdaljo), povprečni tempo na km (ali hitrost v km na h, če imamo tako nastavljeno), povprečni srčni utrip, . Potem pa še za vsak krog posebej naslednje podatke: čas posameznega kroga, čas posameznega krog in skupni čas (npr. 3. krog tempo 4:00, skupni čas 12 minut), razdalja kroga, povprečni tempo, število korakov, povprečni in maksimalni utrip, povprečno in maksimalno kadenco, porabljene kalorije.
- zelo preprost samodejni brezžični in praktično brez pritiskanja in funkcij prehod na računalnik
- trenutni srčni utrip na vsakih 100m, če se z miško premikaš po grafu
- dodatno napisano; na računalniku dejansko lahko spremljaš katerikoli podatek grafično, le predčasno ga je treba izbrati (lahko le hitrost, tempo, kadenco ali pa kombinirate z večimi podatki hkrati) v vsakem trenutku pretečene razdalje.
- dodatno napisano; lahko si nastaviš drug pogled ure, kjer dejansko po želji skombiniraš 2 katerakoli podatka, za vsakega se odločiš ali bi ga rad imel prikazanega zgoraj ali spodaj.

Slabosti:
- Pobrisal sem tekst, kjer sem omenjal, da lahko spremljaš le en podatek naenkrat, vendar pa je vseeno nerodno, ker moraš za konkretno spreminjanje ekrančka držati gumb med treningom
- Pri srčnem utripu lahko določiš le spodnjo in zgornjo mejo, ne pa tudi vmesnih (npr. pri drugih urah lahko konkretno do 134 ena cona, od 134-162 druga cona in nad 163 tretja cona)
- Pri srčnem utripu ne kaže % od maksimalne obremenitve
- pri rabi intervalnega treninga ne piše kdaj je hitri interval in kdaj pavza
- pri analizi na koncu treninga ni prikazan maksimalni utrip skupaj v danem treningu oziroma razdalji
- ko zadevo preneseš na računalnik ne moreš videti točnega tempa ali hitrosti na točno danem odseku, ampak je le grafični prikaz, kar ni dovolj pregledno niti natančno, enako je pri drugih podatkih.
- Ura si ob hitri analizi ne zapomni najhitrejšega tempa (radovedneži ga moramo kasneje iskati šele doma na računalniškem grafu)
Nazadnje spremenil tae, dne 16 Apr 2008, 19:01, skupaj popravljeno 1 krat.
 darcy
Hvala Tae!
Sedaj imam veliko več informacij, kaj lahko pričakujem od te ure.
Uporabniški avatar
 Sweetie
Tae, na kakšen način pa ura računa kalorije?

Ji prej vstaviš svoje podatke? starost, teža, stopnja aktivnosti...?
Uporabniški avatar
 tae
Sweetie napisal/-a:Tae, na kakšen način pa ura računa kalorije?

Ji prej vstaviš svoje podatke? starost, teža, stopnja aktivnosti...?

Vneseš le spol in težo. Absolutno premalo podatkov za pravilen izračun porabe kalorij, zato se na ta podatek ni zanašati. Je pa res, da tega sploh nikoli ne gledam, tako da pravzaprav težko ocenim pravilnost podatkov.
Uporabniški avatar
 IRA
tae, a prodaš :D :D :D

... pa kupiš sebi kaj bolj zanesljivega :twisted: :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
 tae
IRA napisal/-a:tae, a prodaš :D :D :D

:nono:
Uporabniški avatar
 IRA
tae napisal/-a:
IRA napisal/-a:tae, a prodaš :D :D :D

:nono:

Ok, s tem odgovorom si mi povedal vse :D
... da se ga splača kupit. (če nekdo, ki je tako natančen, se tako zagrize in spravi tako hudo naštudirat vse skupaj reče :nono: , pol se nakup definitivno splača :twisted: )

Hvala :D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA