Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 froyd
Včeraj se mi je zgodilo, glede na prejšnje treinnge, na Ljubljanskem maratonu nekaj nenavadnega, če ima kdo podobne izkušnje. Namreč, tekel sem v svojem nameravanem tempu, ki sem ga nekako 'gulil' zadnje dva meseca. Potem pa sem na tekmi tekel podoben, ali celo malo slabši tempo, vendar s 15 uradci srčenga utripa več. Okoli 95% maksimalnega HRM sem imel v poprečju na tekmi.
Kar se mi zdi nenavadno je dejstvo, da sem imel tak pulz prej pri intervalnih treningih (minoto na km hitreje kot včeraj), včeraj pa na tekmi. Pulz mi ni hotel pasti in je bil od vsega začetka izredno visok (176). Bi bilo komu jasno zakaj (res je da sem zadnje tri tedne bolj slabo treniral, pa vendarle, po moje take razlike ne bi smelo biti)?

hvala in lp
S.
Uporabniški avatar
 Darja
Si prepričan, da je bil to res tvoj pulz in da niso ure zmedli tisoči signalov okoli nje? Moj Polar je imel skoraj ves čas silno čudne ideje glede merjenja (pulz 235 na štartu pa pulzmetra sploh nisem imela gor).
 froyd
Po moje ne, ker so se ljudje okoli mene menjavali, nekateri so me prehitevali, pa tudi jaz koga, pulz pa je ostajal enak(o visok). To se mi zdi zelo nenavadno, da je bil res toliko višji kot na vseh trenignih in na koncu je bil tekaški index za 8 (enot) slabši od mojega zadejga treninga!

lp
S.
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Več možnosti:
- preteniranost (preveč treninga zadnji teden) - to očitno ni
- preveč napora dan pred tekmo, ???
- stres,
- slaba dnevna forma,
- (prevelika) doza kofeina ali teina,
- preveč adrenalina,
- hormonski učinki (ne bom v podrobnosti, povezano je s spolnostjo, aglede na tvoj nick že veš zakaj gre :wink: :lol: )
- jeza, bes,
-strah,
- predbolezensko stanje.
- prehlad,
- klimatski učinki in potenje (ne vem glede mraza, a vročina učinkuje tako) - si bil preveč oblečen??

Če si si zjutraj zmeril tekaški indeks pravilno doma, to pomeni, da si imel že zjutraj previsok pulz. Če je tako, nekateri zgornji faktorji odpadejo. Najhujši profiji v tem primeru menda sploh ne gredo štartat.
Nazadnje spremenil raziskovalec, dne 27 Okt 2008, 15:53, skupaj popravljeno 4 krat.
 froyd
Hvala, če nekaj teh seštejem, bi verjetno lahko bilo to.

hvala,
lp
S. 8)
 greh29
Glej,to je povsem normalno,jaz sem imel na svoji prvi tekmi že pred štartom skoraj višji pulz od povprečnega na treningih.Malo te zdelata adrenalin in nervoza...Naslednjič bo bolje,brez skrbi!
Uporabniški avatar
 michael
Tudi moj pulz je bil za 10 večji kot ponavadi mislim, da vse skupaj od adrenalina napetosti pričakovanja.
Pač moja prva polovička :D
Uporabniški avatar
 flikca
A bi nam zaupal prosim, kaj je tekaški indeks? Enkrat vem da se je že omenjal, pa nismo prišli do konca.
Uporabniški avatar
 MareMare
Tudi meni je pulz malce ušel...predvidevam da posledično zaradi nervoze in adrenalina,saj je za mano prvi polmaraton in prva tekma nasploh...

Že na štartu med čakanjem mi je pulz švignil do tudi do 150,kar verjeti nisem mogel...na koncu povprečen 177 in maksimalen 192 pri tempu 5min/km,prvi trije kilometri pri tempu 5min 30sek,nato pa samo cikcak do cilja.

lp
 maraton 100
Živijo!
V nobenem primeru se ne da pulz prenesti s treninga na tekmo. Na tekmi je za vsaj 15 utripov višji pri enaki hitrosti.
Vsak ki hoče resno tekmovati mora malo ignorirati tisto napravico na roki.
Ker še vedno merijo na maratonih čas in ne utrip.
"Profiji pa tako ne rabijo ure za tempo in pulz"!
Lp Stane
Uporabniški avatar
 pementos
To je čist normalno. Se spomnim, da sem šel enkrat na Cooperjev test in sem imel maksimalni pulse okrog 165. Na polmaraton zdržim brez težav 172 in več "povprečnega pulsa".
Uporabniški avatar
 IČA
Na tekmah se ti puls dvigne vsaj za 10 udarcev, adrenalin naredi svoje, sploh še na tako množični prireditvi. Moj lanski povprečni puls je bil 186, na testnem polmaratonu teden dni pred tem pa 169 pri malo hitrejšem tempu in bolj zahtevni progi.
Verjetno trema in ogromna množica poženeta srce.
Uporabniški avatar
 mare
Poleg tega, kar so napisali predhodniki imam še eno idejo: če na treningu tečeš npr. 5min/km pri pulzu 165, boš na tekmi za tako hitrost potreboval več energije (višji pulz), ker se boš moral izogibati drugim tekačem, ustavljati na okrepčevalnicah, boš nehote pospeševal in zaviral ko te bodo prehitevali drugi tekmovalci, ne boš tekel po idealni liniji, na progi so vsponi in pločniki in druge motnje.

Vsaj kakšen dodatni utrip je posledica naštetega, glavni pa je verjetno vseeno adrenalin, zaradi katerega imam jaz že ko se vozim na štart utrip čez 100 (ker ponavadi zamujam ne vem kje bom parkiral, cvikam če sem dovolj pripravljen itd.).
 froyd
Ja, verjetno bo prva tekma :lol: :lol: :lol:

flikca napisal/-a:A bi nam zaupal prosim, kaj je tekaški indeks? Enkrat vem da se je že omenjal, pa nismo prišli do konca.

Teksaki index mi je meril Polar. Ne vem sicer natančno kako ga izračuna, vendar si predstavljam da na podlagi višine poprečnega pulza, ki ga dosegam pri poprečnem tempu na teku. Z uro dobiš tabelo, ki ti naredi nekakšno oceno pripravljenosti in kako bi tekel 5km, 10km, 15km, pol maratona, maraton glede na tekaški index. Je sicer zgolj ocena in zna nihati. Pri meni je bilo tako, da lažji tek ko sem tekel, boljša je bila ocena. Se je pa skozi zadnja dva meseca ta številka počasi dvigala, čeprav je po treningih nihala. No in zadnji trening je bila pri 54 (in zadnji mesec ves čas nad 50), na tekmi pa 46 (slabše sicer od časa, ki sem ga pretekel, glede na tabelo). Ampak prav verjetno zaradi vzrokov napisanih v tej debati.

lp
S.
 MKC
ali je morda teoretično tako, da imamo pri teku pri nizji temperaturi (~0C) nizji pulz kot navadno pri recimo za 10C višji temperaturi ozračja?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA