Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
V temi: 10km sem obljubil da vam napišem svoje ideje kako teči hitreje: in tu je moje razišlanje:

Hmm... vprašanje je kako teči na 10k pod 40' oziroma čim hitreje.
Najprej naj povem da sem tekač na srednje proge, in sem se z teki na daljše le redko kdaj srečal. Sem pa treniral in pa govoro z mnogo tekači ki so tekmovali na olimpijski ravni, tako da sem si že nabral nekaj malega znanja. Prejšnji tredem sem se vrnil z priprav v Medulinu. Tam je bila vsa populacija slovenske atletike..... od dobrih tekačev pa do čistih profesionalcev.
Veliko sem se pogovarjal z Romanom Kejžarjem, Tonetom Kosmačem in pa nekaterimi trenerji ki so krojili vrh Jugoslovanske atletike. Sem pa včasih tudi kaj poslišal mlade zagnane atlete kako razpravljajo o različnih tekmah. Tako sem prišel do zanimivega spoznanja: Mlajši smo, manj imamo znanja, več razmišljamo o treningih in pa predvsem več taktiziramo. Starejši tekači pa ravno obratno: izkunšenj in znanja imajo več kot preveč, a uspeh vidijo le v trdem garanju. Tako mi je Kejžar, ko sem ga v šali vprašal če bi me treniral za maraton odgovoril: Če si pripravljen garati so vsa vrata odprta. Z tem hočem povedati, da nesmemo preveč taktizirat in razišljat (tudi knjige nevejo vsega), le zraven se moremo spravit in trenirat rezultat pa bo sigurno prišel.

Zdaj je pa stanje tako: Z enim ali pa dvema treningoma na teden je za vas teči pod 40' res prava muka. Verjemite tudi meni je!!! Vsi vemo da brez treninga nekaj nebo padlo z neba.
Dobro bi bilo če mi napišete koliko krat ste pripravljeni trenirati na teden pa vam pošljen približen plan treningov.... lahko se tudi dogovorimo da vam pošljem plan za celo obdobje (seveda brezplačno!!!! Prekmurci nismo škrt) Prosil bi mas le, da mi na: gregorincic@gmail.com pišljete vaše podatke: starost, spol, teža, višina, koliko ste pripavljeni trenirati, koliko in kako ste do zdaj trenirali in pa kolko tolko realne cilje. Pa vam pošlem moje ideje za trening (sevada če se vam nebodo dopadle ni treba tako trenirati) Vsi tisti ki pa boste z pomočjo mojih idej izpolnili svoje cilje pa ste mi dolžni eno kavo ko se srečamo!!!

Če imate kakšna vprašanja, ali pa če hočete, da vam kar tu napišen približen plan treninga pa meni ni problem, ampak to je potem zelo nasplošno napisano.

Seveda rade volje pomagam vsem tekačicam in tekačem na vseh razdaljah ne samo na 10k. Tudi začetniki ste dobrodošli!!!
Uporabniški avatar
 tae
Super Incic si se tole spomnil, oziroma si mož beseda. Ti že pišem zs, čeprav sem že dosti prebral o tem. Predlagam, da potem vsak, ki bo delal kaj po tvojem programu tu javno komentira zadevo in ponovno se bo nabralo veliko strokovne literature.
 ton
Se zmenimo kar tu za osnovne parametre? Jaz bi rekel recimo trikrat na teden in trimesečni ciklus (da lahko človek optimalno naredi dve desetki na leto). In vnaprej hvala, inčič, res velikodušno tole od tebe.
 ŽULJ
Intervalni trening:

Dolžina intervala in pavza
Pace intervala

Tehnika teka:

Vaje za dolžino koraka
Vaje za frekvenco teka
Uporabniški avatar
 incic
Vsem ki so mi poslali na mail ali zs. bom poslal moje predloge oz plane.
tu pa lahko kar nekaj nasplošno napišem glede intervalov.
za 10k: 8 - 10x 1000 10-20s hitreje od ciljanega tempa
ali 5x 2000
ali 4-3-2-1 pa vze pa so povsod okrog minute do dveh.
To je kar tak nasplošno napisano.

Glede dolžine koraka je zelo dobra šola teka (skipi) in pa poskoki z noge na nogo. (mislim da se strokovno imenuje tek z povdarjenim odrivom)
Frkvenca teka se poveča z kratkimi šprinti in pa šolo teka.

Ni pa to tako enostavno kot je tu napisano.
Z povečanjem dolžine koraka boš zgubil na frkvenci in obratno!!!
Uporabniški avatar
 tae
Zdaj te bom nekaj splošnih informacij spraševal kar tu javno, čeprav bova tudi zasebno na vezi.

incic napisal/-a:za 10k: 8 - 10x 1000 10-20s hitreje od ciljnega tempa

Tu ne omenjaš počitka. Bral sem, da naj bi bil med kilometrskimi intervali 3 minutni počitek, ali pa toliko kot traja interval. Bolje pripravljeni bodo seveda rekli, krajši je počitek, bolje je. Ampak s kakšnim počitkom začeti ? Če je v igri le minuta ali dve, kot omenjaš kasneje, potem... :shock:

incic napisal/-a:ali 5x 2000
ali 4-3-2-1 pa vze pa so povsod okrog minute do dveh.

Zanimivo se mi zdi, da si za vse predloge na 10km izbral takšne številke, da dajo na koncu dejansko številko na treningu 10 km hitrega teka. Je to pomembno, optimalno ali slučajno ?
Uporabniški avatar
 iverson
Kaj pa kakšen plan za polmaraton? Čas tam okoli 1:35. Bi se to dalo kaj sestaviti?
Uporabniški avatar
 incic
tae zato pa je težko pisat kar nekaj na forumu... verjetno tebi zdaj na začetku nisem glih napisal takih intervalov???

trening 4-3-2-1 Je trening ki si ga sposoben narediti kakšne 2-3 tedne pred tekmovanjem.

RAD BI POVEDAL DA JAZ NISEM NOBEN TRENER!!! LAHKO VAM NAPIŠEN PLANE IZ LASTNIH IZKUŠENJ... VČERAJ SEM PLANE KI SEM VAM JI POSLAL POKAZAL TUDI SVOJEMU TRENERJU IN SE JE STRINJAL Z NJIMI

za 21k Bi ti tudi lahko svetoval..... pošlji mi podatke o treningih in pa rezultatih na zs ali mail
 ŽULJ
incic, hvala za trud, za predloge in za potrpljenje na forumu in na mailu.

Bom upošteval in poročal.
Uporabniški avatar
 BO-JAN
incic tudi jaz bi se rad zahvalil za plan dela, poleg vseh obveznosti in razgibanega delovnika se bom poizkušal držati napisanega treninga

Hvala in Lep pozdrav Bojan
 janezu
kdo bo danes dosegel 1000 :D :D :D lp ju
 ŽULJ
Samo v premislek.

Vsi govorimo o hitrosti in tempu pri intervalih, vendar bi bilo verjetno veliko bolje intervale (vsaj tiste daljše) izvajati glede na pulz in izmerjeno vrednost laktatnega praga.
Pri visokih obremenitvah je namreč zelo pomembno vedeti ali smo v aerobnem ali anaerobnem območju in koliko utripov pulz odstopa od željenega. Dolgih intervalov ni dobro izvajati v anaerobnem področju.

Se mi zdi :?
Uporabniški avatar
 incic
žulj maš čist prav...

Ampak da bi planiral glede na željen čas, po pulzu in pa število treningov je malo težko. Dobro veste kolko podatkov ste mi napisali... Jaz ne poznam vas tako tudi ne delovanja vašega srca.... Nekaterim je 150 pulza dosti, nekateri pa majo že pri čist počasnem teku 180...

Jaz bi es na tvojem mestu bolj oziral na pulz pri daljših tekih!
 ŽULJ
Kaj pa nekaj splošnih v smislu:

6 x 800 pri pulzu LP minus 5 - 10 utripov

10 x 200 pri pulzu LP plus 5 - 10 utripov

???
Uporabniški avatar
 incic
jaz sem včeraj delal 25x 200 z 170 pulza (pavza je 1min 200m teka) za 35s

800 bi verjetno z enakim pulzom!!

Vam ju3 poročam koko sem mel pri 400m tekih.

Jaz delam vse intervale na čas ne pa na pulz!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA