vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 solatka
Bom kar tu vprašala.

Že dalj časa imam probleme s kolenom (obraba hrustanca, "hrskanje" v kolenu, sploh ko hodim po stopnicah pa tudi, če samo razmigavam koleno).

Koleno me boli, ko hodim po hribu navzdol (sploh v gorah, ker so mišice že utrujene), včasih se mi med hojo po mestu (počasno) koleno "zašteka" (ne znam drugače povedat) in me fino zaboli (kot bi se nekaj zaštekalo, in ne bi mogla zravnat kolena).
Včasih pa mi koleno kar klecne. In zaboli kot :evil: (
Občutljivo je pa itak skoz (na udarce - tud če je nežen udarec me bo fejst bolelo).

In zdej ko berem tale forum pa se malo "izobražujem" sem začela dvomit če je sploh prav, da še tečem.

Včeraj sem prvič pretekla (po ravnem) 10 km. Pa me danes kolena presneto bolijo (hoja po stopnicah zna biti zabavna :roll: )
No v glavnem... dejte mi svetovat kaj je v mojem primeru najpametneje.
Vsak nasvet bo dobrodošel.
Uporabniški avatar
 Ksenija
Zdravo,
verjetno boš začudena, da se javlja neka začetnica v teku, ampak sem včeraj brala temo in tvojih pretečenih 10 km (čestitam) ter o želji da bi na tekmi tekla to razdaljo... ker pravijo da sem malo čarovnice, ti naj povem, da sem takoj dobila odgovor da ti kar počas na 5,5 km... pa ne bit huda name. ampak realno, že na začetku te lahko gužva potegne za seboj...
glede kolen - moja hči je imela predlani poškodbo kolena na tekmi... prehitra menjava smeri. po srečnem slučaju sva naleteli na odličnega ortopeda, sicer opravili samoplačniški pregled, kateri ji je nato opravil tudi operacijski pregled, ... naj povem da je čez nekaj mesecev normalno trenirala, le v glavi je še vedno po enem letu blokada. če želiš ime (ne vem kako je s cenzuro na forumu) mi napiši zasebno sporočilo...
tudi sama imam težave s kolenom, predvsem po pretiravanju
upam, da se boš jutri bolje počutila
Uporabniški avatar
 andreya
Solatka, pazi na svoja kolena. Jaz na žalost nisem dovolj - in je bil moj prvi 10 km tek tudi zadnji, ki sem ga pretekla. Če te bolijo kolena, zdaj miruj toliko časa, dokler ti bolečina povsem ne mine. Govorim ti iz lastnih izkušenj, ki so vse prej kot prijetne.
Uporabniški avatar
 Asparagus
solatka napisal/-a:Bom kar tu vprašala.

Že dalj časa imam probleme s kolenom (obraba hrustanca, "hrskanje" v kolenu, sploh ko hodim po stopnicah pa tudi, če samo razmigavam koleno).

Koleno me boli, ko hodim po hribu navzdol (sploh v gorah, ker so mišice že utrujene), včasih se mi med hojo po mestu (počasno) koleno "zašteka" (ne znam drugače povedat) in me fino zaboli (kot bi se nekaj zaštekalo, in ne bi mogla zravnat kolena).
Včasih pa mi koleno kar klecne. In zaboli kot :evil: (
Občutljivo je pa itak skoz (na udarce - tud če je nežen udarec me bo fejst bolelo).

In zdej ko berem tale forum pa se malo "izobražujem" sem začela dvomit če je sploh prav, da še tečem.

Včeraj sem prvič pretekla (po ravnem) 10 km. Pa me danes kolena presneto bolijo (hoja po stopnicah zna biti zabavna :roll: )
No v glavnem... dejte mi svetovat kaj je v mojem primeru najpametneje.
Vsak nasvet bo dobrodošel.

Solatka, jaz sem začela tole temo in po pol leta na razdaljah do 10km nimam več težav. Tudi na izletu v hribe, me pri povratku kolena ne bolijo več. Vsakič, ko so se kolena pri teku razbolela, sem dva ali tri dni počivala, potem pa šla na krajšo razdaljo..Mogoče je pomagalo tudi to, da sem čez zimo hodila k pilatesu, kjer delaš veliko vaj, ki krepijo mišice zadnjice, nog.., se raztezaš. Premalo močne mišice naj bi bile vzrok za ITBS(glej link, ki ga je pripela Andreja). Jaz sem verjetno res imela to težavo in če bi prehitro hotela preveč, bi se mogoče spet pojavila.

Če pa imaš razlog, da misliš, da bi bilo s koleni res lahko kaj narobe, ti ne vem svetovati. Ampak saj so na forumu bolj izkušeni od mene.

Veliko sreče s koleni in tekom!
Uporabniški avatar
 solatka
Hvala za nasvete.
Ksenija ne verjamem v čarovnice, vedeževanje in podobne fore.

Da bi bilo z mojimi koleni kaj hudo narobe, se mi ne zdi. Kolikor sem se pogovarjala z rekreativnimi tekači, ki so imeli podobne probleme, se mi zdi, da gre res pač za na eni strani probleme s hrustancem, po drugi strani pa za nenatreniranost mišic. Ki seveda bolijo po takem naporu.

Asparagus a veš, da mi je isto rekla ena kolegica, ki je začela lavfat pri svojih 50. Da je prvič ko je šla na 5,5 v Radence, si morala poviti kolena, da je lahko sploh tekla. Tako jo je bolelo.

Sej sem se odločila s pametjo tečt. verjetno tud jutr ne bom tekla. V nedeljo pa samo 7 km. Če bo koleno ok.
Uporabniški avatar
 Ksenija
:lol:
tisto glede čarovnice sem se mal šalila, vidim da si vzela resno ;)
vsekakor upam, da so kolenčki danes že bolje ter da boš jutri uživala na teku!
lep vikend
Uporabniški avatar
 solatka
Ksenija napisal/-a::lol:
tisto glede čarovnice sem se mal šalila, vidim da si vzela resno ;)
vsekakor upam, da so kolenčki danes že bolje ter da boš jutri uživala na teku!
lep vikend

Sej se mi je zdelo ja, da se nimaš za čarovnico :lol: , sam pač glede na izkušnje raj povem, ker se mi ne da ubadat s folkom, ki misli, da zna čarat (pa taki dejansko obstajajo :roll: )

Kolena so že v mejah normale, sam vseen mislim, da še ne bom tekla danes.
 Janazaspana
Imam podoben problem, se mi zdi, da gre tukaj predvsem za neutrjenost mišic. sicer me kolena ne bolijo, z izjemo zadnje strani levega kolena včasih med tekom, imam pa zelo utrujen občutek v kolenih dan po teku, da komaj hodim po stopnicah navzgor. Je pa bolje kot takrat, ko sem začela teč, takrat sem komaj premikala tudi stegenske mišice. Sicer nobene bolečine, vendar sem dve nadstropji po stopnicah gor komaj zmogla.
delam pavze med teki, da se kolena normalizirajo. Upam samo, da niso krivi tekaški čevlji, ker so dokaj novi in mi ni, da bi jih morala sedaj vrat na nos menjavat. Saj, če jih bo treba, jih bom.
 luzr
Janazaspana, morda tečeš predolge razdalje in prepogosto.
Poskusi enkrat z ogrevalnimi in razteznimi vajami. Naslednji dan počivaj. Lahko si vzameš še en dan premora in greš le na sprehod.
Nato zopet dan teka, a tokrat brez ogrevanja in raztezanja, ki naj traja vsaj 10 do 15 minut.
Razdalje v dveh tekaških dnevih naj bodo med 4 in 8 km, odvisno od počutja.

Ne vem kakšne superge imaš :oops:; drugič si jih bom temeljito ogledal.

Vpliv na boleča kolena ima tudi podlaga; naslednjič poskusimo kaj mehkejšega :wink:.
 ALEŠŠ
AndrejaR napisal/-a:Iz opisa sodeč gre za tole: http://www.lwcoaching.com/library/runnersguideitbs.htm
Na tej strani boš našla tudi cel kup informacij in nasvetov, s pomočjo katerih se boš lahko lotila reševanja problema. Vzrokov za ITBS je lahko cel kup: neprimerna obutev (zlasti pri izraziti pronaciji), premalo močne mišice ali nesorazmerje med močmi posameznih mišic, prehitro povečevanje kilometrov. Posebno hitro se pojavi, če tečeš navzdol po klancu.

Vsekakor bi ti priporočila, da najdeš in odpraviš vzrok preden nadaljuješ s tekom, saj se sicer iz tega lahko razvije precej resna in kronična težava. Traki za podporo pogačice (našla jih boš pod 'patt strap') sicer nekaterim pomagajo, da lahko tečejo brez bolečin, ampak ne odpravijo težave, oziroma njenega vzroka. Zraven tega lahko sčasoma povzročijo še nadaljnje slabljenje mišic in vse skupaj še poslabšajo.

Če ne boš sama našla vzroka težav (kot npr. neprimerni copati ali prehitro povečanje pretečenih km) bi bilo dobro, da se oglasiš pri zdravniku ali kakšnemu dobremu fizioterapevtu, ki ti bo lahko naprej svetoval.

Lep pozdrav
Andreja

Meni se je tudi to pojavilo zanima pa me koliko časa traja :?: popolnoma sem prekinim z tekom za dva tedna potems em šel spet teči 5 km pa se je spet pojavilo :?:
 KEBERUS
Lepo pozdravljeni....

Po svoji grozljivi zdravstveni epizodi sem se začel ukvarjati z vsemi oblikami športa in med temi tudi teka......sedaj se je pa pojavila bolečina v kolenih,ki je nekako topa,a vedno bol prisotna.zanimivo je pa to da ko se gibljem me ne boli,ko pa nekaj časa mirujem(ponoči ko spim,ali pa med vožnjo)me začne ob premiku kolen svinjsko boleti,in morem rečt da mi je zjutraj kar amlo težko se postaviti na noge.Čim se kolena malo razgibajo bolečina izgine...

Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem....

LP žiga
 Manca
Oj,
nič nisi napisal o tem koliko tečeš, kakšna je podlaga, kako hitro...ampak vseeno, glede na vse kar si opisal ti svetujem, da izbereš mehko in varno podlago (urejene gozdne poti), dobre in prave tekaške copate (pronacija, supinacija), da se vedno pred tekom ogrevaš in po teku raztegneš. To je ena osnova. Ne vem koliko časa že tečeš, zato morda še to. Začetnike večkrat vse boli, predvsem sklepi, ki niso na te obremenitve navajeni. Zato je potrebno teči počasi, postopoma podaljševati razdaljo. Torej lepo počasi in vsakič dlje. Glede kolena pa svetujem, da začneš z ogrevanjem kolena (tekoča precej topla voda, termofor), delaš vaje za kolenski sklep, koleno masiraš z kakšnim gelom ali mazilom. Presodi ali si dovolj počival. Kar si opisal, kako te boli, me spominja na težave, ki sem jih imela s kolkom. Najverjetneje gre pri tebi za vnetje mehkih tkiv, torej težav nimaš s kostmi ampak z vezmi, ki jih je v kolenu veliko. Lahko pa imaš vneto burzo ali sluznik. To je blazinica v kolenskem sklepu (in nekaterih drugih sklepih), ki lajša premikanje, gibe v sklepu. Težave znajo trajati 3 mesece ali pa še več, ampak, če boš dosleden bo šlo...Predvsem grej, ogrevaj koleno in delaj vaje. Ne hladiti! Če boš tekel, potem prej koleno namaži z ustreznim mazilom, kot sta npr Voltaren ali Ketonal gel, ki lajšata bolečino, delujeta pa tudi antirevmatično in protivnetno. Namažeš si lahko tudi če ne tečeš, ne bo nič škodovalo. Predvsem pa ne hladit, ogrevaj in delaj vaje s katerimi boš koleno okrepil. Ko gibaš te ne boli, ker je sklep ogret, ko se ogladi je belečina prisozna in to je značilno za vnetja vezi. V primeru, da ne bo šlo nič na boljše obišči zdravnika. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala. Če se še kaj spomnem, bom napisala. LP, Manca
Uporabniški avatar
 katjaT
Evo se še jaz pridružujem kar tej temi, saj je tudi moj problem koleno.

Imam bolečine v pregibu za levim kolenom. Se pravi spredaj je koleno, če pogledaš nogo iz zadnje strani, pa je pregib (upam da nisem zakomplicirala z razlago). Torej boli me v tem pregibu in sicer je bolečina, kot bi se mi nekaj zatikalo zadaj. To se mi naredi pri teku in potem boli ko tečem in še potem ko neham oz. pri hoji. Če sem na miru seveda ne boli, ker se nič ne "zatika".

Ali je imel kdo podobne probleme in kaj narest? Sem pa začetnica in tečem zaenkrat še bolj malo. Me pa tole žal vedno ustavi.

Prosim za kakšršenkoli nasvet. Vse bo dobrodošlo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA