Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 raf
katrina napisal/-a:Trenutno tudi tečem že ene 3x na teden in 2x na teden aerobika. Vsaki teden sn običajno imela tudi en daljši tek - ena ura...ampal sem žal to sedaj že kar malo opustila :( bo treba spet malo motivacije nabrati.
LP

Bom še sam pristavil lonček k tej temi in povedal svojo izkušnjo, kako sem jaz prvo 21 odtekel. Lani sem tekel desetke in sem V bistvu imel plan, da zadevo tri mesece prej bolj intezivno potreniram z do 3x po eno urco treninga.Vendar so se zadeve zakomplicirale in mi je zmanjkalo časa za priprave, ker sem imel en kup dodatnih obveznosit, ki so na žalost bile momentalno bolj pomembne, kot tek. Seveda je želja tečti v Radencih na 21 še zmerajl bila in po uspešno pretečnih trojkah na 12 km sem se odločil, da grem tudi v Radence, pa čeprav za sabo nisem imel skojra nič treninga.
Malo sem zadeve v glavi preračunal in ugotovil, da bi z 7 min na km v počasnem temu zadevo moral speljati brez kakih posebnih težav. To mi je tudi uspelo in edina posledica teka sta bili boleči zadnji loži še par dni po teku, ampak se je dalo z geli in masažami zadevo sanirati. Vem, da sem bil zelo neodgovoren do sebe, ker sem se lotil podviga, ki bi mi ga vsak izkušen trener odsvetoval, ampak ker vem, da je moja baza(fizična) na solidni ravni sem vseeno zadevo speljal v moje zadovoljstvo.
Čas je tudi bil v mejah predvidenega in sedaj za 21-ko na Ljubljanskem maratonu zadevo malo bolj resno jemlem, ker rabim večjo hitrost in to sedaj z bolj rednimi treningi tudi urisničujem in si želim, da bi zadevo odtekel v času približno dveh ur oziroma kako minuto več.
 spela*
Jaz tudi načrtujem preteči 21 km letos v Ljubljani. Za zdaj sicer naenkrat ne pretečem več kot 10 km (to razdaljo bom začela počasi povečevati ), pač pa sem začela namesto trikrat tedensko teči štirikrat tedensko.
 Igi69
Pomoje se na 21 km ne splača it, če 10 km ne pretečeš prej kot v 60 min. Škoda matra. Raje malo več tečeš in greš na naslednji polmaraton.
Uporabniški avatar
 Vreme
Igi69 napisal/-a:Pomoje se na 21 km ne splača it, če 10 km ne pretečeš prej kot v 60 min. Škoda matra. Raje malo več tečeš in greš na naslednji polmaraton.

Oprosti s tem pa se resnično ne bi strinjal! Vse je odvisno kaj ti pomeni tek. Ali samo in izključno doseganje nekih rezultatov, ali pa ti tek preprosto najprej pomeni uživanje, neke vrste stil tvojega življenja šele na to rezultati. Vprašaj naju z Wego kako sva se matrala lani na LJ polmaratonu. Pretekla sva ga v času 2:18 in neizmerno uživala zraven, sva pa vsekakor bila sposobna teči hitreje, a preprosto nisva. Sem se naslednji dan spraševal če sem sploh tekel polovičko.

Torej za vse ki se odločate, ne obremenjujte se z rezultatom. prvič je važno da ga pretečete, rezultati pa bodo sčasoma prišli sami od sebe, le če si boste dovolj želeli (glej poročilo 50centa) :cast1:
 Igi69
Ena meja pač mora biti. Zaradi zdravja. Verjetno nimajo "metle" na maratonu samo zato, ker se organizatorju ne bi dalo čakati zadnjega. Ni toliko pomembno ali pretečeš maraton ali polmaraton, bolj pomembno je, da se vsaj dvakrat na teden prešvicaš :wink:
Uporabniški avatar
 Classix
@ Igi69...v nekaj stvareh se ne strinjam s teboj. Prva je časovni limit katerega omenjaš. Vprašanje je kdaj (če kdaj) bom jaz sposoben teči 10 K v limitu katerega omenjaš, saj to pomeni tempo 6:00/km. Pa vseeno ne odstopam od cilja, da se v letu 2009 za svojih 40 let počastim z enim malim maratonom. Zaenkrat mi recimo 5 K uspe prebiti z mejo pod 7:00/km, toda po takem teku se prve pol ure ne počutim ravno najbolje, kljub temu, da še vedno delam predvsem na ''bazi''. Naslednja stvar je ''preveč matra''. Sam ravno na tekih med 7 in 10 K najbolj uživam. Oziroma po njih. Dejansko imam občutek, da mi taki teki polnijo baterije in res je nepopisen občutek moči, zadovoljstva...po njih. Nekako si včasih v glavi poskusim predstavljati razliko med 10 in 21 K. Ne gre...preprosto bom to moral dati skozi, toda najprej kot trening. Tukaj sva morda na isti valovni dolžini. Absolutno sem zagovornik tega, da je vsako razdaljo za katero se prijaviš na neki prireditvi, prej potrebno preteči kot trening. Pa še zadnja stvar...''metla''. Po mojem mnenju gre tukaj vseeno bolj za finance, kot za zdravje. Seveda če se gleda z očmi organizatorja. Če se ne motim, je bila v Radencih ''metla'' za maraton nastavljena na 2:30:00 pri 21K. Predstavljaj si, da to mejo organizator spusti...bore malo bi jih teklo, oziroma tekli bi tisti, katerim mora organizator za tek plačati, in zmanjkalo bi tistih, kateri za tek plačajo.

Prijeten in uspešen dan želim!

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 lenči
Moram reči, da se glede časovnih omejitev strinjam z Vremenom in Classixom. Pomembno je preteči razdaljo v tempu, ki ga zmoreš. Kajti premagati razdaljo in se počutiti potem prečudovito, je tisto, kar nam veliko pomeni. Tudi v Radencih so bili časi na 21k veliko nad limitom, ki ga je Igi69 omenjal. Jaz na daljše razdalje zmorem 7:00/km ali kakšno sekundo čez in ne vidim nobenih ovir, da ne bi tekla 21k. Pa tudi na drugih prireditvah so bili doslej vedno prijazni do nas malo bolj počasnih in so nas prav tako spodbujali in tudi počakali.

Vsekakor pa tudi jaz zaradi sigurnosti težim k temu, da razdaljo vsaj enkrat pretečem, predno grem na tekmo. Razen, če vzamem tekmo kot trening, kjer se želim preizkusiti, vendar kot trening. Je pa vzpodbuda na tekmi vseeno bolj stimulativna in čas hitreje mine, kot če tečeš daljše razdalje sam. Ampak to niso tekme razsežnosti Radenci, ampak kaj v manjšem obsegu, kjer je tekaško vzdušje vedno zelo pozitivno.

Bom tekla še naprej, svoj tempo in uživala v tistem pravem občutku med in predvsem po teku :lol: :wink: .
Uporabniški avatar
 Bernie
OJ!!
Se pridružujem, meni bo uspeh in je namen 21tko preteči in čas ni ne motivator, ne sodnik. Zaradi mene lahko že balone spustijo, jaz pridem, ko pridem.
...baje traja LM 2 DNI,no se vidimo! :lol:
LP Bernie
Uporabniški avatar
 Radolca
Pravim da je tek en velik užitek :!:
S(m)o pa ljudje taki, da vedno bolj tekmujemo med seboj; tudi pri teku.
V moji kategoriji, če napišem od 35 do 40 let, je konkurenca neverjetna :shock: V Gorenjskem pokalu sem v soboto tekel tek na Mohor in dosegel 4 minute boljši čas (pri času 40 minut) kot pred dvema letoma, pa sem bil vseeno le peti (od zadaj mislim), pri udeležbi 25-ih tekačev. Pred dvema letoma sem bil pa četrti od zadaj, pri udeležbi 20-ih. :oops:
Tečemo zase in ne za koga drugega. Je pa res, da ima človek sigurno boljši občutek, ko podira lastne rekorde :!: Kajne da :?:
Uporabniški avatar
 Miha65
katrina napisal/-a:.....Meni to čas ravno ne dopušča. Ali bi blo vredu tudi če laufaš ene 2-3 krat tedensko in potem počasi povečuješ razdaljo in potem vsake toliko opraviš en daljši tek?

Se podpisem pod Vremenom, Wego in Classixom..... plus dodajam, da je tole kar je napisala katrina dovolj, da brez poskodbe svojega zdravja naredis 21tko... cas pa kad-tad....
 nana
@ Igi69...jaz 10 km pod eno uro še zlepa ne bom pretekla in po tvojem mnenju bi se morala zaradi tega odpovedati daljšim tekom. Do sedaj sem pretekla kar nekaj 1/2 maratonov: Ljubljana, Palmanova, Istra, Dunaj, Radenci. Matrala sem se samo v Radencih - kdo se pa ni! :wink: Niti enemu od pretečenih polmaratonov se ne bi odpovedala in se že veselim naslednjega :D
@ Vreme, Wega, Classix... popolnoma se strinjam z vami :wink:
Nazadnje spremenil nana, dne 11 Jun 2008, 18:32, skupaj popravljeno 1 krat.
 Igi69
No, sej z eno uro na 10 km sem imel v mislih moške. Ženske v povprečju nekoliko počasneje tečejo. Tako da, ti kr veselo naprej :wink:
Uporabniški avatar
 lenči
Zame je vprašanj konec. 21ka je padla (celo 22ka je bla). Vse priprave so pomagale, še največ pa priprava v moji glavi. Sedaj pa še samo te dve uri in pol malo izboljšam do uradne tekme, pa tud če ne, zame je zmaga dosežena.
Uporabniški avatar
 Radolca
lenči napisal/-a:Zame je vprašanj konec. 21ka je padla (celo 22ka je bla). Vse priprave so pomagale, še največ pa priprava v moji glavi. Sedaj pa še samo te dve uri in pol malo izboljšam do uradne tekme, pa tud če ne, zame je zmaga dosežena.

Lenči, to je pa neverjetno dobra odločitev :idea: :!:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA