- 25 Jul 2008, 07:46
Oj,
nič nisi napisal o tem koliko tečeš, kakšna je podlaga, kako hitro...ampak vseeno, glede na vse kar si opisal ti svetujem, da izbereš mehko in varno podlago (urejene gozdne poti), dobre in prave tekaške copate (pronacija, supinacija), da se vedno pred tekom ogrevaš in po teku raztegneš. To je ena osnova. Ne vem koliko časa že tečeš, zato morda še to. Začetnike večkrat vse boli, predvsem sklepi, ki niso na te obremenitve navajeni. Zato je potrebno teči počasi, postopoma podaljševati razdaljo. Torej lepo počasi in vsakič dlje. Glede kolena pa svetujem, da začneš z ogrevanjem kolena (tekoča precej topla voda, termofor), delaš vaje za kolenski sklep, koleno masiraš z kakšnim gelom ali mazilom. Presodi ali si dovolj počival. Kar si opisal, kako te boli, me spominja na težave, ki sem jih imela s kolkom. Najverjetneje gre pri tebi za vnetje mehkih tkiv, torej težav nimaš s kostmi ampak z vezmi, ki jih je v kolenu veliko. Lahko pa imaš vneto burzo ali sluznik. To je blazinica v kolenskem sklepu (in nekaterih drugih sklepih), ki lajša premikanje, gibe v sklepu. Težave znajo trajati 3 mesece ali pa še več, ampak, če boš dosleden bo šlo...Predvsem grej, ogrevaj koleno in delaj vaje. Ne hladiti! Če boš tekel, potem prej koleno namaži z ustreznim mazilom, kot sta npr Voltaren ali Ketonal gel, ki lajšata bolečino, delujeta pa tudi antirevmatično in protivnetno. Namažeš si lahko tudi če ne tečeš, ne bo nič škodovalo. Predvsem pa ne hladit, ogrevaj in delaj vaje s katerimi boš koleno okrepil. Ko gibaš te ne boli, ker je sklep ogret, ko se ogladi je belečina prisozna in to je značilno za vnetja vezi. V primeru, da ne bo šlo nič na boljše obišči zdravnika. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala. Če se še kaj spomnem, bom napisala. LP, Manca