Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Simon Grižon
hola sori za podatke,men je blo recen 15 km, nism vedu da je krajsa razdalje, se opravicujem, no kakorkol ze cas je se zmer vredu za prvi tek. ja tae ne vem cisto tocno posledica cesa so dolocene stvari, to raziskujemo, mene itaq zanima predvsem vpliv na zdravje, ker tud sport jemljem kot zdravstveno zadevo ne kot tekmovalno disciplino, tekmo sm vzel cist tko za en vpogled kje priblizno sem... zdej kaj se bo iz tega dihanja razvil jst ne vem, samo si pa konstantno pisem v dnevnik raznorazne spremembe v pocutju, me zanima kaj bo ko bom delal 20-40 al pa 30-60 razmerje:) se pa ze zdej pozna da sm napumpan k ena bomba, sem na momente cist rdec v obraz :)
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Simon Grižon napisal/-a:hola ZdravkoC, ... ko pa tekmuješ pa pač dihaš 1-2 v tekmovalnem tempu... sm delu najvec 4- 8 dihanje ... drugač pa kr 1-2 al pa 2-4 ...

No, pa smo že bolj blizu. Se pa strinjam, da lahko delaš tudi teke (treninge), na katerih se skoncentriraš samo na dihanje. Mi, široka populacija tekačev, nismo v osnovi jogiji in dihamo sproščeno.
Čestitke za dober tek.
 Tamzi
Sem pa tudi sama včeraj sprobala kontrolirano dihanje. Najprej mi je šlo na 4/4, potem pa na 3/3. Tekla sem ene 10km, 50-55 min. Ure nimam pa nimam natančnih podatkov.

Je boljše podaljševat izdih ali delat oboje enako?
Uporabniški avatar
 vencelj
Vem, da je dihanje zelo pomembno in da mu v glavnem posvečamo vse premalo pozornosti. Včasih, na "prostem" teku mi še pride na misel, da vsaj malce spremljam tudi dihanje, na tekmah pa itak gre na škrge, je vsa teorija v drugem planu ( adijo pamet). Se pa kljub vsemu vsake toliko "zbudim" in mi kapne, da bi z več kisika šlo lažje: takrat z nakaj globkimi vdihi zapolnim zalogo (za kratek čas) in iz izkušnje vem, da pomaga.
Tudi pravilnega dihanja se lahko naučimo, le nekaj pozornosti in časa moramo nameniti temu.
lp, vencelj
 Simon Grižon
Zakaj dihati globoko?

nekdo je sicer napisal da ti globoko pacasno dihanje upocasni prebavo- metabolizem, neumnost. Kisik je potreben za prebavo oziroma preoblikovanje hrane v energijo kot prvo, potem so tukaj vsi ostali procesi ki zacnejo spet optimalno delovati ko zacnemo pravilno dihati.

torej Tamzi finta je samo v tem da podaljsujes izdihe kar pomeni, vedno imej faktor dva za izdih, ce ti rata delat vdih 8 potem je izdih 16 itd... finta je da imajo ljudje problem izdihovati zrak zaradi zakrnelosti misic ki skrbijo za izdih ter zaradi kajenja ki vpliva na slabsanje zmogljivosti izdiha kar pomeni da telo ratuje vedno bolj zasiceni z toksini, sklepi niso dovolj podmazani,cela vrsta tezav od a do ž. vedno je treba vedet kaj je kljucno za optimum delovanja telesa to je dihanje ki zdruzi vse procese v telesu, tudi mentalne in fizicne. drugace so pa pljuca druga jetra torej imajo funkcijo izlocanja cele vrste pizdarij iz telesa...no tok na hitrco kaj je tle uzadi, da spodbudim se koga za prakticiranje... men se izjemno pozna na telesu spremembe, si pisem dnevnik, vcasih sem se ukvarju z prehrano pa ne vem kva use, zdej pa jem vse delam vse, samo dihanje sem zacel trenirati in je res pocutje skoz boljse, me pa zanima kaj bo ko pridem do stopnje 60 vdih 120 izdih. trenutno ze delam kdaj 20-40, ful kul, pa se uzivam v naravi trikrat bolj k res opazm vse okol mene,pa slism tut vse.

svoje znanje crpam iz kitajske medicine(sem prebral ze ene 3 tisoc strani enih zadev), zahodne medicine, indijske pranayame, endogeno dihanje, potapljaski forumi. sicer pa zagovarjam prakso namesto nacitanosti! bom pa redno to temo pisu pa porocu o svojih novih spoznanjih, trenutno sem porajtu da tut boljs vidm, vid popravlja z podaljsanjem izdiha.
 ŽULJ
Simon, imam občutek , da bomo o tebi enkrat prebrali:"Ravno se je odvadil dihat, pa je..."
 edo-brko
Lp!

Simon- veliko napisanega (nekaj tudi smiselnega) vendar v glavnem "prazno". Nikjer nobenih dokazov, rezultatov, primerjav ali podatkov. Samo besedičenje. Govoriš, da bi se morali naučiti pravilno dihati. Ampak kdaj, pri kateri dejavnosti, ipd. pa ne poveš.

Verjamem, daz globokim dihanjem (zadrževanjem) organizem pripraviš v določeno pozitivno stanje. Vendar tekači (in tudi večina ostalih) ne "meditiramo" temveč tečemo oz.smo močno fizično obremenjeni. Tu veljajo določena naravna pravila, ki jih ne moremo spreminjati temvečjih lahko le delno usklajujemo.
Če "meditiraš" takrat lahko globoko vdahneš in zadržuješ izdih (ker miruješ in se duhovno umiriš-odmakneš, organizem ne potrebuje veliko hrane in kisika, upočasnjene so telesne funkcije,ipd.) si lahko privoščiš tako početje. Če pa tečeš (fizično aktiven) takrat pa organizem rabi veliko hrane in kisika, da "stroj dela" in takrat ne moreš meditirat. Večji kot je napor večja je poraba hrane in kisika in je treba več ter hitreje dihat.
Nične omenjaš izdiha. Je izdih potreben, je to le refleks na vdih. Je izdih prazen ali se z njim iz telesa kaj izloča (omenil si, da so pljuča druga jetra). Telo je kot motor, ima vdih (usesni ventili) in izdih (izpušni ventili) ter uštimano presnovo (ustrezno zmes goriva in kisika) da vse prav štima.
Torej, če z izdihom iz telesa izločamo neustrezne (strupene) snovi potem zadrževanje izdiha ni najbolj pametno in ustrezno. Če ne delujejo izpušni ventili ali izpuh (auspuh) potem motor duši, "cuka" in tudi "crkne".

Pa še nekaj. Z ničemer nisi potrdil uspešnost (pravilnost) svojega početja. Veš tudi jaz se dobro počutim, med tekom opažam okrog sebe (drugače bi se izgubil ali potolkel) in slišim tud vse, čeprav diham samo 2/ ali 4/4.
Nič ne poveš kakšne imaš uspehe (rezultate) s takim načinom dihanja. Veš brez veze je to dihanje, če imaš z njim naprimer na 10 km rezultat 50-55 minut, nekdo drug ki diha "na škrge" ali 3/3 pa 40-41 minut.
Res lepo da se učiš iz stare kitajske medicine ali indijske pranayame, vendar nisem še zasledil, da bi bili ti menihi, budisti ali pranayamisti zaradi tega bistveno boljši maratonci oz. tekači. Če bi bilo to res potem bi bilo stanje drugačno kot danes je. Za tek čez (po Pohorju) bi bilo potrebno le nekaj vdihov in izdihov. Pomisli kako bi bil ZdravkoC vesel, kermu ne bi bilo treba 5-6 ur dihat na škrge.
Da z globokim dihanjem nekoliko povečaš volumen pljuč in njihovo funkcionalnost drži, vendar to ni prevladujoče. Poglej naprimewr kenijske tekače. Pri cca. 50 kg teže nimajo nič kaj impresiven prsni koš (bolj podobno kolesarskemu ruksačku) pa jo vseeno "žgejo" in pri tem nič kaj globoko ne dihajo ali zadržujejo zrak. Kar pošteno pumpajo.

Bil sem nekoliko obširen vendar sem moral povedati svoje mnenje. Pri zadevi bodi konkreten in povej za kaj gre, ne pa pisat v "prazno".
 Simon Grižon
noben ni omenju nobenga zadrzevanja diha, lih pravm da je klucn izdih da gre iz telesa ven vse, zato je izdih faktor dva proti vdihu. to je pa vsa umetnost, ce mas pluca majhna in delas 4 sekunde vdih pac izdihujes 8 sekund, kar se tice hrane in energije pa take neumnosti govoris res, lej ce globoko dihas ma telo se vec kisika na voljo, samo drugace do njega pride, preko dolgega vdiha, kot drugo se na ta nacin izbolsa absorbcija kisika v kri, ker je vdih aktiven pri sesalcih kar pomeni da se pri vdihu pritisk poveca in s tem v globokem vdihu telo dobi se vec kisika, gre sam za stvar treninga da se mozgani navadjo novega vzorca. dej drugic prosim bodi malo bolj spostljiv oz malo bolj natancno beri kar pisem pa ne obracaj mojih besed po svoje kar ni lepo. glede mojih rezultatov sm pa ze povedu da bom vse porocu. sicer sem pa 22 let star in imam se neki casa da svoj cas optimiziram. drugac nimam nic proti kritiki, pac ljudje imamo na momente druga stalisca, samo prosim konkretne argumente ne pa obracanja besed.
 Simon Grižon
5. How does oxygen play a role in the production of energy for aerobic exercise?

Oxygen is used by the mitochondria in the muscle cells as a reactant to produce ATP, the fuel for all cellular processes in our body. Although ATP can also be produced in the absence of oxygen (anaerobic respiration), it is a less efficient process yielding much fewer ATP and producing lactic acid as a byproduct. In addition, aerobic respiration allows our body to obtain energy by breaking down fats, which we have a much more abundant supply of than the 400-500g of carbohydrate stored as muscle glycogen.

To pomeni, večja pljučna kapaciteta ter VO2 max, ki je posledica treniranja dihanja, nam zviša aerobni prag, preden telo vstopi v anaerobno območje, kjer se začnejo vsemogoči problemi v delovanju celic zaradi nabiranja stranskih produktov reakcij ter mlečne kisline, zakisanost telesa ipd...

Moram reči, da se že veselim novih tekmovanj, ker napredek je več kot očiten, tudi splošno počutje je šlo strmo gor v zadnjih dveh mescih.

Ali kdo prakticira omenjene metode, občutki?
 ton
Meni se zdi, da ste iz povsem koristnega in neškodljivega vprašanja naredili versko vojno.
Sam že dolga leta (sem že pozabil, kje sem to prebral) na teku prakticiram celo 1:3 (torej nekak četrtinski takt) in že ne znam več drugače, na 1:2 pa preidem ob utrujenosti (klanec, šprint).
Uporabniški avatar
 Wega
No, jaz ki sem pa še začetnik in še ne znam dihat si pomagam tako, da vsake toliko intezivno izdihnem (mislim da me je tega naučil en od starih mačkov, pegaz pa zdravkoC in drugi). Gre za to da res izdihnem, nekaj časa sem si celo pomagal tako, da sem stisnil komolca ob telo, da sem ful izdihnil. Moram pa opozorit da zgleda čudno, predvsem na tekmovanjih se malo ozirajo nazaj, če nisem slučajno čisto izdihnil, kajti sliši se tole moje izdihovanje kot parna lokomotiva :)
Uporabniški avatar
 Sončka
Uf, cela znanost okrog dihanja. Do sedaj se sploh nisem zavedala, da na teku tudi diham. :wink: Sem že pomislila, da bom od danes naprej pozorna na dihanje, češ, ste mi podali nova vedenja, pa sem se premislila. Prav vseeno mi je v kakšnem tempu diham, važno da diham. 8)
Je pa res, da sem na Sežani letos skoraj izdihnila. :oops: :arrow: Se pravi: pri dihanju je zelo pomembno tudi vdihniti, ne samo izdihovati, ker v nasprotnem primeru lahko samo še izdihneš. :?
Lp, Sončka
 klopotec
edo-brko napisal/-a:Lp!

Simon- veliko napisanega (nekaj tudi smiselnega) vendar v glavnem "prazno". Nikjer nobenih dokazov, rezultatov, primerjav ali podatkov. Samo besedičenje. Govoriš, da bi se morali naučiti pravilno dihati. Ampak kdaj, pri kateri dejavnosti, ipd. pa ne poveš.

Verjamem, daz globokim dihanjem (zadrževanjem) organizem pripraviš v določeno pozitivno stanje. Vendar tekači (in tudi večina ostalih) ne "meditiramo" temveč tečemo oz.smo močno fizično obremenjeni. Tu veljajo določena naravna pravila, ki jih ne moremo spreminjati temvečjih lahko le delno usklajujemo.
Če "meditiraš" takrat lahko globoko vdahneš in zadržuješ izdih (ker miruješ in se duhovno umiriš-odmakneš, organizem ne potrebuje veliko hrane in kisika, upočasnjene so telesne funkcije,ipd.) si lahko privoščiš tako početje. Če pa tečeš (fizično aktiven) takrat pa organizem rabi veliko hrane in kisika, da "stroj dela" in takrat ne moreš meditirat. Večji kot je napor večja je poraba hrane in kisika in je treba več ter hitreje dihat.
Nične omenjaš izdiha. Je izdih potreben, je to le refleks na vdih. Je izdih prazen ali se z njim iz telesa kaj izloča (omenil si, da so pljuča druga jetra). Telo je kot motor, ima vdih (usesni ventili) in izdih (izpušni ventili) ter uštimano presnovo (ustrezno zmes goriva in kisika) da vse prav štima.
Torej, če z izdihom iz telesa izločamo neustrezne (strupene) snovi potem zadrževanje izdiha ni najbolj pametno in ustrezno. Če ne delujejo izpušni ventili ali izpuh (auspuh) potem motor duši, "cuka" in tudi "crkne".

Pa še nekaj. Z ničemer nisi potrdil uspešnost (pravilnost) svojega početja. Veš tudi jaz se dobro počutim, med tekom opažam okrog sebe (drugače bi se izgubil ali potolkel) in slišim tud vse, čeprav diham samo 2/ ali 4/4.
Nič ne poveš kakšne imaš uspehe (rezultate) s takim načinom dihanja. Veš brez veze je to dihanje, če imaš z njim naprimer na 10 km rezultat 50-55 minut, nekdo drug ki diha "na škrge" ali 3/3 pa 40-41 minut.
Res lepo da se učiš iz stare kitajske medicine ali indijske pranayame, vendar nisem še zasledil, da bi bili ti menihi, budisti ali pranayamisti zaradi tega bistveno boljši maratonci oz. tekači. Če bi bilo to res potem bi bilo stanje drugačno kot danes je. Za tek čez (po Pohorju) bi bilo potrebno le nekaj vdihov in izdihov. Pomisli kako bi bil ZdravkoC vesel, kermu ne bi bilo treba 5-6 ur dihat na škrge.
Da z globokim dihanjem nekoliko povečaš volumen pljuč in njihovo funkcionalnost drži, vendar to ni prevladujoče. Poglej naprimewr kenijske tekače. Pri cca. 50 kg teže nimajo nič kaj impresiven prsni koš (bolj podobno kolesarskemu ruksačku) pa jo vseeno "žgejo" in pri tem nič kaj globoko ne dihajo ali zadržujejo zrak. Kar pošteno pumpajo.

Bil sem nekoliko obširen vendar sem moral povedati svoje mnenje. Pri zadevi bodi konkreten in povej za kaj gre, ne pa pisat v "prazno".

Dihanje je kar pomembno, vdih zato da dobimo kisik za presnovo in dolg izdih, da izločimo strupe, ki nastanejo s presnovo. In ravno na izdih dostikrat pozabljamo. Na tekmi verjetno res težko kdo razmišlja o dihanju, zato pa je za to čas na treningih. In če na treningig dobro izdihuješ, se dobro razstrupljaš, je to naložba za naprej. Vsaj jaz to tako razumem. Seveda s tem ne boš izboljšal svojih dosežkov tako, da bi to lahko meril v minutah, ampak vsem to tudi ni primarni cilj. Tebi očitno je, vendar tudi tebi razmišljanje o dihanju ne bo škodilo.

In če nekdo dobronamerno razmišlja o neki komponenti teka, kar dihanje je, ga ni treba takoj vprašati za rezultate. Mislim da nas je večina na množičnih tekih takšnih, ki nam rezultat, v primerjavi z rezultati sotekačev, dol visi. Kaj misliš da, recimo na LJ maratonu, tisoči tekačev pride na štart z željo da zmaga? Jok prijatelj, večina jih teče s čisto drugimi motivi.

Kenijce omenjaš, da imajo majhen prsni koš in posledično tudi mala pljuča. To tako zgleda na zunaj, ker nimajo mišične mase, si pa lahko siguren, da imajo redna pljuča. Glede teže Kenijskih tekačev si jih pa tudi malo podcenil. Malo jih je s 50 kilcami. Recimo Kip Keino 65 kg, Benson Koech 66 kg (tekmovalna teža 64 kg), Nixon Kiprotich v najboljši formi 65 kg, sicer do 72 kg, Kip Cheruiyot 54 kg, Japhet Kimutai 56 kg, Patrick Sang 65 kg, Charles Kwambai 52 kg, Richard Chelimo 55 kg, Moses Tanui 56 kg, Cosmas Ndeti 62 kg, John Ngugi 63 kg, Paul Tergat 62 kg. V povprečju si jim odvzel kar 10 kil. Podatki so iz knjige Treniraj trdo, zmaguj z lahkoto.
Uporabniški avatar
 lenči
Saj nisem drugega kot čisti začetnik, ampak meni je branje o pomembnosti dihanja in vaje na treningih zelo pomagalo. Na treningu na začetku še vedno miselno spremljam dihanje, prav tako na ogrevanju pred tekmo, na tekmi pa gre kar podzavestno in priznam, da nimam več prehudih težav (tud če so klanci). Še posebej mi je to dobro, ker povečujem razdalje in ne mislim več na "sopihanje", ampak glavo osredotočam na "uživanje" ob premagovanju razdalj. Saj se ne poglabljam v globine tehnik, vendar vseeno vsem hvala za nasvete od vdihov, izdihov do razstrupljanja.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA