klopotec napisal/-a:Zgleda da bo gužva tam gor jeseni. S Semjulom bi tudi znala še letos iti èez Kozjak.
A mene pa sta kar na hladno dala

?
Kaj pa Graz maraton.
To veš da te dolge ture niso preveè koristne za zbiranje stamine na
kompaktnih krajših trasah?
Na dolgih turah daš vse od sebe in si izrpazniš notranjo moè. Sprememba trase, naèina teka, tipa trase, ...zahteva veliko veè energije in nisi tako pripravljen. Zato sem jaz pred leti zaèel kombinirati kolo v te zadeve ker me je manj psiholosko obremenilo pri spremembi trase.
Seveda vsak po svoje to obvladuje. Ampak mislim, da ima najveèji vpliv ta sprememba dveh naèinov dela:
1) ekstremi v nekih periodah vmes pa bistveno manj intenziven trening
tukaj je zanimivo vprašanje kako se da to intenzivirati pa da vendar
ohranjaš regeneracijsko moè.
Tu so eni eksperti...to presojam po tem ker nimajo poškodb.
Kdor pa riskira do nivoja poškodb pa ne vem.
2.) manjše razdalje in redno dovolj intenzivno delo...
stresi kjer se izprazniš do konca v razdalji samo ...
Vse to je seveda relativno glede na izhodišèno stanje forme
( jaz bom temu rekel stamina

...pa prehrana...oz. vse kar vpliva na regeneracijo.
Pri meni osebno vem da je problem èas. Ker imam èasa manj za treninge potem pa grem napenjat situacijo z dolgo turo èeš da bom nadomestil ne vem kaj. V bistvu pa mislim da èlovek veliko veè naredi tako
v smislu opazovanja narave, ohranjanja stika z naravo kot tudi telesne prirpavljenosti na neke izzive èe dela manjše ture in redno.
In še to mi pride da veliko veè narediš èe delaš èimbolj raznoliko
( kolo zraven ).
Ergo...
17urna noèna tura kot cilj in hkrati cilj maraton ne gre skupaj.
Èe pa že pa vsekakor to zahtevo veliko veè dela kot pri obièajnih metodah treninga: ...glava, prehrana, ...
Da bomo tja v neskonènost delali te ture brez spanja po mojem ne bo šlo.
Nekega dne se bo telo ali narava uprlo. Ker paè to ni naravno. Do takrat ko se še ne upre pa se to èuti kot rezultati ali pa zdravstveni problemi pod prièakovanjem. Neke vrste odvisnost kot odvisnost od vitaminov ali alkohola ali zdrave prehrane ali teka ali telešèkanja

ali evforije ob dobrem rezultatu mar ne?
Samo špekuliram,...imam pa ogromno literature na to temo èe te zanima...tudi odvisnost od rekreacije ...

.
Do takrat pa uživaj.